Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση η ρύθμιση για ενήμερους δανειολήπτες

Προς παράταση του προγράμματος διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες που λήγει στις 15 Ιανουαρίου προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι να δοθεί παράταση για ακόμα ένα εξάμηνο ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσο περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία παρά το γεγονός ότι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση συνεχίζουν κανονικά και εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράταση του προγράμματος δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από μικρές βελτιώσεις στα κριτήρια υπαγωγής. Την απόφαση αυτή θα κληθεί να λάβει το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο, εξετάζεται να δοθεί εξάμηνη παράταση με κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι η παράταση αυτή να είναι μικρότερη (2 ή 3 μήνες) χωρίς καμία αλλαγή στα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Πάντως το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι το μόνο κριτήριο που δεν συζητείται να αλλάξει είναι αυτό που αφορά την ημερομηνία σύναψης των δανειακών συμβάσεων οι οποίες επιτρέπεται να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι στο πρόγραμμα διευκόλυνσης μπορούν να ενταχθούν δάνεια τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και έχουν συναφθεί έως και την 30ή Ιουνίου 2010.

Γενικά το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες αφορά όσους έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ) και εφόσον αυτό έχει μειωθεί κατά 20% πλέον σε σύγκριση με το 2009. Στο πρόγραμμα υπάγονται οφειλές που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους).

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε έναν εργοδότη, άνεργοι, πολύτεκνοι και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Ενώσεις Καταναλωτών, σε όλη τη χώρα η ανταπόκριση των δανειοληπτών δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς τα κριτήρια είναι, όπως υποστηρίζουν, ιδιαίτερα χαμηλά αποκλείοντας μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πηγή: tanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Μέτιος | Σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών τα επόμενα χρόνια στην ΠΑΜΘ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: