ΑΠΟΨΕΙΣ

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την κοινωνική «κόπωση»

Μπορεί στο Μαξίμου να ξορκίζουν τις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας το φθινόπωρο του 2019, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός στον απόηχο της δημοσκόπησης της Αυγής.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την Ηρώδου Αττικού αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Public Issue ένας στους δύο πολίτες τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Κάτι τέτοιο δίνει το περιθώριο στη ΝΔ να το ερμηνεύει ως έμμεση επιβεβαίωση της ρητορικής της αντιπολίτευσης, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Επισήμως από το γραφείο του πρωθυπουργού συνέδεαν την αντίδραση της ΝΔ στη δημοσκόπηση με τη μάχη που δίνει για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις άδειες, επαναλαμβάνοντας την πλήρη ταύτισή της με τους καναλάρχες και τη διαπλοκή. «Προσπαθεί να σώσει ότι έχει απομείνει από το αμαρτωλό καθεστώς της διαπλοκής με τους καναλάρχες. Προσπαθεί να αποτρέψει τη διαλεύκανση των θαλασσοδανείων στα οποία είναι χωμένη βαθειά μέχρι τον λαιμό. Προσπαθεί να διαφυλάξει κάτι από την χαμένη τιμή του παλιού πολιτικού συστήματος, την ώρα που οι δυσώδεις υποθέσεις αποκαλύπτονται κατά δεκάδες, είτε πρόκειται για τον χώρο της Υγείας, είτε για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, είτε για τα κομματικά ταμεία της διαπλοκής. Και πάει λέγοντας. Ας μην αγχώνονται άδικα. Εκλογές θα γίνουν. Το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Τούτων δοθέντων στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με αιχμή του δόρατος τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες. Το εγχείρημα ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου πως τα χρηματοδοτικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ωστόσο, από συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή, το οποίο εκτός από το βαρύ φορολογικό πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει και κονδύλια 760 εκατ. ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες. Το ποσό θα περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που θα επεκταθεί από την πρώτη Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα και θα χορηγείται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 267 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή σε μία συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση παρουσία πλήθους κόσμου στην Καισαριανή ανακοίνωσε και επίσημα την παράδοση του μαρτυρικού Σκοπευτηρίου στο δήμο, υπογραμμίζοντας την πλήρη υλοποίηση της δέσμευσής του από το μετερίζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν τις προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξη του στόχου, καθώς το Σκοπευτήριο απεντάχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, όπου το είχε παραχωρήσει προς πώληση η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και πλέον δόθηκε και επισήμως στους πολίτες της Καισαριανής.

Στο εγχείρημα αναστροφής του κλίματος κομβικό ρόλο παίζει και το «χαρτί» του ανασχηματισμού, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ανασύρει είτε στις 17 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης είτε μετά το πέρας αυτής. Ωστόσο το βαρύ κλίμα φαίνεται ικανό να επισπεύσει τον ούτως ή άλλως εξ αναβολής ανασχηματισμό.

Παράλληλα, ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται να επαναφέρουν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που είχε διακοπεί από το καλοκαίρι, προκειμένου να κερδίσει εκ νέου πόντους στην επικοινωνιακή μάχη και την καλύτερη προβολή των κυβερνητικών θέσεων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version