Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα ακρίβειας

Σε 2,3 εκατ. αναμένεται να ανέλθουν οι τελικοί δικαιούχοι των έκτακτων παροχών που θα καταβληθούν από την κυβέρνηση λίγο πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων.

Από το σύνολο των δικαιούχων, περίπου 1 εκατομμύριο θα είναι οι συνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα καρπωθούν το εφάπαξ βοήθημα των 250 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία θα προστεθούν και οι δικαιούχοι παροχών αναπηρίας, που θα λάβουν προσαύξηση του επιδόματός τους κατά αντίστοιχο ποσό. Επίσης, όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), θα διαπιστώσουν ότι θα τους χορηγηθεί διπλή δόση, αλλά και οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού που θα λάβουν μιάμιση δόση της παροχής. Από κοντά και οι μακροχρόνια άνεργοι, μόνο όμως όσοι έχουν χρονικό διάστημα ανεργίας από 12 έως 24 μήνες και υπό την προϋπόθεση να μη λαμβάνουν το ΕΕΕ.

Η σχετική διάταξη γι’ αυτές τις παροχές θα ενσωματωθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται από ώρα σε ώρα στη Βουλή.

Στο σκέλος των συνταξιούχων που θα καταστούν δικαιούχοι, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα προκύπτουν από τις καταβολές που θα πραγματοποιηθούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουν τα εξής:

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • Προσυνταξιοδοτική παροχή.
  • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

Στο μέτρο περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ως ανάπηροι πολέμου και καλλιτέχνες.

Εισόδημα και περιουσία

Θα πρέπει όμως να ισχύουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις, για να προκύψει ο τελικός πίνακας με τους δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 να μην υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα του δικαιούχου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 800 ευρώ τον μήνα. Το συγκεκριμένο όριο είναι μεγαλύτερο από τα 7.200 ευρώ που ίσχυαν για αντίστοιχες παροχές που είχε προσφέρει η κυβέρνηση το Πάσχα, αλλά και πριν από ένα έτος.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ. Ως τέτοιο λογίζεται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης. Πρακτικά το συγκεκριμένο όριο σημαίνει ότι ένα ζευγάρι για να λάβει την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση δεν πρέπει να ξεπερνά, αθροιστικά, τα 1.400 ευρώ τον μήνα ως εισόδημα. Άρα τα 750 ευρώ ο καθένας το πολύ. Υπενθυμίζεται ότι και το συγκεκριμένο όριο είναι υψηλότερο, σε σχέση με τα 14.400 ευρώ που είχαν θεσπιστεί για αντίστοιχες παλαιότερες παροχές.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η εν λόγω αξία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021). Πάλι το συγκεκριμένο όριο ακίνητης περιουσίας είναι υψηλότερο από τα 200.000 ευρώ που είχαν θεσμοθετηθεί για ανάλογες παροχές.
  • Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Επιδόματα αναπηρίας – επίδομα υπερηλίκων

  • Ειδικά για τους 174.000 που είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι τον Δεκέμβριο θα λάβουν προνοιακές παροχές σε χρήμα, με προσαύξηση κατά 250 ευρώ.
  • Στους 36.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων. Τόσο η συγκεκριμένη παροχή όσο και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγείται σε ανασφάλιστους υπερήλικες θα δοθούν με προσαύξηση 250 ευρώ, τον Δεκέμβριο. Πρέπει να επισημανθεί ότι εάν κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος λαμβάνει ταυτόχρονα κάποιο αναπηρικό ή άλλο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, τότε το επίδομα ακρίβειας θα δοθεί μόνο για τη σύνταξή του.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (περίπου 225.000 άτομα) θα δοθεί τον Δεκέμβριο διπλή δόση από την εν λόγω παροχή. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται πολίτες, αλλά και νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Επίδομα παιδιού

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν τον Δεκέμβριο μιάμιση δόση από το συγκεκριμένο επίδομα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, η εν λόγω παροχή χορηγείται σε περίπου 750.000 άτομα.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Μέτιος | Σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών τα επόμενα χρόνια στην ΠΑΜΘ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: