ΚΑΒΑΛΑ

Πληθωρισμός | Εκτοξεύεται πάνω από 10% και σπάει ρεκόρ 28 ετών

Πονοκέφαλος για νοικοκυριά, κυβέρνηση – Δεν αναμένεται αποκλιμάκωση τον Μάιο

Ηταν Απρίλιος του 1994 όταν ο πληθωρισμός κατέγραφε για τελευταία φορά διψήφια μεταβολή πάντοτε για τον συγκεκριμένο μήνα. Αυτό το ρεκόρ που «κρατάει» εδώ και 28 χρόνια εκτιμαται ότι θα σπάσει αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει την εκτόξευση του δείκτη τιμών καταναλωτή στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με ετήσια μεταβολή άνω του 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια. Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται σαφώς πιο «ανθεκτικός» σε σχέση με όλες τις μέχρι τώρα προβλέψεις, παρουσιάζοντας και στην Ελλάδα συμπεριφορά «Λερναίας Υδρας».

Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει να ρίξει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ στη μάχη συγκράτησης των τιμών ειδικά στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και το νέο κύμα αύξησης στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έρχονται να δημιουργήσουν νέο «πονοκέφαλο», στέλνοντας το μεταφορικό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέο ιστορικό υψηλό. Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι το ότι –με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις– ολόκληρο το πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό κατά μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα.

Με αυτή την παρέμβαση, ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τον μέσο πληθωρισμό της χρονιάς στην περιοχή του 5%-6% (όπως προβλέπει και το νέο σύμφωνο σταθερότητας), αν και ο παράγοντας «διολίσθηση του ευρώ» που έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, ειδικά στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και σε σειρά άλλων εισαγόμενων προϊόντων. Ηδη εκφράζονται φόβοι ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον Μάιο θα εκτοξευθεί σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με τη «ζημιά» μόνο από το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων να ξεπερνά ακόμη και τα 1,3 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Πηγη: kathimerini.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version