Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Περιφέρεια ΑΜΘ | «Τα Θρακιώτικα» αφιερωμένα στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη παρουσιάζει το έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Τα Θρακιώτικα», ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, στις 7:00 το απόγευμα στην Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στο Διοικητήριο της ΠΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Τι είναι τα «Θρακιώτικα»

Τι είναι η μπαϊντούσκα; Τα σαμάλια τηγανίζονται; Γιατί πουσπουρίζει ο Πουρπούρς; Πως λέμε τους Guns n’ Roses στα θρακιώτικα; Τα ντιλιμπάσκα άλογα είναι μαργελεμένα; Είναι το γκρ΄τλακ σπάνιο υδρόβιο πτηνό του Έβρου; Ποια η προηγούμενη ζωή της λέξης γκρατζούνα; Χιούτς δε νογάς; Σασίρντσαν τα γκζάνια!
Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο ψυχαγωγικό, διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, είναι γεγονός! Μια πρότυπη πρωτοβουλία, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι κατόπιν της σχετικής ιδέας και των ενεργειών του κ. Φλιάτουρα Ασημάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, υπογράφτηκε Διμερές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος
Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Διευθύντρια: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ) και του Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά (Πρόεδρος του Δικτύου – Εμπνευστής

και δημιουργός της σειράς παιχνιδιών Ντοπιολαλιά: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος) με στόχο τη συνεργασία στη δια-δραστική μύηση στη γλώσσα, καθώς και τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαλέκτους. Τα «Θρακιώτικα», ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό πολιτιστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια. Παίζοντας τα «Θρακιώτικα», θα εξοικειωθείς με τα λογής τοπικά ιδιώματα της Θρακιώτικης λαλιάς. Θα μυηθείς στην κουλτούρα της ακριτικής σκέψης και θα αποκομίσεις συναρπαστικές γνώσεις για τη παράδοση, τον πολιτισμό, την μακραίωνη και αρχαία ιστορία της Θράκης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων με ευρηματική πλοκή και πολλές ανατροπές. Ένα απολαυστικό παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Το διαδραστικό παιχνιδόλεξο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Θράκη

Με την ευκαιρία κυκλοφορίας του παιχνιδιού το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει προγραμματίσει το επόμενο διάστημα μια σειρά από δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις παρουσίασης του παιχνιδιού στους τοπικούς φορείς και το ευρύ κοινό της Θράκης που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη στις 9 και 10 Απριλίου, και εν συνεχεία μέσω ανοικτών
διαδικτυακών εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικότερα:

(α) Κεντρική παρουσίαση στην Κομοτηνή: 9 Απριλίου, αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πρώην Διοικητήριο, Δ/νση: Δημοκρατίας 1, 69100), 19.00 μ.μ. [Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή της].

(β) Παρουσίαση στην Ξάνθη: 10 Απριλίου, Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, 11.30.

(γ) Παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη: 10 Απριλίου, Εθνολογικό Μουσείο, 18.00. [Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων του νομού Έβρου και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων του νομού Έβρου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά]. Θα μιλήσουν ο Α. Φλιάτουρας, η Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή και ο Π. Παναγιωτόπουλος. Καλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να συμβάλουν στη διάχυση και την με οιονδήποτε τρόπο υποστήριξη της παρούσας συνεργασίας και ειδικά του παιχνιδιού για τα Θρακιώτικα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση και διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι είναι η «Ντοπιολαλιά»

Η «Ντοπιολαλιά» είναι το πρώτο παιχνίδι για το γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές του τόπου μας. Εμπνευστής και δημιουργός των παιχνιδιών είναι ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού «Πολιτιστικού Δικτύου για τη Ντοπιολαλιά». Τα παιχνίδια της «Ντοπιολαλιάς» έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε μέσω της γλώσσας να παρουσιάζεται με τρόπο ψυχαγωγικό, ευρηματικό και διαδραστικό η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, η καθημερινή ζωή, η αρχιτεκτονική, η πανίδα, η χλωρίδα κι η κουλτούρα κάθε περιοχής. Ενισχύουν τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και γεφυρώνουν το χάσμα γενεών.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφορούν οι πρώτες εκδόσεις παιχνιδιών της σειράς: Τα Κρητικά, Τα Ποντιακά, Τα Ηπειρώτικα, Τα Κουτσαβάκικα, ενώ έπονται και οι επόμενες που ήδη προετοιμάζονται. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα: www.dopiolalia.gr . Μια πρότυπη συνεργασία με πανελλήνια εμβέλεια για την καινοτόμο διάσωση και ανάδειξη της γλώσσας

Μια ολοκληρωμένη σειρά παιχνιδιών για τις λαλιές του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τα θρακιώτικα ιδιώματα, που αποτελούν ένα εμβληματικό πολιτιστικό παιχνίδι, προϊόν μιας πρότυπης συνέργειας που θεμελιώθηκε στην (αμισθί) συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά». Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας αμφότερα τα μέρη αποφάσισαν να συνεργαστούν συνεισφέροντας ο καθείς στον τομέα της ειδίκευσης και αρμοδιότητάς του την πολύτιμη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία του, καθώς και το τεχνικό, γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο και υλικό που έχει συλλέξει και διαχειρίζεται. Το υλικό σχεδίασαν ο Α. Φλιάτουρας (Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ,) η Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ), ο διαχειριστής της διαδικτυακής ιστοσελίδας Θρακιώτ’ς και συντελεστές της εταιρείας.

Στις ερωτήσεις αξιοποιήθηκε, εκτός από βιβλιογραφικό, και πρωτογενές υλικό επιτόπιων ερευνών και δράσεων υπό την επίβλεψη της Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή στο πλαίσιο των μαθημάτων της αλλά και των δράσεων της κατά τη θητεία στην Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, με τη βοήθεια του Ασημάκη Φλιάτουρα. Το πρόγραμμα συνεργασίας έχει στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων στο φάσμα της γλωσσικής ποικιλίας της ελληνικής γλώσσας (γεωγραφικές διάλεκτοι, κοινωνικές διάλεκτοι, υφολογικά επίπεδα), της γλωσσικής εξέλιξης της ελληνικής (αρχαία, ελληνιστική, μεσαιωνική, νεότερη) και της διαχρονικής και συγχρονικής γλωσσικής χρήσης, όπως αρχικά του παιχνιδιού για τα θρακιώτικα ιδιώματα και στη συνέχεια ενδεικτικά παιχνιδιών για την αρχαία ελληνική, τη γλωσσική αλλαγή και την ετυμολογία, τη λόγια ποικιλία στη σύγχρονη νεοελληνική, τη στρατιωτική ορολογία, τη γλώσσα των νέων και τα ειδικά τεχνικά/επιστημονικά λόγια και διαλεκτικά/λαϊκά λεξιλόγια. Ως επιστημονικός υπεύθυνος ορίζεται ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας.

Παράλληλα, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, στην οργάνωση κοινών εργαστηρίων (workshops), διαλέξεων ή άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, στη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στην εκπόνηση των παιχνιδιών στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης ή μη πρακτικής άσκησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και στην οργάνωση παράλληλων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων τους. Επίσης, ο φορέας Πολιτιστικό Δίκτυο για τη Ντοπιολαλιά θα προσφέρει ετήσια υποτροφία 1.000 ευρώ στους αριστούχους φοιτητές γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ.
Το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για την αρχαία ελληνική!

Μάλιστα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι σύντομα θα εκκινήσει η υλοποίηση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για την αρχαία ελληνική.
Σημεία διάθεσης του παιχνιδιού στη Θράκη. Το παιχνίδι για τα «Θρακιώτικα» διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ελληνική PISA | Σήμερα οι εξετάσεις – Στάση εργασίας από τους εκπαιδευτικούς

Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών

Οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, ή αλλιώς «ελληνική PISA», στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά πραγματοποιούνται σήμερα. Θα συμμετάσχουν 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.

Οι εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα».

Τα θέματα περιλαμβάνουν τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και είναι οικεία για τους μαθητές, στο ύφος των σχολικών βιβλίων και όσων έχουν διδαχθεί αυτά τα χρόνια, εξηγεί το υπουργείο.

Ο στόχος των διαγνωστικών εξετάσεων είναι «να βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Θα μάθουμε τι έχουν κατακτήσει οι μαθητές, τι έχουν κατανοήσει καλά από τα σχολικά εγχειρίδια και τι είναι εκείνο που τους δυσκολεύει και πόσο. Με τις πληροφορίες αυτές θα μπορέσουν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στα Προγράμματα Σπουδών».

Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε στάση εργασίας ως διαμαρτυρία προχωρούν σήμερα εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας σε όλη την χώρα.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις PISA

Το Πρόγραμμα PISA ως δείκτης του εκπαιδευτικού συστήματος

Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας στις 18 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων PISA κήρυξε και η ΟΛΜΕ, όπως και η ΔΟΕ, καλώντας τα μέλη της να μην συμμετάσχουν στις διαδικασίες διεξαγωγής του ελληνικού προγράμματος PISA. Επίσης, καλούν τις ΕΛΜΕ της χώρας να προκηρύξουν, όπου χρειάζεται, συμπληρωματική 3ωρη στάση και να ενημερώσουν άμεσα τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των εμπλεκομένων σχολείων για τις συνέπειες του προγράμματος PISA.

Πρόκειται για εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, οι οποίες στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στάση εργασίας και διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για την Ελληνική Pisa

Αγωγή κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά της απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ για την Τετάρτη 18 Μαΐου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εξετάσεις για την Ελληνική Pisa.

Σε απεργία των εκπαιδευτικών και αποχή των μαθητών καλεί την Τετάρτη 18 Μαΐου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Π.Ε Καβάλας σχετικά με την Ελληνική Pisa.

Η ελληνική PISA «επιδιώκει να απαγορεύσει κάθε εναπομείνουσα δραστηριότητα χαράς και δημιουργίας στο δημόσιο σχολείο, να το μετατρέψει σε  ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο για  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και να συγκεντρώσει τα «επιστημονικά» δεδομένα που θα νομιμοποιούν το ιδεολόγημα των οικονομικά ισχυρών του κόσμου ότι οι φτωχοί και «διαφορετικοί» μαθητές των σχολείων μας δεν έχουν καμία θέση στην εκπαίδευση, οπότε δεν χρειάζονται ούτε εκπαιδευτικούς, ούτε σχολεία», όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί διαμηνύουν ότι «η ακύρωση των εξετάσεων είναι συλλογικός αγώνας» και ότι «καμία, κανένας εκπαιδευτικός, δασκαλα/ος ΣΤ΄ Δημοτικού, εκπαιδευτικοί που ορίζονται επιτηρητές στα συγκεκριμένα σχολεία δεν θα μείνουν μόνοι τους».

Η κα Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η κηρυχθείσα απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών – «Ελληνικής PISA» – που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, δειγματοληπτικά σε 6.000 περίπου μαθητές και 300 σχολεία ανά τάξη. Η αγωγή θα εκδικαστεί αύριο, Τρίτη, λόγω του κατεπείγοντος.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: