ΚΑΙΡΟΣ

Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του κυκλώνα «Ιανός»

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση του κυκλώνα «Ιανού», που πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Ιανός, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι. Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως δείχνει το γράφημα του MetDesk, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά τη δυτική Ελλάδα.

Δείτε ζωντανά την πορεία του κυκλώνα «Ιανός»:

Δείτε ζωντανά την πορεία του κυκλώνα «Ιανός»:

Η πορεία της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης από το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο – κυρίως τα δυτικά τμήματά της.

Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version