Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμιοι κολοσσοί διαμορφώνουν νέο τοπίο στην εργασία

Στις πρώτες, πολύ δύσκολες ημέρες, αυτής της πανδημίας, υπήρχαν αρκετοί που «βλέποντας» λίγο πιο… μπροστά απ’ όλους τους υπόλοιπους, είπαν πως είναι δεδομένο πως η ζωής μας μετά από όλη αυτή την περιπέτεια, θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Αν κάποιος κάτσει και δει τις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει τότε είναι σίγουρο πως θα ψελλίσει (πιθανότατα με μια δόση προβληματισμού) πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν δίκιο.

Πολλές οι αλλαγές που έρχονται ή που ήδη έχουν έρθει. Και δεν μιλάμε για τις προσωρινές που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα. Μιλάμε για εκείνες που με αφορμή ίσως τα περιοριστικά μέτρα, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, θα πει κάποιος, και ειδικά σε αυτή την περίπτωση θα έχει απόλυτο δίκιο.

Κάποιες από αυτές τις αλλαγές θα είναι για καλό. Κάποιες άλλες, πάλι, όχι. Για όλες, ωστόσο, καλύτερος κριτής είναι ο χρόνος. Αυτός θα δείξει αν βοηθήσουν ή θα κάνουν τις ζωές μας ακόμα πιο δύσκολες.

Μια από αυτές τις αλλαγές (κάποιος θα μπορούσε πιο… στρογγυλεμένα να τις πει και «νέες τάσεις») είναι και η κατάργηση των φυσικών γραφείων μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού και η καθιέρωση με μόνιμη πλέον μορφή της εξ αποστάσεως εργασίας.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις εργασιακές σχέσεις

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό θα «βγει» σε καλό για τους εργαζόμενους ή σε κακό. Για την ώρα και με δεδομένο πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού δεν έχει εκλείψει είναι καλό, δεδομένου πως το να βρίσκονται πολλά άτομα μαζί στον ίδιο χώρο και με το κλιματιστικό στο φουλ, προφανέστατα ελλοχεύει κινδύνους.

Η πανδημία, ωστόσο, αργά ή γρήγορα θα λήξει. Η νέα αυτή συνθήκη θα αλλάξει ριζικά τις ζωές των εργαζομένων.

Και αν κάποιος βιαστικά πει πως για τους εργαζόμενους θα είναι καλό να δουλεύουν μόνιμα από τα σπίτια τους, θα πρέπει πιθανότατα να αναθεωρήσει διαβάζοντας έρευνες όπως αυτή που διενεργήθηκε από την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurofound, που κατέδειξε πως ότι πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ξεκινήσει την τηλεργασία λόγω της πανδημίας. Από αυτούς το 26% ζει σε σπίτια με παιδιά κάτω των 12 ετών και ένα 10% με παιδιά από 12 ως 17. Από εκείνους που ζουν με μικρότερα παιδιά το 22% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά του όλη την ώρα ή την περισσότερη ώρα. Αντίθετα, το ποσοστό των νοικοκυριών χωρίς παιδιά ή με μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζει προβλήματα στην τηλεργασία είναι 5% και 7% αντίστοιχα.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, είναι μια κατάσταση που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το σημαντικότερο, όπως λένε και πολλοί ειδικοί, είναι πως μια δίχως έλεγχο και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ανάπτυξη αυτής της «νέας τάσης» θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Τι κάνουν εταιρείες κολοσσοί στο εξωτερικό

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού, πάντως, είναι εδώ και μια προσεκτικότερη ματιά στο επιχειρηματικό ρεπορτάζ του εξωτερικού δείχνει πως θα κινηθούν οι μεγάλες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι σε αυτές έρχονται πλέον αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα.

Κάποιες από αυτές έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν (στην καλύτερη περίπτωση) είτε το Φθινόπωρο, είτε στις αρχές του 2021!

Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται σήμερα σχεδόν φυσιολογικό αλλά πριν από λίγους μήνες, κινούταν στη σφαίρα της… επιστημονικής φαντασίας.

Ο Τζάκ Ντόρσι του Twitter και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook έκαναν τις πρώτες ανακοινώσεις. Βρίσκουν πολλούς μιμητές, κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας με ηγετική θέση στο χώρο τους – πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα την απόφαση θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Το Facebook ότι θα αρχίσει να επιτρέπει στους περισσότερους υπαλλήλους του να ζητούν μια μόνιμη αλλαγή στις θέσεις εργασίας τους που θα τους επιτρέπει να εργάζονται από απόσταση. Η εταιρεία θα ξεκινήσει σήμερα, καθιστώντας τις περισσότερες από τις θέσεις εργασίας της στις ΗΠΑ επιλέξιμες για απομακρυσμένες προσλήψεις και θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για θέσεις αποκλειστικά απομακρυσμένη εργασίας αργότερα φέτος», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Αντίστοιχα το Twitter για την ώρα «οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι για όσο καιρό θεωρούν ότι χρειάζεται», αλλά ήδη έχει ανακοινωθεί πως το μέτρο θα επεκταθεί και στην μετά-covid-19 εποχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοφιλές Shopify που πλέον… αυτοσυστήνεται ως μια ψηφιακή εταιρεία. «Θα διατηρήσουμε τα γραφεία μας κλειστά μέχρι το 2021, ώστε να μπορέσουμε να τα επεξεργαστούμε εκ νέου αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι θα λειτουργούν μόνιμα από απόσταση. Η κεντρική θέση του γραφείου έχει τελειώσει», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Η Aweber, μια εταιρεία ηγέτης στο χώρο του email marketing software με πάνω απο 1.000.000 πελάτες παγκοσμίως ανακοίνωσε πως «το μέλλον για την AWeber’s ξεκινά σήμερα ως εταιρεία απομακρυσμένης εργασίας – κάτι που αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη μας οργανωτική αλλαγή τα τελευταία 21 χρόνια».

Η εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Coinbase ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να εργάζονται στο γραφείο αλλά θα έχουν όλοι την επιλογή να εργαστούν από απόσταση ή να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας εντός και εκτός γραφείου».

Το ίδιο και η «Lambda School» η οποία ανακοίνωσε πως κλείνει τα γραφεία της μεχρί τουλάχιστον τον ερχόμενο Αύγουστο αλλά παράλληλα παρουσίασε μια μόνιμη πολιτική για εργασία από οπουδήποτε! «Οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να εργάζονται από το σπίτι, από ένα γραφείο ή από οπουδήποτε εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Αυγούστου τουλάχιστον», ανέφερε η ανακοίνωση..

Πριν από μερικές ημέρες η Otis «ξεκίνησε το Work from Anywhere (Εργασία από Οπουδήποτε). Θα διατηρήσουμε το γραφείο μας στη Νέα Υόρκη ως έδρα (πρόκειται για ενοικιαζόμενα γραφεία). Όλοι μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε στις Η.Π.Α.»!

Αυτό που εφαρμόζει ο Τζακ Ντόρσι στην Twitter το εφαρμόζει και στην Square όπου ήδη ανακοίνωσε πως «προχωρώντας προς τα εμπρός, οι εργαζόμενοι στη Square θα μπορούν να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι, ακόμη και όταν τα γραφεία αρχίσουν να ανοίγουν ξανά».

Τέλος και η Upwork που ήδη εφαρμόζει ένα παρόμοιο μοντέλο πολλά χρόνια, αποφάσισε να το κάνει… πιο μόνιμο και ανακοίνωσε πως επειδή «γνωρίζει από πρώτο χέρι τα απίστευτα αποτελέσματα που μπορούν να προσφέρουν οι αποκεντρωμένες ομάδες, με βάση την 20ετή εμπειρία μας ως εταιρεία απομακρυσμένης εργασίας, τώρα αγκαλιάζουμε μόνιμα ένα κυρίως απομακρυσμένο μοντέλο».

Πέρα από τις εταιρείες που νομιμοποίησαν το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας υπάρχουν και αυτές που έκλεισαν τα γραφεία τους για πολλούς μήνες πιθανότητα σε μια προσπάθεια να δουν αν όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε μια πιο μόνιμη βάση.

Πρώτη και καλύτερη η Google η οποία σε ένα βαθμό ήδη εφαρμόζει την απομακρυσμένη εργασία αλλά όλα δείχνουν πως σύντομα θα το επεκτείνει. Για την ώρα ο διαδικτυακός κολοσσός έχει ανακοινώσει πως τα γραφεία του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, και… βλέπουμε.

Τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους θ’ ανοίξουν και εταιρείες όπως η Salesforce και η Zillow. Για τον Φεβρουάριο του 2021 έχει τοποθετήσει το άνοιγμα των γραφείων της η εταιρεία Box.

Αντίθετα Amazon και PayPal φαίνεται πως πριν προχωρήσουν στο νέο μοντέλο θα επιχειρήσουν να ανοίξουν τα γραφεία τους, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en