Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε σοβαρές αμφιβολίες για την «εκτέλεση» στη Β. Κορέα

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει εκτελέσει το θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πετώντας τον γυμνό να τον κατασπαράξουν 120 πεινασμένα σκυλιά. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, αναλύοντας την είδηση, αναφέρει πέντε λόγους αμφιβολιών για το κατά πόσο η είδηση ευσταθεί…

«Εάν έχει περάσει όλη σας την (χθεσινή) ημέρα στο διαδίκτυο, σίγουρα έχετε διαβάσει την ιστορία που αναφέρει ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του τον προηγούμενο μήνα πετώντας τον βορά σε 120 πεινασμένα σκυλιά. Η ιστορία ήρθε στο φως από μία μικρή εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ στις 12 Δεκεμβρίου, αναπαράχθηκε από μία εφημερίδα της Σιγκαπούρης στις 24 του ίδιου μήνα και μέχρι την περασμένη Τρίτη είχε «παρελάσει» από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πιθανώς δεν είναι αληθινή», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Προκάλεσε πράγματι μεγάλη έκπληξη τον προηγούμενο μήνα, όταν οι νοτιοκορεταικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε λίγες ημέρες μετά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας με μεγάλες αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο άκρως δημόσιος χαρακτήρας της εκτέλεσης, που ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ήταν εξολοκλήρου αναπάντεχη και συγκλονιστική», συνεχίζει.

«Ιστορίες που ακούγονται παρανοϊκές συμβαίνουν συχνά στη Βόρεια Κορέα, όπου η κυβέρνηση έχει κερδίσει τη φήμη να εκδίδει πολιτικές ποινές μεσαιωνικού τύπου. Αλλά υπάρχουν πέντε λόγοι που η ιστορία με το θείο του Κιμ δεν μοιάζει ιδιαιτέρως εύλογη. Το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αποδέχθηκαν ευρέως μία ιστορία που θα απέρριπταν μετά βδελυγμίας αν προερχόταν από μία άλλη χώρα μας δίνει να καταλάβουμε αρκετά από το πώς η Β.Κορέα καλύπτεται και πώς δημιουργεί παρεξηγήσεις», τονίζει ο αρθρογράφος.

Οι πέντε λόγοι
Πρώτον και κύριον, η πηγή. Η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, ονόματι Wen Wei Po, η οποία κάνει ισχυρισμούς χωρίς να δίνει πηγή. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ έχουν τη φήμη ιστοριών ταμπλόιντ που δεν είναι πάντα αληθείς. Αλλά, ακόμη και με τα στάνταρ του Χονγκ Κονγκ, η Wen Wei Po θεωρείται μη ασυνήθιστα αναξιόπιστη. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τις 21 εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η Wen Wei Po κατατάχθηκε στη 19η θέση αξιοπιστίας (σύμφωνα με το Asia-watcher Taylor Washburn).

Δεύτερον, λαμβάνεται υπόψη ότι τα υπόλοιπα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν καν αναφέρει την ιστορία από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα. Ορισμένοι παρατηρητές αντιμετωπίζουν την είδηση ως αξιόπιστη καθώς η Wen Wei Po βρίσκεται στη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο: αν κάποιος θέλει να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Β. Κορέα είναι πιθανώς η κινεζική κυβέρνηση. Αλλά η Wen Wei Po δεν είναι τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας της Κίνας, όπως τα επίσημα δίκτυα Xinhua και το People’s Daily. Το σύνολο των κινεζικών ΜΜΕ έχουν μεταδώσει την ιστορία όπως και όλοι οι άλλοι: ότι ο Γιανγκ εκτελέστηκε με πολυβόλο ή αντιαεροπορικά όπλα. Η Κίνα δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προσφάτως για τη Βόρεια Κορέα, αλλά το γεγονός ότι η μικρή Wen Wei Po είναι μόνη της σ΄αυτήν την ιστορία, θα πρέπει να προβληματίσει.

Τρίτον, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας δεν άγγιξαν την ιστορία. «Αυτή η ιστορία δεν έχει καλυφθεί από κορεατικά μέσα ενημέρωσης, ένας λόγος που την καθιστά ύποπτη», λέει ο Τσαντ Ο’ Κάρολο, συντάκτης στη NKNews.org. «Ο άλλος λόγος που την κάνει ύποπτη είναι επειδή οι φήμες έχουν βγει στην επιφάνεια εδώ και καιρό, αλλά κανείς δεν έδωσε την παραμικρή σημασία», προσθέτει.

Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης είναι συνδεδεμένα με τις κοινότητες των αποστατών της Β. Κορέας, σε πηγές εντός της χώρας και κυρίως με την Νοτιοκορεατική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κάποιες από αυτές τις εφημερίδες μπορούν να φτιάξουν ιστορίες ή φήμες για να δημιουργήσουν ένα αρνητικό προφίλ στη Βόρεια Κορέα. Και, κατά τον Ο’ Κάρολ, δεν έχουν ενδοιασμό στο να φτιάχνουν τέτοιες ιστορίες μόνο μίας πηγής. Ωστόσο, πολλές εφημερίδες της Νότιας Κορέας, μεγάλες και μικρές, φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτήν την ιστορία ως τόσο απίθανη που δεν αξίζει αναφοράς. Και πιθανώς κάτι ξέρουν.

Τέταρτον, η πάροδος του χρόνου: η ιστορία έχει ακουστεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογραφικοί κύκλοι της Ασίας δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το ρεπορτάζ είναι άξιο λόγου. Μπορεί να πει κανείς ότι τα ασιατικά ΜΜΕ την αντιμετώπισαν, όπως είχε γίνει αντιστοίχως στις ΗΠΑ με τις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο, δηλαδή αγνοώντας τη.

Πέμπτον, η κυρίαρχη ιστορία για το τι συνέβη είναι πολύ πιο πιθανή. Δεν είναι σαν να λειτουργούμε στο σκοτάδι για την εκτέλεση του Γιανγκ. Πολύ πιο αξιόπιστες εφημερίδες με πολύ πιο αξιόπιστες πηγές έχουν αναφέρει ότι ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελέστηκε σε απόσπασμα. Τυπικά, αναφέρθηκε ότι εκτελέστηκε από αντιαεροπορικά όπλα. Αυτό ευσταθεί περισσότερο γνωρίζοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Δικάστηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο, συνεπώς φαίνεται λογικό να έχει εκτελεστεί στο απόσπασμα», αναφέρει ο Ο’ Κάρολ. Το ότι οι καλά πληροφορημένες πηγές της Νότιας Κορέας και τα πιο αξιόπιστα μέσα ενημέρωσής της διατηρούν αυτήν την εκδοχή και όχι αυτή των 120 πεινασμένων σκυλιών, μπορεί πράγματι να υπογραμμίσει ποια από τις δύο αυτές εκδοχές είναι και η πιθανότερη.

Ο συντάκτης παραδέχεται ότι, αν και η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.

Αλλά όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: γιατί τόσοι άνθρωποι -και τόσα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ- παραμένουν πρόθυμα να αντιμετωπίζουν αυτήν την ιστορία ως πιθανή. Αυτό φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα ειδικά με όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, για την οποία η κάθε ιστορία, όσο παράλογη και αν ακούγεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, δεδομένων και των ελάχιστων πληροφοριών που φτάνουν από την αποκλεισμένη αυτή χώρα.

Ανάλογες αμφιβολίες εκφράζει και το περιοδικό Time, το οποίο αναφέρει ότι η ιστορία μοιάζει να αποσπά την προσοχή από επιβεβαιωμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Κορέα, όπως η συνέχιση της καταναγκαστικής εργασίας, οι εκτελέσεις παιδιών, όπως και το γεγονός ότι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να σκάβουν τους τάφους τους πριν εκτελεστούν

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε τιμή κόστους η βενζίνη – Ποιος κάνει την αρχή

Με στόχο να περιορίσουν την πίεση που δέχεται το πορτοφόλι του οδηγού, εκατοντάδες βενζινάδικα επί ευρωπαϊκούς εδάφους προσφέρουν πλέον υγρά καύσιμα σε τιμή κόστους.

Οι τιμές των καυσίμων σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται εδώ και μήνες σε πολύ υψηλά επίπεδα με έναν από τους κύριους λόγους γι’ αυτό να είναι η απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) για περιορισμό της παραγωγής στις χώρες μέλη του.

Στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζονται σε επίπεδο χώρας συνήθως με επιδοτήσεις, ωστόσο η Γαλλία προχωρά στο επόμενο βήμα για να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή της βενζίνης.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η γαλλική κυβέρνηση πίεσε τις εταιρείες πώλησης καυσίμων να διαθέτουν βενζίνη και diesel σε τιμές κάτω του κόστους ανακοινώνοντας παράλληλα και την πρόθεσή της για αλλαγή της σχετικής γαλλικής νομοθεσίας.

Νωρίτερα από αυτό η γαλλική TotalEnergies είχε ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει το πλαφόν του 1,99 ευρώ/λτ. στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Και ενώ οι περισσότερες εταιρείες και πρατήρια αρνούνται μέχρι στιγμής την παράκληση της κυβέρνησης για πωλήσεις καυσίμων κάτω του κόστους μεγάλες αλυσίδες λιανικής ανακοίνωσαν ότι θα πωλούν βενζίνη και diesel σε τιμή κόστους μηδενίζοντας έτσι το περιθώριο κέρδους που έχουν.

Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησαν αρχικά οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες super market της Γαλλίας, Carrefour και e-Leclerc, ενώ έπειτα επέλεξε τον ίδιο δρόμο και η Casino με την απόφαση να ισχύει μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Διαφορές υπάρχουν στον τρόπο που εφαρμόζουν αυτή την απόφαση οι γαλλικές εταιρείες. Η Carrefour θα διαθέτει τα καύσιμα με τη μειωμένη τιμή μόνο στα μεγαλύτερα καταστήματά της hypermarket (όχι στα super market).

Από τη άλλη η e-Leclerc θα προσφέρει τα καύσιμα σε τιμή κόστους δύο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα. Και οι δύο αλυσίδες super market, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, θα πωλούν καύσιμα σε τιμή κόστους μέχρι και το τέλος της χρονιάς, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε επιδοτήσεις ύψους 100 ευρώ που θα δοθούν με βάση οικονομικά κριτήρια.

carandmotor.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Ανοικτά προγράμματα επιδότησης εργασίας με επιχορήγηση έως και 100%

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση της ΔΥΠΑ

Τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».

Στόχος της δράσης, διάρκειας 7 μηνών, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΔΥΠΑ των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διαδικασία είναι απλή:

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία προσδιορίζει τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει, καθώς και τις ειδικότητες και το εκπαιδευτικό επίπεδό τους

Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης

Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες στο https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta .

newsit.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φορώντας κοστούμι και συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μανώλη Καπνισάκη και την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την πρώτη του συνάντηση γνωριμίας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στον κ. Κασσελάκη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην χθεσινή του επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

«Είδα χθες δια ζώσης τα προβλήματα, συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη άμεσης αρωγής από την Πολιτεία. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε από μεριάς μας ως αξιωματική αντιπολίτευση θα το κάνουμε», είπε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη στην κλιματική κρίση, τόνισε ότι χρειάζεται να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός η αυτοδιοίκηση αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. «Χρειάζονται συναινέσεις όπου μπορούμε γιατί χρειάζεται η συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Τι θα γίνει όταν θα σβήσουν τα φώτα», σημείωσε.

«Η κλιματική κρίση θα μας ακολουθεί για καιρό και από μεριάς μας θα είμαστε υπέρ της συναίνεσης όπου θα υπάρχει πρόληψη με αποδοτικό τρόπο», απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newsit.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: