Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε σοβαρές αμφιβολίες για την «εκτέλεση» στη Β. Κορέα

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει εκτελέσει το θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πετώντας τον γυμνό να τον κατασπαράξουν 120 πεινασμένα σκυλιά. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, αναλύοντας την είδηση, αναφέρει πέντε λόγους αμφιβολιών για το κατά πόσο η είδηση ευσταθεί…

«Εάν έχει περάσει όλη σας την (χθεσινή) ημέρα στο διαδίκτυο, σίγουρα έχετε διαβάσει την ιστορία που αναφέρει ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του τον προηγούμενο μήνα πετώντας τον βορά σε 120 πεινασμένα σκυλιά. Η ιστορία ήρθε στο φως από μία μικρή εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ στις 12 Δεκεμβρίου, αναπαράχθηκε από μία εφημερίδα της Σιγκαπούρης στις 24 του ίδιου μήνα και μέχρι την περασμένη Τρίτη είχε «παρελάσει» από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πιθανώς δεν είναι αληθινή», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Προκάλεσε πράγματι μεγάλη έκπληξη τον προηγούμενο μήνα, όταν οι νοτιοκορεταικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε λίγες ημέρες μετά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας με μεγάλες αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο άκρως δημόσιος χαρακτήρας της εκτέλεσης, που ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ήταν εξολοκλήρου αναπάντεχη και συγκλονιστική», συνεχίζει.

«Ιστορίες που ακούγονται παρανοϊκές συμβαίνουν συχνά στη Βόρεια Κορέα, όπου η κυβέρνηση έχει κερδίσει τη φήμη να εκδίδει πολιτικές ποινές μεσαιωνικού τύπου. Αλλά υπάρχουν πέντε λόγοι που η ιστορία με το θείο του Κιμ δεν μοιάζει ιδιαιτέρως εύλογη. Το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αποδέχθηκαν ευρέως μία ιστορία που θα απέρριπταν μετά βδελυγμίας αν προερχόταν από μία άλλη χώρα μας δίνει να καταλάβουμε αρκετά από το πώς η Β.Κορέα καλύπτεται και πώς δημιουργεί παρεξηγήσεις», τονίζει ο αρθρογράφος.

Οι πέντε λόγοι
Πρώτον και κύριον, η πηγή. Η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, ονόματι Wen Wei Po, η οποία κάνει ισχυρισμούς χωρίς να δίνει πηγή. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ έχουν τη φήμη ιστοριών ταμπλόιντ που δεν είναι πάντα αληθείς. Αλλά, ακόμη και με τα στάνταρ του Χονγκ Κονγκ, η Wen Wei Po θεωρείται μη ασυνήθιστα αναξιόπιστη. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τις 21 εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η Wen Wei Po κατατάχθηκε στη 19η θέση αξιοπιστίας (σύμφωνα με το Asia-watcher Taylor Washburn).

Δεύτερον, λαμβάνεται υπόψη ότι τα υπόλοιπα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν καν αναφέρει την ιστορία από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα. Ορισμένοι παρατηρητές αντιμετωπίζουν την είδηση ως αξιόπιστη καθώς η Wen Wei Po βρίσκεται στη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο: αν κάποιος θέλει να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Β. Κορέα είναι πιθανώς η κινεζική κυβέρνηση. Αλλά η Wen Wei Po δεν είναι τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας της Κίνας, όπως τα επίσημα δίκτυα Xinhua και το People’s Daily. Το σύνολο των κινεζικών ΜΜΕ έχουν μεταδώσει την ιστορία όπως και όλοι οι άλλοι: ότι ο Γιανγκ εκτελέστηκε με πολυβόλο ή αντιαεροπορικά όπλα. Η Κίνα δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προσφάτως για τη Βόρεια Κορέα, αλλά το γεγονός ότι η μικρή Wen Wei Po είναι μόνη της σ΄αυτήν την ιστορία, θα πρέπει να προβληματίσει.

Τρίτον, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας δεν άγγιξαν την ιστορία. «Αυτή η ιστορία δεν έχει καλυφθεί από κορεατικά μέσα ενημέρωσης, ένας λόγος που την καθιστά ύποπτη», λέει ο Τσαντ Ο’ Κάρολο, συντάκτης στη NKNews.org. «Ο άλλος λόγος που την κάνει ύποπτη είναι επειδή οι φήμες έχουν βγει στην επιφάνεια εδώ και καιρό, αλλά κανείς δεν έδωσε την παραμικρή σημασία», προσθέτει.

Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης είναι συνδεδεμένα με τις κοινότητες των αποστατών της Β. Κορέας, σε πηγές εντός της χώρας και κυρίως με την Νοτιοκορεατική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κάποιες από αυτές τις εφημερίδες μπορούν να φτιάξουν ιστορίες ή φήμες για να δημιουργήσουν ένα αρνητικό προφίλ στη Βόρεια Κορέα. Και, κατά τον Ο’ Κάρολ, δεν έχουν ενδοιασμό στο να φτιάχνουν τέτοιες ιστορίες μόνο μίας πηγής. Ωστόσο, πολλές εφημερίδες της Νότιας Κορέας, μεγάλες και μικρές, φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτήν την ιστορία ως τόσο απίθανη που δεν αξίζει αναφοράς. Και πιθανώς κάτι ξέρουν.

Τέταρτον, η πάροδος του χρόνου: η ιστορία έχει ακουστεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογραφικοί κύκλοι της Ασίας δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το ρεπορτάζ είναι άξιο λόγου. Μπορεί να πει κανείς ότι τα ασιατικά ΜΜΕ την αντιμετώπισαν, όπως είχε γίνει αντιστοίχως στις ΗΠΑ με τις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο, δηλαδή αγνοώντας τη.

Πέμπτον, η κυρίαρχη ιστορία για το τι συνέβη είναι πολύ πιο πιθανή. Δεν είναι σαν να λειτουργούμε στο σκοτάδι για την εκτέλεση του Γιανγκ. Πολύ πιο αξιόπιστες εφημερίδες με πολύ πιο αξιόπιστες πηγές έχουν αναφέρει ότι ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελέστηκε σε απόσπασμα. Τυπικά, αναφέρθηκε ότι εκτελέστηκε από αντιαεροπορικά όπλα. Αυτό ευσταθεί περισσότερο γνωρίζοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Δικάστηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο, συνεπώς φαίνεται λογικό να έχει εκτελεστεί στο απόσπασμα», αναφέρει ο Ο’ Κάρολ. Το ότι οι καλά πληροφορημένες πηγές της Νότιας Κορέας και τα πιο αξιόπιστα μέσα ενημέρωσής της διατηρούν αυτήν την εκδοχή και όχι αυτή των 120 πεινασμένων σκυλιών, μπορεί πράγματι να υπογραμμίσει ποια από τις δύο αυτές εκδοχές είναι και η πιθανότερη.

Ο συντάκτης παραδέχεται ότι, αν και η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.

Αλλά όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: γιατί τόσοι άνθρωποι -και τόσα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ- παραμένουν πρόθυμα να αντιμετωπίζουν αυτήν την ιστορία ως πιθανή. Αυτό φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα ειδικά με όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, για την οποία η κάθε ιστορία, όσο παράλογη και αν ακούγεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, δεδομένων και των ελάχιστων πληροφοριών που φτάνουν από την αποκλεισμένη αυτή χώρα.

Ανάλογες αμφιβολίες εκφράζει και το περιοδικό Time, το οποίο αναφέρει ότι η ιστορία μοιάζει να αποσπά την προσοχή από επιβεβαιωμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Κορέα, όπως η συνέχιση της καταναγκαστικής εργασίας, οι εκτελέσεις παιδιών, όπως και το γεγονός ότι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να σκάβουν τους τάφους τους πριν εκτελεστούν

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος | Τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 περιστατικά

«Καλούμε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τιμώντας και υποστηρίζοντας τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών επισκέφτηκε σήμερα αστυνομικούς που μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αφού συνομίλησε με γυναίκες αστυνομικούς που στελεχώνουν τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και γυναίκες που έσπευσαν να ενημερωθούν για τη δράση της ΕΛ.ΑΣ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία κάθε ημέρα είναι ημέρα αποτελεσματικής δράσης ενάντια στη βία απέναντι στις
γυναίκες. 365 μέρες τον χρόνο η Ελληνική Αστυνομία δίνει το παρόν. Καλούμε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά. Να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί μας, γυναίκες και άνδρες, θα είναι εκεί μαζί τους για να τις
υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά αποτελεσματικά για να βρουν το δίκιο και να έχουν απολύτως την ασφάλειά τους. Αυτό το έργο υλοποιούν
καθημερινά πάνω από 400 στελέχη μας στα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από
10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις άσκησης βίας στη συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στις γυναίκες. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία
απέναντι στις γυναίκες».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τουρισμός | Βρετανοί ξόδεψαν τα περισσότερα

Πιστοί φίλοι της Ελλάδος και βέβαια οι καλύτεροι πελάτες αναδείχθηκαν για μία ακόμη χρονιά τουρίστες από Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έδωσαν δυνατή ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι τουρίστες με προέλευση από αυτές τις χώρες, ήταν και περισσότεροι, αλλά ξόδεψαν πιο πολλά σε σχέση το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον, με βάση τα στοιχεία του 9μηνου της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώτη δύναμη ήταν η Μ. Βρετανία ξεπερνώντας την παραδοσιακή ηγέτιδα δύναμη την Γερμανία. Συγκεκριμένα οι Βρετανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν 2,871 εκατ., ενώ οι Γερμανοί ήταν 2,748 εκατ. Αντίστοιχα το 2019 οι Γερμανοί ήταν 2,56 εκατ. και οι Βρετανοί 2,37 εκατ.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την Μ. Βρετανία ήταν το 9μηνο 2022 στα 3,852 δις και από την Γερμανία 3,619 δις. Τα αντίστοιχα ποσά για το 2019 ήταν 3,141 δις και 3,312 δις

Που χάθηκε το «στοίχημα»

Η αιτία όμως που τελικά δεν μπόρεσε η Ελλάδα να σπάσει το ρεκόρ – όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν τουλάχιστον – του 2019, οφείλεται στο γεγονός ότι στο σύνολό τους ήρθαν σχεδόν 3,26 εκατ. λιγότεροι τουρίστες στο 9μηνο στην χώρα, ενώ οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες δεν ήρθαν μαζικά στην Ελλάδα.

Η εικόνα από τις βασικές αγορές ήταν η παρακάτω:

  1. Γερμανία: Οι αφίξεις σε σχέση με το 9μηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 9,3% και τα έσοδα κατά 7,2%.
  2. Ηνωμένο Βασίλειο: Οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 22,6% και τα έσοδα κατά 21,3%.
  3. Γαλλία: Τα έσοδα ήταν πάνω κατά 11,7% και οι αφίξεις κατά 17,6%.

Να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις από τις τρεις αυτές χώρες ανήλθαν για το 9μηνο του 2022 σε 9,018 δις ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 57,8% των συνολικών, ενώ το ποσό αυτό ήταν 7,8 δις ευρώ το 2019 και αντιπροσώπευε το 48,65%, αύξηση δηλαδή 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Την ίδια στιγμή οι αφίξεις από τις 3 αυτές χώρες το 2019 αντιπροσώπευαν 21,9%, ενώ εφέτος το ποσοστό ανέβηκε στο 28,7%.

Ήρθαν λιγότεροι Αμερικάνοι

Η μη ίσως αναμενόμενη απογοήτευση ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό διότι ήρθαν αρκετά λιγότεροι ταξιδιώτες σε σχέση με αυτούς που ήρθαν το 2019. Μάλιστα η αφίξεις ήταν 14,9% λιγότερες το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Συγκεκριμένα εφέτος ήρθαν 825 χιλ. έναντι 982 χιλ., δηλαδή 157 χιλ. λιγότεροι τουρίστες.

Οι εντυπώσεις αμβλύνθηκαν εν ολίγοις από το γεγονός ότι αυτοί οι ήρθαν ξόδεψαν κατά κεφαλήν περισσότερα. Συγκεκριμένα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από 1.027 ευρώ το 9μηνο του 2019, ανέβηκε στα 1.105 ευρώ το φετινό 9μηνο.

Ένας ακόμη λόγος ήταν και το γεγονός ότι η κρουαζιέρα, αν και τα μεγέθη δεν είναι πολύ μεγάλα βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό του 2019. Συγκεκριμένα ήταν τα έσοδα 303 εκατ. ενώ το 2019 ήταν στα 383 εκατ.

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχοινάς | Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει καθώς είναι θωρακισμένη αμυντικά και γεωπολιτικά

Για το φυσικό αέριο αλλά και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει αφού είναι θωρακισμένη αμυντικά και γεωπολιτικά. «Είμαι βαθιά, απόλυτα πεπεισμένος ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, αλλά αντιθέτως η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει αυτό που μάθαμε να λέμε εθνικά δίκαια μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευρωατλαντικών εγγυήσεων, το οποίο είναι ακλόνητο. Είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, μέλη της Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ, μέλη του Σένγκεν, έχουμε αμυντικές συμφωνίες με Αμερική, Γαλλία με ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής. Το νόμισμά μας το κόβει η Φρανκφούρτη εξοπλιζόμαστε.

Όλα αυτά κάνουν την Ελλάδα ένα, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη οχυρό, αλλά θα ήθελα να πω ότι κάνουν την Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό μετερίζι και τα μετερίζια ξέρετε, δεν κινδυνεύουν εύκολα. Τώρα μου ζητάτε και μια εκτίμηση για τους γείτονες.

Όντως έχω πολύ χρόνο επενδύσει στην προσπάθεια να βρω κάποιου είδους διευθέτησης με την Τουρκία, κυρίως σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και εκεί λοιπόν διαπιστώνω ότι η τακτική που έχουν επιλέξει οι γείτονες είναι μια τακτική ακορντεόν. Μερικές φορές συνεργάζονται, άλλες φορές δεν συνεργάζονται, μερικές φορές ανοίγουν, άλλες φορές κλείνουν, μερικές φορές εργαλειοποιούν άλλες φορές “είμαστε δίπλα σας”. Αυτές οι συνεχείς καντρίλιες νομίζω ότι όχι απλώς ζαλίζουν όλο τον κόσμο, όχι απλώς καθιστούν την Τουρκία αφερέγγυο συνομιλητή, αλλά στο τέλος έχουν και αδιέξοδο για τους ίδιους τους γείτονες.

Δηλαδή δεν νομίζω ότι αυτή η πολιτική καντρίλιας βοηθάει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, στην επίλυση της τοποθέτησής τους γεωπολιτικά. Ελπίζω, αυτό θα το μάθουμε σύντομα, ότι ο ορίζοντας θα φτάσει στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης και ότι μετά θα υπάρξει λιγότερη καντρίλια και περισσότερη δέσμευση.

Έχω πει σε άλλη ευκαιρία ότι για μένα είναι σχιζοφρενική αυτή η στάση της Τουρκίας, δηλαδή οι συνεχείς ελιγμοί και τακτικισμοί σήμερα με τον έναν, αύριο με τον άλλον, αυτό όλο σίγουρα έχει έναν εκλογικό σχεδιασμό, δεν χωράει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και θέλω να ελπίζω και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος ότι μετά τις τουρκικές εκλογές της άνοιξης θα περάσουμε σε μια φάση σταθεροποίησης και ομαλοποίησης. Οποιαδήποτε άλλη τακτική είναι αδιέξοδη».

«Υψηλή η πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο»

Ο κ.Σχοινάς παραδέχθηκε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι υψηλή και επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των υπουργών θα φέρει το όριο προς τα κάτω και πως υπάρχει πλέον πρόταση στο τραπέζι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Το λέω κι εγώ ότι είναι υψηλό το όριο στη βάση του οποίου γίνεται συζήτηση. Έχει κι άλλες προϋποθέσεις πέρα του ύψους του ορίου. Όλα αυτά όμως γιατί γίνονται; Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών είναι να υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής και η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει πρόταση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένας συγκερασμός των διαφορετικών απόψεων γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Κάνουμε λοιπόν εκκίνηση ψηλά γιατί ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των υπουργών θα φέρει το όριο προς τα κάτω, αλλά τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά που έχουμε πρόταση στο τραπέζι. Χωρίς υψηλό όριο δεν θα υπήρχε καν πρόταση στο τραπέζι. Καταλαβαίνω ότι αυτά είναι λίγο πιο σύνθετα στην ευρωπαϊκή πολιτική από ότι η εθνική πολιτική ατζέντα πολλές φορές απλοποιεί.

Αλλά εδώ μιλάμε για ένα θέμα που έχει να κάνει και με τους προμηθευτές μας, έχει να κάνει με το κατά πόσο η ύπαρξη του πλαφόν θα βοηθήσει να έχουμε παρόχους ή θα τους διώξει να πάνε σε άλλες περιοχές του κόσμου; Είναι πολύ πιο σύνθετη εξίσωση».

Δύο πολύ δύσκολες στιγμές την τελευταία τριετία

O κ. Σχοινάς έκανε έναν απολογισμό της τελευταίας τριετίας από την στιγμή που ανέλαβε τη θέση του ατιπροέδρου της Κομισιόν αναφερόμενος σε δύο πολύ δύσκολες στιγμές, τα επεισόδια στον Έβρο και τη φωτιά στη Μόρια:

«Προσωπικά, είχα δύο πολύ δύσκολες στιγμές αυτή την τριετία. Και οι δύο ελληνικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη ήταν η βραδιά όταν καταλάβαμε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα υφίστανται μια υβριδική απειλή στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση είκοσι χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν με λεωφορεία από τα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης στη μεθόριο. Ήταν μια αχαρτογράφητη περίπτωση πολιτικής κρίσης. Δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε, αλλά καταφέραμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φέρουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία πάνω στο πεδίο, στο πρόβλημα κινητοποιήσαμε δυνάμεις της Frontex.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα των κατοίκων του Έβρου που βγαίνανε από τα σπίτια τους στα χωριά να χειροκροτήσουν όχι την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά τους συνοριοφύλακες της Frontex που ερχόταν δίπλα τους. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ήταν η στιγμή που η ευρωπαϊκή ηγεσία αντελήφθη ότι κάθε φορά που υφιστάμεθα μια τέτοια υβριδική απειλή, η διαχείρισή της δεν μπορεί να γίνει από τα γραφεία των Βρυξελλών. Η ευρωπαϊκή ηγεσία κατάλαβε στον Έβρο ότι οι λύσεις δίνονται στο πεδίο.

Και η δεύτερη δύσκολη στιγμή ήταν το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Τα ξημερώματα μιας δύσκολης μέρας, όταν πληροφορήθηκα ότι η φωτιά στη Μόρια στη Λέσβο ήταν σε πλήρη εξέλιξη και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για δεκάδες, ίσως και για εκατοντάδες νεκρούς. Φοβήθηκα εκείνη τη στιγμή ότι αυτό ήταν το τέλος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Γιατί αν δεν μπορούσαμε να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα της Μόριας, δεν υπήρχε κανένας λόγος να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά ήταν πάλι η αρχή, όχι το τέλος.

Μέσα στην τραγωδία της Μόριας, στις στάχτες της Μόριας, χτίσαμε πέντε ευρωπαϊκά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, 100% χρηματοδοτούμενα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Μαζί με την Ελλάδα, τις τοπικές κοινωνίες, τους κοινοτικούς οργανισμούς ξαναχτίσαμε από την αρχή ένα επαρκές ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των ανθρώπων αλλά και των εξωτερικών συνόρων. Και θυμάμαι αυτές τις δύο στιγμές αυτά τα τρία χρόνια και λέω ότι αφού τα καταφέραμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τώρα μάλλον δεν με φοβίζει τίποτα από αυτά τα πολλά δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.

Η Φον ντερ Λάιεν έχει αφήσει το διαβατήριό της στην είσοδο του Μπερλεμόντ

Ερωτώμενος σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ότι «ίσως θα έπρεπε το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Οι πρόεδροι της Επιτροπής, όπως ξέρετε, έχω δουλέψει πολύ στενά με πολλούς από αυτούς, τη στιγμή που γίνονται πρόεδροι της Επιτροπής και επικυρώνονται από το Κοινοβούλιο των Ευρωπαίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνουν στην είσοδο του Μπερλεμόντ, του κτιρίου που τους στεγάζει, το διαβατήριό τους.

Δεν νοείται να είσαι πρόεδρος της Επιτροπής και να παίζεις εθνικά παιχνίδια. Δεν το έκανε κανένας πρόεδρος ποτέ και φυσικά δεν το κάνει και η νυν πρόεδρος. Ύστερα το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο, πολυδιάστατο, δεν προσφέρεται για απλοϊκές προσεγγίσεις, δεν είναι θέμα που μπορεί να ερμηνευθεί με δηλώσεις, ούτε με μαγικό ραβδί και μαγικές συνταγές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: