ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσίπρας χαλάει το «πάρτι γενεθλίων» της ΕΕ

Θα μπλοκάρει την έκδοση κοινής διακήρυξης, αν δεν περιληφθεί αναφορά στα εργασιακά, που θα αποτελεί ασπίδα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Εμμεση στήριξη από τους Ευρωπαίους προσπαθεί να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να υψώσει «αναχώματα» έναντι του ΔΝΤ και των άκαμπτων απαιτήσεών του για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.  Στην επετειακή διακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών για τα 60 χρόνια της ΕΕ θα επιδιώξει να περιληφθεί αναφορά, που θα ξεκαθαρίζει ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα κοινωνικά και εργασιακά θέματα πρέπει να γίνεται σεβαστό από τα κράτη μέλη.

Μια τέτοια δήλωση εκ μέρους των «27», θα  αποτελέσει ισχυρό όπλο για την ελληνική πλευρά στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά .
Η Αθήνα έχει ήδη καταστήσει ότι  ο πρωθυπουργός θα εμμείνει σ’ αυτή την απαίτηση, μέχρι του σημείου να μην προσυπογράψει  την κοινή διακήρυξη, δημιουργώντας μέγα θέμα.

 «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει η παράγραφος που η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να ενταχθεί στη διακήρυξη. Μάλιστα, παρότι κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι σε αυτές τις συζητήσεις δεν υπάρχει θέμα βέτο, προς το παρόν η πρωτοβουλία για αυτή την προσθήκη στο κείμενο δεν έχει επιτρέψει να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της διακήρυξης, παρότι μένουν μόνο λίγα 24ωρα μέχρι να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες, την Παρασκευή.

«Μοντέλο Πινοσέτ»

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαμορφώσει συναίνεση για την προσθήκη αυτής της αναφοράς, την οποία το Μαξίμου θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για την «αναχαίτιση» του ΔΝΤ, που προωθεί «μοντέλο Πινοσέτ» για τις εργασιακές σχέσεις, αδιαφορώντας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Μαξίμου φαίνεται να προεξοφλούν ότι δεν θα καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης-Αχτσιόγλου), με σκοπό την Πέμπτη να έχει οριστικοποιηθεί το πολιτικό πλαίσιο μιας συμφωνίας στα «δύσκολα» θέματα.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα θέματα την Πέμπτη, ώστε την Παρασκευή π πρωθυπουργός να θέσει το θέμα των εργασιακών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας στους συνομιλητές του ότι η διαπραγμάτευση μένει εκκρεμής μόνο εξαιτίας της εμμονής του Ταμείου σε θέσεις που κινούνται εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου κοινών αξιών.

Προς το παρόν η Μέρκελ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της γι’ αυτό το θέμα. Το Παρίσι υποστηρίζει ανοικτά τις ελληνικές θέσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν να απαξιώνει σε δηλώσεις του τις θέσεις του ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «εμμονές»

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version