Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Καρέλιας έδωσε πριμ στους εργαζόμενους και μετά έκανε ντου η εφορία και τον τσάκισε στα πρόστιμα

image_print

Κανένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα όταν του φορολογούν ακόμη και τα πριμ επιχειρηματικότητας που δίνει στους εργαζομένους του.

Ναι, καλά διαβάσατε. Η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΕ που μοίρασε πριμ 2,5 εκατομμύρια ευρώ στους υπαλλήλους της για το 2013, φορολογήθηκε με δυσβάστακτο φόρο!

Αυτά και πολλά ακόμη σκαρφίστηκαν οι εγκληματούντες του υπουργείου οικονομικών, οι οποίοι πλέον με εντολές της τρόικας στοχεύουν ευθέως να στραγγαλίσουν και τις τελευταίες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις. Έχουν πάρει εντολή να παραδώσουν καμμένη γη και επινοούν και τον πλέον απίθανο φόρο ή πρόστιμο, προκειμένου να μην αφήσουν τίποτε όρθιο. Με θεότρελες φορολογήσεις όχι μόνον δεν πρόκειται να πατήσει στη χώρα μας κανείς νέος επενδυτής (κορόιδο είναι να χάσει τα λεφτά του) αλλά και όσες επιχειρήσεις επιβιώνουν σήμερα, νιώθουν εντονότερα τη θηλιά του κράτους-δήμιου να σφίγγει γύρω από τον λαιμό τους!

Ήδη, ανάμεσα στους υγιείς επιχειρηματίες, ακόμη και στους λεγόμενους μεγάλους, επικρατεί έντονος προβληματισμός μια και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους νέους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση από 1/1/2014. Οποιαδήποτε διευκόλυνση προσφέρει η εταιρεία στον εργαζόμενό της θεωρείται «δώρο», παροχή υπηρεσιών και φορολογείται. Η εταιρεία Motor Oil για παράδειγμα που βρίσκεται στην Κόρινθο και παρέχει εταιρικό αυτοκίνητο στον τάδε υπάλληλό της προκειμένου να μετακινείται μέχρι την Αθήνα, το κράτος φορολογεί με δυσβάσταχτο φόρο αυτή τη διευκόλυνση! Έτσι, στο τέλος του χρόνου ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει περίπου 800 ευρώ φόρο επειδή η εταιρεία του έδωσε αυτοκίνητο!!! Και επειδή συνήθως οι υγιείς εταιρείες καλύπτουν για λογαριασμό του προσωπικού τους τέτοιες δαπάνες, ο φόρος αυτός πληρώνεται από την επιχείρηση!

Για πόσο όμως καιρό και για πόσους υπαλλήλους μπορεί μια υγιής εταιρεία ν’ αντέξει αυτά τα απίστευτα χαράτσια; Ούτε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν σκαρφίζονταν τέτοιους εξοντωτικούς φόρους! Και όμως, αυτά γίνονται το 2014 που υποτίθεται θα έχουμε …ανάπτυξη! Αυτήν που έχουν υποσχεθεί με βεβαιότητα οι Σαμαράς, Στουρνάρας, Σταϊκούρας και άλλοι υπηρέτες των τροϊκανών! Με τέτοιους όμως εξοντωτικούς φόρους όχι ανάπτυξη δεν έρχεται αλλά αργοσβήνουν και οι υγιείς επιχειρήσεις.

 ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΠΑ!

Εάν μια επιχείρηση καθυστερήσει μία μέρα να πληρώσει το ΦΠΑ της επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ! Ναι, καλά διαβάσατε! Μέσα σε καιρούς που έχει στερέψει το ρευστό και η αγορά έχει νεκρώσει, όποιος επαγγελματίας κάνει το… λάθος και δεν πληρώσει άμεσα το ΦΠΑ τιμωρείται με 1.000 ευρώ πρόστιμο! Εκτός βέβαια ότι του επιβάλλεται σταθερή μηνιαία προσαύξηση 1,5% για την καθυστέρηση, θα πρέπει να πληρώσει και 1.000 ευρώ χαράτσι καθυστέρησης! 1.000 ευρώ πρόστιμο καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας που καθυστέρησε να καταβάλει στην ώρα του το φόρο μισθωτών υπηρεσιών!

Μετά απ’ όλα αυτά δεν απομένει τίποτε άλλο να επινοήσει η κυβέρνηση από το να αυξήσει το πρόστιμο για την καθυστέρηση καταβολής ΦΠΑ από τα 1.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ έτσι ώστε με βεβαιότητα να στείλει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στην φυλακή και να τους κατάσχει και τα σπίτια! Αυτή θα πει… ανάπτυξη. Για τους τοκογλύφους βεβαίως! Μήπως αυτή την ανάπτυξη εννοεί τελικά ο Σαμαράς;

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ: 3 ΕΚΑΤ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 35 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟ 2013. ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2012-2013!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!

Η ομιλία του κ. Ανδρέα Καρέλια (Διευθύνοντα Συμβούλου της Καρέλια Α.Ε.) αφενός μεν δείχνει την εντυπωσιακή πρόοδο που σημείωσε η καπνοβιομηχανία μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης, αφετέρου δε τα προβλήματα που της δημιουργεί η κυβέρνηση με τους συνεχείς φόρους στα τσιγάρα, την μη πάταξη του λαθρεμπορίου και τις κρατήσεις-φόρους που επιβάλλει ακόμη και στα πριμ-bonus που παρέχει η εταιρεία στους εργαζομένους της.

Προσέξτε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Καρέλια:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας ξεπεράσαμε τα 16 δις τσιγάρα σε πωλήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, και φτάσαμε τα 16.8 δις τσιγάρα, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία μας. Μια αύξηση περίπου 8%.

Οι πωλήσεις μας εκτός Ελλάδος ξεπέρασαν τα 14.6 δισ τσιγάρα, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ για την Εταιρεία μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά, και μάλιστα εν μέσω της κρίσης, και με εχθρική για εμάς φορολογία στα τσιγάρα, καταφέραμε να έχουμε αύξηση πωλήσεων κατά 2%, πράγμα ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Για άλλη μία χρονιά καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις πωλήσεις μας στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. Στην ελληνική αγορά ξεπεράσαμε τους 340 τόνους και καταλάβαμε την τρίτη θέση, πετυχαίνοντας μερίδιο αγοράς 15%. Στο εξωτερικό οι πωλήσεις μας καπνού για στριφτό τσιγάρο έφτασαν τους 86 τόνους παρουσιάζοντας θεαματική αύξηση 144%.

Μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες καταφέραμε να πετύχουμε αύξηση κατά 10 ολόκληρες περίπου ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο και αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ για την εταιρεία μας. Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη και για την οποία πρέπει να σας συγχαρώ όλους σας, ιδιαίτερα του εργαζομένους εκείνους που πέτυχαν σταθερά πολύ υψηλές αποδόσεις, τους τεχνικούς των συγκροτημάτων για την συμβολή τους στην αύξηση αυτή των αποδόσεων, όπως επίσης πρέπει να συγχαρώ τα στελέχη της τεχνικής διεύθυνσης, και της διεύθυνσης παραγωγής.

Προχωρήσαμε, μέσα στο 2013, σε νέες επενδύσεις 3.000.000 ευρώ με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητάς, την βελτίωση της ευελιξίας στην παραγωγή και την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών μας, ενώ πρόσθετες επενδύσεις ύψους 1.900.000 ευρώ έχουν ήδη δρομολογηθεί για τις αρχές του 2014.

Σε μια εποχή όπου 3 στους 10 Έλληνες ζούνε καθημερινά την απόγνωση της ανεργίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι εμείς αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 35 άτομα ήτοι ποσοστό κοντά στο 8%. Λόγω των αυξημένων κρατήσεων σε φόρους και ασφαλιστικές κρατήσεις, η συνολική δαπάνη των έκτακτων παροχών της περσινής χρονιάς για την εταιρεία έφτασε τα € 2.250.000 περίπου. Φέτος με τις αυξημένες, στις περισσότερες περιπτώσεις παροχές, αλλά και την αύξηση του προσωπικού, υπολογίζω ότι η συνολική δαπάνη των παροχών που ανακοίνωσα θα είναι της τάξεως των € 2.500.000 περίπου. Αν υπολογίσει κανείς και τα διάφορα bonus που δόθηκαν σε στελέχη και εργαζομένους κατά την περσινή χρονιά αλλά και αυτά που θα δοθούν για φέτος, τότε για την διετία 2012-2013, οι οικειοθελείς έκτακτες παροχές της εταιρείας προς τους εργαζομένους της, ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Μέσα στο 2013 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία € 400 εκ. από έμμεσους και άμεσους φόρους, και € 7,1 εκ. στα ασφαλιστικά ταμεία, έφερε 170 εκ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την έντονη κοινωνική δράση της εταιρείας υπέρ των συνανθρώπων μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, με την διαρκή οικονομική ενίσχυση συλλόγων, σχολείων, και άλλων αξιόλογων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Η στήριξη που είχαμε στον αγώνα αυτό, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, καθώς και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες, υπήρξε καθοριστική και τους ευχαριστούμε.

Είναι χρέος μου να πω ότι μετά από πολύ καλά συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραπάνω φορέων, καταφέραμε το βασικό μας σκοπό που ήταν η συνέχιση της κυκλοφορίας των slims τσιγάρων. Έγινε πολύ μεγάλη μάχη σε αυτόν τον τομέα, διότι το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο προέβλεπε την κατάργησή τους, αποτελούσε «σημαία» για το αντικαπνιστικό λόμπυ.

Τελειώνοντας θέλω από την θέση αυτή να υπενθυμίσω ότι η μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων αλλά και τελευταία του χύμα καπνού είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της υπερβολικής φορολόγησης τόσο των οικονομικών τσιγάρων αλλά και της τεράστιας αύξησης φορολογίας του καπνού για τα στριφτά. Είναι κάτι για το οποίο είχαμε πολλαπλώς προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, συνεχώς, ότι θα συνέβαινε. Πρέπει άμεσα να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, όχι για την δική μας ευμάρεια, αλλά για την ομαλοποίηση της αγοράς και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος έχει πλέον εξαντληθεί από την συνεχή απομείωση του όποιου πλέον εισοδήματος του».

ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ «ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε» ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013!

Ο κ. Ανδρέας Καρέλιας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας προς το υπαλληλικό προσωπικό της

1. Επίδομα «γαλοπούλας» € 200,00 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

2. Επίδομα παρουσίας € 800,00. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους.

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400,00

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 525,00.

5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2013.

6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750,00

7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 800,00

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.570,00

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.600,00

10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 2.550,00

11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.600 ευρώ.

Επίσης:

12. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1201.00 έως 1700.00 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 750.00

13. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450.00 για κάθε ανήλικο παιδί.

14. Ο κάθε λαχνός της χριστουγεννιάτικης γιορτής ήταν 800 ευρώ

Οι παραπάνω παροχές δίνονται «καθαρές» στους εργαζομένους, αφού η Εταιρεία θα καλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Περσικός Κόλπος: Ποιοι βγάζουν εκατομμύρια από την κρίση

image_print

Κάθε μεγάλη γεωπολιτική κρίση έχει δύο όψεις. Από τη μία βρίσκονται οι κοινωνίες που πληρώνουν το κόστος της ανασφάλειας, της ακρίβειας και της οικονομικής αβεβαιότητας. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που, μέσα από τις ανατροπές στις αγορές, βλέπουν τα έσοδα και τα κέρδη τους να αυξάνονται εντυπωσιακά.

Η σημερινή κρίση στον Περσικό Κόλπο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στην καρδιά της βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα σημεία του παγκόσμιου εμπορίου: τα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου περνούσε από εκεί το 2025, ενώ μέσω του Ορμούζ διακινείται και σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου LNG. (IEA)

Αυτό σημαίνει ότι κάθε πύραυλος, κάθε επίθεση σε δεξαμενόπλοιο και κάθε απειλή περιορισμού της ναυσιπλοΐας μετατρέπεται σχεδόν αυτομάτως σε χρηματιστηριακό γεγονός.

Στις 14 Αυγούστου, το Brent κινήθηκε περίπου στα 88,5 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο περίπου 6%, καθώς οι νέες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και η αβεβαιότητα γύρω από το Ορμούζ αύξησαν ξανά το γεωπολιτικό premium στην τιμή του πετρελαίου. (Reuters)

Οι πρώτοι κερδισμένοι: οι παραγωγοί πετρελαίου

Οι πιο προφανείς ωφελημένοι είναι οι παραγωγοί που συνεχίζουν να εξάγουν κανονικά και μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους σε υψηλότερες τιμές.

Η αριθμητική είναι αμείλικτη

Μια εταιρεία ή ένα κράτος που εξάγει ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και βλέπει την τιμή να αυξάνεται κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι, μπορεί θεωρητικά να αποκτήσει έως και 10 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα έσοδα την ημέρα, εφόσον οι ποσότητες παραμένουν ίδιες και δεν υπάρχουν αντισταθμίσεις τιμών.

Σε ετήσια βάση μιλάμε για δισεκατομμύρια

Γι’ αυτό και χώρες ή εταιρείες παραγωγής εκτός της άμεσης ζώνης κινδύνου μπορούν να βρεθούν σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση. Όσο δυσκολότερο γίνεται να φτάσει στην αγορά το πετρέλαιο του Κόλπου, τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτά κάθε διαθέσιμο βαρέλι από άλλες περιοχές.

Οι εφοπλιστές των δεξαμενόπλοιων

Υπάρχει όμως ένας ακόμη μεγάλος κερδισμένος που συχνά περνά απαρατήρητος από το ευρύ κοινό: η ναυτιλία των δεξαμενόπλοιων.

Όταν αυξάνεται ο κίνδυνος, λιγότερα πλοία είναι διαθέσιμα να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένα ταξίδια. Οι ασφαλιστικές απαιτήσεις γίνονται αυστηρότερες, οι διαδρομές ενδέχεται να μεγαλώνουν και οι ναύλοι μπορεί να αυξάνονται κατακόρυφα.

Η κίνηση εμπορικών πλοίων μέσω του Ορμούζ βρίσκεται σήμερα σημαντικά κάτω από τους προηγούμενους μέσους όρους, ενώ οι νέες επιθέσεις σε πλοία ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα κινδύνου. (Reuters)

Για έναν ιδιοκτήτη VLCC – ενός πολύ μεγάλου δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού – μια μεγάλη αύξηση του ημερήσιου ναύλου μπορεί να σημαίνει εκατομμύρια επιπλέον έσοδα μέσα σε λίγους μήνες.

Η γεωπολιτική ένταση, με άλλα λόγια, μπορεί να μετατρέπεται άμεσα σε αυξημένο ημερήσιο ναύλο.

Οι μεγάλοι traders του πετρελαίου

Ίσως όμως οι λιγότερο ορατοί κερδισμένοι να βρίσκονται στα dealing rooms του Λονδίνου, της Γενεύης, της Σιγκαπούρης και της Νέας Υόρκης.

Οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας ενέργειας κερδίζουν όχι μόνο όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο, αλλά κυρίως όταν υπάρχουν μεγάλες διαφορές τιμών, ελλείψεις, προβλήματα μεταφοράς και έντονη μεταβλητότητα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής αγοράς είναι ότι ιρακινό αργό που προσφέρθηκε για φόρτωση εκτός του Ορμούζ εμφανίστηκε με premium σχεδόν 10 δολαρίων ανά βαρέλι έναντι των σχετικών τιμών αναφοράς, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να αποφύγουν το ρίσκο της περιοχής. (Reuters)

Αυτές οι στρεβλώσεις είναι ακριβώς το περιβάλλον μέσα στο οποίο ένας έμπειρος trader μπορεί να πραγματοποιήσει τεράστια κέρδη.

LNG: ο δεύτερος μεγάλος ενεργειακός κίνδυνος

Η συζήτηση επικεντρώνεται συνήθως στο πετρέλαιο. Ίσως όμως υποτιμούμε το φυσικό αέριο.

Περισσότερα από 110 δισ. κυβικά μέτρα LNG πέρασαν μέσω του Ορμούζ το 2025. Περίπου το 93% των εξαγωγών LNG του Κατάρ και το 96% εκείνων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέρχονταν από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα. Και, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, για μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων δεν υπάρχουν ουσιαστικές εναλλακτικές διαδρομές. (IEA)

Εάν η κρίση παραταθεί, η αναστάτωση μπορεί επομένως να περάσει από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και τελικά στην ηλεκτρική ενέργεια.

Και εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα δεύτερο κύμα κερδισμένων: παραγωγοί LNG εκτός Περσικού Κόλπου, εταιρείες μεταφοράς LNG και traders φυσικού αερίου.

Και φυσικά, η αμυντική βιομηχανία

Υπάρχει τέλος ένας κλάδος που ιστορικά ενισχύεται όταν η γεωπολιτική αστάθεια γίνεται μακροχρόνια: η αμυντική βιομηχανία.

Κάθε παρατεταμένη στρατιωτική κρίση αυξάνει την ανάγκη για πυραύλους, συστήματα αεράμυνας, drones, anti-drone τεχνολογία, ηλεκτρονικό πόλεμο, ραντάρ, πυρομαχικά και προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων.

Δεν σημαίνει ότι κάθε αμυντική εταιρεία θα κερδίσει ούτε ότι κάθε άνοδος της μετοχής της δικαιολογείται. Είναι όμως εύλογο ότι μια πολυετής αύξηση των αμυντικών δαπανών δημιουργεί έναν τεράστιο νέο κύκλο παραγγελιών.

Η μεγάλη αντίφαση

Εδώ βρίσκεται ίσως και η πιο σκληρή πλευρά της οικονομίας του πολέμου.

Αυτό που για τον Ευρωπαίο καταναλωτή σημαίνει ακριβότερη βενζίνη, μεγαλύτερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλότερες τιμές προϊόντων, για κάποιον άλλο μπορεί να σημαίνει υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Αυτό που για μια αεροπορική εταιρεία αποτελεί τεράστιο πρόσθετο κόστος καυσίμων μπορεί να αποτελεί απροσδόκητο κέρδος για έναν παραγωγό πετρελαίου.

Αυτό που για μια βιομηχανία αποτελεί ενεργειακή κρίση μπορεί για έναν trader να είναι μια ιστορική ευκαιρία.

Και αυτό που για ένα κράτος αποτελεί δαπάνη δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς, αποτελεί αντίστοιχα συμβόλαια δισεκατομμυρίων για τις εταιρείες που τους κατασκευάζουν.

Ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό;

Το σημαντικότερο ερώτημα λοιπόν ίσως δεν είναι μόνο «ποιος κερδίζει από την κρίση στον Περσικό Κόλπο;»

Είναι ποιος πληρώνει αυτά τα κέρδη.

Και στο τέλος της αλυσίδας βρίσκεται σχεδόν πάντα ο πολίτης.

Τα αυξημένα ναύλα περνούν στο κόστος μεταφοράς.
Το ακριβότερο πετρέλαιο περνά στα καύσιμα.
Τα ακριβότερα καύσιμα περνούν στις μεταφορές.
Οι μεταφορές περνούν στις τιμές των προϊόντων.
Και η ενεργειακή αβεβαιότητα περνά στον πληθωρισμό και τελικά στην πραγματική οικονομία.

Γι’ αυτό πίσω από τους γεωπολιτικούς χάρτες και τις στρατιωτικές ανακοινώσεις υπάρχει παράλληλα ένας τεράστιος παγκόσμιος ανακαταμερισμός πλούτου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να αλλάξουν χέρια.

Κάποιοι θα χάσουν τεράστια ποσά. Κάποιοι άλλοι θα κερδίσουν περιουσίες.

Και όσο παραμένει αβέβαιη η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, το μόνο σχεδόν βέβαιο είναι ότι γύρω από κάθε γεωπολιτική κρίση δημιουργείται και μια οικονομία της κρίσης.

Μια οικονομία στην οποία ο φόβος, η έλλειψη και η αβεβαιότητα αποκτούν τιμή.

Και κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να την εισπράττουν.

 

Σύνταξη Άρθρου : Λευτέρης Κουκουτίνης 

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις του 2025 – 6,6 εκατ. ευρώ σε 5.201 παραγωγούς

ΕΛΓΑ – Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές αποζημιώσεων του 2025 σε 5.201 παραγωγούς
image_print

Καταβλήθηκαν 6.617.425 ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για ζημιές του 2025, με περισσότερα από 6,6 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται σε χιλιάδες παραγωγούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026 και αφορά 5.201 ασφαλισμένους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν υποστεί ζημιές σε καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και σε εκτροφές ζωικού κεφαλαίου.

Με τη συγκεκριμένη καταβολή ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, στο σύνολό τους οι οφειλόμενες αποζημιώσεις για το έτος 2025.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ:

«Ο ΕΛ.Γ.Α. κατέβαλε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026, αποζημιώσεις ύψους 6.617.425 € σε 5.201 ασφαλιζόμενους παραγωγούς στον Οργανισμό, για ζημίες του έτους 2025, σε καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου.

Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με τη συγκεκριμένη πληρωμή ολοκληρώνονται στο σύνολό τους οι πληρωμές των οφειλόμενων αποζημιώσεων έτους 2025».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χ. Ζεϊμπέκ: Κυβερνητική αδιαφορία για τους σιτοπαραγωγούς της Ξάνθης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Παρέμβαση για τα προβλήματα των σιτοπαραγωγών της Ξάνθης
image_print

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης επικρίνει την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές στην παραγωγή

Νέα παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί της Ξάνθης πραγματοποιεί ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κοινοβουλευτική Ερώτηση που είχε καταθέσει.

Ο κ. Ζεϊμπέκ κάνει λόγο για «κυβερνητική αδιαφορία και άγνοια», υποστηρίζοντας ότι, παρά τις αναφορές παραγωγών και της ΔΑΟΚ Ξάνθης για μείωση των αποδόσεων του σιταριού που ξεπερνά το 50%, το Υπουργείο δεν διαθέτει, όπως αναφέρει, επαρκή στοιχεία για την πραγματική έκταση της ζημιάς.

Παράλληλα, ασκεί κριτική για την απουσία συγκεκριμένης δέσμευσης σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη των παραγωγών και την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ:

Αποκαλυπτική για την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στους αγρότες της Ξάνθης και συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσα για τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί της Ξάνθης.

Την ώρα που οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά και η ΔΑΟΚ Ξάνθης, κάνουν λόγο για μείωση των αποδόσεων του σιταριού που ξεπερνά το 50%, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, των ασθενειών και των προβλημάτων στην καλλιέργεια, το Υπουργείο δηλώνει ότι δεν διαθέτει καν στοιχεία.

Ακόμη και μετά την ανάδειξη του προβλήματος μέσω της κοινοβουλευτικής Ερώτησης, το Υπουργείο εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για την πραγματική έκταση της ζημιάς, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έκανε ούτε καν την στοιχειώδη προσπάθεια να καταγράψει το πρόβλημα και τις απώλειες των σιτοπαραγωγών της Ξάνθης.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το Υπουργείο δεν δεσμεύεται για κανένα συγκεκριμένο μέτρο οικονομικής στήριξης των σιτοπαραγωγών, ούτε απαντά ουσιαστικά στο αίτημα για αξιοποίηση ευρωπαϊκών ή εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι αγρότες δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι αγρότες χρειάζονται μια διαφορετική πολιτική και μια διαφορετική κυβέρνηση, που θα στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο και θα εγγυάται το μέλλον της υπαίθρου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en