Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Ο καιρός σήμερα 20/7/2022

image_print

Τοπικές νεφώσεις. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται:

τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και από το μεσημέρι στην Μακεδονία, στην Ήπειρο και ενδεχομένως στο Βόρειο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 17 έως 33, στη Θεσσαλία από 18 έως 34, στην Ήπειρο από 18 έως 36, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 20 έως 33, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 20 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 33, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 20 έως 32, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 37, στις Κυκλάδες από 20 έως 28, στα Δωδεκάνησα από 19 έως 33 και στην Κρήτη από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου (στη Νότια Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα πρόσκαιρα 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έως 37 βαθμούς η θερμοκρασία και ισχυρά μελτέμια έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Καλοκαιρινός καιρός με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο
image_print

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, με τη ζέστη να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και τον υδράργυρο να φτάνει τοπικά έως τους 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Την ίδια ώρα, τα ισχυρά μελτέμια θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το Αιγαίο, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα αγγίξουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναμένονται μόνο πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα ανατολικά, ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 36 και 37 βαθμών, στο Ιόνιο, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη θα φτάσουν τους 34 με 35 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα διαμορφωθούν στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και σε τμήματα της Δυτικής Ελλάδας, όπου το θερμόμετρο θα αγγίξει τοπικά τους 37 βαθμούς. Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 36 βαθμούς, με βόρειους ανέμους που στα ανατολικά θα ενισχυθούν έως και τα 7 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα γύρω ορεινά και μέγιστη θερμοκρασία τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6 έως 7 μποφόρ, φτάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 35 βαθμούς, ανάλογα με την περιοχή.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πώς θα κινηθεί ο υδράργυρος στις αρχές Αυγούστου

Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο με καλοκαιρινό καιρό και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς
image_print

Ο καιρός διατηρείται γενικά αίθριος σήμερα, ωστόσο οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ, αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της ημέρας, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, τους 34 με 35 βαθμούς στο Ιόνιο, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 32 βαθμών.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 4) στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, καθώς και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ήπιας έντασης, καθώς οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εντοπίζονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και όχι κοντά στο έδαφος. Όπως αναφέρει, μόνο κατά τόπους αναμένονται ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις, χωρίς να διαμορφώνεται, προς το παρόν, εικόνα εκτεταμένης επιβάρυνσης της ποιότητας του αέρα.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία των επόμενων ημερών, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος πιο δροσερών συνθηκών, πριν ο υδράργυρος αρχίσει ξανά να ανεβαίνει στις αρχές Αυγούστου. Στην Αθήνα η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει σταδιακά έως τους 36-38 βαθμούς, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο κύμα καύσωνα. Στη Θεσσαλονίκη οι μέγιστες θα κινηθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα πριν προσεγγίσουν εκ νέου τους 37-38 βαθμούς, ενώ στη Λάρισα προβλέπεται η μεγαλύτερη άνοδος, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τοπικά ακόμη και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι, παρά την επιστροφή της ζέστης στις αρχές του επόμενου μήνα, τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την εκδήλωση παρατεταμένου ή ιδιαίτερα ισχυρού καύσωνα. Οι προβλέψεις, ωστόσο, θα συνεχίσουν να επικαιροποιούνται, καθώς μικρές μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία μπορούν να επηρεάσουν την ένταση της θερμής εισβολής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα μέχρι την Τετάρτη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Αφρικανική σκόνη καλύπτει τον ουρανό πάνω από ελληνική πόλη κατά τη διάρκεια του νέου επεισοδίου μεταφοράς σκόνης
image_print

Νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης έως την Τετάρτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου νέο επεισόδιο μεταφοράς σαχαριανής σκόνης, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κόμβο Πληροφόρησης για την Ατμοσφαιρική Σύσταση στην Ελλάδα (AtmoHub), οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο ευνοούν τη μεταφορά αερίων μαζών με αυξημένο φορτίο ερημικής σκόνης από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα.

Το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει σταδιακά έως και την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ενώ οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αναμένονται την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του AtmoHub, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αναμένονται την Τρίτη στις εξής περιοχές:

  • Στερεά Ελλάδα
  • Αττική
  • Πελοπόννησος
  • Κρήτη
  • Νησιά του Ιονίου
  • Κυκλάδες
  • Δωδεκάνησα

Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές η μεταφορά της σκόνης θα είναι εμφανής κυρίως στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ενώ χαμηλότερες συγκεντρώσεις θα καταγραφούν και κοντά στην επιφάνεια.

Τοπικά επιβαρυμένη η ποιότητα του αέρα

Το AtmoHub επισημαίνει ότι στη νότια Πελοπόννησο, και ειδικότερα στις περιοχές της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Αχαΐας και του Άργους, οι συγκεντρώσεις σκόνης ενδέχεται παροδικά να επηρεάσουν και τα χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα.

Σε αυτές τις περιοχές η ποιότητα του αέρα εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει οριακά επιβαρυμένη, με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων να προσεγγίζουν τα 50 μg/m³.

Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Οι τρέχουσες προγνώσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου της σκόνης θα παραμείνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, περιορίζοντας την επίδραση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM₁₀ κοντά στο έδαφος στις περισσότερες περιοχές.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να μειωθεί σταδιακά έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου, καθώς αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή.

Σύσταση προς τις ευπαθείς ομάδες

Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ενδέχεται να καταγραφούν αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en