Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου δίνει νέα διάσταση στη συμφωνία με την Αίγυπτο

“Είναι καταπληκτικός αυτός ο μικρός ελληνικός λαός που εργάζεται και πετυχαίνει παντού, εκτός από την πατρίδα του”

  (Edmond About, 1828-1885, Γάλλος συγγραφέας)

Ήδη υπογράφηκε συμφωνία ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Δυστυχώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τμηματικά και όχι όπως αρμόζει στις περιπτώσεις αυτές συνολικά, χωρίς να γίνεται επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ΝΜ και με μειωμένη επήρεια στα μεγάλα νησιά, αφήνοντας έτσι έξω τα μικρά νησιά  και κυρίως το Καστελόριζο.

Σε πρόσφατο κείμενο μου για το θέμα αυτό  αναφέρω: «Με τους Ιταλούς, υπογράψαμε συμφωνία για την ΑΟΖ, βάση του σύμφωνου της θάλασσας του 1958 της Γενεύης και όχι με αυτό του 1982 (MontegoBay). Δώσαμε έτσι το δικαίωμα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες (πχ Αίγυπτος), να ζητάει χαμηλή έως καθόλου «επήρεια» των νησιών μας, τη στιγμή που η ίδια έχει εξασφαλίσει πλήρη για τα δικά της νησιά Tiran και Sanafir στη δική της οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Σαουδική Αραβία«.

Σαφώς πλέον υποπτεύομαι ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί τη δεύτερη πράξη του έργου και ότι έχει στρωθεί το χαλί σ΄αυτό που γράφει o Αλέξης Παπαχελάς στις εξομολογήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη («Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια»,  εκδόσεις Παπαδόπουλος):

«Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή.

Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές».

Λυπάμαι, αλλά στην τρίτη φάση του έργου, εμείς τελικά θα πάρουμε το ¨μικρό¨ (μέρος) και όχι οι Τούρκοι, ενώ έγιναν τα πρώτα βήματα ώστε να ξεχάσουμε :α) τον 28ο παράλληλο και β) το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου. Για τον λόγο αυτό και για όσους χειροκροτούν το επίτευγμα της συμφωνίας αυτής, μίλησε κάποτε ο Σωκράτης, 469-399 πΧ:

¨Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης¨Πριν λίγες ημέρες πέρασε στα ΜΜΕ ότι φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου.Όποιος ζήτησε την γνώμη μου τις ημέρες εκείνες του είπα ότι δεν θα γίνει τίποτα. Αυτό που θα πάρουν οι γείτονες μας, θα το πάρουν χωρίς να ρίξουν μια σφαίρα των 5 $, τόσο φτηνά. Είμαστε πλέον έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις.

Το μήνυμα όμως που δεν έγινε  κατανοητό στην αναφορά μου στο 1922 είναι: ¨Πεντάγωνο Γουδή δύο στάσεις με το αστικό λεωφορείο¨.

Κατ΄αρχάς οι ανιστόρητοι και κακώς πληροφορημένοι προχωρούν σε παραχωρήσεις επικράτειας με απλές υπογραφές. Το θέμα όμως θα συζητηθεί και θα επικυρωθεί στη Βουλή των Ελλήνων.  Εκεί αυτοί που θα ψηφίσουν θα αναλάβουν και την ευθύνη των πράξεων τους. Όμως από τώρα τους θέτω ένα μικρό προβληματισμό με τον παρακάτω χάρτη:

Ας υποθέσουμε ότι στην περιοχή που ζούμε υπήρχαν τρεις χώρες, α) η ηπειρωτική Greekland, β) η ηπειρωτική Tourkland και γ) η νησιωτική Aegeanland (με το μπλε χρώμα). Πώς θα γινόταν η κατανομή των θαλασσίων υδάτων στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο την Κρήτη και μέχρι την Κύπρο; Τμηματικά ή συνολικά; Τι αναλογεί στην κάθε μια από τις τρεις αυτές χώρες, αλλά και στην Κύπρο, βάση του Δικαίου τα Θάλασσας του 1982; Είναι ενιαία και αδιαίρετη η νησιωτική περιοχή ναι ή όχι;

Γνωρίζουν τι σημαίνει κλείσιμο των θαλάσσιων κόλπων, τι είναι η συνορεύουσα Ζώνη και τι σημαίνει υφαλοπλαίσιο (continental marginπριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή υπογράψουν ότι τους ζητάνε! Τους είπε κάποιος από τους φωστήρες που τους συμβουλεύουν πέραν του ότι η Κύπρος είναι μακριά (γι΄ αυτούς ναι, όμως για τον Κίμωνα τον Αθηναίο 2500 χρόνια πριν όχι), κάτι για όλα αυτά!Γνωρίζουν το ενιαίο και αδιαίρετο όχι μόνο των νήσων του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, αλλά ότι αυτό φτάνει μέχρι την Κύπρο, την Κρήτη, τη Γαύδο κλπ!Ας κοιτάξουν και πάλι τον παραπάνω χάρτη και ας πουν την άποψη τους και ας πάρουν την ευθύνη της υπογραφής τους. Αν και αυτήν (άποψη) την αποκάλυψαν πολύ νωρίς στις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας.

Ειδικότερα δε αυτοί που πριν λίγο καιρό έγραφαν σε άρθρο τους σε έγκριτη¨ εφημερίδα το 2015:¨Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή¨.¨Δεν θέλουμε πόλεμο θα τα βρούμε στη Χάγη¨!¨Μας ενδιαφέρουν η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάρπαθος¨! (πουθενά το Καστελόριζο).

Γνωστές δηλώσεις.Αλλά πώς να απαντήσεις και τι να πεις όταν ακούς ανθρώπους που υποτίθεται μάλιστα ότι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τώρα έχουν υπουργικές θέσεις τύπου: «Ο έλληνας στρατιώτης θα παρελάσει το 2021 με το νέο τυφέκιο»!..Δηλαδή είμαστε μόνο για τις παρελάσεις, αργά το έμαθα. Κρίμα που χρειάστηκαν 43 χρόνια για να το καταλάβω, αφού μέχρι σήμερα νόμιζα ότι αγοράζαμε όπλα για να πολεμήσουμε αν χρειαστεί.

Ας μας πουν τελικά τι σημαίνει η δήλωση: «Ό,τι χρειάζεται και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται»!!Γιατί εγώ το μόνο που καταλαβαίνω είναι ό,τι δεν θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Καλόν είναι αυτοί που παίρνουν την ευθύνη και πριν δώσουν τα πάντα στους γείτονες αμαχητί με τις ευλογίες των συμμάχων στην κεντρική Ευρώπη (όπου φοβάμαι σύντομα θα χρειαστεί να μετακομίσουν κάποιοι σαν τον Χουάν), να γνωρίζουν τα εξής:

Για πρώτη φορά ένα ad hoc Δικαστήριο ερμήνευσε το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μantego Bay στην υπόθεση «Republic Philippines vs Republic of China», με Case Number: 2013-9, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο έγκριτου νομικού επί θεμάτων ΕΕ. Συγκεκριμένα:

 Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ένα νησί έχει χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Εξαιρούνται, οι βράχοι εφόσον δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δεν μπορούν να έχουν αυτοτελώς οικονομική ζωή.

Το Δικαστήριο δέχθηκε επίσης, ως απόλυτο κανόνα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, ότι όλοι οι γεωγραφικοί σχηματισμοί (ασχέτως του εάν χαρακτηρισθούν νησιά ή βράχοι και ασχέτως του μεγέθους αυτών), έχουν υποχρεωτικά χωρικά ύδατα έκτασης 12 ΝΜ.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, κάτι που επίσης δεν έγινε με τη νέα συμφωνία. Με χωρικά ύδατα 12 μιλίων, το 72% των θαλασσίων περιοχών του Αιγαίου περιέρχεται στην Ελλάδα και το  8,5% στην Τουρκία. Το 19,5% που απομένει προς οριοθέτηση, μπορεί να διευθετηθεί. Εμείς όμως ξεχάσαμε τη νήσο Χρυσή και μερικές ακόμη νησίδες νότια της Κρήτης, στη νέα συμφωνία με την Αίγυπτο. (Διαπιστώνεται ότι εκτός από έλλειμμα στην ιστορία έχουμε και στη γεωγραφία). Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις εκθέτουν αρχικά την Τουρκία με το «περίφημο» casus belli, αλλά πολύ περισσότερο εδώ όποιον παραχωρεί εθνικά δικαιώματα και κυριαρχία.

Η κυβέρνηση της  Ελλάδας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, τιμώντας την ιστορία της και όσους θυσιάστηκαν για φτάσει εδώ που είναι σήμερα και όχι να λοιδορεί αυτούς που είχαν τη διορατικότητα να επεκτείνουν τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας στα 10ΝΜ και τον θαλάσσιο στα 6ΝΜ το 1931 και 1936, ή λέγοντας ότι εξασφαλίσαμε μεν επήρεια για τα νησιά μας, αλλά κρύβει συστηματικά ότι συμφώνησε με χαμηλό ποσοστό και όχι με αυτό που πραγματικά δικαιούνται.

Είναι βέβαιο ότι πίσω από την όποια έκπτωση στη θάλασσα, ακολουθεί έκπτωση στον αέρα και τέλος κλείνει με αντίστοιχη στην ξηρά.Τους θυμίζω κάτι που έγραψα στις 19/1/19: «Τα προβλήματα οι ευφυείς τα προβλέπουν, οι έξυπνοι τα λύνουν, οι ηλίθιοι τα κρύβουν».

Δικαίωμα τους να αποφασίσουν σε ποια κατηγορία ανήκουν, αρκεί να μη μειώσουν την Ελλάδα, θα το αποδείξουν με την ψήφο τους. Τέλος ας μας πούνε καθαρά για ποιο θέμα θα πάμε (αν πάμε) στη Χάγη! Είναι το σύνολο των διεκδικήσεων από πλευράς Τουρκίας ή μόνο αυτό του 19,5% που ήδη μόνοι μας αυξήσαμε προς όφελος τρίτων!

ΥΓ1. Η μάσκα μας προστατεύει από τον κορονοϊό, το φίμωτρο και η παραπληροφόρηση όμως βοηθάνε στην εξάπλωση της ιογενούς βλακείας.

ΥΓ2. Για όσους δεν γνωρίζουν τεχνικά και νομικά τα θέματα αυτά, τους λέω ότι ο πανηγυρισμός μοιάζει με το ανέκδοτο με τον Μπόμπο, ο οποίος για να πάει εκδρομή με το ορφανοτροφείο σκότωσε τον πατέρα του.

  • Ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είναι Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

Αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα οπλισμένα Rafale στην Ελλάδα

Νέο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Παρλί στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στον απόηχο των δηλώσεων Οκτάι για συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο – Επί τάπητος τα εξοπλιστικά προγράμματα για Rafale και Belharra – Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ
Τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την κατάσταση ασφαλείας στην Ν.Α Μεσόγειο, έπειτα και από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην περιοχή, πρόκειται να συζητήσουν σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλί.

Η συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ξεκινήσει περίπου στις 6:30 ώρα Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παναγιωτόπουλου με την Φλ. Παρλί, αναμένεται να βρεθεί επίσης και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το οποίο υλοποιείται όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειώσουμε πως στο τέλος του χρόνου πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και του τρίτου κύματος των Ελλήνων πιλότων που ήδη εκπαιδεύονται στην βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό. Σύμφωνα με πληροφορίες με το τέλος της εκπαίδευσης τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα “φέρνοντας” μαζί τους και τα πρώτα έξι Rafale.

Τα εν λόγω μαχητικά θα φτάσουν στην Τανάγρα στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με τα όπλα που θα φέρουν. Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τις φρεγάτες Belharra, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή τους στο στόλο, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζει τους χώρους εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και υποδοχής των υλικών υποστήριξής τους. Ταυτόχρονα μείζον θεωρείται και το ζήτημα που αφορά στην κατασκευή του επιχειρησιακού κέντρου το οποίο θα στεγάσει τα 65 άτομα που θα χειρίζονται από ξηράς και για κάθε γαλλική φρεγάτα ορισμένες από τις ψηφιακές της λειτουργίες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα. Παρλί, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα», ένα κείμενο 5 σελίδων με τίτλο: “Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας”, στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Να επισημάνουμε πως αργότερα σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παναγιότωφ. Αύριο, Τρίτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Κατευθυντήριο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Δεν θα επισκεφτεί την Βόρεια Ελλάδα ο Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίος

Δεν θα επισκεφθεί την βόρεια Ελλάδα λόγω έξαρσης της πανδημίας

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα, από τις 20 έως και 25 Νοεμβρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται να συμμετάσχει στο Πανηγυρικό Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, «επί τη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Εκκλησία και άλλους φορείς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από της αναρρήσεως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Άγιον Όρος μετατίθενται εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

«Με αυτήν την απόφαση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμεί να αποστείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, περί της ανάγκης εμβολιασμού και σεβασμού των προστατευτικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ως της μόνης ασφαλούς οδού για την υπέρβαση της φονικής πανδημίας. Προσεύχεται δε, για την ανάπαυση των ψυχών των θανόντων, για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των ασθενούντων και για την άνωθεν ενίσχυση των ιατρών, των νοσηλευτών και πάντων των υπευθύνων για την αντιμετώπιση της παρούσης σκληράς δοκιμασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή | Protagon.gr

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Μια πολεμική κρίση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία θα μας γυρνούσε στον Μεσαίωνα.

Ενόψει επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα, ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσίασε τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να προωθήσει «τις κοινές αξίες που στηρίζουν τη διατλαντική κοινότητα. Στην Ανατολή, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να απαξιώνουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που υπερασπίζεται ανοιχτά το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία φαίνεται να αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει και, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική στρατιωτική επέκτασή της, σε συνδυασμό με μια αδύναμη οικονομία, είναι πιθανό να υπονομεύσει τη θέση της…

Ωστόσο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, η Μόσχα θα παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης ικανός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ουσιαστικά ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ-Ρωσίας) είναι τρομερά επικίνδυνο όχι μόνο για την ΕΕ και τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. 

Όπως τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, “αφενός, η συμμαχία πρέπει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους για να δώσει μια «αξιόπιστη, ισορροπημένη, αναλογική» απάντηση στη «ρωσική επιθετικότητα», επομένως το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις θέσεις του.

«Από την άλλη πλευρά, η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνημένης θέσης του ΝΑΤΟ για την άμυνα και τον περιορισμό των προσπαθειών της Ρωσίας … πρέπει να συμπληρωθεί με ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, λάθος υπολογισμοί και ακούσια κλιμάκωση.

Για αυτό απαιτείται αύξηση της προβλεψιμότητας και μείωση της πίεσης, για να αποτρέψουμε περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις.

«Πρέπει να είμαστε σε επαφή με τη Μόσχα, αλλά και να υποδείξουμε ξεκάθαρα στην ρωσική πλευρά τις κόκκινες γραμμές μας, ποιες είναι τελικά οι υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μια συμφωνία ελέγχου των όπλων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης.

“Γενικά, κανένα σενάριο με τη Ρωσία δεν είναι αδύνατο ή αναπόφευκτο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποστολή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσει τη  γνωστής παροιμία” ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, είπε ο Έλληνας υπουργός.

Οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση επιδεινώθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης στο Ντονιέντσκ, λόγω εχθροπραξιών ουκρανικών δυνάμεων κατά των Ρωσόφωνων, καθώς σε ότι αφορά την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Ρώσος ειδικός κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να αυξήσει τις στρατιωτικές εντάσεις.

“Πρόσφατα, στη Δύση, έχουν γίνει συχνές δηλώσεις για τη «ρωσική απειλή». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απαντήσει σε αυτό ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν και οι δηλώσεις για «ρωσική επιθετικότητα» χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα”, ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική απειλή είναι «μια εφεύρεση όσων θέλουν να επωφεληθούν από τον ρόλο τους ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της Ρωσίας, για να λάβουν κάποια μπόνους και προτιμήσεις για αυτό».

Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να ζητά αυτοσυγκράτηση παρ’ όλη την μικρή δύναμη της εντός συμμαχίας, αφού οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων και πισωγύρισμα δεκάδων ετών.

www.pentapostagma.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: