Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο. Γεροβασίλη | ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμάχονται την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για μικροπολιτικούς λόγους

image_print

Αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού διαβλέπει η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ τονίζει πως τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης “αντιμάχονται την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους”.

Σε δήλωσή της στο real.gr, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνει πως η κατάθεση από την κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μεταρρύθμισης “είναι μια χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κυρίως όμως, με τις προτάσεις της, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας”.

Ολόκληρη η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο real.gr:

“Παρατηρώ την αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πραγματικότητα ενός διαλυμένου, από την πενταετή διακυβέρνησή τους, ασφαλιστικού συστήματος.

Έχοντας εφαρμόσει έντεκα περικοπές μεταξύ 2010 και 2015, και ταυτόχρονα στραγγίξει τα αποθεματικά των ταμείων, με καταστροφικές πολιτικές όπως εκείνη του PSI, είναι απολύτως λογική η αμηχανία τους.

Αντιμάχονται την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους. Χωρίς αυτήν θα βρισκόμασταν μπροστά στην προοπτική μίας ακόμη οριζόντιας μείωσης, δίχως να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα στο σύστημα. Μία επιλογή την οποία προφανώς αδυνατούν να υποστηρίξουν ανοικτά.

Έτσι λοιπόν, προτιμούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα επικαλούμενοι άσχετα με το ασφαλιστικό – συχνά και ψευδή – πολιτικά επιχειρήματα, αντί να μιλήσουν στην ουσία και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρύθμισης στους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Είναι λοιπόν μία χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κυρίως όμως, με τις προτάσεις της, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Αλλά ακόμη κι αν την απορρίπτει εντελώς, ας μας πει ποια εναλλακτική λύση προτείνει για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την άρση των διογκωμένων αδικιών, από τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια. Αν πάλι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προτιμούν έναν αέναο κύκλο οριζόντιων μειώσεων, ας μας το πουν.

Οι οργισμένες κορώνες των υπευθύνων γι’ αυτήν την κατάσταση και δεν προσφέρουν τίποτε και προκλητικές είναι. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους ακούσει. Ας αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο. Ας διατυπώσουν τις προτάσεις τους”.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης.
image_print

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-2027.

Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Ο βουλευτής ζητά να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια της απόφασης, τι προβλέπεται για τη μεταφορά και τη φοίτηση των μαθητών, καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων και τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που έχουν τεθεί σε αναστολή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2019.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

Προς την Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-27»

Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει προκαλέσει η είδηση της απόφασης να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, κατά το σχολικό έτος 2026-2027. Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Η παραπάνω είδηση έρχεται σε συνέχεια κυβερνητικών αποφάσεων που καταδικάζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην Π.Ε. Ξάνθης – όπως και συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα – στην υποβάθμιση, την απαξίωση  και εν τέλει στα λουκέτα σχολικών μονάδων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις, «βιομηχανία» πειθαρχικών από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών κλπ). 

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους τους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζει συνολικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ( απαξίωση Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της χώρας, καταστροφή πρωτογενούς τομέα κλπ) σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων, τα καρτέλ και την ακρίβεια που έχουν τσακίσει την οικονομία και την τσέπη των πολιτών, έχουν ως βασικό θύμα την Περιφέρεια της χώρας, τη Θράκη, την Ξάνθη. Με μία από τις βασικές συνέπειες να είναι και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε Ξάνθης κατά το έτος 2026-27; (προσκόμιση όλων των στοιχείων)
  2. Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων γίνεται, από μεριάς αρμόδιου Υπουργείου, στο πλαίσιο μιας λογικής «εξοικονόμησης» πόρων και εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ίδια γνωστή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και οδηγεί στη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων;
  3. Έχει το Υπουργείο διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά και φοίτηση όλων των μαθητών που πρόκειται να βιώσουν αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, εξαιτίας αυτών των 12 λουκέτων;
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία των συγκεκριμένων 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης;
  5. Πόσες σχολικές μονάδες στην Π.Ε Ξάνθης – αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο και αναστολή λειτουργίας από το 2019 και έπειτα, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
  6. Τι προβλέπεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό που δίδασκε στα συγκεκριμένα σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en