Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Κοζάκοι της Λήμνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην κρίσιμη μάχη της Κριμαίας, που σήμανε και το τέλος του ρωσικού εμφυλίου, ο λευκός[1] στρατός υπέστη μεγάλη συντριβή.

Γράφει η Ευαγγελία Χ. Λιάπη

Τότε χιλιάδες Κοζάκοι[2] μέλη του λευκού στρατού αναγκάστηκαν για να σωθούν, να επιβιβαστούν μαζί με τις οικογένειές τους, στα βρετανικά και γαλλικά πλοία της Αντάντ, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ήταν Μάρτιος του 1920.Τα αγγλογαλλικά πλοία στη συνέχεια τους διέσπειραν σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου.
Μια ομάδα Κοζάκων, γύρω στα 5000 άτομα, αποβιβάστηκε στη Λήμνο και στρατοπέδευσε σε μια ερημική παραλία, κοντά στο χωριό Πορτιανό.
Οι τελευταίοι Κοζάκοι αποβιβάστηκαν στη Λήμνο, το Νοέμβριο του 1920.
Οι Κοζάκοι ήταν τμήματα του Κουμπάν, του Ντον, του Τέρεκ και του Άστραχαν, που είχαν πολεμήσει κάτω από τις οδηγίες του στρατηγού Πιότρ Βράγγελ.

Οι Κοζάκοι εξόριστοι ήρθαν στο νησί μαζί με τις οικογένειες τους. Ανάμεσα τους στρατηγοί, αξιωματικοί και στρατιώτες του λευκού στρατού αλλά και γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, καθηγητές της Ρωσικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, ιερείς, μοναχοί, γιατροί, ζωγράφοι, καλόγριες, μουσικοί, υπουργοί, έμποροι, καλλιτέχνες.

Οι Κοζάκοι φυλακίστηκαν στο υπαίθριο στρατόπεδο που σχηματίστηκε για αυτό το σκοπό από τους πρώην συμμάχους τους, Γάλλους κι Άγγλους.
Οι Γάλλοι τους αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη σκληρότητα. Καθημερινά μείωναν τις μερίδες φαγητού που προορίζονταν για τους Κοζάκους πρόσφυγες και τις έδιναν στους δικούς τους στρατιώτες. Το ίδιο έκαναν και με τα ξύλα για τη θέρμανση.
Σύμφωνα με τα ρωσικά αρχεία, οι Γάλλοι επεδίωξαν με τη συμπεριφορά τους, τη φυσική εξόντωση των Κοζάκων.

Οι Κοζάκοι έμειναν στη Λήμνο μέχρι το Δεκέμβρη του 1921.Στα μάτια των Κοζάκων, η Λήμνος φάνταζε άγρια και τρομακτική. Πολλοί Κοζάκοι για πρώτη φορά αντίκριζαν τη θάλασσα κι η θέα της και μόνο τους προκαλούσε τρόμο.Φοβόντουσαν ακόμα και να πλησιάσουν τη θάλασσα[3].
Ο πρόσφυγες είχαν φέρει μαζί τους, ότι με κόπο κατάφεραν να διασώσουν από τους μπολσεβίκους. Εικόνες αγίων, χρυσαφικά, πολύτιμα σερβίτσια φαγητού και τσαγιού, υφάσματα κι άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Αυτά για να καταφέρουν να επιβιώσουν, αναγκάστηκαν να τα εκποιήσουν στους Γάλλους συχνά έναντι πινακίου φακής.

Η φτώχεια, οι αρρώστιες κι η δυστυχία ήταν πολύ μεγάλη. Θύματα της ανέχειας κυρίως τα παιδιά, τα οποία δεν άντεξαν και πολλά από αυτά πέθαναν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Κοζάκου ιερέα του στρατοπέδου του Πορτιανού, ο ίδιος σχεδόν καθημερινά κήδευε κι ένα παιδί.
Κάθε Κυριακή οι Κοζάκοι εκκλησιάζονταν στην εκκλησία «Εισόδια της Θεοτόκου» στο Πορτιανού. Τα μέλη του Νταν, εκκλησιάζονταν στην εκκλησιά των Ταξιαρχών, στο Μούδρο.

Οι Λημνιοί είχαν εντυπωσιαστεί πολύ από τη θρησκευτικότητα, την κουλτούρα και τη νοικοκυροσύνη των Κοζάκων για αυτό και τους σεβόντουσαν και τους θαύμαζαν πολύ.
Ιδιαίτερα οι Κοζάκοι γιατροί απέκτησαν ξεχωριστή φήμη στη Λήμνο.

Οι γιατροί είχαν δημιουργήσει ένα υπαίθριο νοσοκομείο για την περίθαλψη των πατριωτών τους, ενώ ταυτόχρονα φρόντιζαν και τους Γάλλους τραυματίες αλλά και το ντόπιο πληθυσμό.
Οι δυσκολίες πολλές, όμως οι Κοζάκοι δεν το έβαζαν κάτω. Διασκέδαζαν διοργανώνοντας συναυλίες στην πλατεία του χωριού Πορτιανού, όπου τραγουδούσαν και χόρευαν. Τελούσαν επίσης θεία μυστήρια, όπως γάμους και βαφτίσια.

Από το Μάρτιο του 1920 έως και το Δεκέμβριο του1921[4],350 περίπου Ρώσοι πέθαναν στη Λήμνο. Ανάμεσα τους είναι 82 παιδιά. Οι πιο πολλοί ενταφιάστηκαν στο Πορτιανό, στη θέση Πούντα.29 άτομα ενταφιάστηκαν στο συμμαχικό νεκροταφείο στο Μούδρο.
Το 2004 μια ομάδα νέων, φίλοι της ιεράς σταυροπηγιακής μονής Novodevici[5] της Μόσχας, δημιούργησαν την ομάδα με την επωνυμία «Λήμνος» με σκοπό την αναζήτηση της τύχης των Κοζάκων που εξορίστηκαν στην Ελλάδα.
Η ομάδα αναζήτησε μέσα από τα αρχεία της Ρωσικής Πρεσβείας, την τύχη αυτών των ανθρώπων και κατάφερε μέσα από τα αρχεία να φτάσει στη Λήμνο.

Οι Ρώσοι ήρθαν στη Λήμνο, βρήκαν το νεκροταφείο των Κοζάκων, περιέφραξαν το χώρο κι έστησαν στο σημείο του νεκροταφείου, ένα μεγάλο άσπρο μαρμάρινο σταυρό.
Εκεί έστησαν και το αντίγραφο της εικόνας της «Παναγίας της Οδηγήτριας του Σμολένσκ[6]». Αριστερά και δεξιά του μνημείου τοποθετήθηκαν επιγραφές με τα ονόματα των νεκρών.

«Εδώ είναι ενταφιασμένοι πάνω από 350 άνθρωποι ,…στρατηγοί και απλοί κοζάκοι, ιερείς και γιατροί, μοναχές, υπουργοί, έμποροι, ζωγράφοι, αξιωματικοί, ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι, βουδιστές εκπρόσωποι σχεδόν όλου του φάσματος της παλιάς, χαμένης εκ μέρους μας Ρωσίας …Όλοι έπεσαν θύματα της αδελφοκτόνας σφαγής, που ξέσπασε ως αποτέλεσμα δυο κρατικών πραξικοπημάτων το 1917» αναφέρεται στην επιγραφή, την οποία έστησαν στην είσοδο του μνημείου.

————

[1]Στο ρωσικό εμφύλιο συγκρούστηκαν ο Κόκκινος στρατός, των μπολσεβίκων, υποστηρικτών του Λένιν και του Τρότσκι, εναντίον του λευκού στρατού . των Κοζάκων, υποστηρικτών του Ρώσου Αυτοκράτορα. Στο πλευρό του λευκού στρατού είχαν συμμετάσχει και δύο ελληνικές μεραρχίες ως σύμμαχοι της Αντάντ.
[2]Ο στρατός του Βράγγελ είχε γύρω στις 15.000 με 20.000 στρατιώτες.
[3] Φοβόντουσαν να μπουν στη θάλασσα και να πιάσουν χταπόδια. Πίστευαν ότι τα χταπόδια μπορούσαν να τους σκοτώσουν.
[4]Από το Μάρτιο του 1920 ως το Νοέμβριο του 1920 έχασαν τη ζωή του 130Ρώσοι και από το Νοέμβριο του 1920 έως το Δεκέμβρη του 1921 άλλα 292 άτομα. Εικάζεται ότι κάποια επιδημία αποδεκάτισε τους Ρώσους εξόριστους.
[5]] Η μονή αποκαλείται «Των Παρθένων» και είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Η μονή ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
[6]Σύμφωνα με την παράδοση, το 1046,ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος, έδωσε την εικόνα της «Παναγίας της Οδηγήτριας» προίκα, στη κόρη του Πριγκίπισσα Αναστασία.Η Πριγκίπισσα Αναστασία νυμφεύτηκε τον ηγεμόνα του Τσερνίκωφ και έπειτα μεγάλου ηγεμόνα του Κιέβου Βζέβολοντ Α’ Γιαροσλάβιτς. Η «Παναγιά η Οδηγήτρια του Σμολένσκ» θεωρείται πολύ θαυματουργή και εορτάζει στις 28 Ιουλίου.

Πηγή : limnosfm100.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π.Ε. Σερρών | Σε εξέλιξη η τρίτη εφαρμογή αεροψεκασμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες 16 Ιουλίου η τρίτη εφαρμογή αεροψεκασμών στους ορυζώνες της πεδιάδας των Σερρών. Ταυτόχρονα , συνεχίζεται το πρόγραμμα επίγειων ψεκασμών της Περιφέρειας σε όλο το νομό. 

Να σημειώσουμε πως σε αυτή την εφαρμογή αεροψεκασμών χρησιμοποιείται βιολογικό σκεύασμα (ΒΤΙ) για την ασφάλεια των καλλιεργειών,  λόγω της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

O Ρένος Χαραλαμπίδης στη Καβάλα για το Cosmopolis

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε κλίμα Cosmopolis η Καβάλα, από το πρωί έφτασε στην πόλη ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης που θα παρουσιάσει την τελετή έναρξης του φεστιβάλ το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2019.

Στα γραφεία της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» έγινε η συνάντηση για την προετοιμασία της τελετής και ο ίδιος υποσχέθηκε πολλές εκπλήξεις για τους θεατές που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Στην φωτογραφία με κάποιες από τις εθελόντριες που εντατικά μοιράζουν το υλικό προβολής στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό για την κατασκευή διοδίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έγινε γνωστή η κατασκευή πλευρικών σταθμών διοδίων στο ύψος Γαληψού – Ορφανίου.

Αναλυτικότερα το δελτίο τύπου: 

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

       Έχοντας υπόψη:

1.- Τις διατάξεις των άρθρων 52 του Ν.2696/1999 «Περί κύρωσης Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροπ. με αριθ. 48 Ν.4313/2014 και άρθρο 109 του Ν.2696/1999.
2.- Υπ’ αριθ. ΔΝΣΒ/οικ42900/ΦΝ393 από 01-06-2016 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β2090).
3.- Την υπ’ αριθ. 4420/19/1148620 από 31-05-2019 αναφορά του Τ.Τ. Καβάλας.
4.- Την υπ’ αριθ. 2501/1/253-α από 01-06-2019 απόφασή μας.
5.- Το υπ’ αριθ. 74612 από 15-07-2019 έγγραφο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.
6.- Την υπ’ αριθ. 4420/19/1511454 από 16-07-2019 αναφορά του Τ.Τ. Καβάλας.
και αποβλέποντας στην πρόληψη ατυχημάτων, στην αποφυγή της άσκοπης ταλαιπωρίας του κοινού και προκειμένου να διευκολυνθούν τα έργα που θα εκτελεστούν στην παραπάνω περιοχή.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

1.- Παρατείνουμε την ισχύ της υπ’ αριθ. 2501/1/253-α από 01-06-2019 απόφασής μας, η οποία αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στον Α/Κ Γαληψού-Ορφανού της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα τη διακοπή κυκλοφορίας παντός οχήματος στον βόρειο και νότιο κλάδο αυτού, μέχρι 09-08-2019, με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών που πραγματοποιούνται στο σημείο και την πρόληψη τροχαίου ατυχήματος.

-Κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν θα επηρεαστεί η κίνηση των οχημάτων που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα και αντίστροφα (μέσω της Εγνατίας Οδού), παρά μόνο στις εξόδους – εισόδους του προαναφερόμενου ανισόπεδου κόμβου.

-Τα έργα θα εκτελούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός αν αυτά επιβάλλονται για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και την αντιμετώπιση τελείως προσωρινών καταστάσεων, κατόπιν όμως έγκρισης του Τμήματος Τροχαίας Καβάλας. Η σήμανση θα παραμένει και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2.- Με ευθύνη του αρμόδιου φορέα για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης κινδύνου στους χρήστες της οδού, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ η σήμανση θα τοποθετηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2696/1999 «Περί κυρώσεως του Κ.Ο.Κ.», όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3542/2007 «Τροποποιήσεις διατάξεων του Κ.Ο.Κ.» και την υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/Ο/613 από 16-02-2011 Απόφαση Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών (ΦΕΚ Β-905).
3.- Το πιο πάνω μέτρο είναι προσωρινό και παύει να ισχύει μετά το πέρας των εργασιών.
4.- Οι παραβάτες της παρούσας, η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και την υλοποίησή της με την προβλεπόμενη από τον Κ.Ο.Κ. σήμανση από την αρμόδια υπηρεσία, τιμωρούνται με κράτηση ή πρόστιμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 420 του Π.Κ. και των κατά περίπτωση άρθρων του Ν.2696/1999 «Περί Κ.Ο.Κ.», όπως τροπ. με Ν.3542/2007.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Έβρο | Συνελήφθησαν 4 διακινητές οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε βάρος ενός από τους δράστες εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης.

Συνελήφθησαν την Τρίτη (16-7-2019), στο νομό Έβρου, από αστυνομικούς της  Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τέσσερις (4) διακινητές, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 30, 25 και 18 ετών και μία 39χρονη ημεδαπή, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν την 39χρονη και τον 30χρονο, διότι επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα έναν μη νόμιμο μετανάστη. 

Σημειώνεται ότι η 39χρονη κατηγορείται επίσης για κατοχή ναρκωτικών, καθόσον βρέθηκαν στην κατοχή της και στο εσωτερικό του παραπάνω οχήματος, 1 νάιλον συσκευασία με ηρωίνη, βάρους 2 γραμμαρίων, 2 νάιλον συσκευασίες με συνθετική ναρκωτική ουσία (shisha), συνολικού βάρους 2 γραμμαρίων και 2 ναρκωτικά δισκία.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για ηθική αυτουργία σε διακίνηση ναρκωτικών. 

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού, σε συνεργασία με αξιωματούχους του FRONTEX και τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, συνέλαβαν τους άλλους δύο δράστες, καθόσον όπως διαπιστώθηκε εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά δώδεκα (12) μη νόμιμων μεταναστών. 

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 25χρονο να καθοδηγεί, πεζός, τους μη νόμιμους μετανάστες, κατευθύνοντας τους προς την Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, όπου ανέμενε ο 18χρονος συνεργός του, οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου στη συνέχεια να τους επιβιβάσουν σε αυτό και να τους προωθήσουν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας. 

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 18χρονου περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης καθόσον αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα, οι ναρκωτικές ουσίες και το χρηματικό ποσό των 310 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ