ΔΟΞΑΤΟ

Οι Ιπποδρομίες Δοξάτου στο επίκεντρο του Επιστημονικού Συμποσίου

Με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας για συμμετοχή και συνδιοργάνωση στο συμπόσιο με θέμα Τοπικός πολιτισμός και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διαβατήρια «ήπιας ισχύος» για τις διεθνείς σχέσεις των πόλεων που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017. Στο συμπόσιο αυτό θα αναδειχθεί η πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου μας με τη διεξαγωγή των εργασιών του την Παρασκευή και Κυριακή στο ξενοδοχείο ΥΔΡΑΜΑ και το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ ΔΟΞΑΤΟΥ.

Κυρίαρχο πολιτισμικά δρώμενα του νομού μας όπως οι ιπποδρομίες Δοξάτου αποτελούν θέματα μελέτης του συνεδρίου το οποίο έχει ως σκοπό να αναδείξει το λαογραφικό αυτό δρώμενο των ιπποδρομιών και να το εξελίξει στο πεδίο διεθνών πολιτιστικών συμπράξεων. Στο συμπόσιο θα τιμήσουν με τις εισηγήσεις – παρουσιάσεις τους κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο ΕΠΑΛ Δοξάτου μάλιστα θα μιλήσει ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κος Μανόλης Σέργης.

Ο Δήμαρχος Δοξάτου Κος Δημήτρης Δαλακάκης δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που αυτό το σημαντικό λαϊκό δρώμενο γίνεται γνωστό πέρα από τα στενά όρια του τόπου μας μέσα από τις εργασίες του συμποσίου που συνδιοργανώνουμε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας. Προσκαλώ όλους τους πολίτες του Δήμου μας να τιμήσουμε με την παρουσία μας τις εργασίες του συμποσίου και ευχαριστώ θερμά τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Ανδρέα Σαλπιγγίδη, τον Υπεύθυνο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Σάββα Δημητριάδη. Επίσης τη Διευθύντρια Κα Κζούνια Ελένη και το Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Δοξάτου, τον Πρόεδρο κ. Καρατζόγλου Θεόδωρο και το ΔΣ του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου, την Πρόεδρο Κα Ζαφειροπούλου Μαρία και το ΔΣ του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του συμποσίου. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Καθηγητή Λαογραφίας κ. Μανόλη Σέργη που μας τιμά με τη συμμετοχή του και περμένουμε με ανυπομονησία να το παρακολουθήσουμε. Τέλος ευχαριστούμε την εταιρία Μάρμαρα Παυλίδη που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στηρίζει τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες».

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Τοπικός πολιτισμός και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διαβατήρια «ήπιας ισχύος» για τις διεθνείς σχέσεις

των πόλεων».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-9-2017, ΔΡΑΜΑ, ΗΥDRAMA GRAND HOTEL

Έναρξη 3:30, Παρουσίαση εισηγητών, προσφωνήσεις

Θεματική ενότητα: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
16:00-16:30 εισήγηση Σάββας Δημητριάδης Η Δράμα ως ανατέλλουσα πόλη της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διπλωματίας
16:30-17:00 εισήγηση Σοφία Μπουτσιούκη Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως έναυσμα πολιτιστικών συμπράξεων: Ο ρόλος της εκπαίδευσης
17:00 -17:30 εισήγηση Νίκος Βασιλειάδης Οι πολιτισμικές αξίες και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση για την κατανόηση των πολιτισμών (ιστορική αναδρομή – σύγχρονες προσεγγίσεις)
17:30-18:00 εισήγηση Rouska Krasteva Εκπαιδευτικός Διασυνοριακός Τουρισμός
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 18:00 -18:30
Θεματική ενότητα: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
18:30-18:50 παρουσίαση Δημήτριος Δαλακάκης

Δήμαρχος Δοξάτου

Λαϊκοί ιππικοί αγώνες Δοξάτου
18:50-19:10 εισήγηση Παναγιώτης Σαϊνατούδης Η εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ. Ένας πολιτιστικός πρεσβευτής της Δράμας (διεθνή αναγνώριση – εκδηλώσεις –διακρίσεις – εκπαιδευτικά προγράμματα)
19:10-19:20 εισήγηση Γιάννης Παπουτσής Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας ένας πολιτιστικός πρεσβευτής της Δράμας.

(καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες, ερευνητικές συμπράξεις, επιμορφωτικές δράσεις)

19:20-19:45 εργαστήριο Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Γιάννης Παπουτσής

Συμπράξεις μεταξύ Κοινωνίας Πολιτών, Εκπαιδευτικών και ΜΚΟ για τη διεθνή προβολή της Δράμας
Ερωτήσεις κοινού, Συμπεράσματα

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1ης μέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-9-2017, ΕΠΑΛ ΔΟΞΑΤΟΥ

Θεματική ενότητα: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
10:00-12:00 εισήγηση Μανόλης Σέργης Εισαγωγή στη Λαογραφία. Η γένεση της επιστήμης τον 19ο αιώνα. Το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο. Η εξέλιξη της επιστήμης, οι σχέσεις της με τις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 12:00-12:30
12:30-14:00 εισήγηση Μανόλης Σέργης Επιτόπια έρευνα. Εκπαιδευτικοί, τοπικοί λόγιοι και λαογραφία. Η διαχείριση της παράδοσης σήμερα
ΛΗΞΗ ΠΡΩΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ
17:00-18:00 υπαίθριο εργαστήριο Εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Δοξάτου Ξενάγηση και ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία τέλεσης του ιππικού δρώμενου
18:00-20:00 εργαστήριο Μανόλης Σέργης

Σάββας Δημητριάδης

Διαχείριση των λαϊκών ιππικών αγώνων Δοξάτου και ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας με βάση την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση του δρώμενου.
Ερωτήσεις κοινού, Συμπεράσματα

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2ης μέρας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24-9-2017, ΔΡΑΜΑ, ΗΥDRAMA GRAND HOTEL

 

Θεματική ενότητα: ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
9:30-10:00 εισήγηση Γιάννης Παπουτσής Τα λαϊκά δρώμενα της Ηδωνίδας γης (Προσέγγιση της ερμηνείας τους)
10:00-10:30 εργαστήριο συγκριτικής πολιτιστικής έρευνας Δέσποινα Σαμαρά

Καίτη Παραλή

Τα λαογραφικά έθιμα των κωδωνοφόρων στη Γερμανία και τη Γαλλία
10:30 -11:00 εισήγηση Βίκυ Κωνσταντινίδη Οι κωδωνοφόροι της Δράμας. Μια εικαστική προσέγγιση
Ερωτήσεις κοινού, Συμπεράσματα

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 11:00-11:30

11:30 -14:30 Έναρξη προγράμματος κινητών εργαστηρίων στις κοινότητες Καλής Βρύσης, Πετρούσας και Μοναστηρακίου

 

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version