ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί θέλουν να «φάνε» τις περιουσίες και τις καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης-σοκ της Bundesbank που επί της ουσίας μιλάει για “κούρεμα” των προσωπικών περιουσιών, επιβολή εκτάκτων φόρων στις καταθέσεις και “συνεισφορά” των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσης μιας εθνικής οικονομίας χώρας μέλους της ΕΕ.
Η πρόταση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έτσι όπως είδε το φως της δημοσιότητας (δείτε εδώ τη σχετική παραπομπή του protothema.gr: ουσιαστικά ανοίγει εκ νέου θέμα φορολόγησης των ιδιωτών, των καταθέσεων δηλαδή, του πλούτου των πολιτών μιας χώρας, για να στηριχθεί η εθνική οικονομία!
Επικαλούμενη την λεγόμενη “αρχή της εθνικής ευθύνης”, ακριβώς αυτήν που είχε τεθεί ως επιχείρημα στην περίπτωση της Ισλανδίας για να καταπέσει στη συνέχεια με το εθνικό δημοψήφισμα της χώρας, η γερμανική κεντρική τράπεζα σημειώνει πως “οι πολίτες μιας χώρας που ζητά διάσωση πρέπει να πληρώνουν αυτοί πρώτοι μιαν εισφορά και μετά να ζητούν βοήθεια από άλλα κράτη”. Για την ακρίβεια η διατύπωση στην έκθεση της Bundesbank είναι: “Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους και μετά να στρέφονται σε άλλες χώρες για βοήθεια”…
Με την πρόταση αυτή η γερμανική κεντρική τράπεζα ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια αρχή και του ΔΝΤ, που επιμερίζει τις ευθύνες διάσωσης μιας οικονομίας και στους φορολογούμενους κάθε χώρας, στηριζόμενο στην αρχή σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους!
Το αξιομνημόνευτο στην πρόταση αυτή είναι το ότι οι ιθύνοντες της Buba αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια επιβολή “φόρου στον πλούτο των ιδιωτών”, καθώς είναι προφανές πως οι έχοντες θα επιταχύνουν την “εκροή” των κεφαλαίων τους από τα τραπεζικά ιδρύματα μιας “ασθενούς οικονομικά” χώρας προς τρίτους, πιο “ασφαλείς” προορισμούς. Γεγονός που θα οδηγήσει σε ντόμινο και τελικά σε επιτάχυνση της κατάρρευσης των αδύνατων χωρών.
Πηγή: kavalapress.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Βουτσινάς: «Η απόφαση συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις τιμές ρεύματος»

Πάγιο αίτημα της ΚΕΕΕ αποτελεί η εξεύρεση λύσης αναφορικά με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που πρέπει να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, και ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδότηση σε ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, για το ενεργειακό κόστος το οποίο επιβάρυνε τη λειτουργία τους κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2025. Η επιδότηση αυτή θα δοθεί αναδρομικά, και οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
«Το ενεργειακό ζήτημα είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η σχετική απόφαση συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις διατηρούμενες υψηλές τιμές ρεύματος.
Αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη συμβάλλουν στη θωράκιση και περαιτέρω ενίσχυση των ΜμΕ, θέση η οποία είναι υψηλής προτεραιότητας για την ΚΕΕΕ» επεσήμανε ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ευλογιά Αιγοπροβάτων | Παράταση των μέτρων μέχρι 6 Ιουνίου για την ΑΜ-Θ

Η ευλογιά των προβάτων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας, παρόλο που το τελευταίο κρούσμα στην περιοχή μας καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα επρόκειτο να λήξουν στις 29 Απριλίου. Ωστόσο, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης —που για πολλούς θεωρείται άδικη και παράλογη— παρατάθηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έως τις 6 Ιουνίου.
Η αιτία είναι τα πρόσφατα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε δύο νομούς της Θράκης.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Κίνα χαλαρώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά τις κινήσεις Τραμπ

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να διαφαίνεται, καθώς το Πεκίνο εξετάζει την προσωρινή εξαίρεση ορισμένων αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή του βαρέως δασμού ύψους 125%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κίνηση αυτή αφορά εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με ιατρικό εξοπλισμό, αιθάνιο και μισθώσεις αεροσκαφών. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη, σημειώνεται πως οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, όπως και πολλές άλλες διεθνώς, βασίζονται σε μισθώσεις για μέρος του στόλου τους και θα επηρεάζονταν σοβαρά από αυξημένα κόστη.
Αμοιβαίες παραχωρήσεις σε μια εύθραυστη ισορροπία
Η απόφαση της Κίνας φαίνεται να έρχεται σε απάντηση της πρόσφατης κίνησης των ΗΠΑ, οι οποίες εξαίρεσαν ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα από τον δασμό 145% στις κινεζικές εισαγωγές που είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αντανακλούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία, η αεροναυπηγική και οι μεταφορές.
Ποιους τομείς αφορά η κινεζική κίνηση
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και η κινεζική εφημερίδα Caijing, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εταιρείες να υποβάλουν λίστες με προϊόντα που πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται:
-
Βασικά χημικά προϊόντα
-
Εξαρτήματα για την παραγωγή τσιπ και ημιαγωγών
-
Προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας
-
Συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών
Το Πεκίνο φέρεται να ετοιμάζεται να άρει τους πρόσθετους δασμούς τουλάχιστον σε οκτώ κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη.
Τραμπ: «Θα μειωθούν σημαντικά οι δασμοί»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δασμοί αναμένεται να «μειωθούν σημαντικά» και εξέφρασε την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο ευγενική στάση στις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγήσει σε συνολική συμφωνία.
Αβεβαιότητα και επιφυλάξεις
Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών. Η ουσία και η διάρκεια των εξαιρέσεων παραμένει ασαφής, με αναλυτές να σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές, αν και θετικές, δεν αλλάζουν άμεσα τη δυναμική ενός πολέμου δασμών που έχει ήδη αφήσει βαριά σκιά στις παγκόσμιες αγορές.