Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην διευκρίνηση ότι η Ελλάδα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία και όχι διαπραγμάτευση, προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εντωμεταξύ η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία καθώς σημειώθηκε νέα κατάρρευση της τουρκικής  λύρας.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Λευτέρης Οικονόμου για τον «φράχτη» στον Εβρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου βρίσκεται στον Έβρο συνοδεύοντας, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Ο κ. Υφυπουργός, χθες το πρωί, στο Δημαρχείο Φερών, πραγματοποίησε εισαγωγική ομιλία κατά την παρουσίαση στον κ. Πρωθυπουργό της προόδου των εργασιών του φράχτη στον Έβρο, από τον Σύμβουλο επίβλεψης έργου, Γεώργιο Ντουνιά. Κατά την ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«…Με δική σας απόφαση και εντολή έχει ήδη δρομολογηθεί και πλέον βρίσκεται υπό κατασκευή ένα τεχνικό και πολυεπίπεδο έργο για την θωράκιση των συνόρων μας. Ο επονομαζόμενος «φράχτης» του Έβρου. Ένα έργο που συνιστά την εκπλήρωση ενός εθνικού και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκού καθήκοντος για τη διασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου επιχειρησιακής
αμυντικής ετοιμότητας της χώρας μας και της εθνικής μας ασφάλειας γενικότερα…

…δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και εγγυώνται το απαραβίαστο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας
μας, των Ευρωπαϊκών συνόρων.»

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, μετέβη στο Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 3ης ΜΚ Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο Θεόδωρο Χατζηγεωργίου για τοέργο που επιτελείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Επιπλέον επισκέφτηκε την παραποτάμια περιοχή του Έβρου και επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής του νέου φράχτη στην περιοχή των Φερών. Επιπρόσθετα, μετέβη στο Δημαρχείο Ορεστιάδας όπου, μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλειο Μαυρίδη. Στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν
θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Ο κ. Υφυπουργός προήδρευσε επιπλέον σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες χθες, στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Συμμετείχαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Σεβδυνίδης και
Αξιωματικοί του Νομού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενημερώθηκε αναλυτικά για το πλέγμα των αστυνομικών δράσεων που εφαρμόζονται στην Θράκη και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός κατά τη παραμονή του στον Έβρο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με αστυνομικούς του FRONTEX.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απάντησε στην Άγκυρα το ΥΠΕΞ | Η τελευταία κίνηση θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Δημοσιεύτηκε

στις

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών στη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας μέσω του χάρτη με τις αυξημένες αξιώσεις σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο που ανέβασε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για κίνηση με «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», ενώ κατηγορεί την Άγκυρα ότι «θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εντός παράνομης Navtex το Oruc Reis με κλειστό τον πομπό και συνοδεία πολεμικών σκαφών

Δημοσιεύτηκε

στις

To Oruc Reis βρίσκεται εντός της παράνομης Navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα, ενώ συνεχίζει να πλέει με κλειστό τον πομπό του.

Σύμφωνα με το Mega από το μεσημέρι της Δευτέρας το Oruc Reis έχει μπει στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, ενώ πριν από έξι ώρες έκλεισε τον πομπό του και συνεχίζει να πλέει στην περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου.

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει πως από την ελληνική πλευρά εικάζεται ότι βρίσκεται ακόμη μακριά από τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενώ πλέει με πλήρη ταχύτητα, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν κάνει έρευνες.

Το σεισμογραφικό πλοίο συνοδεύουν σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Oruc Reis: Απαράδεκτη η αντίδραση της Ελλάδας – Οι έρευνες γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδα μας

Η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές της ενέργειες με νέα Navtex για το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, με το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας να αναφέρει πως το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

H πλευρά της Άγκυρας απάντησε στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καλούσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της και να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της».

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρηση και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενος αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να εναντιώνονται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου, να λειτουργεί 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στους ισχυρισμούς της μινιμαλιστικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μινιμαλιστικές.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μινιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, τερματίζουν τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ξεκινούν έναν ειλικρινές διάλογο μαζί μας, ειδικά διερευνητικές συνομιλίες».

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αμμόχωστος | Αποκάλυψη της τουρκικής βαρβαρότητας στο Βαρώσι

Δημοσιεύτηκε

στις

Το άλλοτε στολίδι της Κύπρου και της Μεσογείου έχει μετατραπεί σε τσιμεντένια κουφάρια και λελατημένα σπίτια – Οι αναμνήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Ζαχαριάδη που έφυγε από το σπίτι του πριν από 46 χρόνια

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, έφερε στο φως – όχι για πρώτη φορά – την βαρβαρότητα της τουρκικής κατοχής με την ομηροποίηση μιας πόλης που έως και πριν 46 χρονια αποτελούσε στολίδι του νησιού και της Μεσογείου.

Ο φωτογραφικός και ο κινηματογραφικός φακός χτύπησε σαν μαστίγιο στις μνήμες των ανθρώπων που αντίκρισαν τα τσιμεντένια κουφάρια, τα λεηλατημένα σπίτια, τις αποθήκες των πλιατσικολόγων και την αδιαφορία για ότι ο σύγχρονος κόσμος ονομάζει πολιτιστική κληρονομιά.

Το ερειπωμένο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου που είχε μετατραπεί σε αποθήκη ρουχισμού που ακόμα βρίσκεται εκεί σαν τεκμήριο του εγκλήματος, τα ξηλωμένα από κάθε αξιοποιήσιμο υλικό σπίτια και ξενοδοχεία και η καταστροφή της ελληνικής ταυτότητας της πόλης είναι μάρτυρες στην δίκη της Τουρκίας, όταν αυτή θα κάτσει στο εδώλιο της ιστορίας. Μιας Τουρκίας που δεν έβαλε έστω μια πέτρα πάνω στην άλλη, αλλά απλώς κατέστρεψε και ισοπέδωσε ότι βρήκε μπροστά της.

LYKEIO-ELLHNIDON_KYRIA

Την πρόκληση στην Αμμόχωστο καταδίκασε η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει στην απόφαση της και να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.

ΛΥΚΕΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ-4

«Επτά φορές ετοιμάσαμε βαλίτσες»

Ο δημοσιογράφος Κώστας Ζαχαριάδης, είναι ένας από τους χιλιάδες Βαρωσιώτες που πριν 46 χρόνια πήρε δυο πράγματα από το σπίτι που γεννήθηκε και έφυγε από το σπίτι του στην Αμμόχωστο με τη βεβαιότητα ότι σε λίγες μέρες θα επέστρεφε.

«Ήμουν 16 χρονών. Τον Αύγουστο με την δεύτερη εισβολή όταν έσπασε το μέτωπο της Μια Μηλιάς έξω από τη Λευκωσία, τα τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να κατευθύνονται προς την Αμμόχωστο. Εμείς μέναμε σε μικτή γειτονιά της Αμμοχώστου και είχαμε φύγει. Είχαμε πάει στο Κάτω Βαρώσι για περισσότερη ασφάλεια. Άρχισαν να καταφθάνουν κυνηγημένοι δικοί μας στρατιώτες με φορτηγά λέγοντας στο κόσμο: ‘Φύγετε, έρχονται οι Τούρκοι από πίσω μας’. Προκλήθηκε πανικός και ο κόσμος όπως – όπως άρχισε να εγκαταλείπει την πόλη με ότι έβρισκε. Εμείς μπήκαμε σε ένα αμάξι 11 άτομα για να φύγουμε».

ammoxostos1
ammoxostos2

Ο Κώστας Ζαχαριάδης θυμάται τις πρώτες μέρες της προσφυγιάς, που έγιναν μήνες, χρόνια, δεκαετίες… μια ζωή.

«Δεν πήρε κανένας τίποτα μαζί του. Λίγα ρούχα μόνο γιατί η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι οι Τούρκοι δεν θα έμπαιναν στην Αμμόχωστο γιατί η πόλη δεν βρισκόταν στους σχεδιασμούς τους για να τη καταλάβουν. Μπήκαμε στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στα Κοκκινοχώρια. Σε ένα σπίτι μπορεί να κοιμόμαστε και 200 άτομα. Περάσανε μια – δυο μέρες και δεν βλέπαμε κίνηση του τουρκικού στρατού μέσα στην Αμμόχωστο, καθώς ήμασταν στα κράσπεδα της πόλης και είχαμε οπτική επαφή. Κάποιοι θεώρησαν πως μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους να πάρουν λίγα πράγματα. Μπαίνοντας στη πόλη περικυκλώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες και δεν τους ξαναείδε ποτέ κανείς».

ammoxostos3
ammoxostos4

«Θα γυρνούσα στη πόλη που θυμάμαι»

Τα πρώτα χρόνια κανείς δεν πίστεψε ότι η πόλη χάθηκε. «Επτά φορές νομίσαμε πως θα επιστρέψουμε πίσω. Δεν μιλάω για τις συναισθηματικές εξάρσεις που ήταν πολλαπλάσιες. Επτά ήταν οι προτάσεις επιστροφής από το 1978 ως το 2004». Στο ερώτημα αν σήμερα θα έπαιρνε την απόφαση να γυρίσει στην Αμμόχωστο, ο Κώστας Ζαχαριάδης, το σκέφτεται λίγο. «Το σπίτι το δικό μου είναι προσβάσιμο. Πήγα πολλές φορές. Η πρώτη φορά βεβαίως ήταν συγκλονιστική. Τώρα περνάω από έξω και αισθάνομαι αποστασιοποιημένος. Έχω θύμησες, αλλά έχει και 46 χρόνια που δεν έζησα εκεί. Θα γυρνούσα στην Αμμόχωστο, αν υπήρχε η δυνατότητα να ζήσω σε μια πόλη που θα μου θύμιζε την Αμμόχωστο που έχω στη σκέψη μου. Στη γειτονιά μου δεν θα πήγαινα γιατί έχει αλλοιωθεί. Όλοι οι Βαρωσιώτες αισθανόμαστε προδομένοι γιατί δεν αρπάξαμε την ευκαιρία να πάρουμε την πόλη πίσω όσες φορές είχαμε την ευκαιρία. Τώρα συζητάμε για λίγα μέτρα παραλίας, ενώ είχαμε 7 φορές τη δυνατότητα να επιστρέψουμε. Εγώ προσωπικά θα γυρνούσα και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αν όμως η πόλη ήταν αυτή που θυμάμαι».

protothema.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Επαγγελματικος Οδηγος

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

TAP

Monopolio Delivery

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 16

Mladen Group 27

Mladen Group 26

Mladen Group 25

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 24

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 23

Mladen Group 22

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

Δημοφιλή

Popular posts:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ