ΞΑΝΘΗ
Ξάνθη: Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων μετά το ατύχημα με τη διαρροή υδραργύρου

Κάτω από τα όρια που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί υγείας είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε, ολόκληρη τη μέρα χθες, ειδική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του κέντρου της Ξάνθης όπου σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας υδραργύρου κατά τη μεταφορά των μηχανημάτων ενός εργαστηρίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκη (Δ.Π.Θ.) πριν από εννέα μέρες και όταν κοινοποιήθηκε στις αρχές σήμανε συναγερμός.
Τα στελέχη της εταιρείας, που εξειδικεύεται στη συλλογή και απομάκρυνση υδράργυρου, έκαναν μετρήσεις στο τμήμα του δρόμου όπου υπήρξε η διαρροή του υδραργύρου, σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής της πολυκατοικίας όπου στεγάζονταν το επιστημονικό εργαστήριο του Δ.Π.Θ. όπως επίσης και στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στα Κιμέρια Ξάνθης, όπου μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός του επιστημονικού εργαστηρίου.
Ο διευθυντής του Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς σε δηλώσεις του, σήμερα το πρωί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οπότε και έγινα γνωστά τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τόνισε πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν το γεγονός ότι η διαρροή έγινε πριν από εννέα μέρες.
“Στον εξωτερικό χώρο στο κέντρο της Ξάνθης όπου έγιναν μετρήσεις» σημείωσε ο κ. Χουβαρδάς “τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ποσότητα του υδραργύρου είναι πολύ κάτω από το ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό για κατοικημένες περιοχές που είναι και το επιτρεπόμενο όριο, οπότε μηδέν λόγος ανησυχίας. Στο εργαστήριο στα Κιμέρια οι μετρήσεις έδειξαν πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό, νούμερο που επίσης είναι πολύ κάτω από το επιτρεπτό όριο για κλειστό χώρο εργασίας και που σύμφωνα τους διεθνείς κανονισμούς ορίζεται στα είκοσι μικρογραμμάρια ανά κυβικό».
Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα είναι απόλυτα καθησυχαστικά, αλλά υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το γενικό νοσοκομείο Ξάνθης μήπως και αναφερθεί κάποια περιστατικό χημικής μόλυνσης ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες. Δεδομένου ότι το ατύχημα με τη διαρροή υδραργύρου συνέβη πριν από εννέα μέρες και έγινε γνωστό μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής από καθηγητή του Δ.Π.Θ. που τηλεφώνησε στην πυροσβεστική υπηρεσία για να αναφέρει το συμβάν ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου συνέβη το περιστατικό έχει καλυφθεί από θειάφι και παραμένει αποκλεισμένος.
Πηγή: arouraios.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Ξάνθη: Μειώθηκε η εγκληματικότητα, αλλά τα μάτια δεn πρέπει να κλείνουν

Ευχάριστα είναι τα νέα για τη Ξάνθη, καθώς το τελευταίο διάστημα οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν πέσει αισθητά. Λιγότερες κλοπές, λιγότερες διαρρήξεις και γενικότερα πιο ήσυχα βράδια για τους κατοίκους.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού πάντα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μικροκλοπών και περιστατικά που δείχνουν πως η εγκληματικότητα δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.
Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν προσεκτικοί:
-
Να ασφαλίζουν σπίτια και οχήματα,
-
Να προσέχουν προσωπικά αντικείμενα σε πολυσύχναστα σημεία,
-
Και να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία για οτιδήποτε ύποπτο.
Οι αρχές υπογραμμίζουν ότι η συνεργασία του κόσμου είναι το “κλειδί” για να κρατηθεί η πόλη ακόμα πιο ασφαλής. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Ξάνθη: “Καθαρή” από τροχαία – Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Καλά νέα για τη Ξάνθη! Το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της περιοχής. Οι οδηγοί φαίνεται πως έχουν βάλει μυαλό, κρατάνε αποστάσεις, δεν πατάνε το γκάζι και προσέχουν.
Όμως, κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Ο δρόμος θέλει πάντα σεβασμό. Οι ειδικοί προειδοποιούν:
-
Όχι κινητά την ώρα της οδήγησης.
-
Ζώνη πάντα, ακόμα και για δυο λεπτά διαδρομή.
-
Όχι υπερβολική ταχύτητα – ειδικά μέσα στην πόλη και στα στενά.
-
Προσοχή στα μηχανάκια και στους πεζούς που μπορεί να πεταχτούν ξαφνικά.
-
Και φυσικά, αν έχεις πιει έστω κι ένα ποτό, το τιμόνι δεν σε αφορά.
Η τροχαία της Ξάνθης συγχαίρει τους πολίτες για την καλή εικόνα, αλλά υπενθυμίζει ότι ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας αρκεί για να χαθούν ζωές.
Όλοι μαζί, μπορούμε να κρατήσουμε τους δρόμους της Ξάνθης ασφαλείς. Συνεχίζουμε με προσοχή!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
“Ξάνθη: Αρπακτικά Πουλιά κατά των Περιστεριών στην Κεντρική Πλατεία”

Ο Δήμος Ξάνθης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερβολικής παρουσίας περιστεριών στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει αρπακτικά πουλιά, εφαρμόζοντας μια φυσική μέθοδο που κρίνεται αποτελεσματική για την απομάκρυνση αυτών των ενοχλητικών πτηνών. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της πόλης και της επιθυμίας να διατηρηθεί η καθαριότητα και η αισθητική των δημόσιων χώρων.
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καινούργια, καθώς χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για τον έλεγχο των πληθυσμών των περιστεριών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένα αρπακτικά πτηνά, τα οποία αποτρέπουν τα περιστέρια από το να πετούν και να φωλιάζουν σε επικίνδυνες περιοχές, όπως είναι τα δημόσια κτίρια και οι πλατείες. Αυτός ο τρόπος παρέχει μια οικολογική και μη βλαπτική λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν καταστρέφονται τα πτηνά, αλλά απομακρύνονται από περιοχές όπου η παρουσία τους προκαλεί ανησυχία.
Το πρόγραμμα αρπακτικών πουλιών χωρίζεται σε τρία μέρη: στην περίοδο εξοικείωσης των αρπακτικών με τις περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν, στην περίοδο καταστολής του πληθυσμού των περιστεριών και στην περίοδο διατήρησης, με σκοπό τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης θα παρακολουθούν τη διαδικασία και θα προχωρούν σε αναγκαίες προσαρμογές, εξασφαλίζοντας την αποδοτικότητα του εγχειρήματος.
Οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία είναι θετικές, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αυτή η φυσική μέθοδος είναι προτιμότερη σε σχέση με άλλες χημικές ή επιβλαβείς για το περιβάλλον λύσεις. Ο Δήμος Ξάνθης αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, αναζητώντας πάντα καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους για την επίλυση του προβλήματος των υπερβολικών πληθυσμών των περιστεριών.