Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Χαλαζόπτωση στο δήμο Παγγαίου

Εδώ και μερικές μέρες ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ασχολείται αθόρυβα αλλά εντατικά με το ζήτημα των σοβαρών ζημιών από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Τετάρτης σε περιοχές του Δήμου Παγγαίου.

Την Πέμπτη επικοινώνησε με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Καβάλας προκειμένου να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό των ενεργειών της υπηρεσίας για την καταγραφή των ζημιών. Το ίδιο απόγευμα συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Γιώργο Καρασμάνη, με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη αναθεώρησης της ασφαλιστικής Νομοθεσίας του ΕΛΓΑ και τα προβλήματα του ισχύοντος συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας. Το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές του πρώην Δήμου Ορφανού, μπήκε σε αμπέλια, είδε τις ζημιές από κοντά και συζήτησε με αρκετούς σταφυλοπαραγωγούς το πρόβλημα. Την Κυριακή έκανε το ίδιο σε Νέα Πέραμο και Ελαιοχώρι και Φωλιά .

Σήμερα Δευτέρα θα κινηθεί στην περιοχή των Τεναγών που χτυπήθηκε και αυτή από το χαλάζι, ενώ συντονίζεται με τον νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο και φορείς των αγροτών  για μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Εντός των προσεχών ημερών φέρνει στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση για την αντιχαλαζικη προστασία προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στο κοινοβούλιο με τον αρμόδιο Υπουργό.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συναγερμός σε Ξάνθη & Ροδόπη για την Αφρικανική πανώλη

Συναγερμός σε Ξάνθη και Ροδόπη λόγω της αφρικάνικης πανώλης των χοίρων. Από την παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στην χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου.

Καμπανάκι από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. στις 31-12-2020 επιβεβαιώθηκε μία νέα εστία του νοσήματος στο χωριό Generalovo της Περιφέρειας Haskovo στην Βουλγαρία, σε αγριόχοιρους και σε απόσταση μόλις 1,5 Km από τα σύνορα της χώρας μας. Στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή του έτους άλλες 6 εστίες σε αγριόχοιρους.

Η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, των χοιροτρόφων, κυνηγών, επαγγελματιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και τον πολιτών.

Τι είναι η Α.Π.Χ.

Η ΑΠΧ είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλει χοίρους και αγριόχοιρους, ενώ δεν προσβάλει τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον κυρίως σε νεκρούς ιστούς χοιρινών και μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Πώς θα γίνεται το κυνήγι
Το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

 

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αχμέτ Ιμπράμ: Ζητά την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε παραγωγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

Την οικονομική ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητάει με υπόμνημά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αχμέτ Ιμπράμ

Να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε παραγωγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της ΠΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ, σε υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Ιμπράμ ζητά να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου προκειμένου οι παραγωγοί της Περιφέρειας να είναι σε θέση να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία.

Αναλυτικά το υπόμνημα του κ. Ιμπράμ:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η πανδημία του COVID-19 έπληξε σημαντικά τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ.  Ειδικότερα:

-Το αιγοπρόβειο κρέας το Πάσχα πουλήθηκε στη μισή τιμή από άλλες χρονιές.

-Το σύσπορο βαμβάκι, που συγκομίστηκε φέτος το φθινόπωρο, είχε μειωμένη τιμή λόγω προβλημάτων στην εμπορία εκκοκκισμένου βάμβακος,

  • Η εμπορία Καπνού κινείται φέτος με πολύ αργό ρυθμό, ενώ συνήθως τέτοια εποχή  οι καπνοκαλλιεργητές είχαν πουλήσει ήδη το 40% της παραγωγής.
  • Η παραγωγή της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας παραμένει αζήτητη στις αποθήκες ενώ μέχρι τέτοια εποχή άλλες χρονιές είχε πουληθεί το 70% της παραγωγής.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι αγρότες της περιοχής μας να είναι σε σοβαρή οικονομική δυσπραγία, ενώ ιδιαίτερα απελπιστικά είναι τα πράγματα για τους καπνοκαλλιεργητές, που μόνο στη Ροδόπη αριθμούν περί τις 8.000 οικογένειες, καθώς αυτοί έχουν μικρό κλήρο, άγονα χωράφια και μοναδική και βασική πηγή εισοδήματος την καλλιέργεια του καπνού!

Επισημαίνουμε ότι το 2020 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που είναι μειωμένο το αγροτικό εισόδημα στην περιοχή μας. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι:

-Το 2018 λόγω σοβαρών εντομολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε δυσμενείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή οι καπνοπαραγωγοί καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σε αντιστάθμιση έλαβαν ένα ελάχιστο ποσό 100 ευρώ/στρ με τη διαδικασία Deminimis, ενώ ακόμη αναμένουν να εκδοθεί το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τις αποζημιώσεις στα καπνά της Θράκης από ζημίες του έτους 2018!

  • Το 2019 καταστράφηκαν ολοσχερώς 100.000 στρ. λόγω χαλαζοπτώσεων.

Δυστυχώς επίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αδυνατούν να επωφεληθούν από τα μέτρα ενίσχυσης έναντι των συνεπειών του  COVID-19. Έτσι :

-Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που δεν παραδίδουν γάλα, επειδή δεν το παραλαμβάνουν οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται, έμειναν εκτός της ενίσχυσης την άνοιξη του 2020.

-Οι καπνοπαραγωγοί δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο ενίσχυσης το 2020, ενώ ακόμη αναμένουν το πόρισμα ζημιών του 2018 για τα ΠΣΕΑ.

  • Οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης επίσης περιμένουν να υπάρξει η δέουσα μέριμνα για την αποζημίωση τους , λόγω της φετινής ζημιάς στο κεράσι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα μέσα Μαρτίου, επέφεραν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τελική καρποφορία των δένδρων τους.

-Οι παραγωγοί μπάμιας  αναμένουν εναγωνίως την ένταξη τους σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης το 2020.

-Οι βαμβακοπαραγωγοί και αυτοί αναμένουν, καθώς η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική διότι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι τιμές ήταν χαμηλές ως συνέπεια του COVID-19.

-Τέλος αρκετοί αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή-4, διότι αδυνατούν να δείξουν μείωση εισοδήματος σε σχέση με το 2019 οπότε κι επλήγησαν από σφοδρή και εκτεταμένη χαλαζόπτωση, ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν από αυτή την υποχρέωση, λόγω των φυσικών καταστροφών του 2019.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς των προαναφερθέντων αγροτικών προϊόντων της ΠΑΜΘ, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, Μέτρο 21 ΠΑΑ κ.α.) ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία.»

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βορίδης – Και εγένετο Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)

Ιστορική απόφαση για το Συνεταιριστικό Κίνημα της Πατρίδας μας: Με καθοριστική συμβολή του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη έγινε το πρώτο βήμα για τη σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης έπειτα από επίμονη και διαρκή προσωπική του προσπάθεια πέτυχε την εκκίνηση της «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών» (ΕΘ.Ε.Α.Σ.).

Ύστερα από μία πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των συντονιστικών φορέων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, την οποία ενθάρρυνε και στήριξε προσωπικά ο κ. Βορίδης, ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συλλογή υπογραφών για το καταστατικό ίδρυσης της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Επισημαίνεται ότι ήδη εκπροσωπούνται συνεταιρισμοί που έχουν άνω του 51% του συνολικού κύκλου εργασιών των Α.Σ. της χώρας, ποσοστό το οποίο ορίζεται από τον νόμο ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ΕΘΕΑΣ.

Με το προς υπογραφή καταστατικό καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης και επιπλέον ορίζεται η προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους εξής συμβαλλόμενους:

Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers»

Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων

Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «Η Πίνδος»

Γεώργιος Τσάτσας, Πρόεδρος ΟΠΑΣ Πέλλας

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου

Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ»

Νικόλαος Μηνάς, Πρόεδρος Α.Σ Καλυβίων

Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Παναιγιάλειου ΠΕΣ

Νικόλαος Προκοβάκης,  Πρόεδρος ΑΕΣ Λακωνίας

Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών στον οποίο προχώρησε ο κ. Βορίδης και με το οποίο τέθηκαν υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν με αξιώσεις στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά .

Οι σημαντικότεροι στόχοι της ΕΘ.Ε.Α.Σ. όπως έχουν τεθεί από την ίδια την Ένωση είναι:

  • Η διάδοση και η προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας και η ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.
  • Η συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.
  • Η ανάδειξη και ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης της προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο Υπουργός χαιρέτισε θερμά την ιστορική αυτή απόφαση των Συνεταιριστικών Ενώσεων να ενώσουν τη φωνή τους κάτω από τον ενιαίο αυτό φορέα που θα λειτουργήσει ως ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος και θα καταστεί αποκλειστικός συνομιλητής του Κράτους σε θέματα που άπτονται του συνεταιριστικού συμφέροντος. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι η ΕΘ.Ε.Α.Σ. θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου με σκοπό την προώθηση του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας.

Continue Reading

Κατοικία

Καιρος

newsletter