Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Πιθανό ένα ταξίδι στην Τουρκία πριν τις εκλογές

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι κρίσιμη, γιατί ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ποιος θέλει να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη όσον αφορά τη διαχείριση των αλλεπάλληλων, παράλληλων και παγκόσμιας εμβέλειας κρίσεων, που πλέον ξεσπάνε η μία μετά την άλλη, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Θεωρώ ότι θα σκεφθεί ορθολογικά και θα αποφασίσει σωστά. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με στόχο να είναι το πρώτο κόμμα και να σχηματίσει κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα απέκλειε «το σενάριο κυβερνήσεως συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδύναμη λύση από την πρώτη Κυριακή» και πρόσθεσε: «Επειδή, όμως, εκτιμώ ότι οι όποιες διερευνητικές λάβουν χώρα μετά την πρώτη Κυριακή δεν θα τελεσφορήσουν, πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε ρεαλιστικά κατά νου ότι θα προκύψουν και επαναληπτικές εκλογές».

«Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να αποδώσουν στη χώρα κυβέρνηση, διότι -όπως σας είπα- η συγκυρία είναι δύσκολη, η κρίση σε επίπεδο γεωπολιτικό έχει απολύτως διεθνή διάσταση και η χώρα είναι ανάγκη να κυβερνηθεί από στιβαρά χέρια», επεσήμανε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την τραγωδία που συνέβη εκεί, οι παραβιάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι υπερπτήσεις έχουν μηδενιστεί».

 

«Αυτή η πασιφανής αλλαγή συμπεριφοράς», συνέχισε, «δημιουργεί κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας για συνολικότερη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να θεωρήσουμε ότι αυτό έχει συμβεί, όμως, θα πρέπει να δούμε και κάποια στοιχεία, ότι η συμπεριφορά αυτή είναι μόνιμη και σταθερή. Διατηρώ επιφυλάξεις για το ότι η Τουρκία έχει όντως αλλάξει τη στρατηγική της στόχευση και ότι στο πλαίσιο αυτό συντελείται αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, πλην όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι εντάσεις έχουν πέσει πολύ και το κλίμα είναι αρκετά καλύτερο».

«Ασφαλώς και οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον ομόλογό μου, τον Χουλούσι Ακάρ, είναι ανοιχτοί. Ήταν ανοιχτοί πάντοτε, άλλωστε. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μηνύματα και να μιλήσουμε τηλεφωνικά κατά το διάστημα που πέρασε. Δεν θα απέκλεια, μάλιστα, κατά το προσεχές διάστημα, ασφαλώς πριν από τις εκλογές, να υπάρξει και μία επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές μαζί του, ασφαλώς κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις θέσεις της χώρας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας, πιστεύουμε στον διάλογο, δεχόμαστε ότι υπάρχουν διαφορές. Και ευελπιστούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στα εθνικά μας δίκαια».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, στο μέτρο, όμως, των δυνατοτήτων να παρέχει αμυντικό εξοπλισμό που δεν αποδυναμώνει με κανένα τρόπο και καθ’ οιαδήποτε περίπτωση την αμυντική μας διάταξη». Υπενθύμισε, δε, ότι «είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση παράδοσης των τεθωρακισμένων οχημάτων παλαιάς σοβιετικής κατασκευής, των BMP δηλαδή, μένουν δέκα από αυτά να παραδοθούν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής που κάναμε με τους Γερμανούς, όπου ανταλλάσσοντας τα BMP παίρνουμε τα πιο σύγχρονα και πιο κατάλληλα για τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις Marder γερμανικής κατασκευής».

Για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο “φιναλίστ”, των Γάλλων και των Ιταλών». Εξήγησε ότι «και οι δύο προτάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όπως αυτό τις προσδιορίζει», ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις «περίπου ισοδύναμες και ελκυστικές».

«Στην τελική απόφαση θα ληφθεί υπόψη αφενός το χρονοδιάγραμμα παράδοσης αφετέρου η δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο», πρόσθεσε.

Για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι «τις επόμενες μέρες θα παραληφθούν άλλα δύο Rafale, έτσι ώστε να συμπληρωθούν δύο εξάδες» ενώ «μέσα στο 2023 θα παραληφθεί και η 3η εξάδα ώστε να ανέβουμε στα δεκαοκτώ».

Όπως είπε, «του χρόνου απομένει η παράδοση της 4ης εξάδας έτσι ώστε να φτάσουμε στον τελικό αριθμό των 24 Rafale του χρόνου».

Όσον αφορά τα F-16 Viper, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «είναι ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα της αναβάθμισης των πρώτων αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Ήδη έχουν παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τέσσερα και το πρόγραμμα εξελίσσεται -θα έλεγα- με ομαλούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα συνολικά 83 F-16 που θα έχουν αναβαθμιστεί στην εκδοχή Viper, θα έχουνε παραδοθεί μέχρι το 2028, οπότε αναμένεται η έναρξη υλοποίηση παράδοσης για τα F-35, που είναι το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στη συμπαραγωγή των F-35, επεσήμανε: «Θεωρώ ότι οφείλουμε να το ζητήσουμε, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαπραγματευτούμε με την κατασκευάστρια εταιρεία και την αμερικανική κυβέρνηση ταυτόχρονα. Για ένα πρόγραμμα αυτής της εμβέλειας, πάντως, νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε».

Για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι «το εθνικό πένθος αλλά και ασφαλώς το πένθος των οικογενειών που χάσανε ανθρώπους τους δεν προσφέρονται ούτε για μικροκομματική εργαλειοποίηση ούτε για πολιτική εκμετάλλευση».

«Όποιος το κάνει αυτό», πρόσθεσε, «κάνει μέγιστο λάθος και επιτείνει το αρνητικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο ήδη είναι βαρύ από το βαθύ πένθος». «Ασφαλώς και η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε στο ακέραιο, άλλωστε είχαμε και παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, αλλά και ότι η δικαστική έρευνα φαίνεται ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς και φαίνεται, επίσης, ότι θα φτάσει σε όποιο βάθος χρειάζεται να φτάσει», υπογράμμισε.

«Η τραγωδία που έπληξε τη χώρα είναι ασφαλώς μεγάλη και η αντίδραση σε επίπεδο συναισθηματικό εύλογη και δικαιολογημένη απολύτως», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε: «Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να κάνουμε τη συνολική αποτίμηση και να δούμε πώς θα πάμε μπροστά και πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι άλλο ένα στοιχείο που θα μετρήσει στην κρίση του εκλογικού Σώματος όσο πλησιάζουμε για τις εκλογές».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κομοτηνή τίμησε την 25η Μαρτίου του 1821

Με ανοιξιάτικο καιρό, πραγματοποιήθηκε η πρέλαση στην Κομοτηνή, η οποία ξεκίνησε απο τους συλλόγους της περιοχής, για να ακολουθήσει η μαθητιώσα νεολαία της πόλης, μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Ακολούθησαν τα τμήματα του Προσκοπισμού και του Σώματος Ελλήνων Οδηγών, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Κομοτηνής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην παρέλαση συμμετείχε τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Πειραματικού Λυκείου της Κομοτηνής φορούσαν μαύρες κορδέλες, για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μηνύματα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί σχολιάζοντας παράλληλα την πορεία και το μέλλον της χώρας.

Σακελλαροπούλου: «Να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των ηρωικών προγόνων μας»

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για μία ημέρα «εθνικής αναγέννησης και ανάστασης» και έθεσε ως χρέος μας «να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους».

Ολόκληρη η δήλωση της

«Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό. Ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, μετά από τετρακόσια χρόνια τουρκικού ζυγού, ημέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης.

Με τη σημερινή, λαμπρή παρέλαση τιμάμε τη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία.

Χρέος μας, με σύμπνοια και ομοψυχία, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Χρόνια πολλά!».

Μητσοτάκης: Στη σκιά μιας εθνικής τραγωδίας ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου

«Ο φετινός εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεξάγεται στη σκιά μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

«Αυτό καθιστά ακόμα πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό. Πώς θα μπορέσουμε να εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους μας, πώς θα μπορέσουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες αυτήν την μακρά πορεία διαρκούς προόδου του ελληνικού κράτους, του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «η σημερινή μέρα είναι και μέρα γιορτής για τις ένοπλες δυνάμεις μας. Για τις γυναίκες και τους άνδρες οι οποίες και οι οποίοι παρέλασαν κρατώντας ψηλά τη σημαία εκπέμποντας ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας».

Τέλος έστειλε το μήνυμα ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι οι σημαντικοί πόροι οι οποίοι κατανέμονται στην εθνική άμυνα για τα αεροπλάνα μας, για τα τανκς μας, για τα καράβια μας, προέρχονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού».

«Είναι όμως απολύτως απαραίτητοι για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, η οποία τελικά είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο, για την κοινωνική συνοχή. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: «Ημέρα περηφάνιας και περισυλλογής» – «Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα»

Από την Τήλο, στην οποία βρίσκεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα σήμερα γιορτάζουμε περήφανοι.

Είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής, μια μέρα για να σκεφτούμε για την πατρίδα που θέλουμε και μας αξίζει.

Μας αξίζει μια καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να τη διεκδικήσουμε. Με περισσότερη δημοκρατία και ισότητα, με περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνη. Με ένα κράτος αξιοκρατικό που θα προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη.

Αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει είναι μια Ελλάδα που μπορούμε να την πετύχουμε αν όλοι οι Έλληνες μαζί αναλογιστούμε σε πόσες δύσκολες στιγμές οι πρόγονοι μας πέτυχαν το ακατόρθωτο.

Και εμείς μπορούμε να πετύχουμε αυτό που μας πρέπει. Για μια καλύτερη πατρίδα για μια καλύτερη Ελλάδα».

Νίκος Ανδρουλάκης: Μεγάλα και σημαντικά μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός

«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει πόσα μεγάλα και σημαντικά μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν ακολουθεί το δρόμο της ενότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και σε τι επώδυνες περιπέτειες μπορεί να οδηγηθούμε όταν επικρατεί διχόνοια και η ιδιοτέλεια. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους Έλληνες».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός σώζει τον λαό

«Η Επανάσταση του 1821 επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου», δήλωσε για την εθνική επέτειο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε:

«Σήμερα παλιό και ξεπερασμένο είναι το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, ενώ υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε αυτή να προστατευτεί. Είναι το σύστημα που αναγκάζει τους εργαζόμενους, σε όλες τις χώρες, να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς δικαιώματα, ενώ έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία.

Απέναντι σε αυτόν τον σύγχρονο ζυγό, είναι πολύ ελπιδοφόροι οι αγώνες των λαών που δυναμώνουν σε κάθε χώρα. Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής. Και σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις».

Γιάνης Βαρουφάκης: Επέλεξαν να θυσιάσουν τα πάντα για μια λευτεριά

«Δεν ξεστόμισαν εύκολα το «Ελευθερία ή Θάνατος» οι εξεγερμένοι πρόγονοί μας. Επέλεξαν να θυσιάσουν τα πάντα για μια λευτεριά που μπορεί να μην ερχόταν ποτέ. Με πλήρη γνώση του ισοζύγιου ρίσκου-οφέλους.

Επέλεξαν να μην υπολογίσουν κέρδη και ζημίες, να υπερβούν τον φόβο, με πλήρη συναίσθηση της αποκοτιάς του εγχειρήματος. Σήμερα, 25η Μαρτίου, εμείς οι απόγονοί τους, την ώρα που τους τιμούμε, έχουμε υποχρέωση να αναρωτηθούμε ειλικρινά: Είμαστε αντάξιοί τους; Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην άκρη το ισοζύγιο ιδιωτικού κόστους-οφέλους για την λευτεριά;

Κοιτάζοντας τη νεολαία μας, νομίζω πως, ναι, τα νέα παιδιά είναι. Κι αυτό, από μόνο του, είναι πηγή ελπίδας για τον τόπο», σχολιάζει σε ανακοίνωση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

ΠΗΓΗ tvxs.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες | Με κάθε επισημότητα εορτάστικα η 25η Μαρτίου

Με κάθε επισημότητα εορτάστικε η 25η Μαρτίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στις Σέρρες, με την συμμετοχή των πολιτών στις επετειακές εορτές να είναι συγκινητική.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Ιερά Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Σιδηρόκαστρου και στο τέλος πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική και μαθητική παρέλαση.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: