Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μωβ μέδουσες «επιτίθενται» στο Αιγαίο | Πού εντοπίζονται και γιατί έχει φέτος τόσα προβλήματα η ελληνική θάλασσα

Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε στο Newsbeast πως τοξικές μέδουσες έχουν κάνει φέτος την εμφάνισή τους στη Χαλκιδική, μετά από χρόνια, προκαλώντας σχετική αναστάτωση στην περιοχή. Απ΄ ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει φέτος μόνο η Χαλκιδική αλλά ολόκληρο το Αιγαίο με το φαινόμενο να χτυπά εντονότερα αυτή τη στιγμή το Πήλιο, τον Παγασητικό αλλά και τις Κυκλάδες.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Όπως εξηγεί στο Newsbeast ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοπικοιλότητας»: «Στην Ελλάδα παρατηρούμε την αύξηση των μωβ μεδουσών από τον περασμένο Οκτώβριο ήδη. Η Χαλκιδική είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τις τελευταίες μέρες. Όμως, στην πραγματικότητα, με βάση τις καταγραφές που έχουμε για τις μωβ μέδουσες φέτος το πρόβλημα είναι έντονο σχεδόν σε όλο το Αιγαίο από Αττική έως Χαλκιδική αλλά και στα κοντινά τους νησιά- Κυκλάδες, Σποράδες, Θάσο, Σαμοθράκη. Τον περασμένο μήνα είχε πρόβλημα και η Πελοπόννησος αλλά τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση. Η Αλόννησος που επίσης είχε έντονο πρόβλημα είναι τώρα καθαρή. Στην ουσία, η Κρήτη και το Ιόνιο είναι φέτος τα μοναδικά καθαρά σημεία».

Σύμφωνα με τον κο Τακλή, το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Κορινθιακός κόλπος πριν 3-5 χρόνια και η έξαρση που είχε η Μάλτα τις 2 τελευταίες χρονιές, φέτος χτύπησε στο Αιγαίο. «Στη Μάλτα η κατάσταση είχε γίνει έκρυθμη- έβγαζαν μωβ μέδουσες στις παραλίες κατά εκατοντάδες» μας εξηγεί ο διαχεοριστής του ΕΠΒ και συνεχίζει: « Τέτοια είναι η συγκέντρωση που μπορούν να πετύχουν οι μωβ μέδουσες, που σε 1 τ.μ θάλασσας μπορεί να συνυπάρχουν 10 από αυτές. Η μέγιστη διάμετρος τους είναι 10 εκ, δεν φαίνονται εύκολα με το μάτι».

Όπως εξηγεί ο θαλάσσιος επιστήμονας, οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Οι νηματοκύστες των μεδουσών προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο και κάψιμο.

Πως «καθαρίζει» μια περιοχή και οι αρμόδιοι που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το (θαλάσσιο)χαλί

Όσο για το πως «καθαρίζει» μια περιοχή αλλά και πόσο καιρό θα μείνουν εδώ οι μωβ μέδουσες, σύμφωνα με τον Τακλή, η μετακίνησή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων- « Συνήθως όταν βρεθούν σε μια περιοχή οι μέδουσες μένουν εκεί για αρκετό καιρό. Οι άνεμοι όμως βοηθούν στην απομάκρυνσή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους κλειστούς κόλπους-όπως ο Παγασητικός για παράδειγμα».

Ο κος Τακλής θέλει πάντως να τονίσει πως ενώ το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας» ενημέρωσε κατ’ αρχάς το υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα, τον περασμένο Μάιο, όπως λέει ο ίδιος: «Μας αγνόησαν. Υπάρχει μια λύση για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στις περιοχές που οι μωβ μέδουσες υπέρ συσσωρεύονται- με ειδικά δίχτυα που τις εγκλωβίζουν. Δεδομένου όμως ότι αυτά τα δίχτυα έχουν μεγάλο κόστος αγοράς, οι υπεύθυνοι προτιμούν απλώς να αγνοούν αυτή τη λύση»

Πολλαπλά τα χτυπήματα που δέχεται το θαλάσσιο περιβάλλον

Τα προβλήματα πάντως, που έχουν κάνει ακόμα πιο εμφανή την παρουσία τους φέτος στις θάλασσες της ευρύτερης γειτονιάς, δεν είναι λίγα. Μετά τη θαλάσσια βλέννα στο Βόσπορο αλλά και στις δικές μας θάλασσες στο Βόρειο Αιγαίο, τις περίεργες φούσκες στη Σιθωνία και τους λαγοκέφαλους ήρθε και η επανεμφάνιση των μωβ μεδούσων για να ταράξει περαιτέρω τα νερά. Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά; Ο κος Τακλής εξηγεί το μηχανισμό της «θαλάσσιας αποδόμησης».

«Η τροπικοποίηση της θάλασσα της Μεσογείου είναι κάθε χρόνο ολοένα και πιο εμφανής. Τα ξενικά θαλάσσια είδη, ζώα και φυτά αυξάνονται διαρκώς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στη χώρα μας είναι ήδη εδώ και μερικά χρόνια το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, το τσίμπημα του τελευταίου μάλιστα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Έχουμε ήδη 1000 ξενικά είδη στη Μεσόγειο, τα οποία έχουν έρθει από Ινδικό Ωκεανό και Ερυθρά Θάλασσα.

Από αυτά τα είδη, δεν είναι όλα επιθετικά όπως ο λαγοκέφαλος ή χωροκατακτητικά. Η μεγάλη και κλιμακωτή άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην είσοδο αυτών των ειδών από πιο θερμές θάλασσες. Την ίδια στιγμή υπήρξαν και τεχνικοί λόγοι που μετέφεραν αυτά τα είδη εδώ. Η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ αλλά και το γεγονός ότι πολλά πλοία που έμπαιναν στο Σουέζ δεν άδειζαν τα νερά τους, από το πέρασμά που είχαν κάνει από άλλες θάλασσες, μπαίνοντας στο κανάλι, έφερε πολλά από αυτά τα τροπικά είδη, στη Μεσόγειο».

Συμβουλές για τους πολίτες

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλία (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους.
Για κανένα λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

– Καλούνται όλοι οι πολίτες που βλέπουν οποιαδήποτε μέδουσα να τραβάνε φωτογραφία (έστω και με το κινητό του) και να ανεβάζουν την καταγραφή στο inaturalist.org (η πλατφόρμα έχει εφαρμογή και για ios και android) βάζοντας το είδος μέδουσας (αν δεν γνωρίζουν το είδος ας τοποθετούν cnidaria), την ημερομηνία που την είδανε και την ακριβή τοποθεσία. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο σπέσιαλ google χάρτης που φτιάξαμε (οπότε μπορεί ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι καταγραφές μεδουσών υπάρχουν στην κάθε περιοχή από το κινητό του και μέσω των google maps), αλλά και οι καταγραφές είναι ανοιχτές για να μελετηθούν από κάθε βιολόγο και ερευνητή χρειάζεται αυτά τα δεδομένα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ | Διαφωνία για την συνένωση των ΔΕΥΑ

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ο πρόεδρος της, ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, τονίζουν την αντίθεσή τους για την συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. σε μία ανά Περιφέρεια αλλά και την αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο, καθώς και οποιαδήποτε πρόταση που περιέχει το όρο αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση.

Η ανακοίνωση της ένωσης αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 2024, έχοντας υπόψη, την μελέτη,που εκπονήθηκε από κοινή επιστημονική ομάδα της ΚΕΔΕ-ΕΔΥΕΑ-ΕΕΤΑΑ, με τίτλο «Πρόταση Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ και τους Δήμους» σε συστηματική διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της ΕΔΥΕΑ, τη σχετική απόδαση 72/27-03-2024 του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με την οποία ενέκρινε τα προτεινόμενα στη μελέτη, κλήθηκε να απαντήσει:

  • Εάν συμφωνεί με την προαναφερθείσα απόφαση της ΚΕΔΕ
  • Εάν συμφωνείε με την συνένωση των ΔΕΥΑ όπως προτείνεται.

Στην αριθμ. 35/2024 ομόφωνη απόφασή του αναφέρει: «Διαφωνούμε απόλυτα με την κυβερνητική πρόθεση για συνένωση των ΔΕΥΑ σε μια ανά Περιφέρεια αλλά και την αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο, καθώς και οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση.

Οι ΔΕΥΑ αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και σε όσους δήμους λειτουργούν, πέραν της διαχείρισης και διασφάλισης του πόσιμου ύδατος που παρέχουν στους δημότες, όπως και σε όδσους ασκούν δραστηριότητες εντός του κάθε Δήμου, επιτελούν και κοινωνικό έργο. Είναι βέβαια άγνωστο αυτό σε πολλούς συναδέλφους που δεν έχουν ΔΕΥΑ ή δεν διαχειρίζεται ο Δήμος τους λόγω μεγέθους απευθείας την παροχή ύδατος, ωστόσο ψηφίζουν ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για να εφαρμοστούν σε εμάς.

Η μόνη περίπτωση για αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί νομικά και λειτουργικά προβλήματα προϋποθέτει την συνένωση των Δήμων. Με κανένα άλλο μοντέλο διαχείρισης δεν μπορεί να γίνεται αναγκαστική συνένωση η οποία θα αποφασίζει για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και την τιμολογιακή πολιτική ή τις προτεραιότητες των υπολοίπων.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως μπορεί να γίνει η οικονομική ανάπτυξη, η οικονομική εξυγίανση και αυτοτέλεια των επιχειρήσεων αυτών, με ποιες συντονισμένες ενέργειες και σε πόσο χρόνο, αρκεί να το θέλουν και να νομοθετήσουν γι αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να κινηθεί και η πρόταση της ΚΕΔΕ και όχι στην αντιπρόταση με μόνη διαφορά το μικρότερο σχήμα, δεν ήταν θέμα μεγέθους.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις που επιβίωναν επί οικονομικής κρίσης (πολλές δε χωρίς να μεταφέρουν πρόσθετα βάρη στους δημότες τους), επιβίωσαν επίσης με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και αντί της αναμενόμενης κρατικής βοήθειας, βείσκονται μπροστά σε πρόθεση για δημιουργίαενός νέου μοντέλου, αφού στους δήμους που λειτουργούν ΔΕΥΑ γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι οδηγεί σε βέβαιο αδιέξοδο.

Αναζητώντας λοιπόν τι μπορεί να προκύψει αμέσως μετά και επειδή μας έχουν ήδη απορρίψει την όποια βιώσιμη πρότασημελέτη ή επιχειρήματα, των Δήμων που λειτουργούν δίκτυα ή ΔΕΥΑ (αν και γνωρίζουν καλά πως μπορεί να πετύχουμε αφού αυτό αποτελεί την καθημερινότητα μας με την οποία μας κρίνουνε οι δημότες), η μόνη διέξοδος που μεθοδικά οδηγείται η κατάσταση είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες, που όπως φαίνεται είναι από την αρχή της διαδικασίας και αντικειμενικά ο στόχος.

Στην Π.Ε.Δ ΑΜΘ, αξιότιμοι κύριοι, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κανένα σχέδιο με όποιο μανδύα έρχεται ή με όποια τυπική νομιμοποίηση αφού εμείς οι δήμαρχοι έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε τους δήμους μας όπως τους παραλάβαμε χωρίς να παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα ή αρμοδιότητα. Καμία συναίνεση σε σχέδια που φέρουν έστω και την υποψία για αδιέξοσο στην διαχείρηση ή την παραχώρηση του κοινωνικού αγαθού που αποτελεί για όλους εμάς το πόσιμο νερό και η πολιτική της διαχείρησής του. Οι δημότες μας δεν πρόκειται με την συναίνεσή τους να ΠΟΥΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ»

Ζητεί:

  • Να παραμείνει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Η δυνατότητα εθελούσιας συνένωσης ΔΕΥΑ υπαρχει.
  • Να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, που θα αντιστοιχεί στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, κατά το οποίο η πολιτεία θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των ΔΕΥΑ με την ανάλογη χρηματοδότηση, όπως κάλυψη ενεργειακού κόστους, δυνατότητα επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων των χρεωμένων ΔΕΥΑ, για να οδηγηθούν στην εξυγίανση, δυνατότητα εύκολης πρόσληψης προσωπικού, λόγω της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ.
  • Να υπάρξει ο χρόνος διαβούλευσης με τους Δήμους που λειτουργούν ΔΕΥΑ και με την σύνταξη ενός οδικού χάρτη τεκμηριωμένου και αποδεκτού, να συμφωνήσουμε στην προσπάθεια εξυγίανσης που θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, με χρονοδιάγραμμα που θα λήγει με αυτή τη δημοτική θητεία. Κατόπιν σε όσους δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα να προβλέπονται μέτρα.»

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης | Διευρυμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Σε διευρυμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προήδρευσε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Η σύσκεψη έγινε το πρωί της Τετάρτης 17/04 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γιώργος Παυλίδης» με αφορμή την επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Με δεδομένη την μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2023, ο κ. Περιφερειάρχης υπογράμμισε στη δήλωση του την ανάγκη της ορθής και έγκαιρης πρόληψης.

«Είναι σημαντικό να ενεργούμε προληπτικά και γι’ αυτό ζητώ από όλους τους φορείς, αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας μας να οργανώσουμε τον τομέα της Πρόληψης όσο γίνεται αρτιότερα», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι:

«Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί πια, πώς ό,τι καταστρέφεται, δύσκολα επανέρχεται στην πρότερη του κατάσταση, όπως επίσης ότι μία φυσική καταστροφή έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψηςέγινε αναλυτική καταγραφή ζητημάτων που χρήζουν διαχείρισης, ώστε αυτή να δρομολογηθεί άμεσα και κυρίως πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι ο Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη καθώς και ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κ. Κώστας Χουβαρδάς.

Στη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. συμμετείχαν επίσης: θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, στελέχη των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, του Δ΄ Σώματος Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων, στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Το Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. κατευθύνει σε περιφερειακό επίπεδο το έργο των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) για την αντιμετώπιση των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης όλου του κύκλου διαχείρισης καταστροφών.

Συντονίζει, τον κατά λόγο αρμοδιότητας, επιχειρησιακό σχεδιασμό του Περιφερειακού Π.Δ.Ε.Α., παρακολουθώντας τις φάσεις υλοποίησης του.

Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ειδοποίησης πολιτών. Συνάπτει με άλλα περιφερειακά όργανα μνημόνια συνεργασίας για αμοιβαία συνδρομή ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και μέσων πολιτικής προστασίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερχονται καύσωνες και πυρκαγιές: Πάμε για πρώιμο καλοκαίρι ενώ κάθε μήνα σπάει κι ένα νέο ρεκόρ ζέστης

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας  έλεγε ότι «η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη». Σχεδόν πριν… αλέκτορα φωνήσαι, η πρόβλεψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται: οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφονται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στη χώρα μας, οδηγούν σε έναν πρόωρο συναγερμό, καθώς ο εφιάλτης των πυρκαγιών φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Οι αριθμοί, επειδή έχουν το προσόν να λένε την αλήθεια, μπορούν να αποκαλύψουν το μέγεθος που έχει ήδη λάβει το πρόβλημα. Μόνο σε ένα διήμερο, συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να δώσουν μάχες οι οποίες θυμίζουν τα δυστοπικά σκηνικά που ζούμε σχεδόν κατά κανόνα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο, καθώς συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε ένα μόνο 24ωρο, αυτό της περασμένης Τετάρτης, εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας συνολικά 67 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 56 αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, με τις υπόλοιπες 11 να χρειάζονται πολύωρες μάχες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε επίπεδο τριμήνου τώρα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, το α’ τρίμηνο του 2024 εκδηλώθηκαν συνολικά 2.378 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εκδηλωθεί 2.367.

Η Πυροσβεστική μπορεί να καταγράφει τις πυρκαγιές που εμφανίζονται πρόωρα και την εξέλιξή τους, όμως αυτό που δεν είναι σε θέση να πει, τουλάχιστον επισήμως, είναι τα αίτια εκδήλωσής τους. Αυτό είναι μια διαδικασία την οποία αναλαμβάνουν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Ομως η πικρή αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια… τυπική διαδικασία, καθώς όλοι γνωρίζουμε τον βασικό συνδυασμό παραγόντων που τις ευνοεί: είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, το παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας, που με τη σειρά τους οφείλονται στην κλιματική κρίση και το «Ελ Νίνιο».

Το «Copernicus»
Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά θα ήταν υπόθεση που αντιμετωπίζουμε συνήθως τον Αύγουστο. Η καταφανέστατα πρόωρη εμφάνιση του προβλήματος έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις τις κατά τόπους αρχές να αιτούνται την κατά συνθήκη άμεση έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικό του μεγέθους της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι οι πυροσβεστικές και άλλες αρχές διαφόρων περιοχών της χώρας στις οποίες εμφανίστηκαν οι πυρκαγιές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο αιτήθηκαν την πρόωρη κατ’› εξαίρεση έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι αυτή ξεκινά πολύ νωρίτερα, αίτημα που έγινε δεκτό. Και παρά το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για τη φετινή μάχη με τις πυρκαγιές είναι οργιώδεις από τον χειμώνα ήδη!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en