ΚΑΒΑΛΑ
Μια ακόμα συζήτηση για το Περιγιάλι – Θ. Μουριάδης: «Το θέμα έχει τελειώσει»

Πριν από 10 χρόνια η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ φιλοξενούσε ένα άρθρο το οποίο αφορούσε την κοπή της πίτας του Περιγιαλίου, και στην οποία ο τότε βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσακλίδης διαβεβαίωνε ότι η ανοικοδόμηση του Περιγιαλίου μπορούσε να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του…2004.
Έχουμε φτάσει στο 2014, και το ζήτημα της πολύπαθης αυτής περιοχής συνεχίζει να απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες πανηγυρισμών αλά…EURO 2004 (Σχόλιο γράφοντος: ή αλά Ευρωμπάσκετ 1987 -καθότι φαν της πορτοκαλί μπάλας), με κρασιά και σαμπάνιες. Οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα αυτό, μετά και την τελευταί επίσκεψη του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρου Μουριάδη στην Αθήνα, απασχόλησαν και την χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.
Ο κ. Μουριάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Μετά από διαδικασία που κράτησε 30 χρόνια -με ακυρώσεις του σχεδίου πόλης- το ΦΕΚ υπογράφτηκε το 2010. Ετοιμάστηκε η πράξη εφαρμογής, η οποία υποβλήθηκε στην περιφέρεια τον Μάιο του 2012, και τον Οκτώβριο του 2013 έγινε η ολική κύρωση του σχεδίου πόλης. Από εκεί και πέρα ζητήσαμε από το Εθνικό Κτηματολόγιο να αποσταλούν οι απαραίτητες προδιαγραφές, κάτι που έγινε τα Χριστούγεννα, και πλέον οι μελετητές αυτή την στιγμή ετοιμάζουν την μελέτη ώστε να γίνει η εγγραφή στο Κτηματολόγιο. Την περασμένη εβδομάδα κατεβήκαμε στην Αθήνα και μας ενημέρωσαν ότι θα το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται (εφόσον οι μελετητές ολοκληρώσουν έγκαιρα την μελέτη – εκτιμούμε εντός 2 μηνών από τώρα-). Βέβαια υπάρχουν και άλλα σχέδια πόλης για τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, συνεπώς δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά πότε θα ολοκληρωθεί η εγγραφή του Περιγιαλίου από το Εθνικό Κτηματολόγιο.»
Η ενημέρωση από τον κ. Μουριάδη προκάλεσε την αντίδραση του Στάθη Εριφυλλίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι “χάθηκαν 8 πολύτιμα χρόνια. Πλέον έχουμε επανέλθει στο καθεστώς του Μαΐου του 1999, όταν όντες δημοτική αρχή φτάσαμε στο σημείο που βρίσκεται αυτή την στιγμή η διοίκηση Σιμιτσή. Ο κ. Σιμιτσής πήρε έτοιμη τροφή από εμάς και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να τρέξει τις διαδικασίες για το προεδρικό διάταγμα, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικά, τεχνικά και νομικά ήρεμο. Αισθανθήκαμε έκπληξη, λοιπόν, όταν διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα τις δηλώσεις Σιμιτσή, στις οποίες ο ίδιος εμφανίστηκε πολύ απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η όλη υπόθεση θα αργήσει. Το μότο σας, στις εκλογές του 2010, ήταν ότι λύσατε τον Γόρδιο Δεσμό του Περιγιαλίου. Σε αυτές τις εκλογές, μετά από τόσες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, και εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, τι πρόκειται να πείτε στους Καβαλιώτες;
Από την άλλη ο Άρης Βέρρος εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσει σύντομα το σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “Αν είχε τελειώσει πριν από πολλά χρόνια θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για όσους έχουν ιδιοκτησίες ή προσωπικά συμφέροντα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι αυτή την φορά θα είμαστε πιο προσεκτικοί και δεν θα ζήσουμε σκηνές πανηγυρισμών με σαμπάνιες -τις οποίες ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρούμε τους πολίτες εναντίον μας.»
Σε όλες αυτές τις παρατηρήσεις ο κ. Μουριάδης απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι απλά έχουν απομείνει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. “Όντως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις τα προηγούμενα χρόνια και μόνο χάρη στην νομική υποστήριξη που είχαμε “ξέφυγε» το σχέδιο από τα ράφια στα οποία έχουν καταχωνιαστεί πολλά άλλα σχέδια. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι η κύρωση της πράξης εφαρμογής δεν έγινε από την πολεοδομία Καβάλας αλλά από την πολεοδομία της περιφέρειας ΑΜΘ -όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη-, δηλαδή από ανθρώπους που δεν είχαν γνώση του αντικειμένου. Πλέον, όμως, η πράξη εφαρμογής έχει υπογραφεί και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το θέμα είναι λυμένο. Αυτό που απομένει -δηλαδή η κύρωση της μελέτης εφαρμογής και η εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο- είναι ένα καθαρά τεχνικό, πλην όμως απαραίτητο κομμάτι, το οποίο θα λυθεί πολύ σύντομα.» ήταν, μεταξύ άλλων, τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος.
Πηγή: kavalapress.gr
ΔΡΑΜΑ
Η Δράμα έψαλε “Χριστός Ανέστη” | Λαμπρή Ανάσταση στην πλατεία Ελευθερίας

Σε ατμόσφαιρα ιεράς κατάνυξης και συγκίνησης, η πόλη της Δράμας γιόρτασε το Άγιο Πάσχα με λαμπρότητα και πίστη.
Το οικουμενικό μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού αντήχησε δυνατά σε όλους τους ιερούς ναούς της Μητρόπολης, οι οποίοι πλημμύρισαν από πλήθος πιστών που έσπευσαν να υποδεχθούν το Άγιο Φως και να ψάλλουν το “Χριστός Ανέστη”.
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η Αναστάσιμη Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος.
Με την πλατεία γεμάτη φως, λαμπάδες και πρόσωπα φωτισμένα από συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος έψαλε το “Χριστός Ανέστη”, μεταφέροντας την ελπίδα και το φως της Ανάστασης στις καρδιές των πιστών.
Παρόντες στην Ακολουθία ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής, αυτοδιοικητικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τιμώντας με την παρουσία τους τη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας.
Η πόλη της Δράμας βίωσε και φέτος μια Ανάσταση γεμάτη φως, πίστη και παράδοση, ενωμένη σε προσευχή και αγάπη, με το μήνυμα της νίκης της ζωής απέναντι στον θάνατο να γίνεται οδηγός για κάθε ψυχή.
ΚΑΒΑΛΑ
Μηνύματα πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Αυτοπεποίθηση και ενότητα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες
«Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, μας θυμίζει πάντα ότι μέσα από τον πόνο, τις δυσκολίες, τις κακουχίες, τις αντιξοότητες, τελικά γεννιέται το φως και η ελπίδα. Όλος ο Ελληνισμός, στην πατρίδα μας και απανταχού της γης, γιορτάζει αυτή την ημέρα και εύχεται μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας».
»Η πατρίδα μας, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Όμως, μέσα από ένα πνεύμα αυτοπεποίθησης και ενότητας, μπορούμε όλοι μαζί να τις ξεπεράσουμε. Ας γιορτάσουμε αυτή τη σπουδαία ημέρα μαζί με τους αγαπημένους μας, ας ξεχάσουμε για λίγο τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και ας πάρουμε το μήνυμα των ημερών αυτών της Μεγάλης Εβδομάδος για να μπορέσουμε να αντικρύσουμε το προσωπικό μας μέλλον, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.Καλή Ανάσταση, χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.»
Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο συμπεριληπτική»
Στο πασχαλινό μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρει πως το Πάσχα συμβολίζει το διαρκές πέρασμα από το σκοτάδι της φθοράς στο φως της Ανάστασης.
«Σε μια εποχή που η ανασφάλεια κυριαρχεί, οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και η Δημοκρατία δέχεται σοβαρά πλήγματα, το αναστάσιμο μήνυμα μάς δίνει δύναμη για να σταθούμε όρθιοι με αλληλεγγύη και ελπίδα», επισημαίνει.
«Ας αναλογιστούμε σήμερα», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, «ποιοί τραβούν τον δικό τους Γολγοθά: Όσοι αγωνίζονται να υπερβούν εμπόδια για να βρουν το δίκιο τους, οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, οι νέοι που ξενιτεύονται, οι πιο ευάλωτοι που αντιμετωπίζουν μεγάλες καθημερινές δυσκολίες».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει πως «απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο συμπεριληπτική» και καταλήγει: «Το φετινό Πάσχα ας μη μείνει στις τυπικές ευχές. Ας γίνει αφετηρία για αλλαγή σελίδας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία!
Ας επενδύσουμε σε ένα νέο πολιτικό ήθος, που ενώνει και οικοδομεί εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δημοκρατία.
Με όραμα και σχέδιο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, χαράσσοντας έναν νέο δρόμο προόδου για την πατρίδα μας.
Χρόνια Πολλά, με υγεία, δικαιοσύνη και ευημερία!».
Φάμελλος: «Η κοινωνική Ανάσταση δεν θα έρθει με ένα θαύμα»
«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή. Γιορτή της Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Άνοιξης. Της οικογένειας, των φίλων, της ελληνικής φύσης», αναφέρει στο πασχαλινό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και συνεχίζει:
«Και ίσως κάποιοι να πουν πως οι πολιτικές δηλώσεις περισσεύουν. Μα το Πάσχα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με το φως και την ελπίδα. Την ελπίδα της καινούργιας ζωής, μετά τα πάθη και τον Γολγοθά. Την ελπίδα της αναγέννησης. Και αυτή την αναγέννηση, την πρόοδο, την ευημερία, την οφείλουμε σε όλους τους ανθρώπους.
»Και η κοινωνική Ανάσταση δεν θα έρθει με ένα θαύμα. Πρέπει να τη φέρουμε εμείς. Με πρόγραμμα, με δυναμική και με συλλογική προσπάθεια, για να έχουν όλοι και όλες το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, αλλά και στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Χωρίς προνομιούχους και μη προνομιούχους. Αυτή είναι και η ευχή μου. Να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, ώστε να έρθει για όλες και για όλους μια καλύτερη ζωή, σε μια καλύτερη χώρα.Αυτή είναι και η δέσμευσή μου. Χρόνια πολλά!», καταλήγει ο Σ. Φάμελλος.
Κουτσούμπας: «Καλή Ανάσταση λαών!»
Σε δήλωση του για το Πάσχα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει τα εξής:
«Με την ορμή του αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά κέρδη για τους λίγους και πάθη για τους πολλούς, ανοίγουμε το δρόμο για τη ριζική αναγέννηση της κοινωνίας, για να θριαμβεύσουν οι ανάγκες μας και οι ζωές μας. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση λαών!»
ΚΑΒΑΛΑ
Κυριακή του Πάσχα: Γιορτή Ανάστασης, αγάπης και… παραδοσιακού οβελία!

Η Κυριακή του Πάσχα είναι για τους Έλληνες κάτι παραπάνω από μία γιορτή. Είναι ημέρα χαράς, οικογενειακής θαλπωρής, γλεντιού και βαθιάς πίστης, που κορυφώνεται γύρω από τη φωτιά και τον παραδοσιακό οβελία στη σούβλα.
Από νωρίς το πρωί, στις αυλές, στις πλατείες και στα χωριά όλης της χώρας, οι σούβλες στήνονται, τα κάρβουνα ανάβουν και οι μυρωδιές γεμίζουν τον αέρα. Το αρνί στη σούβλα, σύμβολο θυσίας αλλά και ζωής, σιγοψήνεται με φροντίδα και μεράκι, συνοδεία από γέλια, μουσικές και πασχαλινά τραγούδια.
Γύρω από τη σούβλα, οι οικογένειες και οι φίλοι ανταμώνουν. Οι ρόλοι μοιρασμένοι: άλλοι γυρίζουν τον οβελία, άλλοι ετοιμάζουν τα συνοδευτικά, άλλοι ανοίγουν το κρασί και σηκώνουν το πρώτο τσούγκρισμα με κόκκινα αυγά. Είναι το απόλυτο παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα, όπου η γιορτή της Ανάστασης του Χριστού μετατρέπεται σε γιορτή ζωής και συνύπαρξης.
Το σούβλισμα του αρνιού είναι ιεροτελεστία, που πέρα από το φαγητό, συμβολίζει τη συνέχεια των εθίμων, την ένωση των γενεών και τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Είναι η στιγμή που οι μυρωδιές του Πάσχα γίνονται γεύση, χαρά και συγκίνηση.