Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με κινηματογραφικούς όρους η αντιπαράθεση Τσίπρα-Ντόρας για τις τράπεζες

image_print

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Ντόρας Μπακογιάννη και τις τράπεζες.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, και επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν σε ανθελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως υποστήριξε, με την οικονομική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές που προκάλεσε, το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο προχώρησε το καλοκαίρι, τις ανακολουθίες και τις καθυστερήσεις, «χρέωσε τα παιδιά και τα εγγόνια μας», για να λάβει την απάντηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να… ξεπλύνει τα άπλυτα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες”. Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, να μην είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι το…  αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες προέρχεται από τη γνωστή ταινία «αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά», της απάντησε χρησιμοποιώντας τον τίτλο από την ομώνυμη ταινία «κοίτα ποιος μιλάει».

Μιλάμε για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση που σε άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αχρείαστη. Είπατε δεν θα πουλούσατε τα “κόκκινα δάνεια” σε ξένα funs. Παραδώσατε τον πλούτο της χώρας, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Σε καμία άλλη χώρα, το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από την κυβέρνηση που κατηγορούσε για ξεπούλημα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πάντοτε διαλαλούσε υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια» είπε η βουλευτής.

«Θα καθαρίσουμε ό,τι λερώσατε 40 χρόνια στη χώρα. Και θα κάνουμε όσες επιτροπές θέλετε για όλα» τόνισε σε έντονο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας επιστρέφω τα περί οίησης κ. Μπακογιάννη. Δεν είμαι από πολιτικό τζάκι και έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου, ούτε καν αυτή την οίηση δεν έχω. Καταφέραμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουμε τον κάβο και την ενέδρα. Και προχωράμε στην 1η αξιολόγηση», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αν κουρευτεί το χρέος θα πρέπει όλοι να χειροκροτήσουν την κυβέρνηση.

Απαντώντας σε σχετική αναφορά της κ. Μπακογιάννη, ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα τον κυνηγά και θα τον στιγματίσει, τόνισε ότι το αποδέχεται πλήρως «διότι καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, με την κοινωνία όρθια και να φτάσουμε μπροστά στον μεγάλο στόχο, έχοντας ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες». Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν υπέστησαν τη μεγάλη ζημιά που κινδύνευσαν να πάθουν, λόγω της ενέδρας που κάποιοι είχαν στήσει τον περασμένο Ιούλιο, και κάποιοι στεναχωριούνται γιατί πλέον δεν μπορούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση με τις τράπεζες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών -με τα κόκκινα δάνεια που εκτινάχτηκαν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ- γενικά οφείλονται στα capital controls, η πραγματικότητα είναι αυτή που διαψεύδει και που λέει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε σε μια περίοδο που υπήρχε έντονη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, που οι μεγαλοκαταθέτες επί των ημερών της ΝΔ είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της απάντησής του προς την κ. Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης και χαρίσματος της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ, προσθέτοντας ότι δεν υπαινίσσεται ότι η κ. Μπακογιάννη καλύπτει κάποιους που διέπραξαν αυτές τις επιλογές, για να συμπληρώσει: «αλλά ενδεχομένως έχετε λόγους, γιατί ειδικά στην Αγροτική τα κόμματα σας ήταν κακοπληρωτές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

«Κοίτα ποιοι μιλάνε» είπε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που λεηλάτησαν τον τόπο επί δεκαετίες» και διερωτήθηκε εάν την καταστροφή σε αυτή τη χώρα την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός να βγει μπροστά και μια κυβέρνηση να διεκδικήσει το δίκιο της στην Ευρώπη ή εκείνοι του «ναι σε όλα». Υπενθύμισε ότι η παράταξη της κ. Μπακογιάννη μιλούσε για success story πριν από έναν χρόνο, ένα success story της 5ετίας που διόγκωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 53 δισ. ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει κομπάρσος

image_print

Μήνυμα πολιτικής αυτονομίας και προεκλογικής ετοιμότητας έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν πρόκειται να διαδραματίσει «ρόλο κομπάρσου» στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών συσχετισμών που εξυπηρετούν συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να αντιπαρατίθεται με πολιτικές δυνάμεις που δεν μπορούν να παρουσιάσουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση γύρω από την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα βολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα σημερινά προβλήματα των πολιτών.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της παράταξης είναι η πολιτική αλλαγή με όρους αξιοπιστίας και προγραμματικού λόγου.

Αναφερόμενος στην πορεία του κόμματος, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ιστορική διαδρομή αλλά και σύγχρονο πολιτικό σχέδιο, ικανό να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη να επικεντρωθούν στον πολιτικό αγώνα και όχι σε σενάρια συνεργασιών ή δημοσκοπικές αναλύσεις, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις του συνεδρίου αποτελούν ξεκάθαρη γραμμή για το κόμμα.

«Δεν είναι ώρα για σενάρια, είναι ώρα για μάχη και αγώνα», ανέφερε, ζητώντας ενότητα, καθαρό πολιτικό μήνυμα και προσήλωση στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παράταξης είναι το πρόγραμμά της, η αξιοπιστία της και η αυτόνομη πολιτική της πορεία, απέναντι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον πολιτικό χώρο που επιχειρεί να εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας πως η ώρα της πολιτικής αλλαγής εξαρτάται από τη συλλογική προσπάθεια και την ενότητα του κόμματος.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βουλή: Στα 1.600 ευρώ το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών

image_print

Την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτου Σιμόπουλου, σχετικά με την ανάγκη αναπροσαρμογής του ακατάσχετου ποσού για οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 28%.

«Το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών είχε οριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα 1.250 ευρώ. Αυτή ήταν το όριο της δημοσιονομικής ασφυξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Παρουσιάζοντας τη νέα ρύθμιση, τόνισε ότι η αύξηση στα 1.600 ευρώ αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση στήριξης των πολιτών, κάνοντας λόγο για «πράξη δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στην κοινωνία».

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χ. Ζεϊμπέκ: Παρέμβαση στη Βουλή για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Ξάνθη – Παρέμβαση Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης
image_print

Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μαθητών με αναπηρία κατέθεσε ο βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης εξακολουθούν να στερούνται επαρκών και κατάλληλων χώρων, εξαιτίας της χρόνιας συστέγασης με το ΚΕΔΑΣΥ.

Η έλλειψη αιθουσών, όπως επισημαίνεται, επηρεάζει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία, τις θεραπείες και τη συνολική καθημερινότητα των παιδιών, ενώ βασικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους αντιμετωπίζονται με καθυστερήσεις και διοικητική αδράνεια.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε σοβαρό ζήτημα μετακίνησης μαθητή ΑμεΑ, το οποίο λύθηκε μόλις τον Μάιο του 2026, έπειτα από μακρά αναμονή και συνεχή αγωνία της οικογένειάς του.

Ο κ. Ζεϊμπέκ ζητά απαντήσεις για τον σχεδιασμό σχετικά με την οριστική αντιμετώπιση της συστέγασης του σχολείου με το ΚΕΔΑΣΥ, την εξεύρεση κατάλληλων σχολικών χώρων, τις καθυστερήσεις στη μεταφορά μαθητών με αναπηρία και τη χρηματοδότηση υποδομών ειδικής αγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τους  Υπουργούς

  • Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Εσωτερικών

Θέμα: Οι σοβαρές ελλείψεις στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μαθητών με αναπηρία

Σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης αναδείχθηκαν μέσα από δημόσια παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Μέσα από τη δημόσια παρέμβασή τους, οι γονείς επισημαίνουν την αντίφαση ανάμεσα στις διακηρύξεις περί συμπερίληψης και στην πραγματική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τα παιδιά με αναπηρία μέσα στο ίδιο τους το σχολείο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου, οι μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης εξακολουθούν να στερούνται επαρκών και κατάλληλων χώρων εξαιτίας της χρόνιας συστέγασης με το ΚΕΔΑΣΥ. Η έλλειψη αιθουσών επηρεάζει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία, τις θεραπείες και τη συνολική καθημερινότητα των παιδιών, ενώ βασικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους αντιμετωπίζονται με καθυστερήσεις και διοικητική αδράνεια.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, μόλις τον Μάιο του 2026 δόθηκε λύση σε σοβαρό ζήτημα μετακίνησης μαθητή ΑμεΑ, μετά από μακρά αναμονή και συνεχή αγωνία της οικογένειάς του. Η κατάσταση αυτή που περιγράφεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αποτυπώνει διαχρονικές ελλείψεις στην ειδική αγωγή και αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας.

Επειδή η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύον ζήτημα ούτε να εξαντλείται σε επικοινωνιακές αναφορές περί «συμπερίληψης»,

Επειδή η ουσιαστική ισότητα προϋποθέτει ασφαλείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές, επαρκείς χώρους εκπαίδευσης και θεραπευτικής υποστήριξης, καθώς και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των μαθητών,

Επειδή οι χρόνιες ελλείψεις και η συστέγαση του σχολείου με το ΚΕΔΑΣΥ επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους,

Επειδή η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά των μαθητών με αναπηρία αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και όχι ζήτημα που μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα επί μήνες,

Επειδή οι πολιτικές προσβασιμότητας και συμπερίληψης οφείλουν να αποτυπώνονται πρωτίστως στις ίδιες τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης, φροντίδας και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της συστέγασης του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης με το ΚΕΔΑΣΥ;
  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξεύρεση ή δημιουργία κατάλληλων και επαρκών σχολικών χώρων για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών;
  3. Για ποιο λόγο υπήρξαν καθυστερήσεις στην επίλυση ζητημάτων μεταφοράς μαθητών με αναπηρία και ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά;
  4. Υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών ειδικής αγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και, εάν ναι, ποια έργα περιλαμβάνονται;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en