ΘΑΣΟΣ

Μετά την ΑΝΕΘ και η ΝΕΚ σταματάει την δωρεάν μεταφορά σκουπιδιών από την Θάσο – Ζητάει προπληρωμή των δρομολογίων – Προσφυγή στον εισαγγελέα

Ένα νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων της Θάσου (και της δημοτικής αρχής) και των ναυτιλιακών εταιρειών, πέραν αυτού των δρομολογίων Πρίνου-Καβάλας και Κεραμωτής-Λιμένα.

Πριν από 2 χρόνια η ΑΝΕΘ είχε διακηρύξει ότι θα σταματούσε την δωρεάν μεταφορά των απορριμμάτων της Θάσου στο χερσαίο τμήμα του νησιού -παρά την ύπαρξη του σχετικού Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, με τον πρόεδρο της ΑΝΕΘ Γιάννη Τσούπρα να τις χαρακτηρίζει (μιλώντας στην εφημερίδα ΘΑΣΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ – φύλλο 20/11/2012) “υπερβολικές».

Πλέον, όμως, στο “κόλπο» μπαίνει και η ΝΕΚ, καθώς όπως ανέφερε στο KavalaPress ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ,

στις 27 Δεκεμβρίου η ΑΝΕΘ υπέγραψε ένα “τελεσίγραφο» με το οποίο διακήρυξε ότι από την έναρξη του νέου έτους δεν θα μεταφέρει σκουπίδια δωρεάν, αλλά μόνο μετά την προκαταβολή των απαιτούμενων ναύλων (εισιτήριο για τον οδηγό και τον τράκτορα)! Κάτι που δυστυχώς έγινε πράξη!

Η κατάσταση φαίνεται, πλέον, να ξεφεύγει από τα όρια, καθώς πέρα από τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που επιφυλλάσει η μη μεταφορά των απορριμμάτων, καθώς και πέρα από την δημιουργία αυτοσχέδιων χωματερών (όπως αυτή στην Βάλτα Πρίνου), το πρόβλημα της μεταφοράς των σκουπιδιών φαίνεται να εντάσσεται στον γενικότερο “πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τις ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με το θέμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο κ. Χατζηεμμανουήλ:

Εμείς αυτό που ζητούμε είναι απλά να ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται για τους ΟΤΑ, σύμφωνα με τις οποίες η οποιαδήποτε πληρωμή θα πρέπει να γίνεται μετά την διακομιδή των σκουπιδιών. Όμως θεωρώ ότι η στάση των ναυτιλιακών εταιρειών συνιστά έναν ιδιότυπο εκβιασμό στο πρόσωπο και τον θεσμό του δημάρχου, λόγω των θέσεων που έχω πάρει κατά καιρούς τόσο για το θέμα των υδροπτέρυγων όσο και για αυτό των ναυτιλιακών δρομολογίων. Όταν ο δήμαρχος μπαίνει μπροστά για να γίνει εκφραστής των απαιτήσεων των Θάσιων για καλύτερες συγκοινωνίες και των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών δεν μπορεί κανείς να έρθει και να τον φιμώσει. Αν έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να εξαγοράσουν την σιωπή μου και να με βάλουν στην θέση μου είναι γελασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επόμενο βήμα είναι η επέμβαση του εισαγγελέα Καβάλας, με τον δήμαρχο Θάσου να δηλώνει ότι “μέσα στην εβδομάδα (το πιθανότερο την Τρίτη) θα επισκεφτώ το γραφείο του Εισαγγελέα και θα του ζητήσω να επέμβει, διότι εδώ μιλάμε για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να απομακρύνονται τα σκουπίδια αφενός για να μην βάλουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, αφετέρου για να μην έχουμε επιβάρυνση του περιβάλλοντος.»

Πηγή:: kavalapress.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version