Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ανήγγειλε ο Στουρνάρας

H κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει φέτος τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και εξετάζει στο μέλλον να μειώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις Τράπεζες, να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις τους με τις σημερινές τους τιμές. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ως “ξεπούλημα».

Για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Γιώργο Προβόπουλο ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε, μιλώντας τη Δευτέρα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη, ότι δεν τον αφορούν τα σχετικά σενάρια και δεν τα σκέφτεται. Εγώ, είπε, “δίνω μάχη σήμερα για την Οικονομία».

Εξάλλου, ο ίδιος υποστήριξε ότι διατηρεί “άριστες σχέσεις» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος -με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη- στήριξε τη Δευτέρα τον Γιώργο Προβόπουλο σχολιάζοντας τα σενάρια διαδοχής του από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και της συγκυβέρνησης είπε ότι δεν τον ενοχλεί , ότι είναι λογικό σε μια δύσκολη περίοδο ο υπουργός Οικονομικών να είναι “αλεξικέραυνο» και ότι αυτός κάνει τη δουλειά του με όσο πιο σωστό τρόπο μπορεί. “Εχουμε θέσει στόχους και αυτούς υπηρετώ», είπε. Και πρόσθεσε: “αν υπάρχουν άλλες λύσεις να τις δώ στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στην επικείμενη άφιξη της τρόικας, είπε ότι είναι πλέον δύσκολο να ληφθεί απόφαση στις 27 Ιανουαρίου για τη δόση, αλλά αυτό δεν ενοχλεί την κυβέρνηση, μάλιστα το θέλει κιόλας, για να έχει στη διάθεσή της τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα έσοδα, που θα δείχνουν καλή πορεία και θα τη διευκολύνουν στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ΦΠΑ της εστίασης, λέγοντας ότι κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης η μείωσή του οδήγησε σε μείωση εσόδων μόνο 100 εκατ. ευρώ και όχι 280 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η τρόικα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η μείωση απέδωσε οφέλη στην απασχόληση.

Πάντως, είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει κι άλλο τους φόρους, γιατί θα πέσουμε έξω στους στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, συνέχισε, αν καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο, θα μπορέσουμε τα επόμενα έτη να μειώσουμε και πάλι το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για το φόρο ακινήτων, εξάλλου, σημείωσε ότι είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον ΕΕΤΗΔΕ και παρατήρησε ότι “δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην επιβάλει φόρο ακινήτων», ο οποίος “θεωρείται διεθνώς ως δίκαιος φόρος».

Για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι η τρόικα εχει αρχίσει να αποδέχεται ότι δεν θα απελευθερωθούν.

Σχετικά με το κούρεμα του χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι καμία από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης δεν θα το αποδεχόταν και ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τη μείωσή του, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση. Μια μονομερής διαγραφή, παρατήρησε, θα σήμαινε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε και πάλι την επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου λέγοντας ότι “δεν ανήκε στο συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όταν πήρε την επίμαχη απόφαση για το δάνειο».

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις Τράπεζες είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει τα στρες τεστ για να διαπιστώσει ποιες είναι οι κεφαλαιακές τους ανάγκες και μετά θα αποφασίσει τι θα κάνει.

Δεν απέκλεισε την ιδιωτικοποίησή τους στις σημερινές τιμές και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “δεν μπορεί να απαγορεύονται οι ιδιωτικοποιήσεις».

Στην ερώτηση αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα είπε “Θα αστειεύεστε»…Και πρόσθεσε ότι κάνει τη δουλειά του με εντιμότητα κι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ότι θέλει.

Πηγή: tanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τα εκατομμύρια οχήματα που δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ

Η μη εφαρμογή του νόμου έχει δημιουργήσει ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες σε πολλά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων – Εξετάζεται προσφυγή στην ΕΕ – 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων απέχουν από τον έλεγχο.

Αμετάβλητα παραμένουν τα κρατικά έσοδα και το 2024 σύμφωνα με όσα ανέγραφε ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ΚΤΕΟ οι οποίοι εδώ και χρόνια περιμένουν την διασταύρωση στοιχείων ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία έστω και μετά από 10 χρόνια!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αντίθετες οι ΔΕΥΑ της χώρας με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ και τις συμπράξεις με τους ιδιώτες

Σε μαζική συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους, με δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που σύμφωνα με το υπουργείο, προωθεί την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για διαβούλευση και με την είσοδο του νέου χρόνου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και συζήτηση.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Πικρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι | Ακριβότερο έως και 10% | Πού κυμαίνονται οι τιμές

Ακριβότερο από τις περασμένες χρονιές αναμένεται να είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι καταναλωτές το σκέφτονται… με τρόμο.

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για τις γιορτές και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κάνουν ήδη έρευνα αγορά για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Πιο ακριβό συγκριτικά με πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και τα ποτά να καλπάζει, το καλό τραπεζομάντηλο θα στρωθεί στην τραπεζαρία αλλά δε θα γεμίσει με εδέσματα.

Σύμφωνα με το ΜEGA, το εορταστικό τραπέζι, φέτος, θα είναι στο σύνολό του πιο δύσπεπτο, καθώς οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν αυξηθεί περίπου 10% από πέρσι. Οι οικοδεσπότες περιμένουν πως φέτος θα το γεμίσουν ακόμη πιο δύσκολα.

Ενδεικτικά, οι τιμές φέτος κυμαίνονται (για τραπέζι 5 ατόμων):

 

– Γαλοπούλα νωπή (κιλό): 9 – 10€ (2022), 10,50 – 11€ (2023),

– Γαλοπούλα κατεψυγμένη (κιλό): 5,90€ (2022), 6,50€ (2023),

– Γουρουνόπουλο γάλακτος (κιλό): 9,50€ (2022), 9,80€ (2023),

– Αρνί (κιλό): 11€ (2022), 11€ (2023),

– Κουραμπιέδες (κιλό): 11 – 12€ (2022), 13 – 15€ (2023),

– Μελομακάρονα (κιλό): 10 – 11€ (2022), 12,50€ (2023),

– Πατάτες (κιλό): 1€ (2022), 1,30€ (2023),

– Τομάτες (κιλό): 1,70€ (2022), 2,5€ (2023),

– Ρύζι καρολίνα (500 γρ.): 1,60€ (2022), 1,70€ (2023),

– Κάστανα (500 γρ.): 5€ (2022), 4,90€ (2023),

– Φέτα βαρελίσια (κιλό): 11€ (2022), 12€ (2023),

– Κρασί (750 ML): 4,50€ (2022), 5,50€ (2023),

– Αναψυκτικό (1,5 λίτρο): 1,10€ (2022), 1,10€ (2023),

Σύνολο: 96,30€ (2022), 105,90€ (2023), δηλαδή +10% ή +9,60€.

Οι τιμές στην αγορά κρέατος σε σχέση με πέρυσι – «Νικητής» το χοιρινό

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε κρεοπωλεία προκειμένου να καταγράψει τις τιμές στα κρέατα (σ.σ. γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί) που έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές ημέρες. Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και τα νοικοκυριά έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους τόσο για τα δώρα που θα προσφέρει στους αγαπημένους της όσο και για τα πιάτα που θα μπουν στο τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά την παράδοση μας είναι πάντα πλούσιο και το κρέας είναι ένα από τα βασικά πιάτα που κυριαρχούν.

Αν και είμαστε ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, ο κόσμος έχει ξεκινήσει να ρωτάει τιμές σχετικά με τα κρέατα.

Μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr ο Ηλίας Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου «Λιάκος» στην περιοχή των Αχαρνών ανέφερε: «Δεν υπάρχει νέα αύξηση καθώς η περσινή αύξηση των προϊόντων ήταν ραγδαία. Μετά τις περσινές γιορτές υπάρχει μία σταθερότητα αν εξαιρέσουμε το αρνί που όλα τα χρόνια έχει αυξομειώσεις στην τιμή όλα τα υπόλοιπα προϊόντα έχουν μία σταθερότητα ανεβασμένα μεν αλλά σε σταθερή τιμή».

«Το αρνί φέτος σίγουρα δεν θα είναι κάτω από 15 ευρώ το κιλό, για τη γαλοπούλα δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για τις τιμές, δεν νομίζω να είναι πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι λόγω της περιορισμένης ζήτησης. Λόγω της ακρίβειας πέρυσι ο κόσμος επέλεξε να ψωνίζει κατεψυγμένες γαλοπούλες εισαγωγής», πρόσθεσε ο Ηλίας Φωτόπουλος.

«Ο κόσμος ψωνίζει, το πελατολόγιο έρχεται αλλά η δυναμική του κόσμου είναι τις δύο εβδομάδες του μήνα, μετά μέχρι να πληρωθούν υπάρχει ύφεση», ανέφερε.

«Φαρμάκι» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες – Πόσο πωλούνται το κιλό

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε αρτοποιεία προκειμένου να καταγράψει τις τιμές στα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Οι τιμές είναι απλησίαστες και όπως εξήγησε η Κατερίνα Καρακωσταντή, ιδιοκτήτρια του αρτοποιείου «Ηπειρώτικο» στην περιοχή των Αχαρνών λόγω των συνεχών «χτυπημάτων» της ακρίβειας, οι τιμές κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με αυξήσεις, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο Newsbomb.gr πρόκειται για μία αρκετά λογική αύξηση, εάν λάβουμε υπόψη ότι το ρεύμα έχει αυξηθεί πάνω από 150%, η ζάχαρη ξεπερνάει και αυτή το 150% και τα βούτυρα και τα λάδια έχουν φύγει πάνω από το 80 και 90%. Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα μελομακάρονα καθώς η τιμή τους σκαρφάλωσε στα 12 ευρώ το κιλό τη στιγμή που πέρυσι κόστιζαν 9,50 ευρώ.

«Υπάρχει αύξηση στα χριστουγεννιάτικα αρτοπαρασκευάσματα καθώς έχουν αυξηθεί και τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Ο κόσμος ψωνίζει μετρημένα, δεν κάνει υπερβολές. Από 9,50 ευρώ που είχαμε πέρυσι τα μελομακάρονα, φέτος είναι στα 12 ευρώ ενώ οι κουραμπιέδες είναι στα 13 ευρώ από 11 και οι δίπλες στα 14 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν στα 12 ευρώ. Έχουμε ανεβάσει όσο μπορούμε για να μπορέσει να ψωνίσει ο καταναλωτής», είπε στην κάμερα του Newsbomb.gr η ιδιοκτήτρια του αρτοποιείου «Ηπειρώτικο» Κατερίνα Καρακωσταντή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: