Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Μαξίμου “Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας” | Ολάντ σε Τσίπρα “Η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα”

Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας και Ολάντ – Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας – Στις 7 το απόγευμα αναχωρεί για τη χώρα του ο γάλλος Πρόεδρος

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον γαλλικό λαό για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα το πρωί στη Γαλλία κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τϋπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Η σημερινή επίσκεψη του φίλου μας του Φρανσουά και η υπογραφή της συμφωνίας ήταν ένα σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών» σημείωσε ο ελληνας Πρωθυπουργός.

«Επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική σχέση που μας συνδέει. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. O Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα την στιγμή που από μέρος της κρίσης μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης» υπογράμμισε.

«Οσο η οικονομική κρίση αλλά και η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Ευελπιστούμε η Ελλάδα να αναδειχτεί πυλώνας σταθερότητας στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων».

«Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά αυτές οι στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά με έπεισε να δεχτώ έναν σκληρό συμβιβασμό…. Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και πάνω σε αυτή κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης… Η Ελλάδα υπέγραψε Συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της ενάντια στην κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή».

«Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα πρέπει να ξέρουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη. Όποιοι σήμερα προχωρούν σε νέες ευθείες παρεμβάσεις κατά της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος στοχεύουν στη διαίρεση της Ευρώπης».

«Η Γαλλία είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στη στενή σχέση των δύο λαών αναφέρθηκε εκτενώς ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Αλεξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής. «Εχουμε κοινή προσέγγιση για το πώς πρέπει να είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, τονίζοντας πως η παρουσία του στη χώρα «αποτελεί την μαρτυρία των κοινών μας αξιών και των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε, για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία ήταν και παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς «μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας. Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινές αξίες. Μετά την κρίσιμη φάση, τη σύναψη της συμφωνίας 13ης Ιουλίου η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει».

Ο Φρανοσυά Ολάντα αναφέρθηκε και στο προσφυγικό θέμα. «Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία. Είναι θέμα ανθρωπιάς και ασφάλειας».

«Ηρθα με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν. Η αλληλεγγύη και η στήριξη δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις».

«Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, είναι κοινές αξίες. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε.

«Υπενθυμίζω ότι την πρώτη φορά που προτάθηκε στην Ελλάδα να μπει Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το 1963 όταν ήρθε στην Αθήνα ο στρατηγός Ντε Γκολ».

Τέλος ο γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα Παρασκευή στη Γαλλία εκφράζοντας τη θλίψη του. «Η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με 45 θύματα. Είμαστε θλιμένοι γι’ αυτό που συνέβη στη Γαλλία» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», ενώ στάθηκε στην χθεσινή δήλωση του Φρανσουά Ολάντ «τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» επιβεβαιώνοντας και αυτός τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ευρώπη  βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους… Να δώσουμε αυτόν το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές» σημείωσε ο ελληνας Πρωθυπουργός.
Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας και Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ομιλία του γάλλου Προέδρου στη Βουλή στις 12:15

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο (12:15), καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

tovima.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en