Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάθετε πώς να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» αναφέρει και όχι άδικα μία παροιμία που αν και χρησιμοποιείται για τελείως διαφορετικό λόγο αποτυπώνει την αλήθεια που ισχύει και για τα ψάρια. Το βασικό αυτό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουζίνας κυκλοφορεί στο εμπόριο σε αρκετές μορφές αλλά εμείς «ψηφίζουμε» το φρέσκο καθώς είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι όμως το φρέσκο τελικά… φρέσκο; Ξέρουμε πως να το ξεχωρίζουμε; Επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε όποιον μας δίνει συμβουλές πρέπει να «ξυπνήσουμε» τις δικές μας αισθήσεις και να κρίνουμε με βάσει όσα βλέπουμε, μυρίζουμε και αγγίζουμε.

Το newsbeast.gr επισκέφτηκε την ιχθυαγορά της Βαρβακείου και μίλησε με ειδικούς που εξήγησαν πως μπορούμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ φρέσκου και μπαγιάτικου ψαριού όχι σε λεπτά αλλά σε δευτερόλεπτα. 

«Το φρέσκο ψάρι ξεχωρίζεται κυρίως από τη φωτογραφία. Όπως δηλαδή ο άνθρωπος. Ο χλωμός που είναι άρρωστος με τον ”κόκκινο” που είναι υγιής» τονίζει o πρόεδρος ιχθυοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Σπύρος Κοράκης και δίνει βασικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προβούμε στη σωστή αγορά.

«Όταν το κρατάμε από το κεφάλι το ψάρι πρέπει να στέκεται ντούρος. Να μην πέφτει και να μην λυγίζει» εξηγεί και εστιάζει στο πόσο σημαντικό είναι τα μάτια να μην είναι θολά, τα σπάραχνα να είναι κόκκινα και το δέρμα να γυαλίζει.

Πέντε «χρυσοί» κανόνες για την αγορά φρέσκου ψαριού

  • Το σχήμα

«Το φρέσκο ψάρι πρέπει να στέκεται σαν σπαθί» αναφέρει ο πρόεδρος ιχθυοπωλών της Βαρβακείου αγοράς τονίζοντας πως δεν πρέπει να λυγίζει ή να πέφτει.

  • Τα μάτια δεν πρέπει να είναι θολά

Ένα από τα γνωρίσματα του φρέσκου ψαριού είναι τα λαμπερά μάτια. Μόλις τα κοιτάξουμε καταλαβαίνουμε. Εάν είναι θολά κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να εξέχουν και να βγάζουν ζωντάνια.

  • Τα σπάραχνα 

Μας ενδιαφέρει να έχουν κόκκινο χρώμα και να είναι υγρά.

  • Η γυαλάδα

Τα ψάρια που δεν είναι φρέσκα δεν γυαλίζουν. Αποκτούν μία όψη σαν αυτή που έχει ο πάγος και είναι θαμπά.

  • Η μυρωδιά και η γεύση

Όταν είναι νωπό το ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα. Φέρνοντάς το κοντά στη μύτη μας να νομίζουμε πως μόλις βγήκε από το θαλασσινό νερό. Όταν μαγειρευτεί η γεύση του θα πρέπει είναι έντονη ενώ εάν είναι μπαγιάτικο η αίσθηση που θα αφήσει στον ουρανίσκο θα είναι αδιάφορη.

Tip!

Για να δείτε εάν το ψάρι είναι όντως φρέσκο θα πρέπει να κάνετε ένα μικρό τεστ. Αφού πρώτα ελέγξετε εάν είναι μαλακό και δεν υπάρχουν σημεία του που να δείχνουν παγωμένα (σαν δηλαδή να έχει μπει στην κατάψυξη) πιέστε το με το δάχτυλό σας. Σε περίπτωση που το δάχτυλο σας μπει μέσα στη σάρκα του ψαριού ή όταν το απομακρύνετε έχει δημιουργήσει βαθούλωμα καλό θα είναι να μην το προτιμήσετε.

Τα φρέσκα ψάρια έχουν λέπια γυαλιστερά και καλά προσκολημμένα στο δέρμα, έτσι είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. Επίσης τα πτερύγιά τους είναι σκληρά και όταν επεκταθούν επανέρχονται στη θέση τους αμέσως.

Γιατί να λέμε «όχι» στα ψάρια χωρίς κεφάλι

«Όταν βλέπουμε ψάρι χωρίς κεφάλι σημαίνει πως έχει καθυστερήσει να πουληθεί» αναφέρει ο Σπύρος Κοράκης εξηγώντας πως εάν το ψάρι είναι φρέσκο «δεν συμφέρει να κόβουν το κεφάλι καθώς χάνεται από την πώλησή του ακόμη και μισό κιλό. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως για να δεχτεί ο παραγωγός ή ο πωλητής να το κόψει σημαίνει πως έχει περάσει η ημέρα και κοιτάει πως να το διώξει».

Για πόσες ημέρες θεωρείται φρέσκο το ψάρι

Το ψάρι μπορεί να παραμείνει φρέσκο για μία περίπου εβδομάδα (έξι με επτά ημέρες) με καλή βέβαια διατήρηση.

«Μπορεί να είναι δύο ωρών αλλά από τη στιγμή που βγήκε από τη θάλασσα να το άφησαν στον ήλιο, να έχει μαλακώσει και έτσι να μην αντέξει ούτε μία μέρα» σημειώνει ο πρόεδρος ιχθυοπωλών της Βαρβακείου αγοράς και αναφέρει:

«Όπως βγει από τη θάλασσα πρέπει να τοποθετηθεί σε παγόνερο και έτσι για έξι με επτά ημέρες στο ψυγείο θα είναι σαν ζωντανό».

Πόσο κοστίζουν τα φρέσκα ψάρια

Στην ιχθυαγορά της Βαρβακείου μπορεί ο καθένας να βρει φρέσκα ψάρια ακόμη και από ένα ευρώ το κιλό.

  • Τα αφρόψαρα (γαύρος, σαρδέλα, γόπα, μελανούργια) ξεκινούν από ένα με δύο ευρώ το κιλό
  • Το γαριδάκι το ψιλό κυμαίνεται στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό
  • Οι τσιπούρες και τα λαβράκια ξεκινούν από 6 ευρώ το κιλό και αναλόγως με το μέγεθός τους η τιμή ανεβαίνει
  • Τα μπακαλιαράκια ξεκινούν από 7 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι 10
  • Η τιμή κιλού για τις κουτσομούρες και τα μπαρμπούνια κυμαίνεται από 10 με 15 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Επίσκεψη της Βουλευτή Καβάλας κας. Αγγελικής Δεληκάρη στον Δήμαρχο Θάσου

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, η Βουλευτής Καβάλας κα. Αγγελική Δεληκάρη.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Γεωργίου, ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά την κα. Αγγελική Δεληκάρη τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή της για την επίλυση τους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή συνεργασία με την κα. Βουλευτή από την ανάληψη των καθηκόντων της και την ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον της για την Θάσο και τις παρεμβάσεις της προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά από τον κ. Ελευθέριο Κυριακίδη στην κα. Αγγελική Δεληκάρη ενός αντίγραφου αρχαίου νομίσματος της Θάσου σε ανάμνηση της επισκέψεώς της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Mαρτυρία στο ENA Channel : Πως βίωσε μία μητέρα το μπούλινγκ στην κόρη της από μαθητές στο σχολείο

Μία μητέρα, η κυρία Ζ. ένιωθε την καρδιά της να σφίγγεται κάθε φορά που έβλεπε τη μικρή της κόρη να επιστρέφει από το σχολείο με κατεβασμένο το κεφάλι και δάκρυα στα μάτια.

Εδώ και μήνες, η μικρή ήταν ήταν θύμα μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, και η μητέρα προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να τη βοηθήσει..

Μετά από πολλές συζητήσεις και άπειρες ώρες δίπλα στην κόρη της, η μητέρα κατάφερε να την κάνει να ανοιχτεί. Η κόρη της εξομολογήθηκε πως κάθε μέρα στο σχολείο ήταν ένας εφιάλτης: κοροϊδίες, απομόνωση και συνεχείς προσβολές την έκαναν να αισθάνεται αβοήθητη και μόνη..

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι πέρα και για πέρα αληθινή και την περιέγραψε στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής η κυρία Ζ. η οποία μετέφερε τον “εφιάλτη” που έζησε η ίδια και η οικογένεια της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ζέττα Μακρή στο ENA Channel : “Πάνω από 200 οι καταγγελίες για μπούλινγκ στο stop-bullying.gov.gr”

Σε δηλώσεις της στο ENA Channel, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία της χώρας μετά από την έναρξη της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr. Οι καταγγελίες αυτές φωτίζουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει μαθητές και μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en