Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος | Ο καθηγητής που άφησε την Αγγλία για την Λήμνο

Μία ιστορία που θυμίζει ρομαντισμό, αγάπη και όνειρα ή μάλλον καλύτερα νέα όνειρα είναι αυτή του Γκατζιώνη Κωνσταντίνου.

Ο κ. Γκατζιώνης μετά από μία πετυχημένη ακαδημαϊκή πορεία σε πανεπιστήμια της Αγγλίας πήρε την μεγάλη απόφαση μετά από 13 χρόνια να ζήσει στο όμορφο νησί της Λήμνου. Πιο συγκεκριμένα όπως τονίζει στο enanews. gr έρχεται η στιγμή στη ζωή του κάθε ανθρώπου που πρέπει να πάρει την μεγάλη απόφαση ή να αλλάξει την ζωή του ή να συνεχίσει την πορεία που έχει μέχρι στιγμής. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος λοιπόν με τις εντυπωσιακές σπουδές στο εξωτερικό και την ακαδημαϊκή πορεία του πήρε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην χώρα του και να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις του στον ακαδημαϊκό τομέα.

Από τον Ιούλιο λοιπόν του 2020 πλέον είναι ο νέος Πρόεδρος για το Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής).Αυτό που τονίζει μέσω της κάμερας του ENA CHANNEL είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς με σημαντικές πρωτοβουλίες και σημαντικά βήματα στην έρευνα, ένας λευκός καμβάς όπως τονίζει ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος που πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη βήματα αλλά είναι ένα μαγικό ταξίδι με πίστη στην νέα γενιά επιστημόνων για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Λήμνο.

Νέα δεδομένα και νέα projects για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον αναφέρει ο κ. Γκατζιώνης που θα αφορούν το πρωτογενή τομέα του νησιού αλλά και τον γαστρονομικό πλούτο που κρύβει.

Μία αισιόδοξη ιστορία ωστόσο ενός ανθρώπου που άφησε την βεβαιότητα του εξωτερικού και επέστρεψε στην χώρα του και πιο συγκεκριμένα σε ένα ακριτικό νησί για να προσφέρει στην επιστήμη, ενώ είναι συγκινητικό το μήνυμά του προς την νέα γενιά ότι πρέπει να εμπιστευτεί ξανά την Ελλάδα.

 

Η συνέντευξη του κ. Γκατζιώνη θα μεταδοθεί στο ENA LIVE NEWS με την Μαρία Παπάζογλου.

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Φωτογράφος | Γιάννης Ζάχαρης – ENA CHANNEL

Λήψεις | Γιάννης Ζάχαρης – ENA CHANNEL

Ρεπορτάζ | Μαρία Παπάζογλου – Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτρια – ENA CHANNEL

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μπαχτσελί |Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Αη-Στράτης, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία ανήκουν πλέον στην Τουρκία

Η κυριαρχία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας των νησιών του βόρειου Αιγαίου θα πρέπει να υπάγονται νόμιμα στην Τουρκία, επειδή η Ελλάδα όπλισε αυτά τα νησιά, δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβέλτ Μπαχτσελί στις 4 Οκτωβρίου.

“Η Ελλάδα αναστατώνεται από τις ΗΠΑ και προκαλεί την Τουρκία στα νησιά του βόρειου Αιγαίου”, είπε ο Μπαχτσελί μιλώντας σε συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στο κοινοβούλιο. Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα νησιά του βορείου Αιγαίου και 12 ακόμα νησιά είναι “απόλυτα άδικες και παράνομες”, είπε υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα παρέμεινε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης και όχι η ιδιοκτησία αυτών των νησιών, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Αυτές οι συνθήκες όριζαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά η Αθήνα “παραβίασε εσκεμμένα αυτή τη διάταξη”, πρόσθεσε. “Και στα εννέα τουρκικά νησιά, που δόθηκαν προς χρήση στην Ελλάδα στο Βόρειο Αιγαίο για να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, αναπτύχθηκαν στρατιώτες και όπλα”, είπε ο Μπαχτσελί.

Ως εκ τούτου, η κυριαρχία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος των νησιών του Βορείου Αιγαίου Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Αη-Στράτης, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Σάμος και Ικαρία βρίσκονται πλέον νόμιμα στην Τουρκία”, δήλωσε ο Μπαχτσελί.

“Δηλώνω στον κόσμο, δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας”, είπε.

Πέτρος Κράνιας

www.capital.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στεγαστικά δάνεια: Καίει το άλμα των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έχουν σκαρφαλώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη λόγω των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –και μάλιστα έπεται και συνέχεια λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ.

Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κεντρική τράπεζα τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δείχνουν ότι τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί από εύρος 1,24% με 1,47% τον Αύγουστο του 2021, σε 2,08% με 2,63% σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης που πριν από 14 μήνες πλήρωνε δόση 393 ευρώ για στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη και κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια, τώρα για να συνάψει το ίδιο δάνειο πρέπει να καταβάλλει δόση 461 ευρώ για τα πρώτα αυτά χρόνια. Για το ίδιο στεγαστικό δάνειο αλλά με περίοδο κλειδώματος επιτοκίου για το πρώτο μόνο έτος, η μηνιαία δόση πλέον ανέρχεται σε 433 ευρώ από 398 ευρώ τον Αύγουστο του 2021. Μάλιστα στη συνέχεια οι ίδιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να δουν τα κυμαινόμενα επιτόκιά τους να αυξάνονται κι άλλο ανάλογα με τις νέες συνθήκες της αγοράς, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε έντονα ανοδική πορεία παγκοσμίως.

Που έφτασαν τα επιτόκια

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα του ΟΤ. Για παράδειγμα, ενώ για στεγαστικό δάνειο με αρχική περίοδος κλειδώματος επιτοκίου 5 έως 10 έτη το επιτόκιο ήταν 1,24% πέρσι το καλοκαίρι, σήμερα είναι 2,63%. Για αρχική περίοδο κλειδώματος επιτοκίου έως 1 έτους, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί από 1,34% σε 2,08%. Ενώ για αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών τα επιτόκια στεγαστικών έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο από 1,43% πέρσι σε 2,13% σήμερα. Περίοδος κλειδώματος είναι αυτή κατά την οποία η οποία συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη ότι δεν μπορεί να αλλάξει το επιτόκιο. Μόνο μέσα σε ένα μήνα, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2022, το κόστος των νέων δανείων για αγορές κατοικιών αυξήθηκε έως και κατά 24 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Έρχονται και νέες αυξήσεις

Επιπλέον, ήδη από αυτό το μήνα το κόστος αναμένεται να γίνει ακόμη υψηλότερο καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει και νέα αύξηση στο κόστος δανεισμού που μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 75 μονάδες βάσης (αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% ή 0,75% ) ή και παραπάνω. Οι αυξήσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν όχι μόνο το Δεκέμβριο αλλά και τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.

Το όλο τοπίο διαμορφώνεται πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες, τόσο όσους θέλουν να κλειδώσουν τώρα επιτόκιο για κάποια χρόνια ή έχουν στεγαστικό με κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες μόλις δύο συνεδριάσεις η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων εμπορικών τραπεζών από το μείον 0,5% στο συν 0,75%. Το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης έχει φτάσει στο 1,25%. Οι αγορές προσδοκούν ότι τα επιτόκια αυτά θα φτάσουν το 2% έως το τέλος του έτους και το 3% μέχρι την επερχόμενη άνοιξη.

Στη μέγγενη τα νοικοκυριά

Πιο υψηλά επιτόκια σημαίνουν υψηλότερο κόστος για τους κατόχους στεγαστικών δανείων αλλά και υψηλότερο κόστος στέγασης συνολικά σε μια εποχή που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίας οδηγώντας σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων. Αυξήσεις υπάρχουν και στα επιτόκια άλλων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, με την ψαλίδα μάλιστα με τα επιτόκια καταθέσεων να είναι μεγάλη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ειδικά για τη χώρα μας:

•        Αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, τον Αύγουστο του 2022, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,00 %.

•        Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,96  εκατοστιαίες μονάδες.

•        Αμετάβλητο στο 0,03% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 3,64%.

•        Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,61 εκατοστιαίες μονάδες.

Για τις καταθέσεις

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,11%.

Για τα νέα δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,00%

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο  στο 14,11%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,20%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,01%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,92%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,47%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης, τον Αύγουστο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,00%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,51%.

www.ot.gr

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υπεγράφη Σύμβαση για την Εκπόνηση Μελετών Αποτύπωσης και Πυροπροστασίας

Υπεγράφη Σύμβαση για την Εκπόνηση Μελετών Αποτύπωσης και Πυροπροστασίας για τα Σχολικά Κτήρια του Δήμου Καβάλας

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, το μεσημέρι της Τρίτης 4 Οκτωβρίου υπέγραψε Σύμβαση με τους εκπροσώπους της ένωση οικονομικών φορέων «ΓΑΙΑ ΑΕ ΜΕΛΕΤΩΝ Δ. ΜΑΜΟΥΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ», Δημήτριο Μαμούνη, και «ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ», Νικηφόρο Γαλάνη, για την «Εκπόνηση Μελετών Αποτύπωσης και Πυροπροστασίας για τα Σχολικά Κτήρια του Δήμου Καβάλας».
Ο Δήμος Καβάλας, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα κτίσματα που στεγάζουν σχολικές μονάδες, προχωρά στην εκπόνηση μελετών αποτύπωσης και πυροπροστασίας στις Σχολικές Μονάδες του.
Η εν λόγω Σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση μελετών, που αφορούν σε 40 κτήρια, στα οποία λειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Καβάλας, ώστε να εκδοθούν Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να εντοπιστούν και να τακτοποιηθούν οι τυχόν υπερβάσεις.
Αναλυτικότερα, από τους μελετητές ζητούνται:
  •  η συμπλήρωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων με στόχο την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης
  •  η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί Οικοδομική Άδεια, ή δεν έχει πραγματοποιηθεί αποτύπωση
  •  η συμπλήρωση των αρχιτεκτονικών μελετών με στόχο την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης – με την σύνταξη σχεδίων που απαιτούνται για την νομιμοποίηση του κτίσματος και τεχνική έκθεση
  •  η πλήρης αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των κτηρίων, στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί Οικοδομική Άδεια, ή δεν έχει πραγματοποιηθεί αποτύπωση του κτηρίου – με την σύνταξη σχεδίων που απαιτούνται για την νομιμοποίηση του κτίσματος και τεχνική έκθεση
  •  η αποτύπωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης για να ληφθεί υπόψη στην σύνταξη της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας
  •  η σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας – σχεδίων κάτοψης και τεχνικών περιγραφών μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας (Ενεργητικής και Παθητικής), και
  •  η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
Συνολικό κόστος μελετών: 399.137,40 ευρώ
Συνολικός χρόνος περαίωσης μελετών: 460 ημέρες

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: