Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Ποιοι και γιατί θα κάνουν (προαιρετικά) τρίτη δόση εμβολίου από 30 Σεπτεμβρίου

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αναμνηστική, τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Βεβαίως, η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για κανέναν, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση από τους επιστήμονες, ειδικά για τις ομάδες πληθυσμού των άνω των 60 ετών και των υγειονομικών.

Αυτό, εξάλλου, εξήγησε και σε επικοινωνία με το iefimerida.gr, ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι προφανώς και θα παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε πολίτες των συγκεκριμένων ομάδων, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις (ή μία για το Johnson & Johnson).

Πάντως, τόσο η Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν βέβαια ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η Ελλάδα θέλει να προλάβει νέο κύμα έξαρσης κορωνοϊού
Η απόφαση των αρμοδίων αρχών έρχεται πριν ακόμη ο EMA γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η οποία ωστόσο έχει αποφασιστεί σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να εξηγεί τους λόγους που η χώρα μας προπορεύεται της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

«Πάμε πιο γρήγορα διότι το κύμα που αναφέρατε είναι μπροστά μας, είναι τέλος Σεπτέμβρη. Οι μήνες που ακολουθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας» είπε, και πρόσθεσε πως «και σε άλλες περιπτώσεις αφήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς η λήψη της απόφασης από το κάθε κράτος, ανάλογα με τα δεδομένα του. Δηλαδή, άλλα είναι τα δεδομένα της Δανίας και άλλα είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα της Ελλάδας ως προς την ανοσοποίηση».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως «και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας και συμπορευόμαστε, θα έλεγα, και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις».

Τα κριτήρια διεύρυνσης χορήγησης της τρίτης δόσης

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου, οι ανοσοκατασταλμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου. Από τα τέλη του μήνα, στη λίστα των ομάδων που θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση προστίθενται οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, βασικός παράγοντας της απόφασης αυτής ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε εμβολιασμένους με την πάροδο των χρόνων, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα που φαίνεται πως αποδυναμώνει την ανοσιακή απόκριση, αναφορικά με την ήπια λοίμωξη.

«Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο» σημείωσε η καθηγήτρια, και πρόσθεσε: «Τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».

Όπως είπε, ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα, η οποία άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν στο 48%.

Παράλληλα, μελέτες από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών δείχνουν ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Γιατί προκρίνεται η τρίτη δόση στους υγειονομικούς
Σε ό, τι αφορά τους υγειονομικούς, το βασικό κριτήριο της Επιτροπής αφορά στην αυξημένη έκθεση στον ιό.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο, και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη», είπε η καθηγήτρια.

Όπως εξήγησε, αν θέλουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό μεταξύ των υγειονομικών είναι ανάγκη να μειώσουμε τη λοίμωξη και των ασυμπτωματικών.

«Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση
Παίρνοντας τον λόγο, ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με μια τρίτη δόση στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων από τις Κινητές Μονάδες.

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, «άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στυλιανίδης | Διεκδικούμε την αναβάθμιση των τελωνείων της Περιφέρειας ΑΜΘ

Μετά από συνάντηση εργασίας, που ειχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με τους εργαζόμενους στα τελωνεία Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και Έβρου καθώς και με επιχειρήσεις της περιοχής προχώρησε σε παρέμβαση προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ ζητώντας τεκμηριωμένα την αναβάθμιση των εν λόγω τελωνείων. Κατήγγειλε ως άδικη και ακατανόητη την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει τα τελωνεία της περιοχής σε Β' τάξη, την ώρα μάλιστα που προστάτευσε άλλα
τελωνεία μικρότερης σημασίας. Διεκδίκησε τεκμηριωμένα την εκ νέου αναβάθμισή τους επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο στην περιφέρεια της χώρας με τις περισσότερες συνοριακές εισόδους θα περιορίσει το παρεμπόριο, θα προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους καταναλωτές, θα διευκολύνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, θα επιτύχει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για το
Κράτος και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση και εγκατάσταση στην περιοχή νέων προσοντούχων υπαλλήλων με τις οικογένειες τους, ενισχύοντας δημογραφικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.  Την επιστολή του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απηύθυνε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο καθώς και Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιμείνει στο θέμα αυτό μέχρι να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΚΚΕ | Σοβαρή έλλειψη μόνιμου πλοίου επιφυλακής για τα έκτακτα περιστατικά μεταφοράς ασθενών

Για άλλη μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα, με τραγικό τρόπο, η σοβαρή έλλειψη μόνιμου πλοίου επιφυλακής για τα έκτακτα περιστατικά
μεταφοράς ασθενών μετά το πέρας των δρομολογίων.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 19/10/21 το βράδυ ένας ασθενής έχριζε άμεσης διακομιδής στο νοσοκομείο Καβάλας, όμως δεν υπήρχε πλοίο επιφυλακής για την μεταφορά, αφού για πολλοστή φορά γνωστός πλοιοκτήτης, αρνήθηκε να βάλει βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφοράς ασθενούς.

Με αποτέλεσμα να κληθεί το λιμενικό να κάνει την διακομιδή, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση αφού το πλοίο ξεκίνησε από την Καβάλα και ταυτόχρονα διαπιστώθηκε και βλάβη, ώστε να φτάσει στο νοσοκομείο της Καβάλας μετά από πολύωρη καθυστέρηση, με σοβαρό κίνδυνο για την ζωή του ασθενή.

Το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πλοίου επιφυλακής έχει καταγγελθεί με πάμπολλες ανακοινώσεις τόσο από σωματεία και φορείς του νησιού, όσο και από την ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ ανέδειξε το θέμα και με ερωτήσεις στην Βουλή, με την πιο πρόσφατη στις 4/3/21 που αφορούσε τα προβλήματα του ΚΥ Πρίνου, όπου αναδείκνυε και το ζήτημα έλλειψης πλοίου επιφυλακής,
ερώτηση που δεν απαντήθηκε ποτέ!!! από το αρμόδιο υπουργείο. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δίνουν «γη και ύδωρ «στους εφοπλιστές προκειμένου να «αυγατύνουν» την κερδοφορία τους. Από το αφορολόγητο πετρέλαιο, το χτύπημα τον συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, τον καθορισμό των δρομολογίων από τις ίδιες
τις ναυτιλιακές εταιρίες μέχρι και την άρση της υποχρεωτικότητας να υπάρχει πλοίο επιφυλακής 365 μέρες το χρόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση του
ΣΥΡΙΖΑ.

Λύση δεν αποτελεί οι διακομιδές των ασθενών να γίνονται είτε από σκάφη του λιμενικού, είτε από ρυμουλκά, αφού τα πλοία αυτά είναι ακατάλληλα για τέτοια περιστατικά και συν τις άλλης δεν μπορεί να ταξιδέψει μαζί και το ασθενοφόρο.

Καλούμε τα σωματεία του νησιού, τους μαζικούς φορείς να εντείνουν την πάλη τους και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:  Την άμεση επίλυση του προβλήματος, με την επαναφορά της
υποχρεωτικότητας στις ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Θάσου – Καβάλας, να εκτελούν βάρδια πλοίου επιφυλακής 365 μέρες το χρόνο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Θεανώ Φωτίου στην Καβάλα

Τη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, η Βουλευτής Β’ Αθήνας Αν. Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου θα επισκεφτεί την Καβάλα, με
σκοπό να συνομιλήσει με φορείς και ανθρώπους του τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και η χώρα γενικότερα, καθώς και να τους
ενημερώσει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Το πρόγραμμα της κ. Θ. Φωτίου είναι το εξής:

10.30 π.μ. Επίσκεψη στο Κέντρο Πρόνοιας Α.Μ.Θ

11:30 π.μ. Επίσκεψη στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καβάλας.

12:30 μ.μ. Συνάντηση με το Δήμαρχο Καβάλας κ. Θ. Μουριάδη

19:00 μ.μ. Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ» που διοργανώνει στο καφέ Chocolat στο Εμπορικό Κέντρο Καβάλας η Νομαρχιακή
Επιτροπή και το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Καβάλας.

Δηλώσεις θα γίνουν μετά το τέλος της συνάντησης με το Δήμαρχο Καβάλας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19.

Καβάλα, 19/10/2021
Η Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: