Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός -Μόσιαλος | Αυτή είναι η πρότασή μου για τον έλεγχο της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ηλίας Μόσιαλος μέσω social media καταθέτει τη δική του πρόταση για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής που ορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τον έλεγχο του κορωνοϊού

Στην σημερινή του ανάρτηση, κάνει την δική του πρόταση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού.
«Παρακολουθώ καθημερινά από τον Ιανουάριο τη νόσο COVID-19, της οποίας οι επιπτώσεις έχουν υπερβεί, δυστυχώς, σε πολλές χώρες το δυναμικό των συστημάτων υγείας. Οι έγκριτες επιστημονικές ανακοινώσεις από τη συλλογή των αποτελεσμάτων στην πρώτη γραμμή, και των κλινικών δοκιμών που έχουν ήδη δημοσιευτεί, τροφοδοτούν τους επιστήμονες «στον πάγκο» για να περάσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ.

Είναι η πρώτη φορά δηλαδή που βλέπουμε, σε αξιοσημείωτα μικρό χρονικό διάστημα και σε πραγματικό χρόνο, την δουλειά μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον (κλινικό και εργαστηριακό), μέσω των γρήγορων διαδικασιών δημοσίευσης των επιστημονικών ανακοινώσεων, να επιταχύνει τις συνθήκες για να μεταφερθεί η πληροφορία στον πάγκο. Η ροή αλληλοτροφοδότησης είναι από τον πάγκο στην παραγωγή, όπου και μετά τα απαραίτητα τεστ θα επιστρέψει στην κλινική εν είδει τεστ ταχείας διάγνωσης, ώστε να διευκολύνει την διαχείριση ασθενών.

 

 

 

Ένα παράδειγμα τέτοιου τεστ είναι το ID NOW ™ της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στη νόσο (και σε 13 λεπτά εάν είναι αρνητικός). Η εταιρεία ελπίζει πως θα καταφέρει να παράγει 50.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της εταιρείας η πλατφόρμα της Abbott εγκρίθηκε μεν από το FDA (την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων με άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA)), αλλά θα διατίθεται μόνο στις Η.Π.Α.

Σε αυτό το διάστημα, από την πλευρά της πολιτικής της δημόσιας υγείας, δραστηριοποιούμαστε, κάνουμε ενστάσεις και παρεμβάσεις, και καταθέτουμε προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα από όσο περισσότερες χώρες γίνεται.

Να μία συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν. Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια.

Ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή. Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-protasi-ilia-mosialoy-elegho-pandimias

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξέσπασμα Τσιόδρα | Έλεγα πάντα την αλήθεια – «Αντίο» με ποίημα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά του δεν δίστασε να «εκθέσει» δημόσια ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από 72 ημέρες, που είχε αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου για τον κορωνοϊό.

Ο κύριος Τσιόδρας απάντησε με το γάντι σε όσους το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τόσο τον ίδιο όσο και την επιτροπή των ειδικών, χάρη στις οδηγίες που έγκαιρα έδωσαν, η Ελλάδα δεν θρηνεί χιλιάδες ανθρώπους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ο επιστήμονας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, που έχει συγκινήσει πολλές φορές στο διάστημα των ενημερώσεων -όταν για παράδειγμα αναφερόταν στις μανάδες και τους πατεράδες μας που έπρεπε να προστατευθούν- επιστρέφει στους «αγαπημένους του ασθενείς και τους φοιτητές του, στα καθήκοντά του» και «θα συνεχίσει να βοηθά».

Ο κύριος Τσιόδρας, όμως, έστειλε και ένα υπέροχο μήνυμα σε όλους μας, επιλέγοντας να πει «αντίο» με το ποίημα «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Σ. Τσιόδρας 26/5

Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκλεισε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»

Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές  άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει.  Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ. Τσιόδρας, που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα που έχει αποδοθεί στον Οδυσσέα  Ελύτη -κάτι, ωστόσο, που φαίνεται πως δεν ισχύει. Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με στίχους από το ποίημα, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».

Σε άλλο σημείο της τελικής του εισήγησης, ο κ. Τσιόδρας είπε: Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα και με τη βοήθεια μίας επιτροπής 6 εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχω υπό τον γενικό γραμματέα κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς κ. Κικίλια και κ. Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την πολιτική προστασία και τον κ. Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μία κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι η μόνη βεβαιότητα στην επιστήμη η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω». Όλο αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, και αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μία παρηγοριά στο μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο, που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω, δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι’ αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΕ | 9,5 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε

στις

Η παγκόσμια εκστρατεία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid-19 έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σπουδαίο αποτέλεσμα, φθάνουμε το πρώτο ορόσημο του μαραθωνίου συγκέντρωσης χρημάτων της GlobalResponse υπό την Επιτροπή της ΕΕ», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, από την οποία απείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, απέφερε 8 δισεκατομμύρια από παγκόσμιους ηγέτες και άλλους θεσμούς κατά την έναρξή της, στις 4 Μαΐου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς | Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση, τότε τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, το απόγευμα της Τρίτης (26/05), ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα και ενημέρωσε πως υπάρχει ένας ακόμα καταγεγραμμένος θάνατος στη χώρα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπαθείας μας. Σε αυτό το πλαίσιο οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι όμως με τον έκκακτο χαρακτήρα που έχουν μέχρι σήμερα. Δεν βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει η ανάγκη να είμαστε κάθε μέρα εδώ. Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση τότε σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

«Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία και ο ιός δεν σηκώνει παιχνίδια. Εμείς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Χρειάζεται να δείξουμε πειθαρχία και στη συνέχεια» κατέληξε ο υφυπουργός.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Την Παρασκευή κλείνει ο κύκλος τον έκτακτων μέτρων για την επιδημική κρίση

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού και τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Με τις συγκεκριμένες ΠΝΠ κλείνει ο κύκλος τον έκτακτων μέτρων για την επιδημική κρίση. Οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου, συζητήθηκαν σήμερα στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων δεδομένου ότι αφορούν στον τομέα ευθύνης 9 υπουργείων. Αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί η ακρόαση φορέων και η συζήτηση των άρθρων.

Εισηγητές

«Βγήκαμε από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με σοβαρές, λαμβανομένων των συνθηκών, αλλά περιορισμένες απώλειες, αποδεικνύοντας ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Ανακτήσαμε το χαμένο κύρος της χώρας μας, αποκαταστάθηκε το αίσθημα υπερηφάνειας και δεχθήκαμε δικαίως τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα. Είναι τώρα η ευκαιρία, τηρώντας αυστηρά το πλάνο και τα μέτρα, να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός.

Επιφύλαξη για την τελική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως η πανδημία απέδειξε ότι δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας αυτό που θα μας έσωζε γιατί η κοινωνία στάθηκε όρθια από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της πανδημίας, απέφυγε την κριτική και έκανε προτάσεις. «Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Δεν το αμφισβητούμε. Εσείς λέτε ότι είναι έργο της κυβέρνησης. Εμείς λέμε ότι ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από αυτά που έγιναν στην Ιταλία», είπε ο βουλευτής.

«Για άλλη μια φορά ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο – μαμούθ που συνιστά παράδειγμα κακής νομοθέτησης», ανέφερε ο Ανδρέας Πουλάς,ο ειδικός αγορητής από το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ότι «εκτός από το μεγάλο αριθμό άρθρων -158 άρθρα- που περιλαμβάνει, εισάγει διατάξεις άσχετες με την αντιμετώπιση της Covid, χωρίς επείγοντα χαρακτήρα, για σειρά ρουσφετολογικών διευθετήσεων. «Η σπουδή με την οποία εισάγετε αυτές τις διατάξεις δείχνει ότι δεν αλλάζετε πρόσωπο αλλά είστε η κυβέρνηση των δικών σας παιδιών», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Ισοπέδωση δικαιωμάτων, όσων έχουν απομείνει», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης που παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα από το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πολιτική που ακολούθησε ώστε να βγουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από το lockdown, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού το λογαριασμό έστειλε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. «Από τα τέλη Γενάρη, με 9 ΠΝΠ και πάνω από 350 υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, η κυβέρνηση έδωσε τα νέα όπλα στο κεφάλαιο ώστε να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα», είπε ο βουλευτής.

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν επιδοτεί την εργασία αλλά την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων. Αυτό θα κοστίσει πολύ ακριβά στην οικονομία μας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και προειδοποίησε ότι η επίκληση του κορονοϊού για τα μέτρα δεν θα πείσει κανέναν, διότι στο τέλος θα μετρήσει η ουσία και όχι η επικοινωνία. «Η ουσία θα φανεί στο τέλος του χρόνου από το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και επισήμανε ότι «εμείς μέναμε σπίτι, όταν η κυβέρνηση προετοίμαζε τους πλειστηριασμούς των κατοικιών».

Μαζικά τεστ και ψηφιακή ιχνηλάτιση ώστε να φανεί ποιοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ποιοι αρνητικοί, για την υγειονομική θωράκιση και για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας σε σωστές βάσεις, ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδη, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου. «Από τη φάση της σκληρής και απόλυτης καραντίνας, τώρα γίνεται το αντίθετο. Βγαίνουμε από τα σπίτια μας στα τυφλά», είπε η βουλευτής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα. Όσο για τα μέτρα στήριξης, είπε ότι «είναι άτολμα και ανεπαρκή, είναι ασπιρίνες μπροστά στην κρίση πτώχευσης», και γι΄αυτό το ΜέΡΑ 5 θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.

Προμήθειες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με άρθρο που έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των ΠΝΠ, κάνει «απαράδεκτη προσπάθεια να καθαρίσει τη σκανδαλώδη συμπεριφορά και πρακτική του κ. Καρβέλη, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ». Όπως είπε, με την προωθούμενη διάταξη, δαπάνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, κατά την περίοδο της πανδημίας, θεωρούνται νόμιμες. «Του δίνετε νομική κάλυψη να την επικαλεστεί στο δικαστήριο, διότι παρήγγειλε τις στολές της υψηλής προστασίας με 18 ευρώ ενώ στην 1η ΥΠΕ τις πήραν με 8 ευρώ. Έλεγε ότι θα τις φέρει σε συγκεκριμένο χρόνο, δεν τις έφερε και τον νομιμοποιείτε αν και δεν τις έχει φέρει και τώρα ακόμα. Αυτό είναι βάζω πλάτη στο πλυντήριο», είπε ο Παύλος Πολάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη.

«Δεν έγινε καμία απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ΠΝΠ, επειδή αναφέρεστε και στην 6η ΥΠΕ αλλά και σε όλες τις ΥΠΕ», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι «με βάση την ΠΝΠ, υπήρχαν δημόσιες προσκλήσεις προκειμένου να υποβληθούν προσφορές».

Καθώς ο κ. Πολάκης έθεσε ζήτημα και για τα τεστ αντισωμάτων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως θα γίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, το έχουμε αποδείξει», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης»

«Δεν πήραμε μόνο έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε υγειονομικό επίπεδο», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε και σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν και που λαμβάνονται ακόμα, υπαγορεύονται από την αδήριτη ανάγκη να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομία της χώρας επανεκκινεί».

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, όλες οι παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στηρίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε αυταπάτες που τις πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στην τρίμηνη παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι είναι μέτρο που επιβάλλεται από τις συνθήκες. Παράλληλα επισήμανε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την προστασία και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την κρίση, μέσα από ένα πρόγραμμα-γέφυρα, με επιδότηση του κράτους.

Αναφερόμενος στον τομέα των αερομεταφορών, ο κ. Βεσυρόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί διότι η βιωσιμότητά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Συνεπώς η ρύθμιση που τίθεται προς ψήφιση αφορά τις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων στη διευκόλυνση εξόφλησης των χρηματικών οφειλών τους στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Αντίθετα, η μετάθεση εξόφλησης των οφειλών τους επιβαρύνεται με το επιτόκιο που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

«Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης αλλά και προσδώσουμε μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία. Η δύσκολη αυτή προσπάθεια απαιτεί ευθύνη και ωριμότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός στηρίζονται σε ένα μεγάλο κεφάλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχτισαν μαζί με τον ελληνικό λαό. Αυτό το κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε για να βγούμε από την κρίση, για να επανέλθει η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Κατερίνα Παπανάτσιου: «Μισή δουλειά, μισός μισθός»

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκή και περιορισμένης εμβέλειας, πολλά από τα μέτρα. «Οι επιλογές της κυβέρνησης ακόμη και με λύσεις που δίνουν κάποια ρευστότητα, δημιουργούν νέα χρέη και αφήνουν ξεκρέμαστο το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων και των πολιτών», είπε η κ. Παπανάτσιου. Ιδίως για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η βουλευτής υπογράμμισε ότι απαιτείται σχέδιο για τη συνέχεια διότι δεν θα έχει περάσει ακόμη η καταιγίδα. Κάλεσε πρωτίστως την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει στο δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός», αν αποτελεί σχέδιο η απελευθέρωση των απολύσεων και το πάγωμα του κατώτατου μισθού.

Ο Έβρος

Μεταξύ των διατάξεων που έχουν περιληφθεί στις ΠΝΠ είναι και η διάταξη με την οποία ανατίθεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου κατασκευής και επέκτασης τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ό,τι εξασφαλίζει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κατασκευή του εμποδίου, το κόμμα του το στηρίζει.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση που αποδέχθηκε ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων ότι μπήκαν στο ελληνικό έδαφος ξένες δυνάμεις. «Αύριο η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να έχουμε απόλυτη ενημέρωση για τα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι, αρχικά έγιναν ατυχέστατες δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών σε κρατικό μέσο ενημέρωσης, τις οποίες στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας προσπάθησε να διορθώσει.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ