Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κορονοϊός |«Η υποπαραλλαγή Κράκεν θα εξαπλωθεί στην Ελλάδα»

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Κράκεν (XBB.1.5), η οποία καταγράφεται από τον ΠΟΥ ως η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές που έχουμε δει έως σήμερα, εντοπίζεται πλέον και στην Ελλάδα.

Η παραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού εντοπίστηκε σε 6 περιπτώσεις στην Αττική (4 στον βόρειο και 2 στον δυτικό Τομέα) ενώ δεν αποκλείεται να έχει διασπορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τι περιμένουν τώρα οι επιστήμονες; Ένα νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο επόμενο δίμηνο, με πολλές επαναλοιμώξεις, όπως λένε.

Μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, η εικόνα εμφάνισε επιδείνωση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, από τις αρχές του χρόνου τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25%, γεγονός το οποίο θα έχει επίπτωση και στις παραλλαγές.

«Θέμα χρόνου να επεκταθεί η παραλλαγή Κράκεν»

«Σταθερά ανεβαίνει ο κορονοϊός από την Πρωτοχρονιά και μετά. Έχει μια σημαντική αύξηση, απλώς δεν αντικατοπτρίζεται στις νοσηλείες και την προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα πάντως που βλέπω στο εργαστήριο, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20% με 25% τις δέκα τελευταίες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Είναι θέμα χρόνου η Κράκεν να επεκταθεί και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Θα έχουμε αυξητική τάση, όπως έχουμε και με την προηγούμενη παραλλαγή, την BQ.1.1», σημειώνει ο επιστήμονας στο iatropedia.gr.

Νέο κύμα μέσα στο επόμενο δίμηνο με πολλές επαναλοιμώξεις

Σε αξιολόγηση κινδύνου που εξέδωσε την Πέμπτη 12/1/23 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνiσε πως η XBB.1.5 (Κράκεν) χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην ανοσία, ανάμεσα σε όλες τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, αν και δεν προκύπτει πρόκληση σοβαρότερης νόσου, θα φέρει πολλές επαναλοιμώξεις, τονίζει ο Γιώργος Σουρβίνος.

«Τα στοιχεία λένε ότι είναι η πιο μεταδοτική και η πιο ανθεκτική στα αντισώματα από όλες τις μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε και πολλές επαναλοιμώξεις. Άτομα, δηλαδή, που είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος να επαναμολυνθούν σύντομα και από αυτό το στέλεχος. Θα το δούμε αυτό σε κανένα δίμηνο αυτό. Θα έχει ενδιαφέρον» σημειώνει και προσθέτει πως κάθε χώρα ενδέχεται να παρουσιάσει τη δική της μοναδική απάντηση απέναντι σ’ αυτήν την νέα απειλή:

«Στην Ευρώπη δεν έχει επικρατήσει η Kraken και τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι χαμηλά. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 6% πολύ χαμηλά. Στις ΗΠΑ πάλι θα επικρατήσει γιατί είναι σε υψηλά ποσοστά. Ήδη, είχε εμφανιστεί σε 38 χώρες μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κι εμείς πρέπει να είμαστε η 39η. Ωστόσο, η διασπορά της εξαρτάται και από την ανοσολογική κατάσταση των πολιτών. Θα το δούμε και θα έχει ενδιαφέρον. Εξαρτάται δηλαδή σημαντικά και από την ανοσολογική κατάσταση του κάθε πληθυσμού που συναντάει αυτή η μετάλλαξη», τονίζει ο Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης, κ. Σουρβίνος.

Πιθανή κορύφωση τον Φεβρουάριο, αλλά όχι με νοσηλείες

Η αύξηση στη διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον αισθητή στους επιστήμονες και δεν αφορά μόνο στα κρούσματα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/1), οι εισαγωγές σε απλές κλίνες COVID-19 έφτασαν τις 1.632 (+113 από την προηγούμενη εβδομάδα), οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 126 (+9) και οι θάνατοι τους 149 (+8).

Με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια της πανδημίας οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

“Νομίζω θα έχουμε ένα σύντομο πικ, δηλαδή μια οξυκόρυφη απεικόνιση ενός νέου κύματος, όμως, με βάση την ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού μας, πιστεύω ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη κορύφωση. Θα γίνει αισθητή σε κάποιο βαθμό, όμως, και ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν και οι καιρικές συνθήκες τον Φεβρουάριο”, τονίζει ο Καθηγητής Σουρβίνος, ο οποίος προσθέτει ωστόσο, πως η Kraken παραμένει μια παραλλαγή Όμικρον, που -όπως οι υπόλοιπες της ίδιας οικογένειας- δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και πνευμονίες.

“Δεν δείχνει μεγαλύτερη νοσηρότητα επί του παρόντος, όπως όλες οι Όμικρον παραλλαγές δεν αλλάζουν τα κλινικά τους χαρακτηριστικά. Οι μεταλλάξεις που φέρει η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν πολλές πνευμονίες”, αναφέρει.

Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες -ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι- στην επικαιροποίηση της ανοσολογικής τους κατάστασης με την λήψη της 4ης δόσης.

Μπορεί για τους υγιείς η νέα παραλλαγή να μην αποτελεί κίνδυνο, αλλά για κάποιους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

“Το ότι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές, και ότι είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό. Σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού και μέσα σ’ αυτούς θα είναι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, που γι’ αυτούς τους ανθρώπους πάντα η νόσηση είναι βαριά”, τονίζει ο Καθηγητής.

Ενίσχυση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορονοϊού

Στην περαιτέρω ενίσχυση των Εργαστηρίων που μέσα στην πανδημία απέδειξαν την χρησιμότητα και την αξία τους, προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στόχο την ακόμη καλύτερη καταγραφή των αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και τη δημιουργία “παρατηρητηρίου παραλλαγών” στα αεροδρόμια της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τετάρτη (11/1) υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και του επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Σουρβίνου.

Tο πρόγραμμα της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ΗERA (Health Emergency Preparedness and Response), στο οποίο εντάσσεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και τα επιδημιολογικά δεδομένα, πάσης φύσης ιούς και μικρόβια, αλλά και θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Στο φως κύκλωμα που παράνομα αναμετέδιδε συνδρομητικά κανάλια

Στα «δίχτυα» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πιάστηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής σε όλη την επικράτεια.

Για την αποδόμησή της πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα, σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κρήτης, κατά την οποία συνελήφθησαν 9 βασικά μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται άλλα 3 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για – κατά περίπτωση – συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,  πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και περί όπλων.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Χειροπέδες σε 8 άτομα σε περιοχές της Α.Μ.Θ., στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών συνελήφθησαν οχτώ (8) άτομα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2023 έως και 5-12-2023 σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης επτά (7) Έλληνες και ένας (1) αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν οχτώ ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα, το παραπάνω χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τέσσερις οικίες και την κατοχή των δραστών κατά περίπτωση, συνολικά 78,27 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, 4 μεταλλικούς τρίφτες, 7 ναρκωτικά δισκία και 1 ζυγαριά ακριβείας.

Αναλυτικότερα συνελήφθησαν ένας ημεδαπός στη Δράμα, ένας ημεδαπός στην  Καβάλα, τέσσερις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός στην Αλεξανδρούπολη και ένας ημεδαπός στη Ροδόπη. 

Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις οχτώ υποθέσεις ενήργησαν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και τα Τμήματα Ασφάλειας Δράμας, Καβάλας και Κομοτηνής.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Έναρξη Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Θάσο με την φωταγώγηση του Καραβιού στον Λιμένα

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Λιμανάκι της Θάσου (Λιμένας) Θάσου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θάσου κ, Γεώργιο Κουτσουμανή, παρουσία του Δήμαρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου κ. Δημητρίου Πιπίνη, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημητρίου Μανίτσα και των Αντιδημάρχων κ. Σταύρου Τσολάκη, κ Σωτήρη Στρατηγέντα και κ. Γεωργίου Τσουλκάνη.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κάτοικων της Θάσου με τα παιδιά τους και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

https://youtu.be/TI8CDRRK9eY

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: