Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κορονοϊός |«Η υποπαραλλαγή Κράκεν θα εξαπλωθεί στην Ελλάδα»

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Κράκεν (XBB.1.5), η οποία καταγράφεται από τον ΠΟΥ ως η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές που έχουμε δει έως σήμερα, εντοπίζεται πλέον και στην Ελλάδα.

Η παραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού εντοπίστηκε σε 6 περιπτώσεις στην Αττική (4 στον βόρειο και 2 στον δυτικό Τομέα) ενώ δεν αποκλείεται να έχει διασπορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τι περιμένουν τώρα οι επιστήμονες; Ένα νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο επόμενο δίμηνο, με πολλές επαναλοιμώξεις, όπως λένε.

Μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, η εικόνα εμφάνισε επιδείνωση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, από τις αρχές του χρόνου τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25%, γεγονός το οποίο θα έχει επίπτωση και στις παραλλαγές.

«Θέμα χρόνου να επεκταθεί η παραλλαγή Κράκεν»

«Σταθερά ανεβαίνει ο κορονοϊός από την Πρωτοχρονιά και μετά. Έχει μια σημαντική αύξηση, απλώς δεν αντικατοπτρίζεται στις νοσηλείες και την προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα πάντως που βλέπω στο εργαστήριο, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20% με 25% τις δέκα τελευταίες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Είναι θέμα χρόνου η Κράκεν να επεκταθεί και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Θα έχουμε αυξητική τάση, όπως έχουμε και με την προηγούμενη παραλλαγή, την BQ.1.1», σημειώνει ο επιστήμονας στο iatropedia.gr.

Νέο κύμα μέσα στο επόμενο δίμηνο με πολλές επαναλοιμώξεις

Σε αξιολόγηση κινδύνου που εξέδωσε την Πέμπτη 12/1/23 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνiσε πως η XBB.1.5 (Κράκεν) χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην ανοσία, ανάμεσα σε όλες τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, αν και δεν προκύπτει πρόκληση σοβαρότερης νόσου, θα φέρει πολλές επαναλοιμώξεις, τονίζει ο Γιώργος Σουρβίνος.

«Τα στοιχεία λένε ότι είναι η πιο μεταδοτική και η πιο ανθεκτική στα αντισώματα από όλες τις μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε και πολλές επαναλοιμώξεις. Άτομα, δηλαδή, που είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος να επαναμολυνθούν σύντομα και από αυτό το στέλεχος. Θα το δούμε αυτό σε κανένα δίμηνο αυτό. Θα έχει ενδιαφέρον» σημειώνει και προσθέτει πως κάθε χώρα ενδέχεται να παρουσιάσει τη δική της μοναδική απάντηση απέναντι σ’ αυτήν την νέα απειλή:

«Στην Ευρώπη δεν έχει επικρατήσει η Kraken και τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι χαμηλά. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 6% πολύ χαμηλά. Στις ΗΠΑ πάλι θα επικρατήσει γιατί είναι σε υψηλά ποσοστά. Ήδη, είχε εμφανιστεί σε 38 χώρες μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κι εμείς πρέπει να είμαστε η 39η. Ωστόσο, η διασπορά της εξαρτάται και από την ανοσολογική κατάσταση των πολιτών. Θα το δούμε και θα έχει ενδιαφέρον. Εξαρτάται δηλαδή σημαντικά και από την ανοσολογική κατάσταση του κάθε πληθυσμού που συναντάει αυτή η μετάλλαξη», τονίζει ο Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης, κ. Σουρβίνος.

Πιθανή κορύφωση τον Φεβρουάριο, αλλά όχι με νοσηλείες

Η αύξηση στη διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον αισθητή στους επιστήμονες και δεν αφορά μόνο στα κρούσματα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/1), οι εισαγωγές σε απλές κλίνες COVID-19 έφτασαν τις 1.632 (+113 από την προηγούμενη εβδομάδα), οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 126 (+9) και οι θάνατοι τους 149 (+8).

Με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια της πανδημίας οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

“Νομίζω θα έχουμε ένα σύντομο πικ, δηλαδή μια οξυκόρυφη απεικόνιση ενός νέου κύματος, όμως, με βάση την ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού μας, πιστεύω ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη κορύφωση. Θα γίνει αισθητή σε κάποιο βαθμό, όμως, και ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν και οι καιρικές συνθήκες τον Φεβρουάριο”, τονίζει ο Καθηγητής Σουρβίνος, ο οποίος προσθέτει ωστόσο, πως η Kraken παραμένει μια παραλλαγή Όμικρον, που -όπως οι υπόλοιπες της ίδιας οικογένειας- δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και πνευμονίες.

“Δεν δείχνει μεγαλύτερη νοσηρότητα επί του παρόντος, όπως όλες οι Όμικρον παραλλαγές δεν αλλάζουν τα κλινικά τους χαρακτηριστικά. Οι μεταλλάξεις που φέρει η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν πολλές πνευμονίες”, αναφέρει.

Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες -ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι- στην επικαιροποίηση της ανοσολογικής τους κατάστασης με την λήψη της 4ης δόσης.

Μπορεί για τους υγιείς η νέα παραλλαγή να μην αποτελεί κίνδυνο, αλλά για κάποιους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

“Το ότι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές, και ότι είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό. Σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού και μέσα σ’ αυτούς θα είναι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, που γι’ αυτούς τους ανθρώπους πάντα η νόσηση είναι βαριά”, τονίζει ο Καθηγητής.

Ενίσχυση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορονοϊού

Στην περαιτέρω ενίσχυση των Εργαστηρίων που μέσα στην πανδημία απέδειξαν την χρησιμότητα και την αξία τους, προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στόχο την ακόμη καλύτερη καταγραφή των αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και τη δημιουργία “παρατηρητηρίου παραλλαγών” στα αεροδρόμια της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τετάρτη (11/1) υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και του επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Σουρβίνου.

Tο πρόγραμμα της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ΗERA (Health Emergency Preparedness and Response), στο οποίο εντάσσεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και τα επιδημιολογικά δεδομένα, πάσης φύσης ιούς και μικρόβια, αλλά και θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής | Με κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης η Εργατική Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά, γνωστή και ως Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ή Διεθνής Ημέρα των Εργατών, έχει μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους γιατί αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας παγκοσμίως.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μία άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους, να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μάη.

Στην Κομοτηνή , η Συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής με κατάθεση στεφάνων θα γίνει στις 11:00 π.μ. στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης μπροστά από την πρώην Νομαρχία.

maronnews.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε λειτουργία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία

Ειδικότερα:

  • – Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • – Η αποστολή της είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.
  • – Η βασική της προσφορά είναι η άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ | Διανομή δωροεπιταγών για την προμήθεια προϊόντων διατροφής & προνοιακα επιδόματα

Εν όψει του ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ και με την φροντίδα του Κεντρικού Ταμείου Ευποιΐας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, με σκοπό την συνέχιση της παραδόσεως της εμπράκτου αγάπης της τοπικής μας Εκκλησίας προς τον πάσχοντα και εμπερίστατο συνάνθρωπο, προωθήθηκαν ήδη στους Εφημερίους-Ιερείς των Ενοριών της Καβάλας ΕΚΑΤΟ (100) δωροεπιταγές για την επίδοση τους στους ενισχυομένους εμπερίστατους συμπολίτες μας για το γιορτινό τους  τραπέζι.

Οι οικογένειες, που υπέδειξαν οι Εφημέριοι των Ενοριών της Πόλεως, θα παραλάβουν αυτοπροσώπως και εγκαίρως τις δωροεπιταγές από την Ενορία τους, ώστε μαζί με την διακριτική συμμετοχή και των Φιλοπτώχων Ταμείων όλων των Ενοριών της Πόλεως, από όπου επίσης διοργανώνονται παρόμοιες δράσεις, ο συνολικός αριθμός των
οικογενειών, που ενισχύονται αυτές τις ημέρες των εορτών, να πλησιάζουν τις 300.

Επιπλέον, αυτές τις ημέρες κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 30 δικαιούχων τα προνοιακά επιδόματα, τα ανά τρίμηνο καταβαλλόμενα από το Κεντρικό Ταμείο Ευποιΐας της Ιεράς Μητροπόλεως ισόποσα τακτικά χρηματικά βοηθήματα, ύψους 7.500,οο ΕΥΡΩ. Πρόκειται για την ετήσια συνδρομή της τοπικής μας Εκκλησίας
προς τους ενδεείς και εμπερίστατους αδελφούς μας, που διαβιούν εντός της μητροπολιτικής μας περιφερείας, η οποία ανέρχεται στο συνολικό χρηματικό ποσό των 30.000,οο ΕΥΡΩ.

Στην προνοιακή αυτή προσπάθεια της Μητροπόλεώς μας παραμένουν μόνιμοι και σημαντικοί συμπαραστάτες ο Στρατηγός Διοικητής και το στρατιωτικό προσωπικό της 20 ης Μεραρχίας, που δεν παραλείπουν να συνδράμουν πάντοτε με ικανή ποσότητα προϊόντων διατροφής τις ανάγκες λειτουργίας του Τραπεζιού της Αγάπης και του Προκοπείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου μας.

Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες προς όλους τους Αδελφούς μας απευθύνουμε εγκάρδιες εόρτιες ευχές, ώστε με υγεία και δύναμη να εορτάσουμε το ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ και τις υπόλοιπες ημέρες του ΑΓΙΟΥ και ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ και να επιτύχουμε την καλή έκβαση των ευγενικών σκοπών μας για την αντιμετώπιση των δυσκόλων συγκυριών
που ζούμε όλοι μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en