Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κορονοϊός |«Η υποπαραλλαγή Κράκεν θα εξαπλωθεί στην Ελλάδα»

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Κράκεν (XBB.1.5), η οποία καταγράφεται από τον ΠΟΥ ως η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές που έχουμε δει έως σήμερα, εντοπίζεται πλέον και στην Ελλάδα.

Η παραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού εντοπίστηκε σε 6 περιπτώσεις στην Αττική (4 στον βόρειο και 2 στον δυτικό Τομέα) ενώ δεν αποκλείεται να έχει διασπορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τι περιμένουν τώρα οι επιστήμονες; Ένα νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο επόμενο δίμηνο, με πολλές επαναλοιμώξεις, όπως λένε.

Μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, η εικόνα εμφάνισε επιδείνωση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, από τις αρχές του χρόνου τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25%, γεγονός το οποίο θα έχει επίπτωση και στις παραλλαγές.

«Θέμα χρόνου να επεκταθεί η παραλλαγή Κράκεν»

«Σταθερά ανεβαίνει ο κορονοϊός από την Πρωτοχρονιά και μετά. Έχει μια σημαντική αύξηση, απλώς δεν αντικατοπτρίζεται στις νοσηλείες και την προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα πάντως που βλέπω στο εργαστήριο, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20% με 25% τις δέκα τελευταίες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Είναι θέμα χρόνου η Κράκεν να επεκταθεί και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Θα έχουμε αυξητική τάση, όπως έχουμε και με την προηγούμενη παραλλαγή, την BQ.1.1», σημειώνει ο επιστήμονας στο iatropedia.gr.

Νέο κύμα μέσα στο επόμενο δίμηνο με πολλές επαναλοιμώξεις

Σε αξιολόγηση κινδύνου που εξέδωσε την Πέμπτη 12/1/23 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνiσε πως η XBB.1.5 (Κράκεν) χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην ανοσία, ανάμεσα σε όλες τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, αν και δεν προκύπτει πρόκληση σοβαρότερης νόσου, θα φέρει πολλές επαναλοιμώξεις, τονίζει ο Γιώργος Σουρβίνος.

«Τα στοιχεία λένε ότι είναι η πιο μεταδοτική και η πιο ανθεκτική στα αντισώματα από όλες τις μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε και πολλές επαναλοιμώξεις. Άτομα, δηλαδή, που είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος να επαναμολυνθούν σύντομα και από αυτό το στέλεχος. Θα το δούμε αυτό σε κανένα δίμηνο αυτό. Θα έχει ενδιαφέρον» σημειώνει και προσθέτει πως κάθε χώρα ενδέχεται να παρουσιάσει τη δική της μοναδική απάντηση απέναντι σ’ αυτήν την νέα απειλή:

«Στην Ευρώπη δεν έχει επικρατήσει η Kraken και τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι χαμηλά. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 6% πολύ χαμηλά. Στις ΗΠΑ πάλι θα επικρατήσει γιατί είναι σε υψηλά ποσοστά. Ήδη, είχε εμφανιστεί σε 38 χώρες μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κι εμείς πρέπει να είμαστε η 39η. Ωστόσο, η διασπορά της εξαρτάται και από την ανοσολογική κατάσταση των πολιτών. Θα το δούμε και θα έχει ενδιαφέρον. Εξαρτάται δηλαδή σημαντικά και από την ανοσολογική κατάσταση του κάθε πληθυσμού που συναντάει αυτή η μετάλλαξη», τονίζει ο Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης, κ. Σουρβίνος.

Πιθανή κορύφωση τον Φεβρουάριο, αλλά όχι με νοσηλείες

Η αύξηση στη διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον αισθητή στους επιστήμονες και δεν αφορά μόνο στα κρούσματα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/1), οι εισαγωγές σε απλές κλίνες COVID-19 έφτασαν τις 1.632 (+113 από την προηγούμενη εβδομάδα), οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 126 (+9) και οι θάνατοι τους 149 (+8).

Με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια της πανδημίας οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

“Νομίζω θα έχουμε ένα σύντομο πικ, δηλαδή μια οξυκόρυφη απεικόνιση ενός νέου κύματος, όμως, με βάση την ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού μας, πιστεύω ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη κορύφωση. Θα γίνει αισθητή σε κάποιο βαθμό, όμως, και ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν και οι καιρικές συνθήκες τον Φεβρουάριο”, τονίζει ο Καθηγητής Σουρβίνος, ο οποίος προσθέτει ωστόσο, πως η Kraken παραμένει μια παραλλαγή Όμικρον, που -όπως οι υπόλοιπες της ίδιας οικογένειας- δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και πνευμονίες.

“Δεν δείχνει μεγαλύτερη νοσηρότητα επί του παρόντος, όπως όλες οι Όμικρον παραλλαγές δεν αλλάζουν τα κλινικά τους χαρακτηριστικά. Οι μεταλλάξεις που φέρει η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν πολλές πνευμονίες”, αναφέρει.

Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες -ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι- στην επικαιροποίηση της ανοσολογικής τους κατάστασης με την λήψη της 4ης δόσης.

Μπορεί για τους υγιείς η νέα παραλλαγή να μην αποτελεί κίνδυνο, αλλά για κάποιους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

“Το ότι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές, και ότι είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό. Σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού και μέσα σ’ αυτούς θα είναι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, που γι’ αυτούς τους ανθρώπους πάντα η νόσηση είναι βαριά”, τονίζει ο Καθηγητής.

Ενίσχυση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορονοϊού

Στην περαιτέρω ενίσχυση των Εργαστηρίων που μέσα στην πανδημία απέδειξαν την χρησιμότητα και την αξία τους, προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στόχο την ακόμη καλύτερη καταγραφή των αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και τη δημιουργία “παρατηρητηρίου παραλλαγών” στα αεροδρόμια της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τετάρτη (11/1) υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και του επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Σουρβίνου.

Tο πρόγραμμα της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ΗERA (Health Emergency Preparedness and Response), στο οποίο εντάσσεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και τα επιδημιολογικά δεδομένα, πάσης φύσης ιούς και μικρόβια, αλλά και θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα-δήθεν επιστολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Για νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου ενημερώνει η ΕΛΑΣ εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήλωση Περιφερειάρχη σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site  aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εξευτελισμός της επιστήμης της Στατιστικής στο έλεος του κιτρινισμού

Αισθάνομαι βαθύτατα απογοητευμένος από την διαπίστωση ότι ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος όπως το aftodioikisi.gr φλερτάρει έντονα με τον λεγόμενο κιτρινισμό, δημοσιεύοντας μία «δημοσκόπηση» με μοναδικό γνώμονα την προσβολή της Διοίκησής μας και όχι την ενημέρωση του κοινού.

Αντίθετα, στην περίπτωση της έρευνας του aftodioikisi.gr ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις είναι ελάχιστες, γενικόλογες και διαρθρωμένες με τρόπο ώστε να εξάγεται αρνητικό αποτέλεσμα.

Ομοίως και η «ανάλυσή» τους γίνεται με τρόπο απαράδεκτο, αφού λαμβάνονται υπόψη απαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καν σχέση με το ουσιαστικό αντικείμενο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στην περιοχή σας;» οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 20% «το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης» και σε ποσοστό 20% «τα σκουπίδια και η καθαριότητα». Ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε το κυκλοφοριακό ζήτημα των πόλεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αναλυτές της καταχρηστικά αποκαλούμενης «έρευνας», πριν συμπεριλάβουν τα ευρήματα στα συμπεράσματά τους.

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω το πνεύμα της έρευνας, η οποία, επαναλαμβάνω, διακατέχεται από απόλυτη προχειρότητα και αυτός είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να σκεφτώ.

Ειλικρινά με λυπεί και με θλίβει αυτή η διολίσθηση που παρατηρώ και παρακαλώ τους αναγνώστες του aftofdioikisi.gr να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Διοίκησής και εμένα προσωπικά, δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία που να εξυπηρετεί έναν παραγωγικό διάλογο. Στο προκείμενο, αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρατη λασπολογία «ντυμένη» πρόχειρα με το σχήμα μιας «έρευνας» η οποία προσβάλει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Στατιστικής»

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Σε καταστολή ο 56χρονος Συνοριοφύλακας που τον πυροβόλησαν απ’ την τουρκική πλευρά

Σε καταστολή στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου νοσηλεύεται ο 56χρονος Συνοριοφύλακας, που χθες στις 18.20′ το απόγευμα δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμούς οι οποίοι προήλθαν απ’ την τουρκική πλευρά.

Ο έμπειρος αστυνομικός που κατάγεται από το Σουφλί και υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της πόλης, υποβλήθηκε επί δυο ώρες σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έπληξε το λεπτό έντερο και τον σπλήνα. Απέφυγε τον κίνδυνο σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες βράδυ και οι γιατροί θα επιχειρήσουν σήμερα να τον “ξυπνήσουν” προκειμένου να δουν πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Στο Νοσοκομείο βρέθηκαν η σύζυγος του (είναι παντρεμένος με δυο γιους, ο ένας μάλιστα είναι αστυνομικός στην Αθήνα), θεωρείται και είναι από τους πιο έμπειρους Συνοριοφύλακες  και σίγουρα στάθηκε τυχερός γιατί η σφαίρα εκτιμάται ότι εξοστρακίστηκε και δεν είχε τόσο μεγάλη δύναμη όταν τον βρήκε κάτω από τον αφαλό στην κοιλιακή χώρα. Το Evros-news.gr χθες βράδυ ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που βρέθηκε εκεί και σας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.,

evros-news.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en