Connect with us

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ – στα χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειονότητα των πολιτών και μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο μέρος όσων ψήφισαν την κυβερνητική παράταξη στις τελευταίες εκλογές θεωρούν κακή τη συμφωνία, χαρακτηρίζουν ασήμαντα τα αντίμετρα και προεξοφλούν ότι δεν θα εφαρμοστούν, ενώ αναμένουν επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους δέκα Έλληνες εκφράζεται θετικά για τη συμφωνία, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε για το “Πρώτο Θέμα” η εταιρεία Marc και στην οποία επιβεβαιώνεται τόσο το άνετο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου (16,6 μονάδες) όσο και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ακόμη, σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, το ποσοστό όσων έχουν πειστεί ότι τα αντίμετρα μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά προς τα σκληρά μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο περιορίζεται στο 15,5%. Και υπολείπεται ακόμη και του ήδη συρρικνωμένου ποσοστού όσων δηλώνουν πρόθεση να ξαναψηφίσουν τα κυβερνητικά κόμματα (15,7% τον ΣΥΡΙΖΑ και 2,4% τους ΑΝΕΛ).

Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει η αρνητική αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες στην έως τώρα πορεία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ποσοστό εκείνων που κρίνουν αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις καταγράφεται σε πολύ υψηλά επίπεδα: 83,4% τον Δεκέμβριο του 2016, 82,2% τον φετινό Ιανουάριο, 83,2% τον Μάρτιο και 82,4% τον Μάιο. Σημειωτέον πως πάνω από δύο στους τρεις ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση που ανέδειξαν με την ψήφο τους.

Παγιώνεται η διαφορά

Παγιωμένο εμφανίζεται το δημοσκοπικό πολιτικό σκηνικό και μαζί του το double score στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει τους τελευταίους έξι μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει σταθερά σε ρότα αυτοδυναμίας.

Αναλυτικότερα, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ φτάνει σε ποσοστό 32,3%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων της εξασφαλίζει 164 έδρες. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναγωγή ανεβαίνει στο 15,7%, που του δίνει 55 έδρες. 

Σημαντική συμβολή στο “γαλάζιο” προβάδισμα έχει η υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φτάνει στο 78,9%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπεται από δύο στους τρεις ψηφοφόρους του και η συσπείρωσή του παραμένει καθηλωμένη στο 33,3%.

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάται από το 35,6%  του συνόλου των ερωτηθέντων και ανάμεσά τους από το 17,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στο 19,5%, αφού τον προτιμά μόνο το 40,5% όσων έδωσαν ψήφο στο κόμμα του τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, το 44,9% του συνόλου και το 41,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν “κανέναν ιδιαίτερα”.

Συνολικά τα ποσοστά όλων των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διαμορφώνονται ως εξής:

Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ - στα χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ασήμαντα τα αντίμετρα

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, “ασήμαντα μπροστά στα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν” τα θεωρεί το 62,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που ανεβαίνει στο 86,4% μεταξύ όσων ψήφισαν ΝΔ και φτάνει στο 75,8% για όσους είχαν επιλέξει άλλο κόμμα. Αντιθέτως, “σημαντικά και θα βοηθήσουν την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά” πιστεύει για τα αντίμετρα το 24,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% των Νεοδημοκρατών και το 17% από όσους είχαν επιλέξει κάποιο άλλο από τα κόμματα. Οι πολίτες επιπλέον, σε ποσοστό 57,8%, εκτιμούν ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν, εκτίμηση που συμμερίζονται και οι μισοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αγοράζουν από “δεύτερο χέρι” και κυνηγούν προσφορές οι Έλληνες

Με όλο και δυσκολότερες συνθήκες στην αγορά, οι Έλληνες καταναλωτές αναζητούν πολύ πιο συστηματικά τις καλύτερες ευκαιρίες στα ψώνια και στις αγορές τους.

Σύμφωνα με την YouGov Profiles – έκδοση Απριλίου 2022:

-Οκτώ στους δέκα Έλληνες αξιοποιούν ειδικές προσφορές, εκπτωτικά κουπόνια, ηλεκτρονικούς εκπτωτικούς κωδικούς, με τους τελευταίους να αποτελούν την πιο δημοφιλή μορφή αξιοποίησης των αγοραστικών ευκαιριών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους καταναλωτές τους.

-Ένας στους δύο Έλληνες έχουν αγοράσει τουλάχιστον ένα είδος από πηγή μεταχειρισμένων ειδών / δεύτερο χέρι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες

-Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πολύ πιο προσεκτικοί με τα οικονομικά τους σε σχέση με παλιότερες εποχές, ενώ

-Αντίστοιχη αναλογία δηλώνουν πως αναζητούν και προτιμούν τα είδη που είναι σε ειδικές προσφορές ή στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Δημοσκόπηση Mega: Τι λένε οι Έλληνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

7 στους 10 είναι κατά της Ρωσίας

Διαβάστε στην δημοσκόπηση του Mega, τι λένε οι Έλληνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πόσοι συμφωνούν με την αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στο Κίεβο

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του Mega από την εταιρεία Metron Analysis, όπου η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 7,6 μονάδες. Οι ψηφοφόροι απάντησαν σε θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο ερώτημα για το αν είστε υπέρ ή κατά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας: υπέρ απάντησε το 13%, κατά το 70%, ούτε υπέρ ούτε κατά το 9%, και 8% ΔΓ/ΔΑ.

Για το ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου: το 53% είπε πως «θα περιοριστεί σε τοπική κλίμακα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία», ενώ το 40% ότι «είναι πιθανό να οδηγηθεί σε παγκόσμια σύρραξη», 7% ΔΓ/ΔΑ.

Είστε υπέρ ή κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας; Υπέρ 60%, κατά 30%, ούτε υπέρ ούτε κατά 4%, 6% ΔΓ/ΔΑ

Για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία από την Ελλάδα: 29% συμφωνώ, 66% διαφωνώ, 2% ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ, 3 ΔΓ/ΔΑ.

Για το αν πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός: 52% συμφωνεί, το 40 λέει να μείνει όπως είναι τώρα και 8% ΔΓ/ΔΑ

Continue Reading

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Έρευνα | Όλοι οι ώριμοι Έλληνες είναι πλέον ψηφιακοί πολίτες

Καθώς η χρήση internet έχει πλέον φτάσει στο 94% του ελληνικού πληθυσμού, οι πιο πρόσφατοι «ψηφιακοί πολίτες» είναι οι πιο ώριμοι Έλληνες ενήλικες, που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 55+. 
Ειδικά με τις συνθήκες της πανδημίας, ακόμα και οι παππούδες και οι γιαγιάδες προσήλθαν στον κόσμο του digital με πλειάδα εφαρμογών και χρήσεων!
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Focus on Tech Life TIPS από την Focus Bari που «μετρά» την σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία από το 1995:
  • Η χρήση internet στις ηλιακές ομάδες 55-64 και 65-74 χρόνων έχει φτάσει σήμερα στο 90% και 73% αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11% και 21% μέσα στην τελευταία διετία!
  • Οι ώριμοι Έλληνες χρήστες internet έχουν πρόσβαση από διαφορετικές συσκευές που χρησιμοποιούν, και …
  • Έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους πλειάδα χρήσεων, όπως ενημέρωση, επικοινωνία, social media networks, ηλεκτρονικές αγορές με σημαντική αύξηση του ποσού που δαπανούν online!

Δείτε τα τελευταία Focus on Tech Life Tips εδώ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: