Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κομισιόν | Αποσύνδεση της τιμής αερίου και ρεύματος στα μέτρα που εξετάζονται

Στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος προσανατολίζεται η Κομισιόν. Τι δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε απόψε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου συγκάλεσε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων.

Στην ανακοίνωση προχώρησε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Γιόζεφ Σικέλα τη Δευτέρα (29/8), στον απόηχο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Σικέλα. «Μία λύση σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι ό,τι καλύτερο έχουμε» ανέφερε.

«Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε», έγραψε στο twitter.

Έτοιμο να συζητήσει την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου το Βερολίνο

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. «Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην διαδικτυακή της έκδοση.

Προσθέτει, δε, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στην φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».

Η La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εκτός της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας που έχουν αναγγείλει οι Τσέχοι για το Σεπτέμβριο, αναμένεται η ανακοίνωση έκτακτης συνόδου κορυφής στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα με θέμα την ενεργειακή «απάντηση» της Ευρώπης.

Παράλληλα, για τις 11-12 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας πάλι στην Πράγα, ενώ στις 20 και 21 Οκτωβρίου είναι η προγραμματισμένη τακτική σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν

Κεντρική και ριζοσπαστική λύση προετοιμάζει η Κομισιόν για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, καθώς η DG Energy επεξεργάζεται την τεχνική φόρμουλα για την επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βάση όσων έχουν γίνει γνωστά στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη της χώρας μας, ο έως τώρα προγραμματισμός των Βρυξελλών προβλέπει πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε μετά να τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και βεβαίως σε επίπεδο αρχηγών-κρατών.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η οριστικοποίηση της λύσης που θα προκριθεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς πρόθεση της Κομισιόν είναι να επισπεύσει τη διαδικασία. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό το σχήμα του πλαφόν να συζητηθεί για πρώτη φορά στην νέα έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Κομισιόν στο πλαφόν στο αέριο είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ενημερώνει σε τακτική βάση την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εξέλιξη της επεξεργασίας της παρέμβασης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για την επιβολή του πλαφόν αυτή τη στιγμή εξετάζονται από την DG Energy δύο εναλλακτικές εκδοχές.

Η πρώτη εναλλακτική αφορά το «στοπ» στις εισαγωγές καυσίμου, όταν αυτές θα υπερβαίνουν το «ταβάνι» που θα τεθεί στις τιμές του αερίου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή φαίνεται η εν λόγω εναλλακτική να έχει περισσότερες πιθανότητες, η οποία βασίζεται στην «κρίσιμη μάζα» που έχει στο σύνολό της η ευρωπαϊκή ζήτηση σε καύσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε με την εφαρμογή του πλαφόν σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση των τιμών.

Η δεύτερη εκδοχή αφορά ουσιαστικά την εφαρμογή της «Ιβηρικής εξαίρεσης» σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την επιδότηση των εισαγωγών αερίου. Έτσι, οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής στην οποία προμηθεύθηκαν το αέριο, ώστε η διάθεση του αερίου να γίνεται εντός Ευρώπης σε επίπεδα τιμών που δεν θα ξεπερνούν το θεσπισθέν ανώτατο όριο.

Γνώμονας των Βρυξελλών είναι να προκριθεί εκείνη η λύση που θα πετύχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ως προς την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αλλά και θα έχει τη μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε «παρενέργεια». Ως προς το δεύτερο σκέλος, στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται το να μην διακυβευτεί με κανένα τρόπο η ασφάλεια τροφοδοσίας της «Γηραιάς Ηπείρου» με καύσιμο.

 

Πηγή: news247.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε ποιο καύσιμο θα μειωθεί δραματικά η τιμή τον Οκτώβριο;

Η νέα μειωμένη τιμή θα ισχύει στα πρατήρια από την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.


Σε μείωση-«ανάσα» για τους οδηγούς οχημάτων (ιδιώτες και επαγγελματίες) που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κίνησης προχωρά από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μειώνοντας την τιμή του Fisikon από 1,75 ευρώ στο 1,30 ευρώ ανά κιλό .

Όπως επισημαίνει η εταιρεία: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς (TTF) για τον μήνα Οκτώβριο, θα μετακυλήσει την μείωση αυτή στο σύνολό της προς όφελος των καταναλωτών. Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή πώλησης στα ιδιόκτητα πρατήρια Fisikon (Άνω Λιόσια και Ανθούσα) θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά κιλό, και βάσει αυτής θα τιμολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα υπόλοιπα πρατήρια. Η Εταιρεία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πελατών της κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι δέσμευση της εταιρείας να στέκεται δίπλα στους πελάτες της και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους».

Στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Έτσι λοιπόν από τις 4 Οκτωβρίου σε ένα αυτοκίνητο με δεξαμενή φυσικού αερίου 15 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώνει 19,5 ευρώ ενώ με την αυξημένη τιμή πλήρωνε 26,25 ευρώ. Δηλαδή σε κάθε φουλάρισμα τον Οκτώβριο θα κερδίζει τουλάχιστον 6,75 ευρώ.

Σε άλλο όχημα με δεξαμενή 25 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 32,5 ευρώ με τη νέα μειωμένη τιμή ενώ πριν πλήρωνε 43,75 ευρώ. Δηλαδή το όφελος σε κάθε γέμισμα ανέρχεται σε 11,25 ευρώ.

 

Πηγή: Γιώργος Κ. Ανδρής | newsauto.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα γεώτρηση σε παραγωγή από την Energean στην Αίγυπτο

Νέα σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου για την Energean στην Αίγυπτο καθώς, όπως πληροφόρησε με αναρτήσεις στους λογαριασμούς Social Media που η εταιρία διατηρεί, ξεκίνησε η παραγωγή από μια νέα γεώτρηση στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, 35 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Πρόκειται για τη γεώτρηση εισπίεσης NA/Q-PII#6 ST, στα κοιτάσματα Abu Qir, την οποία έθεσε στην παραγωγή η Abu Qir Petroleum, 50-50 εταιρεία της Energean και της κρατικής EGPC. Μάλιστα, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου, έχοντας ξεπεράσει σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες της κοινοπραξίας.

Η Energean υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα κοιτάσματα του Abu Qir στην Αίγυπτο, εν αναμονή της έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ, δίνουν ως τώρα τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου για τον όμιλο της Energean και, συγκεκριμένα, 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων το 86% ήταν φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στη διετία 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν άλλες 4 γεωτρήσεις εισπίεσης στα κοιτάσματα του Abu Qir.

Εκτός από το πρότζεκτ στο Abu Qir, η Energean αναπτύσσει επίσης τα γειτονικά κοιτάσματα NEA/NI, σε ένα project το οποίο στα τέλη Ιουλίου, ήδη ολοκληρωμένο κατά 72%. Το νέο αυτό έργο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Abu Qir III και η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν βρεθεί σε αυτό οι πρώτες ποσότητες αερίου.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οικονομικότερο όλων το πετρέλαιο – Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις τιμές στην ενέργεια να μην υποχωρούν, η σπαζοκεφαλιά για τους καταναλωτές είναι μία: πώς θα ζεσταθούν.


Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. «Η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά δεν ξεκινάει από εμάς. Ξεκινάει από τους εμπόρους και από όσους διαχειρίζονται τα ξύλα», λένε οι έμποροι.

To ύψους του κόστους για κάθε νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ζαλίζει.

Τα καυσόξυλα πωλούνται προς 120 με 140 €/κυβικό, αυξημένα από πέρσι κατά 100%.

Για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή διατίθεται πως 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 140% ενώ αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα κόστιζε 1,32 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 10% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Φθηνή λύση… ο «μαύρος χρυσός»

Η πιο οικονομική λύση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

«Φέτος πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο. Τα ξύλα έχουν πάρει αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περισσότερο από την πρώτη Οκτωβρίου που η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο που είχε δώσει με τα Fuel Pass», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όμως μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει ήδη εγκλωβιστεί στις επιλογές των περασμένων ετών.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις καυστήρα εκτός αν πας σε ηλεκτρικό που δεν είναι πια φτηνό».

Πάντως, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δεν θα ανάψουν τα καλοριφέρ.

 

Πηγή: tanea.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: