Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κλείνει το τελευταίο τμήμα της ΕΒΖ στην Ξάνθη και μεταφέρεται στην Βέροια

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στους εννιά εναπομείναντες εργαζομένους του Τμήματος Συσκευασίας του εργοστασίου στην Ξάνθη, καθώς παραμονές Χριστουγέννων τους ανακοινώθηκε πως το εδώ Τμήμα κλείνει και υποχρεούνται να μεταφερθούν στο Πλατύ Ημαθίας.

Η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης υπήρχαν δεσμεύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Συσκευασίας στην Ξάνθη.

«Το 2014 δεν μπήκε καθόλου καλά για τον κόσμο της εργασίας. Τις παραμονές των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της ΕΒΖ Ξάνθης ότι πρέπει να μεταφερθούν και να πάνε στο Πλατύ Ημαθίας μια απόφαση που ήταν τελείως ανεξήγητη» αναφέρει ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στο Τμήμα Συσκευασίας, που είναι ότι είχε απομείνει εν λειτουργία στην ΕΒΖ Ξάνθης, ενώ στο σύνολό τους απασχολούνται επί σειρά ετών στο εργοστάσιο.

«Υπήρχε δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πειραχτούν, δυστυχώς η εταιρία παραμονές των Χριστουγέννων πήρε μια απόφαση που έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει να φύγουν και να πάνε στο Πλατύ να νοικιάσουν σπίτια και να μείνουν εκεί. Αυτό μπορεί να το κάνει ένας οικογενειάρχης που δούλευε 30 και 35 χρόνια;» συμπληρώνει ο ίδιος.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δια ζώσης Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: “Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Γεωργία”

Κ. Νευροκόπι Δράμας, 26 Μαρτίου 2025

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επικεφαλής εταίρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood, σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών πατάτας Κάτω Νευροκοπίου, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, με την υποστήριξη του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και της Σάνδρος ΑΕ, διοργανώνουν ανοιχτό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:

“Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, η εμβληματική καλλιέργεια της Περιφέρειάς μας και ο δρόμος προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Γεωργία”

Ημερομηνία & Ώρα: Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2025 | 17:00-21:00

Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Δημαρχείου Κάτω Νευροκοπίου, Δράμα


Στόχος Εκδήλωσης:

Η ενίσχυση των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτόμες, ψηφιακές και βιώσιμες λύσεις, φέρνοντας σε επαφή τοπικούς φορείς, γεωπόνους, συμβούλους αγροτικών εκμεταλλεύσεων και συνεταιρισμούς με τις υπηρεσίες του #DigiAgriFood, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στη γεωργία.


Ατζέντα Εκδήλωσης:

16:30-17:00: Προσέλευση – Εγγραφές

17:00-17:30: Χαιρετισμοί και Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα – #DigiAgriFood

17:30-18:00: “Εισαγωγή σε τεχνολογίες GPS, χρήση χαρτών διαφορικής λίπανσης” Ομιλητής: Θεοδοσιάδης Χαράλαμπος

18:00-18:30: “Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία και εξειδικευμένη θρέψη της πατάτας” Ομιλητής: Σάνδρος ΑΕ

18:30-18:45: Coffee Break ☕

18:45-19:30: “Αρδευτικό νερό: ποιότητα, επιπτώσεις από την αγροτική δραστηριότητα, αξιοποίηση και σύγχρονες μέθοδοι” Ομιλητές: Ακράτος Χ., Κάγκαλου Ιφ., Λατινόπουλος Δ., Εργαστήριο Υγειονομικής Μηχανικής, Ποιότητας Νερού και Αποβλήτων, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΔΠΘ

19:30-20:00: “Ανάλυση υπηρεσιών για την πατάτα, ανάδειξη μοναδικών χαρακτηριστικών” Ομιλήτρια: Μαριρένα Γρηγορίου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ΔΠΘ

20:00-20:45: “Αξιοποίηση Υπολειμμάτων και Ενίσχυση της Γονιμότητας Εδαφών στην Καλλιέργεια της Πατάτας” Ομιλητής: Καθηγητής Σπυρίδων Ντούγιας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΔΠΘ

20:45-21:00: Ανοιχτή Συζήτηση – Καταγραφή Αναγκών – Κλείσιμο Εκδήλωσης


Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή για: Αγρότες, μεταποιητές, γεωπόνους, συμβούλους και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες: ➡️ Επικοινωνία: info@digiagrifood.gr ➡️ Ιστοσελίδα: www.digiagrifood.gr


#DigiAgriFood #ΠατάταΝευροκοπίου #ΨηφιακήΓεωργία #Αγροδιατροφή #ΔΠΘ #ΚάτωΝευροκόπι #ΑγροτικήΑνάπτυξη

Continue Reading

MEDIA

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο “Προμήθεια ελαιοραβδιστικών” στο πλαίσιο της παρέμβασης Π2-47.OL-1αxi με τίτλο «Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων»

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο “Προμήθεια ελαιοραβδιστικών” στο πλαίσιο της παρέμβασης Π2-47.OL-1αxi με τίτλο «Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων» του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας Ο.Ε.Φ. της Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Ι.Κ.Ε. σε εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, για την τετραετία 2024- 2027. Πληροφορίες και ανάρτηση αποτελεσμάτων κατόπιν λήξης ισχύος της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα  https://agroproducts-kavalaike.gr/  

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανησυχία από τη μείωση της στάθμης του νερού στο μεγάλο φράγμα του Θησαυρού

Ιδιαίτερο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία προκαλεί, ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο του Νέστου, η αποκαρδιωτική εικόνα στο μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα των Βαλκάνιων, στον Θησαυρό της ορεινή Δράμας, του δήμου Παρανεστίου, καθώς τους τελευταίους μήνες η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα έχει πέσει πολύ χαμηλά.
Η έλλειψη βροχής αλλά και χιονοπτώσεων τόσο στην περιοχή του Θησαυρού αλλά κυρίως στη Ρίλα της γειτονικής Βουλγαρίας, από όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον ποταμό Νέστο που συγκρατεί το φράγμα, επιδείνωσαν τα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής.

Για μια ακόμα φορά οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες θέτουν σε επιφυλακή όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και κυρίως τον αγροτικό κόσμο του τόπου. Ο διευθυντής του φράγματος του Θησαυρού Φώτης Φώτου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει την ανησυχία του για την πραγματικά στενάχωρη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα μπορεί να έπεσε αισθητά, αλλά δεν είναι στο χαμηλότερο σημείο όπως συνέβη το 2000 με 2001.

Με δεδομένο ότι ο σκοπός του φράγματος είναι πρωτίστως η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία η άρδευση, ο κ. Φώτου σημειώνει πως τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) θα καθοριστούν οι ακριβείς ποσότητες που θα απελευθερωθούν για το πότισμα των καλλιεργητικών εκτάσεων στην πεδιάδα του Νέστου.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που τονίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όσον αφορά την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που υπάρχει στην περιοχή.

Κάθε χρόνο και λιγότερες ποσότητες νερού για άρδευση
Κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που εδρεύει στην πόλη της Καβάλας, εκδίδει μια απόφαση με την οποία κάνει γνωστή στη ΔΕΗ την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα του Θησαυρού, για την άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ΔΕΗ αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής Υδάτων Γιώργος Καμπάς, «όταν παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Από το 2020 και κάθε χρόνο αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου εντός των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων της Καβάλας και της Ξάνθης.

Έτσι, το 2021 αποδεσμεύτηκαν 168 εκατομ. κυβικά νερού, το 2022 130 εκατομ. κυβικά, το 2023 110 εκατομ. κυβικά νερού και πέρυσι, το 2024, αποδεσμεύτηκαν περί τα 70 εκατομ. κυβικά νερού».

Στο ερώτημα ‘ποια είναι η εκτίμηση της υπηρεσίας όσον αφορά τις ποσότητες νερού που αναμένεται να αποδεσμευτούν φέτος από το φράγμα για την άρδευση κατά τους θερινούς κυρίως μήνες’, ο κ. Καμπάς επισημαίνει: «Αυτό θα το συζητήσουμε διεξοδικά στην σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί μέσα στον Μάρτιο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ωστόσο, αν τους επόμενους δυο μήνες δεν υπάρξουν αυξημένες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, τότε δυστυχώς ο όγκος των υδάτων που θα αποδεσμευτούν φέτος αναμένεται να είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με την περσινή χρονιά».

ΤΟΕΒ Χρυσούπολης: Κινδυνεύουν οι καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο τόσο της Καβάλας όσο και της Ξάνθης. Μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση του νερού θα επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων όσον αφορά το κόστος τους αλλά και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Στο κάμπο του Νέστου υπάρχουν κατά κύριο λόγο εντατικές καλλιέργειες με μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον όπως σπαράγγια, ακτινίδια, καρπούζια, ρύζι που κάθε χρόνο μάλιστα παρουσιάζουν και μικρή αύξηση.

Τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Χρυσούπολης Θεόδωρος Αλεξανδρόπουλος, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ανακύκλωση του νερού μέσα στα αρδευτικά κανάλια ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση.

«Η μείωση του νερού στο φράγμα του Θησαυρού είναι ένα γεγονός που μας τρομάζει γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και να καταστραφούν καλλιέργειες ετών», υπογραμμίζει ο κ. Αλεξανδρόπουλος και συνεχίζει, «το ακτινίδιο αν δεν πάρει την κατάλληλη ποσότητα νερού όχι μόνο δεν θα δώσει καρπό αλλά θα ξεραθεί.

Θα υπάρχει μεγάλη καταστροφή σε πολλές καλλιεργητικές εκτάσεις, πέρα από το γεγονός ότι θα ανέβει και το κόστος παραγωγής στον αγρότη. Ήδη, δαπανούμε πολλά χρήματα για την ανακύκλωση του νερού με το ρεύμα και τους πετρελαιοκινητήρες που χρησιμοποιούμε.

Το νερό τελικά μας κοστίζει πολύ ακριβά». Συνολικά στον κάμπο του Νέστου υδροδοτούνται περί τα 270.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι στη μεριά της Καβάλας και ένα μικρό ποσοστό, περί τα 30.000 στρέμματα, στη μεριά της Ξάνθης.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τότε θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν από τριάντα χρόνια, στην προ φράγματος εποχή.

Όλα αυτά τα χρόνια έπρεπε να γίνει πρόβλεψη και να κατασκευαστούν περισσότερες αναβαθμίδες ώστε να συγκρατούν τα νερά των ποταμών και των χειμάρρων που σήμερα δυστυχώς χάνονται».

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος εκφράζει έντονη ανησυχία και για το δρομολογούμενο μεγάλο αρδευτικό έργο στην Ξάνθη που αναμένεται να αρδεύσει περί τις 350.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. «Αναρωτιέμαι», σημειώνει με έμφαση, «που θα βρεθεί τόσο νερό για το νέο αρδευτικό;

Πως θα ξεκινήσουν ένα τέτοιο έργο χωρίς να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού, χωρίς πρώτα να το εξασφαλίσουν; Αντιλαμβάνομαι και τις ανάγκες των αγροτών της Ξάνθης αλλά τα νούμερα είναι πολύ συγκεκριμένα. Λένε πως νερό υπάρχει, αν όντως υπάρχει, ας μας πούνε από πού και πως θα το αξιοποιήσουν».

Τα μεγάλα οφέλη του φράγματος του Θησαυρού
Η μέγιστη χρήσιμη ικανότητα αποθήκευσης του ταμιευτήρα του φράγματος του Θησαυρού είναι 565.000.000 κ.μ. νερού. Το υπόγειο εργοστάσιο για την παραγωγή ρεύματος που βρίσκεται εκεί είναι τοποθετημένο στο δεξιό αντέρεισμα σε βάθος 400 μέτρων.

Σε αυτό λειτουργούν συνολικά τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 100 μεγαβάτ η καθεμιά, ενώ η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργειας είναι 440 γιγαντοβατώρες.

Ακριβώς από πάνω, υπάρχει το φράγμα της Πλατανόβρυσης με ύψος 95 μέτρα και όγκο 450.000 κυβικά μέτρα. Στην πραγματικότητα τα δυο φράγματα ανατροφοδοτούνται.

Αυτό σημαίνει πως ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός είναι υδροηλεκτρικού υδραντλητικού τύπου, δηλαδή επιτρέπει όχι μόνο την παραγωγή ενέργειας, αλλά οι στρόβιλοί του μπορούν να αντιστρέψουν και να αντλήσουν νερό πίσω στη δεξαμενή.

Ουσιαστικά το νερό ανακυκλώνεται. Πρέπει να τονιστεί ακόμα πως το φράγμα του Θησαυρού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που διασχίζει ο Νέστος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρεπορτάζ: Β. Λωλίδης

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en