ΚΑΒΑΛΑ

Κεντρο Καππαδοκικών Μελετών | Εικόνες και Μνήμες των Καππαδοκών στη Βουλή των Ελλήνων

Από μουσική, τραγούδι, χορό, πλήθος κόσμου, αλλά και μνήμες γέμισε ο εκθεσιακός χώρος του Ίδρυματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Το πάλκο της έκθεσης όχι μόνο συμβολικό, αλλά λειτουργικό κομμάτι της, ζωντάνεψε, λοιπόν, στην ξεχωριστή βραδιά, με τίτλο «Σαν της Σουργιάς το κάστρον, κάστρος κι’ έτονε» που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.
Ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, εισήγαγε τα κομμάτια με σύντομα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία αναγκαία για την κατανόησή τους, ενώ η μουσικοχορευτική ομάδα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, με παραδοσιακές ενδυμασίες, τα τραγουδούσαν και τα χόρευαν.

 

Το τραγούδι της χήρας, ο κύκλιος χορός Λέει-λάλει και Κάλενιν, ο χορός των μαντηλιών ήταν μερικά από τα κομμάτια που ακούστηκαν και χορεύτηκαν. Ιδιαίτερη υποβλητική, μια στιγμή μυσταγωγίας, ήταν η πομπή-χορός του Άη Βασίλη, όταν έσβησαν τα φώτα και οι χορευτές εισήλθαν κρατώντας κεριά.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καππαδοκικό χορό Κόνιαλι με τα κρόταλα – οπότε η μουσική σκηνή γέμισε όχι μόνο από τους χορευτές και τις χορεύτριες, αλλά και από πολλούς από οσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version