Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε έξαρση η εποχική γρίπη

image_print

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας συνεχίζει να βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Μέχρι την Παρασκευή, 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι, όλοι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

H συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009 pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:
• Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
• Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
– ‘Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
– Χρόνια νεφροπάθεια.
– Νευρομυϊκά νοσήματα
• Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
• ‘Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΓΕΣΥΚ: Να ανακληθεί η απαγόρευση εισόδου του αστικού λεωφορείου στο Νοσοκομείο Καβάλας

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας – Αντίδραση της ΕΓΕΣΥΚ για την απαγόρευση εισόδου του αστικού λεωφορείου στον προαύλιο χώρο
image_print

Έντονη αντίδραση για την ταλαιπωρία ασθενών, ηλικιωμένων, ΑμεΑ και εργαζομένων εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, με την οποία απαγορεύεται η είσοδος του αστικού λεωφορείου στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΕΣΥΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση δημιουργεί σημαντική ταλαιπωρία σε ηλικιωμένους, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, άτομα με κινητικές δυσκολίες, ΑμεΑ, αλλά και στο προσωπικό του Νοσοκομείου που χρησιμοποιεί το αστικό λεωφορείο για την προσέλευσή του.

Η ΕΓΕΣΥΚ επισημαίνει ότι, ειδικά εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, η αναγκαστική πεζή μετακίνηση από την πύλη έως τους χώρους των ιατρείων δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ταλαιπωρίας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και κινδύνους για την υγεία ευάλωτων συμπολιτών.

«Να ανακληθεί άμεσα»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΕΣΥΚ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν προσφέρει ουσιαστικό όφελος και ζητά την άμεση ανάκλησή της.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή εκτός από το να ταλαιπωρεί τους ασθενείς πριν καν εισέλθουν στο χώρο του Νοσοκομείου δε προσφέρει τίποτε άλλο και για το λόγο αυτό ζητούμε να ανακληθεί άμεσα.»

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Γιώργος Τεπελόπουλος και η Γραμματέας Άννα Αρβανιτίδου.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ και Σερρών: Διαμαρτυρία για τη σίτιση των γιατρών

Γιατροί σε Κέντρο Υγείας – Διαμαρτυρία των Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ και Σερρών για τη σίτιση και τις συνθήκες εργασίας
image_print

Έντονη διαμαρτυρία προς την 4η ΥΠΕ για τη σίτιση των γιατρών στα Κέντρα Υγείας – Αναφορά και στα διαχρονικά προβλήματα υποστελέχωσης και εξουθένωσης.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για το ζήτημα της σίτισης των γιατρών στα Κέντρα Υγείας εκφράζουν με κοινό δελτίο Τύπου οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι στρέφουν τα πυρά τους προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία εξασφάλισης σίτισης και η αναζήτηση λύσεων μέσω χορηγιών από Δήμους αποτελεί απαξίωση της καθημερινής εργασίας των γιατρών της δημόσιας υγείας.

Όπως τονίζουν, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εργάζονται συχνά σε δύσκολες συνθήκες, με απαιτητικά ωράρια και πολλές φορές μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, και δεν είναι αποδεκτό να αντιμετωπίζεται η σίτισή τους ως «κόστος».

«Η μη σίτιση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ζήτημα της σίτισης αποτελεί μόνο μία πλευρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αναφέρονται σε:

  • υποστελέχωση,
  • εργασιακή εξουθένωση,
  • ελλείψεις σε υποδομές και μέσα,
  • συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας προς Νοσοκομεία,
  • συνολική υποβάθμιση των συνθηκών άσκησης του ιατρικού έργου,
  • μειωμένες δαπάνες για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κάλεσμα προς την 4η ΥΠΕ

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων καλούν την 4η ΥΠΕ να αναλάβει άμεσα την ευθύνη που της αναλογεί και να διασφαλίσει αξιοπρεπή, επαρκή και ποιοτική σίτιση για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, χωρίς μετακύλιση της ευθύνης σε τρίτους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Η αξιοπρέπεια των Ιατρών δεν είναι αντικείμενο χορηγιών, ούτε θέμα διευθέτησης.»

Και προσθέτουν ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει έμπρακτα τους γιατρούς που κρατούν όρθια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Σερρών.

Continue Reading

ΝΕΣΤΟΣ

Νέστο: Αεροψεκασμοί για τα κουνούπια τη Δευτέρα 17 Αυγούστου

Αεροψεκασμός για την καταπολέμηση κουνουπιών στον Δήμο Νέστου – Ενδεικτική φωτογραφία
image_print

Σε Ποντολίβαδο, Ερατεινό, Χρυσούπολη, Κεραμωτή και την ευρύτερη περιοχή – Από τη δύση του ηλίου και για δύο ώρες.

Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καβάλας.

Οι ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου (ULV) ακμαιοκτονίας θα γίνουν εκτός κατοικημένων περιοχών, από τη δύση του ηλίου και για περίπου δύο ώρες.

Ενδεικτικά, οι περιοχές που αναφέρονται είναι:

  • Ποντολίβαδο
  • Ερατεινό
  • Χρυσούπολη
  • Κεραμωτή

Η παρέμβαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2026, λαμβάνοντας υπόψη τα εντομολογικά δεδομένα, τις πρόσφατες δειγματοληψίες, την αύξηση της θερμοκρασίας και τα υψηλά επίπεδα όχλησης.

Εφόσον το επιτρέψει ο καιρός

Οι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τον άνεμο και τις βροχοπτώσεις.

Η εφαρμογή θα γίνει με ευθύνη της ανάδοχης εταιρείας και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης και Πιστοποίησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Η Π.Ε. Καβάλας ζητά την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, ώστε να μην κυκλοφορούν πολίτες στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι ψεκασμοί.

Παράλληλα, καλούνται οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τυχόν μελισσοσμήνη από τις περιοχές εφαρμογής.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en