Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας συνεχίζει να βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Μέχρι την Παρασκευή, 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι, όλοι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
H συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009 pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:
1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:
• Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
• Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
– ‘Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
– Χρόνια νεφροπάθεια.
– Νευρομυϊκά νοσήματα
• Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
• ‘Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη
Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε δεν χρειάζεται συνταγή – Γιατί άλλαξε τις αποφάσεις το Υπουργείο
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την προμήθεια των εμβολίων προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, ένα 24ωρο μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου. Η απόφαση φαίνεται ότι συνδέεται με τις αντιδράσεις για το προαπαιτούμενο ιατρικής συνταγής προκειμένου να χορηγείται το εμβόλιο στους πολίτες.
Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν θεσμικά από τους φαρμακοποιούς, σειρά είχε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος κατακεραύνωσε μέσα από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την απόφασή της.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:
Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.»
Κοροναϊός: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού έως και έναν χρόνο μετά
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο κοροναϊός Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, ιδίως για όσους έχουν ήδη υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό «Nature Cardiovascular Research» εντόπισε τους μηχανισμούς που ευθύνονται γι’ αυτούς τους κινδύνους.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εντόπισε τον ιό αυτό στις αρτηρίες οκτώ ανδρών και γυναικών με ιστορικό αθηροσκλήρωσης που είχαν πεθάνει από Covid-19.
Επίσης, ο κοροναϊός εντοπίστηκε μέσα σε τοπικά ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα και κανονικά προστατεύουν την καρδιά, απορρίπτοντας τα περιττά μόρια λίπους στις αρτηρίες.
Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ως απάντηση στη μόλυνση, τα μακροφάγα απελευθέρωσαν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες, δύο από τις οποίες έχουν συνδεθεί με καρδιακές προσβολές.
«Ο ιός δημιουργεί ένα ιδιαίτερα φλεγμονώδες περιβάλλον που θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη της πλάκας, τη ρήξη και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα βασικά όργανα», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Τμήμα Ιατρικής του ιατρικού κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νατάλια Έμπερχαρντ.
Επανάληψη στις παραλλαγές
Επιπλέον, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κοροναϊός προσβάλλει περισσότερο άτομα που έχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα άτομα με αθηροσκλήρωση είναι πιο ευάλωτα στην Covid-19.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αναλύθηκαν ιστοί που είχαν μολυνθεί με στελέχη του ιού στις αρχές της πανδημίας και σκοπεύουν να επαναλάβουν τη μελέτη σε άτομα που εκτέθηκαν σε νεότερες παραλλαγές.
Κορονοϊός: Aύξηση θετικότητας, εισαγωγών και διασωληνώσεων
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορονοϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ
Συνοπτικά την εβδομάδα 38/2023:
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=869) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες