Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Μαρουσάκης | Πότε θα έχουμε χιόνια στην Αττική

image_print

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που αναμένεται να «σαρώσει» τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα θα φέρει τσουχτερό κρύο, χιόνια και παγετό. Την ώρα που οι Αρχές είναι επί ποδός, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χιόνια μέχρι και την Αθήνα.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, έκανε λόγο για πολύ ψυχρές αέριες μάζες που κινούνται γρήγορα που θα απασχολήσουν το σύνολο της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα θα είναι ο υψηλός παγετός -σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί και ολικός παγετός, που θα έχει υψηλή διάρκεια, ενδεχομένως και μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Αύριο Σάββατο, τα ξημερώματα θα ξεκινήσουν τα χιόνια στη Βόρεια και Κεντρική χώρα. Νωρίς το πρωί, από τις 8:00 και έπειτα οι χιονοπτώσεις κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου και θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο. Στη συνέχεια προς τις 11 το πρωί, θα ανοίξει πρόσκαιρα ο καιρός και από το μεσημέρι και έπειτα, όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα ξεκινήσει το κυρίως κύμα κακοκαιρίας. Από το απόγευμα και έπειτα θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ένα μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική. Προς τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν, με μια μικρή όμως υποχώρηση.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας «καθαρίζει», με την κακοκαιρία να χτυπά μέρος της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία, Σποράδες), της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Το πρωί της Κυριακής, η κακοκαιρία θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττική, με την εικόνα να παραμένει ίδια και το μεσημέρι και το απόγευμα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Θεσσαλία, την Αττικοβοιωτία και στην Εύβοια. Προς το βράδυ της ίδιας ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τα Βόρεια Προάστια να επηρεάζονται. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας προς τις 23:00, αλλά και προς τα Νότια Προάστια. Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας. «Θέλει πολύ προσοχή, στο σύνολο του νομού Αττικής, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και χιονοστρώσεις», εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Τη Δευτέρα, ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας μεταφέρεται προς το Αιγαίο, αλλά θα παραμείνει και η Αττική και η Εύβοια στο πεδίο, με πυκνές χιονοπτώσεις να αναμένονται σε αρκετά σημεία της χώρας.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τα έκτακτα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Ταυτόχρονα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τα έκτακτα μέτρα για την Κακοκαιρία Barbara

  1. Είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.
  2. Είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
  3. Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
  4. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  5. Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ”ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (”BARBARA”) στη χώρα μας από την Κυριακή (5/2/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (5/2/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

  1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.
  2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

  3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

  4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (6/2/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (5/2/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (7/2/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (5/2/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
  • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

newsbomb.g

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Κώτσογλου: «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στην Όλγα Σμαγάδου και την εκπομπή «Olga On Air», αναλύοντας τη δυναμική του τουρισμού στο νησί, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κώτσογλου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει η Κρήτη στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη», γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ελκυστικότητα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τονίζοντας ότι το νησί διαθέτει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από τα εξωτικά νερά του Ελαφονησίου και του Μπάλου έως τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες, η Κρήτη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων συνθέτουν ένα ισχυρό τουριστικό «brand», που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας επισκέφθηκε το Άγιο Όρος με πρόσκληση του Πασχαλίδη

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Ίτο, με τον βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη και μοναχούς έξω από μοναστήρι στο Άγιο Όρος.
image_print

Επίσκεψη στην Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους πραγματοποίησε στις 17 και 18 Ιουλίου ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Ίτο (Ito), έπειτα από πρόσκληση του βουλευτή Καβάλας και μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρέσβης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, το διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους.

Στη συνέχεια μετέβη στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα μοναχό Τιμόθεο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη μοναχική ζωή στην Αθωνική Πολιτεία και την ορθόδοξη πνευματική παράδοση.

Ακολούθως, ο κ. Ίτο φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου είχε συνάντηση με τον Καθηγούμενο της Μονής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα πνευματικότητας και παράδοσης, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και των σχέσεων φιλίας μεταξύ της Ιαπωνίας και του Αγίου Όρους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού προς τις πολιτιστικές και πνευματικές τους παραδόσεις.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en