ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Καιρός | Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα πέφτει αισθητά ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές. Χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στην Κρήτη και από τη νύχτα στην Εύβοια και πιθανώς σε τμήματα της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι σε όλη την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενισχυθούν κυρίως στο Αιγαίο ενώ το θερμόμετρο θα δείξει ακόμη και 5 βαθμούς Κελσίου μόλις πάνω από το μηδέν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Μακεδονία, Θράκη
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Κυκλάδες, Κρήτη
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Αττική
Θεσσαλονίκη
Το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε τη Δευτέρα στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι την περιοχή των Δωδεκανήσων.
Αποτέλεσμα της παρουσίας αυτού του χαμηλού θα είναι η επικράτηση βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις που θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στη νότια χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Οι εντάσεις των βοριάδων στο Αιγαίο το διήμερο Τρίτη 20/10 και Τετάρτη 21/10 θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης 20/10 θα πνέουν με εντάσεις έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Επισημαίνεται ότι, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 20/10 ο καιρός στο Νότιο Αιγαίο θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία στην Κρήτη αναμένεται να επιμείνουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 22/10 δίνοντας πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.
Στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα στην Κρήτη, τις δυτικές Κυκλάδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Το παρών στην σύσκεψη δίνουν μεταξύ αλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χ. Καλογήρου, ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Ν. Κουλοχέρης και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου.
Παρόντες είναι επίσης οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας “απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.
Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο. Οι Σύμβουλοι μεταξύ άλλων έκριναν ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, «αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.»
Εύλογο κίνητρο το πρόστιμο των 100 ευρώ
Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, «ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.»
Σε δηλώσεις στο enanews.gr προχώρησε ο καθηγητής Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης. Ο κ. Ρέμελης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις από την Δικαιοσύνη σε γενικό πλαίσιο. Υπάρχουν όμως αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου οι οποίες κάνουν λόγο ότι η υποχρεωτικότητα σε εμβολιασμούς σε παιδιά είναι καθόλα συνταγματική και ειδικότερα έχει αναφέρθεί έχει και το θέμα ενός προστίμου που μπορεί να συνοδεύει ως κύρωση στον γονέα που αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του».
Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που θέτει τα κριτήρια ως προς την υποχρεωτικότητα. Αποκλείει τον εξαναγκαστικό εμβολιασμό, δηλαδή την χρήση βίας και τον εμβολιασμό που γίνεται χωρίς την θέληση κάποιου. Ο εμβολιασμός ο οποίος απλώς προβλέπει την απαγόρευση σε κάποιον χώρο ή η χρήση ενός διοικητικού προστίμου δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαναγκαστικός εμβολιασμός.
Αν δει κανείς την στάση στα δικαστήρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου κυμαίνεται σε αυτό το πλαίσιο. Εκεί που έχω και εγώ προσωπική διαφωνία είναι στο θέμα των προστίμων δηλαδή οτι εξέδωσε μία πολύ περιληπτική απόφαση το δικαστήριο που έχει την αρμοδιότητα σύμφωνα με τροποποίηση του νόμου για το συμβούλιο επικρατείας. Δεν έχουμε το πλήρες σκεπτικό της απόφασης για να μπορέσουμε να τη δούμε συνολικά, απλώς θεωρεί ότι τρεις είναι οι λόγοι μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Η αποφυγή της βαριάς νόσησης και θανάτου αυτής της ηλικίας πάνω από 60, η απόφαση για την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και η πρόληψη του κινδύνου της κατάστασης όλων των ΜΕΘ.
Εκεί που έχω έντονη διαφωνία και θεωρώ ότι είναι ατυχής ο όρος που χρησιμοποιείται το δικαστήριο σε ότι αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ είναι ότι το θεωρεί «εύλογο» κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών. Μάλιστα πως είναι δυνατόν μία απόφαση η οποία έχει ιδιωτικό χαρακτήρα δηλαδή τη μορφή οικονομικής κύρωσης προστίμου να θεωρείται κίνητρο;;;
Το κίνητρο συνδέεται με κάποια οφέλη συνεπώς δεν μπορούμε να ονομάζουμε το πρόστιμο αυτό κίνητρο για λόγους ευθυμίας. Οι περιορισμοί για να διακρίνονται από αναλογικότητα πρέπει να έχουν σχέση άμεση με το πρόστιμο. Δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον που έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Δεν θεωρώ ότι διακρίνεται από αναλογικότητα αυτό και κυρίως δεν είναι κίνητρο είναι νομίζω ατυχής ο όρος που χρησιμοποίησε το δικαστήριο.
Για χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας και όχι για λήψη νέων μέτρων, για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει την ανιούσα, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο enanews.gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος προβλέπει ότι μέχρι τις 16-17 Ιουλίου, θα έχουμε φτάσει κοντά στα 25.000 κρούσματα ημερησίως, κάτι το οποίο, όπως λέει, αρχίζει να «κλειδώνει» «όσο δεν κάνουμε τίποτα». Μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά πως το πόσο γρήγορα θα μειωθεί και σε ποια επίπεδα, θα εξαρτηθεί και από τις τουριστικές ροές που θα έχουμε τότε.
Σχετικά με τα εργαλεία που διαθέτουμε, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει αρχικά πως πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ και να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους στους χώρους εργασίας, αλλά και τις κατασκηνώσεις, ενώ είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα τέστινγκ στις περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη αυξητική δυναμική της πανδημίας, όπως είναι τα νησιά και οι μεγάλες πόλεις.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, που σημαίνει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ σημαντικά. Το γεγονός ότι οι άλλες χώρες έχουν μειώσει τα τεστ και ότι εμείς κάνουμε αρκετά, δεν είναι δικαιολογία. Έχουμε μειώσει τα τεστ και αυτό μας κάνει να μην διαβάζουμε καλά την κατάσταση, να μην ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς, να μην έχουμε καλή επιτήρηση δηλαδή, και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους που είναι θετικοί, από το να μολύνουν τους άλλους», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει:
«Πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτικότητα των τεστ και στους χώρους εργασίας, να υπάρχει υποχρεωτικότητα των τεστ, ενός ή 2-3 την εβδομάδα σε παιδικές κατασκηνώσεις και να υπάρχουν αυξημένα τεστ και δυνατότητα για τέστινγκ από τον ΕΟΔΥ, ειδικά μάλιστα στις περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη αυξητική δυναμική της πανδημίας, είτε είναι νησιά, είτε είναι η Χαλκιδική που συμβαίνει, είτε είναι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και τώρα δυστυχώς και η Θεσσαλονίκη. Να το κάνουμε στοχευμένα αυτό, να προλαμβάνουμε αυτή την ανάπτυξη».
Το δεύτερο εργαλείο στο οποίο αναφέρεται, είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς όπως λέει, το καλοκαίρι, και σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών, οι άνθρωποι κλείνουν τα παράθυρα και ανοίγουν τον κλιματισμό, που είναι «ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε για να εξαερίσουμε τον χώρο.
«Να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, και σε περιπτώσεις συγχρωτισμού. Το θέμα της μάσκας στους κλειστούς χώρους έχει τη σημασία του ακόμα και ανεξάρτητα από τις περιπτώσεις συγχρωτισμού, δηλαδή αν δεν είμαστε 10 σε ένα δωμάτιο αλλά δύο, τότε να φορέσουμε τη μάσκα, γιατί πέρα από την απευθείας μετάδοση, υπάρχει η αερογενής μετάδοση», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί:
«Θεωρητικά όταν ανοίξουμε το παράθυρο και δημιουργήσουμε ρεύμα αέρα, εξαερίσουμε καλά τον χώρο, προφανέστατα μειώνεται πολύ σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης μέσω του αέρα. Αλλά σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών, αυτό που κάνουμε σαν πολίτες είναι κυρίως να κλείνουμε τα παράθυρα και να βάζουμε ερκοντίσιον, μάλιστα σε mode ανακύκλωση, για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας δεδομένου του κόστους».
Παράλληλα, προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς όπως λέει «Στο εσωτερικό των καραβιών πάλι οι συνθήκες εξαερισμού είναι πολύ κακές για τον ιό». «Δεν είναι μέτρα, χρησιμοποιώ αυτά που ξέρω και έχω», επισημαίνει.
Στα μέσα Ιουλίου η κορύφωση – Κοντά στις 25.000 τα κρούσματα
Ερωτηθείς για το αν θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, απαντά κατηγορηματικά ναι:
«Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων ειναι 13.246. Μέχρι τις 16-17 Ιουλίου, θα έχουμε φτάσει κοντά στις 25.000. Δυστυχώς όσο δεν κάνουμε τίποτα, αυτό αρχίζει να κλειδώνει, να μην μπορείς να το αποφύγεις. Θεωρώ ότι αυτή θα είναι η κορύφωση και μετά θα μειωθεί. Αλλά υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πόσο θα μειωθεί ακριβώς. Τα μοντέλα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί στη διάρκεια του Αυγούστου».
«Το θέμα είναι ότι το πόσο γρήγορα θα μειωθεί και σε ποια επίπεδα θα εξαρτηθεί και από τις τουριστικές ροές τότε από τέλος Ιουλίου και έπειτα, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι τουρίστες που έρχονται, έρχονται σε μεγάλο ποσοστό από ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν αύξηση», τονίζει ο καθηγητής και συμπληρώνει:
«Το πώς θα εξελιχθεί ο Αύγουστος, εξαρτάται όχι μόνο από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου δεν πάμε καλά, αλλά και από το τι συμβαίνει στους ξένους που θα έρθουν».
«Οι δικοί μου υπολογισμοί δείχνουν ότι τον Σεπτέμβρη τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην πραγματικότητα. Τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη θα είναι αρκετά καλά, για να αρχίσουμε να έχουμε αυξητική τροχιά πάλι, σε ένα κύμα πάλι χειμερινού τύπου, ισχυρό, μέσα στο Νοέμβρη, για να κορυφωθεί σε πραγματικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο», καταλήγει.
«Είμαστε όλοι διαθέσιμοι να κολλήσουμε»
Αναφορικά με τις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, (Ο4 και Ο5), ο καθηγητής τονίζει πως «Η Όμικρον 4 και 5 είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν είναι πολύ πιο μεταδοτική. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι ξεφεύγει πάρα πολύ της ανοσίας. Γι’αυτό λέω ότι χωρίς τη χρήση των εργαλείων, των όπλων που έχουμε, είμαστε όλοι διαθέσιμοι να κολλήσουμε. Έχουμε φαρμακευτικά όπλα, όπως το εμβόλιο και μη φαρμακευτικά όπλα. Τα φαρμακευτικά αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε πολύ μικρό ποσοστό, οπότε μας μένουν τα μη φαρμακευτικά όπλα, τα οποία αυτή τη στιγμή εμείς επιλέγουμε να μην τα χρησιμοποιήσουμε, λανθασμένα».
Τέλος, σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο ίδιος τη συνιστά σε ανθρώπους που θα αποφασίσουν κατόπιν συμβουλής του γιατρού τους. «Η τέταρτη δόση θα βοηθήσει στο να μην νοσήσουμε βαριά. Εγώ τη συνιστώ σε ανθρώπους που θα αποφασίσουν μετά τη συμβουλή του γιατρού τους, ο οποίος ξέρει το ιστορικό τους και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Αυτό είναι το πιο σώφρον πράγμα που μπορείς να κάνεις. Στους πιο ηλικιωμένους και ευπαθείς που εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για υποκείμενα νοσήματα, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει η ανοσιακή κάλυψη, τουλάχιστον για τη σοβαρότητα της νόσησης. Αυτό είναι το βασικό».
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.