Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας | Γιατί ένας γονιός σκοτώνει το παιδί του

Με στιβαρό επιστημονικό λόγο και δεδομένα που «παγώνουν το αίμα», η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο, Έφη Λαμπροπούλου, εξηγεί τα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα που οδηγούν έναν γονιό να σκοτώσει το παιδί του. Και μιλά για τα σεμινάρια εγκληματολογίας τού τμήματός της που παρακολούθησε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Oσο συγκλονισμένοι και αν είμαστε από την περίπτωση της Πάτρας, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας και τους φακέλους των δύο άλλων νεκρών παιδιών της να ανοίγουν, το να ακούς τα χαρακτηριστικά, τα κίνητρα, τις περιπτώσεις των γονιών στην Ελλάδα που δολοφόνησαν τα παιδιά τους είναι συγκλονιστικό.

Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τις αναρίθμητες δημοσιεύσεις, τη συμμετοχή σε επιτροπές των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, Εφη Λαμπροπούλου, μιλά στο iefimerida.

Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Έφη Λαμπροπούλου, εξηγεί το πώς λειτουργεί το σεμινάριο του Παντείου Πανεπιστημίου «Στο μυαλό του δράστη», που παρακολούθησε η Ρούλα Πισπιρίγκου, εξηγεί τι διδάσκονται οι φοιτητές, αν τους μιλάει για τη χρήση ουσιών και θέτει ένα καίριο ερώτημα -σε περίπτωση που ισχύει η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, μήπως υπάρχει και ένας άλλος λόγος που παρακολούθησε το σεμινάριο;

Σπάνια θυμάμαι περίπτωση πιθανού εγκλήματος που να έχει απασχολήσει τόσο πολύ την κοινή γνώμη, να την έχει κυριολεκτικά κυριεύσει… Και τέτοιες αντιδράσεις βέβαια, τάσεις λιντσαρίσματος…

Είναι ένα φαύλος κύκλος: το διαρκές σχοινί για τον επόμενο κύκλο των μέσων ενημέρωσης σφίγγει ασφυκτικά και στον λαιμό του τεκμηρίου αθωότητας και στην αντικειμενική πληροφόρηση. Αυτή η λεπτό προς λεπτό ενημέρωση κυρίως στα social media είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Επιβαρυντική ως προς τι;

Επιβαρυντική ως προς το κοινό, αλλά και ως προς το πόσο απροκατάληπτα μπορεί να κριθεί η κατηγορούμενη πριν καν το δικαστήριο. Θα μπορούσε η ενημέρωση του κοινού να είναι με λιγότερες πληροφορίες. Τα διαρκή έκτακτα δελτία θυμίζουν την ενημέρωση που αρχίσαμε να γνωρίζουμε με τον πόλεμο στον Κόλπο. Και για το θέμα της Πάτρας αλλά και για άλλα θέματα που μας έχουν απασχολήσει έντονα, όπως οι γυναικοκτονίες, αναλαμβάνουν κάποιες ομάδες ανθρώπων να λειτουργήσουν ως εφεδρικοί εισαγγελείς. Αυτό υποβοηθείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γράφουν οποιαδήποτε πληροφορία, ακόμα και αν δεν είναι ελεγμένη. Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση αυτής της Πάτρας, που θα έχει σοβαρές συνέπειες, γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει η πρέπουσα επιμέλεια από τα μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε φαινόμενα μιμητισμού από κάποιους που παρακολουθούν εμμονικά την 24ωρη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας;

Δεν το πιστεύω αυτό, όχι. Αν ήταν η περίπτωση της Ιωάννας που δέχθηκε την επίθεση με οξύ, τότε θα σας έλεγα ναι, εκεί μπορεί να γεννηθεί η ιδέα στο μυαλό κάποιων, ειδικά των νέων που δεν εξορθολογίζουν τα πράγματα. Αλλά στην υπόθεση της Πάτρας, αν όντως η κατηγορούμενη είναι η δράστις, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα μονοπρόσωπο. Ή ο πατέρας ή η μητέρα θα μπορούσαν να τελέσουν το συγκεκριμένο αδίκημα. Τα δύο τρίτα των δολοφονιών παιδιών γίνονται από τους ίδιους τους γονείς τους.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις μητέρες και στους πατέρες που σκοτώνουν τα παιδιά τους;

Οι μητέρες προτιμούν τα μικρότερα παιδιά και τα κορίτσια. Οι πατέρες τα μεγαλύτερα παιδιά και τα αγόρια. Το 50% των δολοφονιών αφορούν περισσότερα από ένα παιδιά.

Είναι τρομακτικό αυτό.

Δυστυχώς ναι, αν και ευτυχώς δεν έχουμε πολλές τέτοιες δολοφονίες. Δεν είναι συνηθισμένο έγκλημα στην Ελλάδα. Είναι η περίπτωση με τη μικρή Αννυ το 2015, του πατέρα που έβαλε φωτιά και έκαψε τα δυο του παιδιά στη Νέα Σμύρνη το 2017, η υπόθεση του Δουρή, η υπόθεση Λυμπέρη που σκότωσε όλη του την οικογένεια το 1972 -ήταν ο τελευταίος βαρυποινίτης στην Ελλάδα που εκτελέστηκε. Η περίπτωση το πατέρα που έπνιξε στην Κρήτη, στο ποτάμι, τα τρία του αγόρια. Και, βέβαια, πριν λίγους μήνες, η υπόθεση με το επτάχρονο αγόρι που βρέθηκε διαμελισμένο σε μια εργαλειοθήκη. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι το 2017 είχαμε τρεις περιπτώσεις δολοφονιών παιδιών.

Τελικά, πόσο συνηθισμένο είναι σκοτώνει ένας γονιός το παιδί του;

Είναι αντίθετο με τη φύση.

Ναι, αλλά ποιοι μηχανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο έγκλημα;

Υπάρχουν οι αιτίες που συνδέονται με τον εγκληματία και τα κίνητρα, τα οποία μπορούμε να τα ομαδοποιήσουμε. Ως προς τον δολοφόνο, παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο έγκλημα αυτό είναι ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές της προσωπικότητας. Επιπλέον, ενισχυτικοί παράγοντες είναι το χαμηλό εισόδημα, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ανεργία, αν ο δολοφόνος είναι αυτός που έχει την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών και νιώθει ιδιαίτερα επιβαρυμένος από αυτό. Επίσης, περιπτώσεις που δεν υπάρχει έλεγχος από τον άλλον γονιό, διότι μπορεί να λείπει ή να μη μένουν μαζί.

Τα κίνητρα του γονιού που σκοτώνει τα παιδιά του πώς κατηγοριοποιούνται;

Η βιβλιογραφία αναφέρεται κατ’ αρχάς στις αλτρουιστικές παιδοκτονίες -όταν δηλαδή ο γονέας σκοτώνει το παιδί του επειδή είναι ανάπηρο για να το απαλλάξει από την ταλαιπωρία ή επειδή δεν θέλει το παιδί του να ζήσει σε έναν κόσμο σκληρό σαν το δικό μας.

Μου θυμίζει τη Φραγκογιαννού, στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, που σκοτώνει την εγγονή της γιατί είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε έναν τέτοιο κόσμο.

Ναι, η διαφορά είναι ότι δεν σκοτώνει τα παιδιά της, αλλά ξένα παιδιά.

Μετά τις αλτρουιστικές παιδοκτονίες, τι άλλες περιπτώσεις έχουμε;

Υπάρχει η τυχαία δολοφονία, αυτή που είναι αποτέλεσμα κακομεταχείρισης ή φόνου υπό την επήρεια ουσιών -αποτέλεσμα κακομεταχείρισης είναι η περίπτωση του αγοριού στην Κυψέλη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Ενας τρίτος παράγοντας με βάση τα κίνητρα είναι η ψυχική ασθένεια, να υπάρχει ένα οξύ ψυχωτικό επεισόδιο. Το τέταρτο κίνητρο είναι η εκδίκηση: αυτό δεν είναι συνηθισμένο, είναι το πιο σπάνιο. Απλώς, προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή. Ο δολοφόνος εκδικείται το άλλο μέρος, τον σύντροφο, λόγω απόρριψης, υποτίμησης, ταπείνωσης, ζήλειας, απιστίας ή μετά από καβγά.

Εδώ ανήκει το σύνδρομο της Μήδειας;

Ναι, αλλά δεν αφορά μόνο γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο έντονος φόβος της μοναξιάς από τον εγκληματία, αίσθημα κενού, απώλεια ταυτότητας. Αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει την απόλυτη εξουσία που έχει ο γονέας στα παιδιά και αυτό συνδέεται κυρίως με την μητέρα: αντί να στρέψει την καταστροφική οργή στον εαυτό της, την στρέφει στο παιδί της.

Σαν να είναι το παιδί μέρος του σώματός της, σαν να στρέφεται εναντίον του εαυτού της, δηλαδή.

Ακριβώς, βλέπει το παιδί σαν προέκτασή της και σκοτώνει έτσι ένα κακό μέρος του εαυτού της. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό κίνητρο είναι αυτό που ονομάζεται σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (Münchausen by proxy) και έχει σχέση με την ανάγκη να προσελκύσει ο δράστης την προσοχή. Υπάρχει φυσικά και η επιλόχειος κατάθλιψη, που οδηγεί κάποιες φορές σε θανάτους νεογνών. Οσον αφορά τη συχνότητα των δολοφονιών παιδιών, οι περισσότεροι αποδίδονται στους θανάτους νεογνών που προαναφέραμε, ακολουθούν οι τυχαίες περιπτώσεις (κακομεταχείριση) και τέλος αυτοί που οφείλονται σε ψυχικές ασθένειες.

Διαβάζω σχόλια ψυχολόγων και νομικών που λένε ότι δεν πρέπει να δούμε εξαρχής την περίπτωση της κατηγορουμένης στην υπόθεση της Πάτρας ως μια περίπτωση ψυχικής νόσου.

Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί από ψυχίατρο μετά από κατάλληλη εξέταση. Βέβαια εκτός από την ψυχική νόσο υπάρχουν και οι ψυχικές διαταραχές που συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψιν στο δικαστήριο, ειδικά σε περιπτώσεις δολοφονιών παιδιών από γονείς.

Γιατί ειδικά στις περιπτώσεις γονιών;

Διότι θεωρούν ότι είναι μια απεχθής πράξη που έχει προσχεδιαστεί και δεν τους αναγνωρίζουν κανένα ελαφρυντικό. Η δικαστηριακή πρακτική και η βιβλιογραφία δείχνουν ότι δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε αν θα δει κάποιος ψυχίατρος την κυρία Πισπιρίγκου. Και δεν ξέρω αν θα το δεχόταν.

Γιατί να μην δεχθεί εξέταση από ψυχίατρο;

Μπορεί να έχει φόβο. Κοιτάξτε, εμένα η θέση μου είναι αρκετά λεπτή, γιατί δεν έχει ομολογήσει. Ξέρετε ότι η κατηγορουμένη παρακολούθησε το διαδικτυακό σεμινάριο του Παντείου Πανεπιστημίου στο οποίο είμαι υπεύθυνη, για την εφαρμοσμένη εγκληματολογία στο μυαλό ενός δράστη. Η κυρία Πισπιρίγκου ξεκίνησε το σεμινάριο τον Ιούλιο του 2021. Ολοι οι κύκλοι του σεμιναρίου κρατάνε επτά μήνες, γίνονται τέσσερα μαθήματα online, κυρίως από συνεργάτες μου.

Υποθέτω θα κινήθηκε μια παραφιλολογία ότι παρακολούθησε το σεμινάριο για να μάθει τρόπους τέλεσης εγκλήματος…

Αυτό το πράγμα δεν ισχύει προφανώς. Εμείς αναλύουμε τις κοινωνικές συνθήκες της εγκληματικής δράσης, τους κινδύνους θυματοποίησης, τις στρατηγικές πρόληψης, το εταιρικό έγκλημα, τον ρόλο της αστυνομίας, τον σχολικό εκφοβισμό. Όπως όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αντιμετωπίζουμε την εγκληματολογία και τη διδάσκουμε στους φοιτητές ως κοινωνική επιστήμη και όχι ως αστυνομικές τεχνικές. Ακόμα και αν σε κάποιον προσέλκυε το ενδιαφέρον ο τίτλος «Στο μυαλό του δράστη», διαβάζοντας την περιγραφή του σεμιναρίου ξέρει ακριβώς τι πρόκειται να παρακολουθήσει. Επίσης δεν μπορεί να είναι όλοι οι φοιτητές μας δυνάμει ύποπτοι. Ούτε εγώ να είμαι ύποπτη, ούτε είναι ύποπτος όποιος του αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία. Ακόμα και για το βιβλίο που της χάρισε ο σύζυγός της ακούστηκαν διάφορα υπονοούμενα.

Ποιο βιβλίο τής χάρισε ο σύζυγός της;

«Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα», του Πάνου Σόμπολου… Και έτσι έγινε διάσημο το σεμινάριο. Ακόμα και αν -διότι πάντα σέβομαι απόλυτα το τεκμήριο αθωότητας και δεν θέλω να μιλώ για το συγκεκριμένο άτομο- τέλεσε το έγκλημα, γιατί να συμμετάσχει στο σεμινάριο προκειμένου να ανακαλύψει «τρόπους» και να μη συμμετάσχει γιατί ένιωθε την ανάγκη βοήθειας;

Τι είδους βοήθεια;

Ελπίζοντας ότι μπορεί να καταλάβει τον ίδιο της τον εαυτό. Ξαναλέω, το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διαφυλαχθεί. Μέχρι τώρα δεν το βλέπουμε, διότι έχει προκαταδικαστεί. Το απαιτεί και ο ποινικός μας κώδικας αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις.

Μου λέγατε ότι σας ρωτάνε αν γίνονται αναφορές και σε διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων;

Μιλάμε για ουσίες που χρησιμοποιούνται σε βιασμούς όπως η κεταμίνη ή για τα χάπια με τα χρώματα, όμως δεν λέμε πώς γίνεται η χρήση τους. Για να το μάθει αυτό κάποιος πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα τοξικολογίας. Για να το μάθει κάποιος πρέπει να πάει στο dark net. Δεν λέει το διαδίκτυο πώς να το κάνεις -εκτός και αν το κάνεις λίγο, λίγο.

Εσείς θυμάστε τη Ρούλα Πισπιρίγκου από τα σεμινάρια;

Όχι, δεν υπάρχει η παραμικρή προσωπική επαφή. Παρακολουθούν τα μαθήματα, δίνουν εξετάσεις, καταθέτουν δύο εργασίες, και κάθε ενότητα έχει κουίζ και ερωτήσεις. Ο χρόνος της κυρίας Πισπιρίγκου έχει κλείσει, έχει περάσει ο χρόνος του κύκλου που ενεγράφη.

Εχει νόημα να σας ρωτήσω αν έχετε εργασίες της στα χέρια σας;

Δεν θα σας απαντούσα σε καμία περίπτωση.

Ομολογώ πάντως ότι δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί τέτοια περίπτωση υπερβολικής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης, εμμονής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ασίγαστου ενδιαφέροντος και πάθους του κοινού για ένα γεγονός.

Ούτε εγώ το έχω ξαναδεί, όπως ούτε και αυτό που έγινε με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Τι φταίει; Πώς το εξηγείτε;

Ηταν η ώρα να βγουν στην επιφάνεια τα κακά μας ένστικτα. Μπορεί να έχει παίξει ρόλο η καταπίεση από την οικονομική κρίση, η πανδημία, αλλά κυρίως ο τρόπος χρήσης των social media που δημιουργούν μια πραγματικότητα παραπλανητική. Και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια τέτοια πραγματικότητα. Δηλαδή, ποιος άνθρωπος θα πάει και θα στηθεί έξω από τα δικαστήρια ή τις φυλακές, θα περιμένει ώρες, για να δει την κατηγορούμενη και να την βρίσει, να την καταραστεί; Αυτό μόνο στην Αγγλία και τις ΗΠΑ το έχω δει.

Ποιες είναι η συχνότερες αιτίες θανάτου των παιδιών;

Η σωματική βία, η ασφυξία και ο στραγγαλισμός, η δηλητηρίαση, και τέλος η χρήση μαχαιριού ή όπλου.

Μαρτυρά κάτι, άραγε, το μέσο που επιλέγει ο γονιός να δολοφονήσει;

Αυτό που έχει σημασία ότι γίνεται μια φορά, και όχι λίγο, λίγο. Αν δείτε το έργο του Καρακέπελη, το «Σπίτι του Κάιν», που το γύρισε στις φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, έχουμε μάνι-μάνι δύο περιπτώσεις που δίνουν συνέντευξη. Η μία σκότωσε για εκδίκηση και η δεύτερη γιατί την κακοποιούσε το παιδί της. Σε κάθε περίπτωση η δολοφονία γίνεται άπαξ. Μια φορά. Δεν δικαιολογείται το λίγο-λίγο. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Είναι ακραίο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δράστη και ποια του θύματος;

Ο μέσος όρος ηλικίας του δράστη είναι 32 ετών. Δεν είναι αμόρφωτος, είναι συνήθως απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου. Τα θύματα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 6 έτη, και τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι παιδιά μεταξύ 3 και 5 ετών.

Υπάρχουν σημάδια που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς πριν την πράξη;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σαφή σημάδια. Μόνο στις περιπτώσεις των ανθρωποκτονιών που συνδέονται με ψυχική ασθένεια υπάρχουν συμπτώματα και ίσως αυτοκτονικές τάσεις, αλλά μικρό ποσοστό επισκέπτεται τους γιατρούς. Μπορεί ίσως κάποιος παρατηρήσει σε κάποιον άνθρωπο που έχει μικρά παιδιά κάποια σημάδια: επιθετικές και παρορμητικές συμπεριφορές, πολλά ψέματα. Όλα αυτά δείχνουν διαταραχές της προσωπικότητας και καμία ενοχή. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να υπάρξουν προειδοποιητικά καμπανάκια, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουμε κακοποίηση. Το ζήτημα είναι και πόσο εκπαιδευμένοι και διαθέσιμοι είναι και οι δάσκαλοι για να εντοπίσουν κάποιες συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξαναπώ κάτι, το πιο σημαντικό: Ό,τι και να γίνει πρέπει να διαφυλαχθεί η αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης, διαφορετικά πάμε σε λαϊκά δικαστήρια, γινόμαστε εφεδρικοί εισαγγελείς. Οσο και αν μας συγκλονίζει το γεγονός, πρέπει να σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη.

Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη | Στην τελική ευθεία για την απόφαση του Εφετείου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κριθεί η τύχη, σε δεύτερο βαθμό, των δυο κατηγορουμένων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κριθεί η τύχη, σε δεύτερο βαθμό, των δυο κατηγορουμένων για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο.

Στη σημερινή (18/5) ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεαρών κατηγορουμένων ενώ στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, εκτός απροόπτου, θα αποσυρθεί σε διάσκεψη προκειμένου να εκδώσει την απόφαση του πιθανότατα και σήμερα.

Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας θα δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο περιμένοντας με αγωνία την ετυμηγορία των δικαστών. Η μητέρα και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη ζητούν να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους και να «σφραγιστεί» από το Εφετείο η πρωτόδικη απόφαση των ισοβίων και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξης.

Μάλιστα, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να του μεταφέρουν το αίτημα και άλλων οικογενειών, που έχασαν με τον ίδιο βίαιο τρόπο τα κορίτσια τους, η ποινή των ισοβίων να κρατά τους δράστες για πάντα στη φυλακή.

Οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη ακούσει την εισαγγελέα να ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, όπως και πρωτόδικα για τον ομαδικό βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός σε μια πρόταση καταπέλτη εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι κατηγορούμενοι έδρασαν μαζί απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια τους να ρίξει ο ένας στον άλλον την ευθύνη.

«Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια… Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην πρόταση της στην οποία μίλησε για τον βασανιστικό θάνατο της Ελένης τονίζοντας: «Εάν η Ελένη είχε συναινέσει σε όλο αυτό το σκηνικό θα ήταν ακόμη ζωντανή, θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν. Η στάση τους μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο».

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Αδερφός 24χρονου | Η Ελληνική δικαιοσύνη μίλησε για τον θάνατο του Νίκου!

“Μας δικαίωσε πλήρως αυτή η απόφαση…”

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επιβλήθηκε στον γιατρό που κατηγορήθηκε για τον θάνατο του 24χρονου υπέρβαρου από την Καβάλα και συγκεκριμένα την Κεραμωτή, μετά την επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου το 2017. Ο συγκατηγορούμενός του, γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας, στο οποίο ο 24χρονος νοσηλεύτηκε αφού ένιωσε έντονους πόνους και δυσφορία μετά την επέμβαση, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Η ποινή του δεύτερου (στον οποίο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) ανεστάλη επί τριετίας, ενώ του πρώτου είναι μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, καθώς σε βάρος του υπάρχει και άλλη καταδικαστική απόφαση.

Όπως τόνισε ο αδερφός του άτυχου 24χρονου στο enanews.gr :

“Μας δικαιώνει πλήρως αυτή η απόφαση. Μένει να δούμε τώρα την στάση του Ιατρικού Συλλόγου προς αυτόν τον άνθρωπο. Η Ελληνική δικαιοσύνη μίλησε και ήταν καταπέλτης, αυτό περιμένουμε και από τον Ιατρικό Σύλλογο. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι εμπιστεύομασταν την Ελληνική Δικαιοσύνη και βλέπαμε ότι η έδρα καταλάβαινε ότι είχε γίνει. Το πιο σημαντικό είναι ότι έφυγε ένα νέο παιδί επειδή ένας άλλος άνθρωπος δεν ενημέρωσε και δεν έκανε σωστά την δουλειά του…”

«Είναι φονιάς. Κάθε μέρα ξυπνάω και κοιμάμαι με την σκέψη της δολοφονίας του γιου μου. Αν έχετε παιδιά μπορείτε να με καταλάβετε. Αυτός σκότωσε τον γιο μου, αφήστε με να του πω δύο λόγια».

Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαΐου 2022 ο Δημήτρης Σινιώρης έξω από την αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν ευγενικά να απομακρυνθεί από τον χώρο προκειμένου να μην βρεθεί μόνος του και προκληθεί κάποιο επεισόδιο με τον γιατρό που καταδικάστηκε για τον θάνατο του γιου του.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γλυκά Νερά | Η ώρα της απόφασης για τη δολοφονία της Καρολάιν

Αναμένεται η εισαγγελική πρόταση- καταπέλτης για την πράξη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο θα εκδοθεί άνευ απροόπτου την Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της εισαγγελικής πρότασης.

Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου αναμένεται μαραθώνια, με την εισαγγελέα να αποτυπώνει επισήμως την πρότασή της για την ενοχή ή μη του πιλότου όπου σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται βέβαιο βάσει και των αναφορών στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία πως θα ζητήσει την καταδίκη του για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για το θάνατο της σκυλίτσας Ρόξι, αλλά και για την ψεύδη κατάθεση που είχε δώσει ο 33χρονος στις αρχές σχετικά με την υποτιθέμενη ληστεία, καθώς όλες οι πράξεις είναι ομολογημένες.

Κρίσιμο δηλαδή θεωρείται κατά πόσον η εισαγγελέας θα υιοθετήσει τον ισχυρισμό του πιλότου περί τελέσεως της πράξης σε βρασμό ψυχικής ορμής ή εάν θα ζητήσει την ενοχή του για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για την οποία έχει κατηγορηθεί.

Μετά το πέρας της εισαγγελικής αγόρευσης, τη σκυτάλη θα πάρουν οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, που θα αγορεύσουν σχετικά με το εάν συντάσσονται ή όχι με την εισαγγελέα, εκθέτοντας στους δικαστές τους δικούς τους ισχυρισμούς. Μόλις ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων η έδρα θα αποσυρθεί για κάποιες ώρες προκειμένου να εκδώσει απόφαση.

Όταν ανακοινωθεί η απόφαση επί της ενοχής του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, θα ακολουθηθεί ο ίδιος κύκλος σχετικά με την παροχή ελαφρυντικών στον κατηγορουμένων και ο τελευταίος κύκλος θα αφορά στην τελική ποινή που θα του επιβληθεί.

Γλυκά Νερά: Πώς επιχειρεί να «σπάσει» τα ισόβια

Για την υπερασπιστική γραμμή του καθ’ ομολογία δολοφόνου, μίλησε όπως έγραψε το dikastiko.gr ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι». Όπως εξήγησε ο νομικός, δεν θα ζητηθούν από μέρος του ελαφρυντικά ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

«Ο εντολέας μου το έχει αποκλείσει, αλλά κι εγώ δεν θα το ζητούσα», είπε σχετικά. Για τα ελαφρυντικά που θα ζητήσει ο πιλότος είπε ότι, δεδομένου της καταδικαστικής απόφασης, θα ζητηθεί ελαφρυντικό για «ψυχική οδύνη» και αφετέρου «τα ελαφρυντικά που θα ζητήσουμε είναι ο σύννομος βίος πριν την πράξη και μόνο σε αυτό το επίπεδο, και τίποτε άλλο». Να σημειωθεί ότι, αν αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά, «σπάνε» τα ισόβια.

Τέλος, σε σχετικό ερώτημα για τη σκηνοθεσία του εγκλήματος, απάντησε πως, «οι μεταγενέστερες πράξεις δεν συμπεριλαμβάνονται» στην εξέταση της ποινής. Δηλαδή, ο σκύλος, η τοποθέτηση του μωρού στη νεκρή μητέρα του και η σκηνοθεσία που ακολούθησε δεν αφορούν στην ποινή για το έγκλημα.

Γλυκά Νερά: Τι είπε στην απολογία του

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με το dikastiko.gr ο 33χρονος πιλότος έκλαψε, μίλησε για τον έρωτα της ζωής του απέναντι στη γυναίκα που δολοφόνησε στα Γλυκά Νερά και την οποία δεν θα άλλαζε, ισχυρίστηκε πως έβαλε την κόρη του, τη μικρή Λυδία, δίπλα στην πεθαμένη σύζυγό του για να μην μείνει μόνη της στο λίκνο, ενώ επεφύλαξε και ύστατο φόρο τιμής στο σκύλο που υπεραγαπούσε, αλλά κρέμασε.

Στη νέα “παράσταση” – όπως χαρακτηρίστηκε – κατά την απολογία του, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε με δάκρυα στα μάτια, ζητώντας συγγνώμη από όλους για την πράξη του, στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες, σύμφωνα με τα πρώτα λεγόμενά του.

Σε μία θεατρική απολογία, ο ίδιος επιχείρησε να «χτίσει» το επιχείρημα πως όλα τελέστηκαν εν βρασμώ ψυχής, λέγοντας πως θόλωσε το βράδυ της δολοφονίας και δεν υπήρχε λογική στο ό,τι συνέβη.

«Κατάλαβα ότι είναι νεκρή από τους σφυγμούς και από ότι ήταν ανοιχτά τα μάτια της. Είχε αιμάτωμα. Άρχισα να κλαίω. Να κινούμαι πάνω κάτω στο δωμάτιο. Ακολούθησαν χαοτικές στιγμές. Τραβάω τα μαλλιά μου. Κλαίω, περπατάω πάνω στο δωμάτιο. Είμαι σε πλήρη σύγχυση και διάλυση» ανέφερε ο Μπαμπης Αναγνωστοπουλος έπειτα από πολλές ώρες απολογίας, όταν έφτασε η στιγμή να περιγράψει το έγκλημα του.

Απαιτήθηκαν πάνω από 5 ώρες για να φτάσει στην απολογία του στη στιγμή της δολοφονίας. Περιγράφοντας μια κανονική ημέρα ενός ζευγαριού, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για «ένα κομμάτι που άλλαξε τη ροή της ημέρας εκείνης» με πρωταγωνίστρια την κόρη του ζευγαριού.

Ο ίδιος μίλησε για τις περιπτώσεις που η Καρολάιν νευρίαζε όταν άνοιγε την πόρτα του υπνοδωματίου. «Στο άνοιγμα της πόρτας δεν κατάλαβε κάτι. Όταν κάθισα στο κρεβάτι δίπλα της το κατάλαβε. Κινήθηκε, γύρισε το κεφάλι. Πήγα να την πάρω αγκαλιά για να δείξω ότι τελείωσε. Πήγε να τιναχθεί και με τον αριστερό αγκώνα αντέδρασε, τύπου «μη με αγκαλιάζεις». Κατάλαβα ότι δεν ήταν θετική. Σαν να λέει «πάλι ήρθες;». Πίστευα ότι θα της είχε περάσει».

Γλυκά Νερά

Οι διάλογοι με τον Πρόεδρο

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι κατά την απολογία του πιλότου με την έδρα του Δικαστηρίου, όπου δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το βρασμό ψυχικής οργής,

Πρόεδρος: Το είχατε δεδομένο ότι έχει αλλάξει κάτι στην ψυχολογία της;

Κατηγορούμενος: Το θεωρούσα το ποιο πιθανό και το ήλπιζα.

Πρόεδρος: Εγώ σας ρωτώ για αν το είχατε δεδομένο. Τι άλλαξε από τις προηγούμενες φορές;

Κατηγορούμενος: Σε όλα τα περιστατικά βίας που είχαν συμβεί μετά από λίγο ηρεμούσε.

Πρόεδρος: Τι ακολούθησε; Σας είπε κάτι;

Κατηγορούμενος: Γύρισε με κοίταξε, είπε «φύγε» και «μη μου φέρεις τη μικρή». Εγώ της είπα «αγαπη μου..»

Πρόεδρος: Το «αγαπη μου» δεν δηλώνει βρασμό ψυχικής οργής, το αγαπη μου δε δηλώνει κάτι τέτοιο.

Κατηγορούμενος: Όσο πιο έντονα έκανε κινήσεις «φύγε», η πρώτη μου κίνηση δεν θα ήταν να την πιάσω απότομα. Αρχικά πήγα να την αγκαλιάσω.

Πρόεδρος: Χρησιμοποιήσατε και τον κορμό σας;

Κατηγορούμενος: Ναι. Μετά το πρώτο χτύπημα ανέβηκα και στο κρεβάτι πάνω της.

Πρόεδρος: Γιατί ανεβήκατε πάνω της;

Κατηγορούμενος: Έτσι όπως χτυπιόταν προσπαθούσα να την αγκαλιάσω. Μη προσπαθείτε να βρείτε ιδιαίτερη λογική εκείνη τη στιγμή. Ήθελα να της πως «χτύπησες τη μικρή».

Πρόεδρος: Ναι αλλά όταν τη χτύπησατε εσείς φύγατε, δεν είπατε κάτι. Είχαν περάσει 2,5 ώρες.

Κατηγορούμενος: Εκείνη την ώρα είχα ένα κράμα θυμού, θλίψης και στενοχώριας. Δεν υπάρχει ένας φόβος για το παιδί.

Πρόεδρος: Υπήρχε συμπεριφορά της μάνας μέχρι εκείνη την ημέρα που να σας φόβισε για το παιδί;

Κατηγορούμενος: Όχι ήταν η πρώτη φορά, που το ξέσπασμα της αυτό επηρέασε και το παιδί.

Πρόεδρος: Το άθελα της δίνει άλλη βαρύτητα στην πράξη σας

Κατηγορούμενος: Δεν το πήρε και το χτύπησε, θα αντιδρούσα αλλιώς, ήθελα να κατευνάσω τα πνεύματα. Ήθελα να ηρεμήσει.

Πρόεδρος: Πως θα ηρεμούσε ενώ ήσασταν από πάνω της;

Κατηγορούμενος: Η συγκεκριμένη φορά ήταν η εξαίρεση

Πρόεδρος: Η εξαίρεση που αφαιρεί τη ζωή

Κατηγορούμενος: Το ξέρω. Ίσως έφτασα στα όρια μου. Από τις 1.000.000 την 1.000.001 αντέδρασα έτσι.

Πρόεδρος: Ποτέ νιώσατε εκτός ελέγχου;

Κατηγορούμενος: Όταν με έδιωχνε ενώ της έλεγα «κατάλαβες τι έκανες; Χτύπησες το παιδί».

Πρόεδρος: Το είχε κάνει άλλες τρεις φορές όταν ανεβήκατε ξανά και σας έδιωχνε.

Κατηγορούμενος: Στο μυαλό μου το θολωμένο δεν περίμενε ότι μετά από τόσες ώρες… περίμενα ότι θα δω μια φυσιολογική αντίδραση. Αντί της αντίδρασης που περίμενα, κάτι έστω προς το θετικό από μέρους της, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Γλυκά Νερά

Γλυκά Νερά: Το πρώτο δείγμα γραφής από την εισαγγελέα

Καθοριστικές υπήρξαν οι ερωτήσεις της εισαγγελέως, στη διάρκεια της απολογίας του πιλότου, η οποία θα καταθέσει και την πρότασή της. «Βλέπουμε έναν άνθρωπο με ψυχρό συναίσθημα. Είδατε τη γυναίκα σας να πεθαίνει και να μην κάνετε πίσω» είπε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο ολοκληρώνοντας την απολογία του να κάνει επίκληση στο Θεό και σε συγχώρεση.

Η εισαγγελέας του Δικαστηρίου είχε σειρά κρίσιμων ερωτήσεων προς τον πιλότο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουμε από την ιατροδικαστική έκθεση ότι προσπαθούσατε εναγωνίως να σκοτώσετε. Δεν μπορεί σε αυτό το χρόνο να νομίζατε κάτι αντίθετο από αυτό που συνέβη» και πρόσθεσε πως «ο τρόπος που φερθήκατε εκείνο το βράδυ ήταν απόλυτα κυριαρχικός».

Όπως ανέφερε ακόμα και «η χρήση του μαξιλαριού έχει έναν σκοπό να μην ακούγεται. Άρα θέλω να καταλάβω αυτή την υπερδιέγερση. Εγώ μόνο έναν στρογγυλεμένο λόγο είδα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα μπορούσε να σας προκαλέσει θυμό εκείνο το βράδυ».

Ο πιλότος είχε απαντήσει πως ήταν «σε μια ψυχική κατάσταση ήδη τεταμένη αλλά όχι σε βαθμό να φτάσω σε αυτό το σημείο. Είναι πράγματα τα οποία συσσωρεύονται και αθροίζονται και εκείνη η στιγμή τα έβγαλε εκτός ορίων».

Ωστόσο, η εισαγγελέας επεσήμανε πως «υπάρχει κάτι στους ισχυρισμούς σας που δεν συναντάει καθόλου τη λογική. Αν την είχατε ρίξει από τις σκάλες στον καβγά, αν την είχατε σπρώξει και είχε χτυπήσει σε ένα ντουλάπι. Βλέπω μια πρόθεση να τελέσατε φόνο και να την πιάσετε στον ύπνο. Για αυτό και αφήσατε κάτω το παιδί….».

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: