Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και καλύψτε με λαδόκολλα δύο στρογγυλές φόρμες 28 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάμε τη σκόνη εσπρέσο και βανίλιας με το ξινόγαλο σε ένα μέτριο μπολ.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα. Ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέστε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το μείγμα από το ξινόγαλα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γυρίστε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
Χύστε το μείγμα στις δυο στρογγυλές φόρμες διαστάσεων 28 εκ, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε 25 έως 30 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στις φόρμες για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ψυγείο.
Για το frosting
Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τον καφέ εσπρέσο, τη βανίλια με 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
Χτυπήστε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Γυρίστε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε την άχνη ζάχαρη.
Προσθέστε λιωμένη σοκολάτα με το γάλα. Χτυπήστε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει μία λεία και σφιχτή κρέμα.
Απλώστε περίπου τα 2/3 στο πρώτο δίσκο του κέικ και μετά καλύψτε το δεύτερο δίσκο κέικ. Με μια σπάτουλα απλώστε το frosting σε όλη την επιφάνεια του κέικ και γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.
Tip
Για να μην χυθεί ποτέ το frosting του κέικ σας ή σας πέσει, ακολουθήστε αυτή την τεχνική και θα σας λύσει τα χέρια: Θα χρησιμοποιήσετε κόλλες λαδόκολλας κομμένες σε τετράγωνα και θα τις τοποθετήσετε περιμετρικά στη βάση του κέικ και μετά θα βάλετε το κέικ από πάνω.
Στη συνέχεια θα απλώσετε το frosting, θα περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί το frosting και μετά θα τραβήξετε τις λαδόκολλας προς τα έξω. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερώσετε τον πάγκο σας και θα είναι έτοιμο το κέικ σας με το frosting χωρίς ατέλειες.