Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιμπραχίμ Καλίν | «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας απειλήσει, δεν έχουν τέτοια δύναμη»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, έδωσε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, γιατί δεν έχει τέτοια δύναμη.

«Η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθεί να ακολουθήσει μια πολιτική, ώστε να στριμώξει την Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ατμόσφαιρα που υπάρχει κατά της Τουρκίας.

Προσπαθούν να μας τραβήξουν σε έναν τέτοιο τσακωμό. Κοιτάξτε πώς κατάντησαν. Τι άδικη σύγκριση. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ηγηθεί του αντι-τουρκικού ρεύματος, που κατά καιρούς εμφανίζεται στη Δύση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την ΤουρκίαΔεν έχει τέτοια δύναμη, δεν έχει τέτοια ικανότητα. Ούτε εμείς έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε ένταση, σύγκρουση ή πόλεμο, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ούτε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης (σ.σ. προεκλογικούς λόγους). Αν προσπαθήσει να πάρει άλλες δυνάμεις στο πλευρό της, δεν θα τα καταφέρει. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει κανένα αποτέλεσμα εδώ. Δεν έχουμε πρόθεση σύγκρουσης ή πολέμου στο Αιγαίο. Εδώ, οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να διαβάσουν σωστά την εικόνα. Αντιμετωπίζουμε ήδη αρκετές κοινές απειλές και προβλήματα. Για να τα λύσουμε αυτά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πιο λογικές προσεγγίσεις».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο συνδετικός κρίκος της γραμμής Άγκυρα-Ουάσιγκτον δεν δίστασε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τη στήριξη που δίνουν μονομερώς στην Ελλάδα, όπως και στους εσωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας, την οργάνωση των γκιουλενιστών FETO.

«Δεν γίνεται να πούμε ότι τηρείται ο σεβασμός από τις ΗΠΑ σήμερα. Συνεχίζουν πολιτικές, όπως την υποστήριξη της FETO και την αύξηση των βάσεων στην Ελλάδα. Δηλώνουμε ότι η στρατηγική τους είναι λάθος. Το βλέπουν και οι ίδιοι μετά από ένα σημείο.

Ο πρόεδρός μας είπε ότι ‘οικοδομεί τον δικό του άξονα’. Το σημαντικό είναι ότι όταν αυτή η στρατηγική χαράσσεται με άλλες χώρες εταίρους, ο άξονάς σας δυναμώνει.

Κατέληξαν σε ένα έργο που ονομάζεται ‘Eastmed’. Είπαν: ‘Ας σχεδιάσουμε έναν νέο χάρτη, αφήστε την Τουρκία απέξω’. Εμείς το αντιληφθήκαμε αυτό το παιχνίδι. Η πρώτη που αποσύρθηκε από αυτό το πρότζεκτ ήταν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που αποχώρησαν από το σχέδιο Eastmed. Οι ίδιοι γνώριζαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, τεχνικά και οικονομικά μη βιώσιμο, αλλά ένιωθαν την ανάγκη να σταθούν πολιτικά στο πλευρό της Ελλάδας. Γιατί; Επειδή γνωρίζουν ότι το λόμπι των Ελλήνων εκεί είναι ισχυρό, ξέρουμε ότι και ο κ. Μπάιντεν είναι πολύ κοντά στο ελληνικό λόμπι. Εμείς δεν κυνηγάμε να έχουμε ντε και καλά κάποια ένταση με την Ελλάδα».

Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου υποστήριξε ότι δεν είναι πειστικό ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έχουν στόχο τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν είναι εναντίον της Τουρκίας, ότι οι βάσεις έχουν αυξηθεί για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Αλλά ο τρόπος που το λέει η Ελλάδα είναι διαφορετικός. Αν αυτή είναι η πρόθεσή σας, μην πέφτετε σε αυτό το παιχνίδι των Ελλήνων. Όταν μιλάμε τετ α τετ, λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά όταν λέμε να βγείτε και να το πείτε ανοιχτά, οι φωνές τους πέφτουν κατά έναν τόνο. Είμαστε τόσο επιτυχημένοι στην εξωτερική πολιτική, που δεν έχουμε καμία δουλειά να είμαστε με την πλευρά της Ελλάδας», υποστήριξε.

Δεν θα επιτρέψουμε απειλή από τα νησιά

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, το πιο σημαντικό ζήτημα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις τώρα είναι ο εξοπλισμός των νησιών. Προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν οποιαδήποτε απειλή από τα νησιά.

«Αποτελούν παραβίαση των συμφωνιών 1923 και 1947. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα εδώ. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου και σε άλλα περιβάλλοντα. Δεν θα ανακατευόμασταν ποτέ σε κάτι τέτοιο. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχαν πάντα σκαμπανεβάσματα. Εξουδετερώσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, με τις κινήσεις που κάναμε και τη συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη.

Δεν υπάρχει νομική βάση για τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το να θεωρούν ένα νησί τους 400-500 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, ως μέρος της ηπειρωτικής χώρας, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να εμφανιστεί εδώ μια απειλή για την Τουρκία από τα νησιά. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι Έλληνες και οι Αμερικάνοι, δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουν κάποιο λάθος και βήμα από εκεί. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Τουρκία και την Ελλάδα. Πρέπει να το πούμε αυτό ξεκάθαρα», τόνισε.

O Τούρκος αξιωματούχος στηλίτευσε παράλληλα τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία, όπου συνέκρινε την Τουρκία με τη Ρωσία, ενώ έκανε λόγο για υπονόμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Επειδή θα πάνε σε εκλογές τον άλλο χρόνο, υπάρχει και κυβέρνηση συνασπισμού εκεί (σ.σ. εννοεί στην Ελλάδα!) ξέρουμε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Ξέρουμε ότι έχουν πάρει μια πιο επιθετική θέση από την σημερινή κυβέρνηση και προσπαθούν να υπονομεύσουν τον Μητσοτάκη. Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής… Κατά καιρούς έρχονται Έλληνες ομολόγοι μας και διαμαρτύρονται για αυτούς. Και εμείς τους λέμε δεν είμαστε οι αρμόδιοι να τα ακούσουμε αυτά».

Αν η Ελλάδα υποχωρήσει στα φυσικά της σύνορα θα είναι προς όφελός της

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η ομιλία του Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και η μετέπειτα στάση και η ρητορική του έχουν φέρει το θέμα ως εδώ.

«Δεν έχουμε πρόθεση, σκέψη ή σχέδιο για ένταση, σύγκρουση ή πόλεμο στο Αιγαίο. Εάν η Ελλάδα υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα και ακολουθήσει μία πολιτική προοπτική εντός των δικών της δυνάμεων, θα είναι προς όφελός της», συνέστησε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η Τουρκία, ο μοναδικός ενεργειακός δρόμος για την Ευρώπη

Αναφορικά με τη νέα ενεργειακή πολιτική, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας θα είναι πρωταγωνιστικός. Χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν για ενεργειακό κέντρο «στρατηγική» και τη διαδρομή του φυσικού αερίου της Μεσογείου από την Τουρκία εκ των ουκ άνευ.

«Η πρόταση του κ. Πούτιν είναι στρατηγική. Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποιο τρόπο. Η Τουρκία έχει προετοιμάσει τις υποδομές για αυτό με τις επενδύσεις της σε ενεργειακές υποδομές. Σε περίπτωση πιθανού αποθέματος φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα να παραδοθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας. Εάν βρεθούν αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ θα προχωρήσει μέσω της Τουρκίας, εάν ο Λίβανος θέλει να εξάγει φυσικό αέριο και να το μεταφέρει. Η ενεργειακή μας υποδομή είναι κατάλληλη για τη μεταφορά ενός τέτοιου όγκου. Η προσφορά του Πούτιν δεν είναι απλώς μια νέα κάρτα. Βλέπει ότι θα προκύψει ένας νέος ενεργειακός χάρτης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη πει ‘δεν θα αγοράσουμε ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας’, θα είναι απαραίτητο να βρεθεί μια εναλλακτική λύση, αλλά θα έχει σοβαρό κόστος», προειδοποίησε.

Διαδικασία F-16 με τις ΗΠΑ

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στο «αγκάθι» των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, τα F-16, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία πάει καλά.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ειλικρινείς προθέσεις για αυτό το θέμα. ‘Θέλω να περάσει το συντομότερο δυνατό’, είπε. Αλλά πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Όροι που ήταν απαράδεκτοι για εμάς βγήκαν από το κείμενο. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Τον Νοέμβριο γίνονται εκλογές. Μετά τη νέα διάρθρωση θα αλλάξουν και οι πρόεδροι της Επιτροπής και της Συνέλευσης. Δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον. Φαίνεται πολύ πιθανό αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί στα μέσα ή αρχές Δεκεμβρίου. Αφού συμβεί αυτό, θα ήταν καλό να γίνει ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων F-16» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής των G20, των πιο πλούσιων κρατών στον κόσμο, στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου.

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίντεο με τα νερά να «καταπίνουν» το λιμάνι της Τήνου

Τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι της Τήνου τον χειμώνα αποτυπώνει ένα μίνι timelapse βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Αυτό δείχνει τα νερά να «καταπίνουν» το λιμάνι του νησιού.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Facebook και αναδημοσιεύθηκε από το cyclades24.gr φαίνεται το πλοίο Andros Queen να έχει δέσει στο λιμάνι της Τήνου, ωστόσο τα μανιασμένα κύματα κάνουν την επιβίβαση και αποβίβαση πολύ δύσκολη.

Οι επιβάτες όπως και τα οχήματα βγαίνουν από το πλοίο αλλά στην ουσία είναι σαν να πατούν πάνω στη θάλασσα καθώς το λιμάνι δεν ξεχωρίζει από τα νερά.

Δείτε το βίντεο

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση καλλιτεχνικών δημιουργιών μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Μαζί Σπάμε τη Σιωπή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Σερρών και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίαση των καλλιτεχνικών δημιουργιών που φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Μαζί Σπάμε τη Σιωπή».

Φέτος για δεύτερη χρονιά υλοποιείται η δράση «Μαζί Σπάμε τη Σιωπή» στα σχολεία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοέμβριου). Οι μαθητές και μαθήτριες υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ευαισθητοποιούνται για το πάντα επίκαιρο κοινωνικό φαινόμενο της έμφυλης βίας και εκφράζονται μέσω της τέχνης στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα. Η δράση αυτή αποτελεί ένα μέρος της προσπάθειας για πρόληψη του φαινομένου της έμφυλης βίας μέσω της παιδείας για τη νέα γενιά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00 στην κεντρική αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ. 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς να διατηρήσετε τα κοσμήματά σας ασφαλή στο σπίτι

Κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την εισβολή διαρρηκτών στο σπίτι μας.

Όμως, ανεξάρτητα απ’ αυτό, είναι σημαντικό να κρατάμε ούτως ή άλλως ασφαλή, σε προφυλαγμένο μέρος και να μην αφήνουμε εκτεθειμένα, τα πολύτιμά μας αντικείμενα, όπως τα κοσμήματα. Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος γι’ αυτό: τα λαμπερά «πράγματα» είναι δελεαστικό παιχνίδι για παιδιά και κατοικίδια! Και το να χαθεί για παράδειγμα ένα δαχτυλίδι μέσα στο σπίτι δεν είναι τίποτα μπροστά στον κίνδυνο να το βάλει στο στόμα του ένα παιδί.

Για να κρατήσουμε τα κοσμήματά μας προφυλαγμένα και σε ασφαλές μέρος υπάρχουν αρκετές απλές επιλογές.

  • Οι κοσμηματοθήκες και τα χρηματοκιβώτια είναι προφανείς επιλογές για τη φύλαξη των κοσμημάτων. Αλλά υπάρχουν και πιο απλοί και «φθηνοί» τρόποι. Για παράδειγμα, ένα μεταλλικό κουτί από μπισκότα, που θα τοποθετηθεί σε κάποιο ψηλό ράφι, μπορεί μια χαρά να παίξει τον ρόλο κοσμηματοθήκης! Μπορεί να φαίνεται «ευτελές» κόλπο, αλλά είναι πολύ αποδοτικό μπροστά στους πιθανούς κινδύνους.
  • Υπάρχουν πολλά «παραλλαγμένα» αντικείμενα που προσφέροντα για να κρύψετε κοσμήματα. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει κουτιά με κάλυμμα βιβλίου, ρολόγια τοίχου με κρυφές θήκες και πολλά, άλλα, τα οποία μοιάζουν με λειτουργικά αντικείμενα που δεν θα κινήσουν τις υποψίες ενός διαρρήκτη, αλλά στην ουσία θα προστατεύουν τα πολύτιμα αντικείμενά σας.
  • Το χρηματοκιβώτιο είναι ίσως η απόλυτη επιλογή ασφαλείας των πολύτιμων αντικειμένων από κλοπή. Αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε ένα στο σπίτι σας, προτιμήστε ένα εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο. Αν δεν είναι εφικτό, εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς ενός αυτόνομου χρηματοκιβωτίου και λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το κρύψετε.
  • Και, ασφαλώς, επενδύστε σε ένα σύστημα ασφαλείας. Μια κάμερα ή ένας ανιχνευτής κίνησης στον χώρο όπου φυλάτε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, αναβαθμίζει την ασφάλεια, ενώ οι πιο προηγμένες τεχνολογικά επιλογές, δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου απ’ οπουδήποτε, μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Υπάρχουν ακόμα δύο κινήσεις που αυξάνουν την ασφάλεια των κοσμημάτων σας:

  • Αν κάνετε κάποια ακριβή αγορά, πετάξτε τη συσκευασία «διακριτικά», μην την αφήσετε απλώς μαζί με τα άλλα σκουπίδια. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιος παρακολουθεί ή ποιος ψάχνει για να βρει ίχνη από τέτοιες αγορές αναζητώντας έναν πιθανότατα αποδοτικό στόχο.
  • Τέλος, για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχει και η επιλογή της ασφάλισης των κοσμημάτων σας. Σε περίπτωση που η κλοπή ή η απώλεια συμβεί, δεν θα υποκατασταθεί η όποια συναισθηματική αξία των κοσμημάτων, όμως η αποζημίωση θα επιτρέψει να αντικαταστήσετε τη «συλλογή» σας με άλλη, ανάλογης αξίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: