Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Θα λιώσουμε! Χωρίς κλιματιστικά το πιο ζεστό καλοκαίρι

‘Ενας συνδυασμός ασυνήθιστα υπερβολικής ζέστης φέτος, αλλά και περιορισμών στη χρήση των κλιματιστικών, λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται να μετατρέψει το καλοκαίρι μας σε εφιάλτη.

Το lockdown επηρέασε αρνητικά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, ενώ όπως εκτιμούν περιβαλλοντολόγοι, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα μετατρέψει πολλές περιοχές στη γη σε “καμίνι”. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη με τους περιορισμούς στη χρήση των κλιματιστικών, καθώς η σύσταση παγκοσμίως είναι,  όπου είναι εφικτό να αποφεύγονται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr για τις οδηγίες χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων, ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες παγκοσμίως:

“Είναι σημαντικό το θέμα των κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία ασφυκτιά από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ακούω και διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντολόγους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτίνων του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ από ό,τι διαβάζω, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κλιματισμού και είναι και πολύ λεπτό”, είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα πρέπει να κάνουμε με τα κλιματιστικά μηχανήματα ενόψει του καύσωνα το σαββατοκύριακο και γενικότερα

Πολύ συχνή και σωστή τεχνική συντήρηση θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα και επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει, ωστόσο, σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους, όπως είναι πχ. τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι, τόνισε ο καθηγητής:

“Θέλει πολλή προσοχή, θέλει κατ’ αρχάς μια τεχνική συντήρηση, να δει κανείς τις προδιαγραφές των συστημάτων που έχει και αν μπορεί να λειτουργήσει με άλλους μηχανισμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους χώρους, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προωθείται η συνεχής και 24ωρη χρήση των Μονάδων, σύμφωνα με αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και είναι στην ιστοσελίδα του”, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης:

  • Προωθείται η συντήρηση από ειδικό προσωπικό με χρήση μέτρων προστασίας και ατομική μάσκα, γιατί μπορεί να υπάρχουν από κάποιους θετικούς ασθενείς, «απομεινάρια» του ιού ακόμα και στις συσκευές του κλιματιστικού.
  • Προωθείται η χρήση του εξωτερικού αέρα, του φρέσκου αέρα και όχι η ανακύκλωση του αέρα. Φυσικά, σε ιδιαίτερους χώρους, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα απαραίτητα μέτρα. Πιθανώς και να συνεχίσουν με κάποια άλλα, νέα συστήματα ψύξης.

Τσιόδρας: “Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ”

Σε σχετική ερώτηση για τη ΜΕΘ κορωνοϊού του ΝΙΜΤΣ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το σύστημα κλιματισμού είναι όλο αυτό το διάστημα κλειστό ώστε να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός, με κίνδυνο στον ερχόμενο καύσωνα να κινδυνεύσουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες τεχνικές προσαρμογές, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι ασθενείς στον καύσωνα.

Χαρακτηριστικά, ο υφπουργός, δήλωσε:

“Θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες σε ό,τι αφορά τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων σε ευαίσθητες μονάδες, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εφόσον χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές σε τεχνικό επίπεδο, βεβαίως και θα τις κάνουμε”.

Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε:

“Δόξα τω Θεώ, έχουμε αυτή την στιγμή 24 κρούσματα σε Μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε την πίεση κάποιων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αντιμετωπίζουν τέτοια τεχνικά προβλήματα, πάντα σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Και αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη μας πορεία. Αν, όμως, δεν προσέξουμε και αυξηθούν τα κρούσματα, αυξηθούν και τα κρούσματα στις ΜΕΘ, τότε θα πρέπει να σκεφτόμαστε όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη νοσηλεία κρουσμάτων σε ΜΕΘ. Από το φάρμακο και τα προστατευτικά μέτρα για τους επαγγελματίες υγείας, μέχρι τον κλιματισμό”.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τον ιό για να τον αντιμετωπίσουμε, έχουμε προσεγγίσει πολύ δύσκολα επιστημονικά ερωτηματικά, όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Είναι πολύ λεπτός ο χειρισμός του ιού και μας λύνει και αναπάντητα επιστημονικά ερωτηματικά, τα οποία δεν τα είχαμε μελετήσει δεκαετίες. Ας πούμε, διάβαζα για την απλή ομιλία και τον ρόλο που μπορεί να έχει στην διασπορά σταγονιδίων. Ο κλιματισμός είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, θέλει προσοχή και θέλει μερικές βασικές αρχές”, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε ότι για το θέμα του κλιματισμού στα νοσοκομεία, θα πρέπει να αποφασίζουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων και να αναζητούνται εξειδικευμένες πληροφορίες και από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Δυναμικό παρόν του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 0.4

Στην Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 0.4 που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως 16 Οκτωβρίου 2021 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO) συμμετείχε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Στο περίπτερο του Δήμου παρουσιάστηκε η νέα μοντέρνα, υψηλής αισθητικής και χρηστικότητας ιστοσελίδα του, καθώς και οι ψηφιακές εφαρμογές που ήδη διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών, ενώ στελέχη του δήμου και ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, ήρθαν σε επαφή τις σημαντικότερες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο αλλά και καινοτόμες start ups.

Το περίπτερο του Δήμου Αλεξανδρούπολης προσέλκυσε όχι μόνο τα βλέμματα αλλά το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, μεταξύ αυτών του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγώνη | Μπορεί να φτάσουμε τον Δεκέμβριο στα 3.000 κρούσματα ημερησίως

Για την πολύ κρίσιμη κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα με τα κρούσματα και τους ανεμβολίαστους μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ENA Channel η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει κορύφωση των κρουσμάτων τον Δεκέμβριο καθώς από αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν και τα κρούσματα γρίπης που κάνει ακόμα δυσκολότερη την όλη κατάσταση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εαν δεν καλυφτεί ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμών η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για την επιδημιολογική εικόνα της Β. Ελλάδας.

Τέλος για τις παρελάσεις επέμεινε στην άποψη της ότι δεν πρέπει να διεξαχθούν οι μαθητικές στις κόκκινες περιοχές.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης | Έναρξη τμήματος Ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ, που υλοποιείται σε συνεργασία με πέντε ομίλους πανελλαδικά με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο όμιλος ενισχύεται μέσω της προμήθειας ειδικών σκαφών, κατάλληλου εξοπλισμού και υποδομών καθώς και διετούς στήριξης λειτουργίας του τμήματος.

Παράλληλα, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) οι προπονητές του ομίλου συμμετείχαν σε σεμινάριο επιμόρφωσης της World Sailing που αφορούσε την Ιστιοπλοΐα για άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο διεξήχθη στο Παλέρμο της Ιταλίας με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προπονητή. Η Ελλάδα άλλωστε εκπροσωπείται εδώ και χρόνια σε διεθνείς αγώνες από ιστιοπλόους ΑμεΑ.

Ο ΝΟΑ προσκαλεί όλα τα άτομα με κινητική αναπηρία – ανεξαρτήτως ηλικίας και αναπηρίας – που επιθυμούν να γνωρίσουν το κόσμο της ιστιοπλοΐας να έρθουν στον όμιλο για μια πρώτη γνωριμία το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, ώρες 12:00 – 13:30. Προπονητές και αθλητές θα υποδεχτούν όποιον ενδιαφέρεται για το άθλημα και θα λύσουν οποιαδήποτε τυχόν σχετική απορία.

Με την ιστιοπλοΐα ενισχύεται η δυνατότητα προσβασιμότητας καθώς και η εξοικείωση με τη θάλασσα με ασφαλή και ευχάριστο τρόπο. Ο κόσμος της θάλασσας άλλωστε δεν κάνει διακρίσεις και το άθλημα είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις κινητικές αναπηρίες. Η επαφή μαζί της λειτουργεί θεραπευτικά, χαρίζοντας την ελευθερία και την κινητικότητα που συχνά λείπουν από τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία και η δραστηριότητα στη θάλασσα ενισχύει την κοινωνικοποίηση και τη σωματική ενδυνάμωσή τους. Ο ΝΟΑ τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ σε όλα τα τμήματά του και με τη λειτουργία αυτού του νέου τμήματος αποδεικνύει ότι παρά την πανδημία μένει πιστός στην ιστορία του, στις καταστατικές του αρχές που είναι η αγάπη για την θάλασσα και για τον αθλητισμό αλλά κυρίως για τους συνανθρώπους μας χωρίς καμία διάκριση.

Ο ΝΟΑ καλεί όλους τους φορείς και όλους τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν την προσπάθεια μας και να συνδράμουν ώστε αυτός ο σπόρος αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο να αποδώσει καρπούς.

Πηγή: evros24.g

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: