Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό ή όχι;

Δημοσιεύτηκε

στις

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού αναμένονται να έρθουν αρχές του 2021 στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τόσες αναλογούν στην Ελλάδα μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει επαρκής ποσότητα προκειμένου να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με τις δύο δόσεις που προβλέπονται. Καθίσταται όμως και υποχρεωτικός αυτός ο εμβολιασμός προκειμένου να καταπολεμηθεί η Covid-19 που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και 11 μήνες;

Τι προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο

Ο νόμος 4675/2020 που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας στις 11 Μαρτίου φέτος (ΦΕΚ 54/Α) περί «πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας» αναφέρει στο άρθρο 4, παρ. 3β επί λέξει ότι «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Η λέξη «κλειδί»

Το «κλειδί» της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται στη δεύτερη πρόταση που υπογραμμίζει πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ορίζεται για συγκεκριμένη «ομάδα πληθυσμού» και όχι για το σύνολο της κοινωνίας. Όπως εξηγεί στο newsbeast ο κ. Τάκης Βιδάκης, δικηγόρος – συνταγματολόγος και διδάσκων Βιοδίκαιο και Βιοηθική στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στο πανεπιστήμιο Αθηνών, «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Γενικά, δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατί είναι μια ιατρική πράξη και η ιατρική πράξη προϋποθέτει πάντοτε τη συναίνεση του ασθενούς ή του προσώπου που τη δέχεται. Δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση στο σώμα μας χωρίς την άδειά μας».

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αν ταξιδέψουμε π.χ. στην Αφρική

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπληρώνει ωστόσο ότι «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μπορεί να έχει όμως άλλα χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάριν, να θεωρηθεί ως απαραίτητος όρος, προκειμένου να έχουμε μια σειρά από επιλογές. Για παράδειγμα, για να πάμε σε μια χώρα της Αφρικής, θα πρέπει υποχρεωτικά να είμαστε εμβολιασμένοι για τις τοπικές λοιμώξεις, ώστε να μας επιτραπεί η είσοδος. Αυτό δεν έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας όμως όπως έχει καθιερωθεί να την αντιλαμβανόμαστε, γιατί είναι θέμα επιλογών μας. Αν θέλουμε να πάμε στην Αφρική, πρέπει να εμβολιαστούμε. Εάν δεν θέλουμε να πάμε, δεν κάνουμε το εμβόλιο, είναι θέμα επιλογής».

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και οι επιλογές

Όσον αφορά την περίπτωση του κορονοϊού, ο κ. Βιδάλης μας δηλώνει στη συνομιλία που είχαμε μαζί του ότι «η υποχρεωτικότητα ως όρος για την άσκηση κάποιων δικαιωμάτων μπορεί να επιβληθεί μόνο σε δύο περιπτώσεις:

Πρώτον, στην περίπτωση όσων ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό, είναι γιατροί, νοσηλευτές ή διοικητικό προσωπικό σε νοσοκομεία. Εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εμβολιασμός για να μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τη δουλειά.

Δεύτερον, πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ενός ηλικιωμένου εάν θέλει να μπει σε οίκο ευγηρίας. Και στις δυο περιπτώσεις κάποιος μπορεί να επιλέξει φυσικά να μην εμβολιαστεί αλλά αν είναι υγειονομικός δεν θα μπορεί να δουλέψει σε νοσοκομείο και εάν είναι ηλικιωμένος δεν θα μπορεί να εισαχθεί στον οίκο ευγηρίας. Όμως υποχρεωτικότητα του τύπου ας πούμε της επιβολή προστίμων ή αποκλεισμού κάθε δυνατότητας μετακίνησης όταν δεν είμαστε σε κατάσταση καραντίνας, αυτό δεν γίνεται, είναι αντισυνταγματικό. Γι’ αυτό ο προαναφερόμενος νόμος 4675/2020 κάνει μνεία σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Κίνητρα για να αποκτήσουμε την «ανοσία της αγέλης»

«Κατά τη γνώμη μου, προσθέτει ο κ. Βιδάλης, μόνο σε αυτές τις δύο ομάδες (σ.σ. τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους) μπορούμε να προβλέψουμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπήρχε ποτέ γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός. Δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα».

Δίνει όμως και μια ακόμη διάσταση. «Για να μπορέσουμε, όπως υποστηρίζει, να δημιουργήσουμε μια ανοσία στον πληθυσμό (σ.σ. την επονομαζόμενη «ανοσία της αγέλης»), μπορεί να υπάρξουν από την Πολιτεία κίνητρα για τον εμβολιασμό και κάποιοι που δεν θα έκαναν το εμβόλιο να παρακινηθούν και να το κάνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να προβλεφθεί για παράδειγμα ότι σε καθεστώς καραντίνας, θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν χωρίς κανένα περιορισμό όσοι είναι εμβολιασμένοι. Αυτό είναι ένα κίνητρο με σκοπό να μη αφεθεί όλη η δημόσια υγεία στην καλή θέληση του καθενός αλλά να υπάρξει το κρίσιμο ποσοστό που θα φτάσει η κοινωνία στην ανοσία».

Αντισυνταγματική η αθέλητη επέμβαση στο σώμα

Κατά το άρθρο 5 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων μονάχα για «την ελεύθερη μετακίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα». Μπορεί μεν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού να αποτελεί ισχυρό όπλο στη φαρέτρα πρόληψης μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών όπως είναι ο κορονοϊός, αλλά ο εμβολιασμός χωρίς τη θέληση του ατόμου, η αθέλητη επέμβαση δηλαδή στο σώμα του, αντιβαίνει στον σεβασμό και στην προστασία της ανθρώπινης αξίας που κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ακόμη και η επιβολή τυχόν κύρωσης σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού θα ερχόταν σε σύγκρουση με την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός χωρίς την συναίνεση του προσώπου που θα λάβει το παρασκεύασμα ή εάν πρόκειται για ανήλικους, των γονέων τους. Από συνταγματικής άποψης όμως, θα μπορούσε να επιβληθεί σε όσους δεν εμβολιασθούν, περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάντα με γνώμονα την αρχή της αναλογικότητας.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του ENA Channel

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρέμβαση Παναγιωτόπουλου για άμεση ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με ιατρικό προσωπικό

Δημοσιεύτηκε

στις

Με δύο ιατρούς παθολόγους ενισχύεται άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, μετά από συνεννόηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Νομού Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού των δύο ιατρών, μετά την προκήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Καβάλας τη συγκεκριμένη περίοδο είναι εξαιρετικά κρίσιμη, δεδομένης της μεγάλης υγειονομικής μάχης που δίνουν καθημερινά τόσο οι γιατροί και οι νοσηλευτές όσο και το σύνολο του διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην πρωτόγνωρη κατάσταση της αντιμετώπισης των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19.

Στο πλαίσιο της στενής επικοινωνίας και συνεργασίας του Υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη, δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην υπάρξει καμία χρονοκαθυστέρηση και η τοποθέτησή τους να γίνει άμεσα.

Ήδη έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι σχετικοί διορισμοί και οι δύο ιατροί πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | Φωτιά κοντά στην Άσπρη Άμμο

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή της Άσπρης Άμμου Καβάλας. 

Στην φωτιά η οποία είναι ορατή από την Καβάλα έχουν σπεύσει ήδη οχήματα της Π.Υ Καβάλας.

Φωτογραφία Χρήστος Μελίδης

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Φ.Ν.Θ για τα κρούσματα στο Προκόπειο Ίδρυμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ» (ΝΠΙΔ) της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, γνωστοποιεί ότι, ὀπως σε πολλούς Φορείς Υγείας και Προνοίας στη χώρα μας κατά την περίοδο αυτή, ἐτσι και στη Μονάδα μας έχει εντοπισθεί το τελευταίο διάστημα μικρὀς αριθμός θετικών κρουσμάτων του Κορωναϊού σε περιθαλπομένους και εργαζομένους του Ιδρύματος. Με την πρωτοβουλία και την απόλυτη ευθύνη του ΔΣ του Ιδρύματος εδώ και μήνες γίνονται συνεχώς οι απαραίτητες υπεύθυνες ενέργειες για την προφύλαξη της υγείας των τροφίμων και των εργαζομένων. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ήπια και αντιμετωπίζονται υπεύθυνα από τους αρμοδίους σύμφωνα με τις υποδείξεις τοῦ ΕΟΔΥ, της Διευθύνσεως Δημοσίας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητος Καβάλας και της Ιατρού του Ιδρύματος. Απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας όλων των τροφίμων και των εργαζομένων του Εκκλησιαστικού Ιδρύματός μας, ὀπως επίσης και των προσωπικών δεδομένων τους, και προς τούτο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ευθύνης και ευαισθησίας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κορονοϊός | 2.018 νέα κρούσματα, 99 νέοι θάνατοι

Δημοσιεύτηκε

στις

608 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι-Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.001 θάνατοι-Στο 9,5% η θετικότητα βάσει των μοριακών ελέγχων του τελευταίου 24ώρου

Διατηρεί σημαντική απόσταση από τα επίπεδα αρνητικών ρεκόρ τα οποία είχαν σημειωθεί πριν μερικές μέρες ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας ότι σταδιακά το επιδημικό κύμα αρχίζει να κάμπτεται.

Το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.018, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 99.306 (ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων το 53,1% αφορά σε άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.001 θάνατοι.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών οι οποίοι απεβίωσαν είναι 80 έτη, ενώ ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (72,7% άνδρες).

Επίσης 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν πραγματοποιηθεί 21.211 μοριακοί έλεγχοι και 10.307 rapid tests. Με βάση μόνο τους μοριακούς ελέγχους η θετικότητα διαμορφώνεται στο 9,5%.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Ανοιχτά καταστήματα

Επαγγελματικος Οδηγος

Katoikia

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δημοφιλή

Popular posts:

TAP

Mladen Group 34

Monopolio Delivery

Mladen Group 32

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 33

Mladen Group 01

Free Group 01

ΠΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ