ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Libération εναντίον βελγικής Δικαιοσύνης: Γιατί είναι ακόμη στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Η Libération ρίχνει βέλη κατά της βελγικής Δικαιοσύνης σύμφωνα με τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχει δείξει από τη μία στην Εύα Καϊλή και στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, που παραμένουν προφυλακισμένοι. Και απο  την άλλη στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και στον πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαν Κατρεμέρ,  ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, πέρασαν τέσσερις μήνες που η Εύα Καϊλή παραμένει προφυλακισμένη  παρόλο που η ίδια επιμένει στην αθωότητα της, χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη, «η οποία γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης, αποκλειστικά με την εις βάρος της κατηγορία».

Επισημαίνεται  πως παρόλο που ο ρόλος της Καϊλή στην υπόθεση Qatargate είναι περιθωριακός, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο σε υπόγεια βελγική φυλακή, στερούμενη τη δίχρονη κορούλα της, την οποία δεν κατάφερε να δει παρά για μερικές ώρες , ενώ  άλλα άτομα που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα αφέθηκαν ελεύθερα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί οτι το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης που αφορά μια θεωρούμενη αθώα (μέχρις αποδείξεως του εναντίου) είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού ο πρώην Ιταλός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Η Καϊλή στη χειρότερη περίπτωση θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπέλα  δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, ούτε η Καϊλή ούτε ο Ταραμπέλα, που δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη

 Με με  βάσει όσων γνωρίζει ο Ζαν Κατρεμέρ  δηλώνει οτι η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,  αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα

Το Ευρωκοινοβούλιο αποστρέφει το βλέμμα του

Η Liberation υπενθυμίζει ότι η βελγική Δικαιοσύνη είχε χειριστεί πολύ διαφορετικά την υπόθεση ενός πρώην υπουργού της Βαλλονίας, του Σερζ Κουμπλά, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2014 για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ βρέθηκαν στο όνομά του λογαριασμοί με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά η υπόθεση κόλλησε μόνον 24 ώρες, και μετά από εννέα χρόνια καταδικάστηκε τελικά σε φυλάκιση με αναστολή και βαρύ πρόστιμο.

Επίσης, σημειώνει ότι  ο Βέλγος δικαστής Κλεζ, που θα αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς, θέλει να αποχωρήσει, προκαλώντας “έκρηξη”, πόσω μάλλον που δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αφού γνωρίζει ότι η δίκη θα πάρει περίπου δέκα χρόνια

Τέλος καταλήγει στο οτι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αποστρέφει το βλέμμα του εφόσον μερικοί απο τους Ιταλούς Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές  διαμαρτυρήθηκαν για την τύχη της Εύας Καϊλή.

Το ερώτημα εδώ είναι οτι αν η υπόθεση είχε διαδραματιστεί στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία θα υπήρχαν δύο μέτρα και σταθμά στην Ένωση αν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν μπορούσαν από τη φύση τους να παραβιάσουν το Κράτος Δικαίου.

Δυστυχώς, όμως, η υπόθεση Καϊλή δείχνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version