Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η συμμετοχή του Δήμου Καβάλα σε πρόγραμμα ανάδειξης πόλεων-λιμανιών στο επίκεντρο εκδήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών

image_print

«Η ανάδειξη των Μεσαιωνικών Πολιτιστικών Λιμανιών από το Βόρειο Αιγαίο στην Μαύρη Θάλασσα», αποτέλεσε το θέμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, με την συμμετοχή πρέσβεων από έξι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν), την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και την νεοεκλεγείσα δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, το έργο ΛΙΜΗΝ στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας αντιπροσωπεύει μία ξεχωριστής σπουδαιότητας πρωτοβουλία καθώς μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διάχυση εργαλείων πολιτιστικού τουρισμού.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των μεσαιωνικών λιμένων-πόλεων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας επιβεβαιώνει την διαχρονική αξία της Βυζαντινής παράδοσης, υπενθυμίζοντας την μακραίωνη Ελληνική παρουσία και προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινό συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι η Βυζαντινή κληρονομιά αποτελεί για όλες τις χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας το βασικό στοιχείο για την προώθηση του σύγχρονού ευρωπαϊκού προσανατολισμού τους.

Για τον Δήμο Καβάλας η συμμετοχή του στο έργο ΛΙΜΗΝ δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κερδίσει την αναγνωρισιμότητα ως πολιτιστικός τουριστικός προορισμός σε μία αναδυόμενη αγορά και να πρωταγωνιστήσει στην καθιέρωση του θεσμού του Πολιτιστικού Λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας – Βορείου Αιγαίου.

Βασικά στοιχεία για το έργο ΛΙΜΗΝ

Ο κύριος στόχος του έργου «ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο έως τον Εύξεινο Πόντο» είναι να συμβάλει στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας – Βορείου Αιγαίου μέσω της δημιουργίας ενός φορέα για την προώθηση των πόλεων – λιμανιών.

Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού,και εκτός του Δήμου Καβάλας, οι εταίροι περιλαμβάνουν ακόμη έξι φορείς που καλύπτουν τα κυριότερα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, ήτοι Κωνσταντινούπολη, Βάρνα (Βουλγαρία), Κωστάντζα (Ρουμανία), Οδησσό (Ουκρανία) και Βατούμι (Γεωργία). Το έργο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 €, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΘΕΑΤΡΟ

Καβάλα: Η νέα σατιρική κωμωδία «Όχι Άλλο Κάρβουνο» έρχεται στο Ακόντισμα

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Όχι Άλλο Κάρβουνο», που παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Θέατρο Ακοντίσματος στην Καβάλα.
image_print

Η νέα σατιρική κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, «Όχι Άλλο Κάρβουνο», κάνει στάση στην Καβάλα στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, στις 21:15, στο Υπαίθριο Θέατρο Ακοντίσματος.

Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της εταιρείας θεατρικών παραγωγών Μέθεξις του Χρήστου Τριπόδη, με τους δύο κορυφαίους δημιουργούς της ελληνικής κωμωδίας να υπογράφουν τόσο το κείμενο όσο και τη σκηνοθεσία.

Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη σατιρική ματιά στην ελληνική καθημερινότητα, με χιούμορ που σχολιάζει τις οικογενειακές σχέσεις, την επίδραση των social media, την τηλεοπτική πραγματικότητα, την πολιτική επικαιρότητα και τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής.

Μέσα από γρήγορες εναλλαγές σκηνών και καταιγιστικούς ρυθμούς, η παράσταση επιχειρεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που αλλάζει διαρκώς, συνδυάζοντας τη σάτιρα με τη μουσική και το χαρακτηριστικό χιούμορ των Ρέππα – Παπαθανασίου.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Χρανιώτης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Σύλβια Δελικούρα, Κώστας Καζάκας, Μάνος Ιωάννου και Παντελής Καναράκης.

Συντελεστές

Κείμενο: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου
Σκηνικά: Βαλεντίνο Βαλάσης
Ενδυματολόγος: Κώστας Ζήσης
Διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Τριπόδης
Παραγωγή: Μέθεξις

Πληροφορίες παράστασης

Ημερομηνία: Κυριακή 23 Αυγούστου 2026
Ώρα: 21:15
Χώρος: Υπαίθριο Θέατρο Ακοντίσματος, Καβάλα

Προπώληση εισιτηρίων

Αγορά εισιτηρίων εδώ

DNews Widget
Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

Καβάλα: Το «Χάσαμε τη Θεία Στοπ» έρχεται στο Ακόντισμα

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Χάσαμε τη Θεία Στοπ», που παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Θέατρο Ακοντίσματος στην Καβάλα.
image_print

Στο Υπαίθριο Θέατρο Ακοντίσματος στην Καβάλα παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 η θεατρική παράσταση «Χάσαμε τη Θεία Στοπ» του Γιώργου Διαλεγμένου, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο νέο θέατρο ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, η παράσταση ταξιδεύει σε πόλεις της χώρας, σε παραγωγή της εταιρείας θεατρικών παραγωγών Μέθεξις και σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη.

Το έργο μεταφέρει το κοινό στο Γκάζι της δεκαετίας του 1950, όπου ο Θανάσης και η Ουρανία ζουν μέσα στη φτώχεια, τη μιζέρια και τη διαρκή γκρίνια. Στο διπλανό δωμάτιο βρίσκεται η κατάκοιτη και ετοιμοθάνατη θεία τους, στην κληρονομιά της οποίας έχουν στηρίξει όλες τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή.

Ένας καβγάς, μία λάθος κίνηση και ένας θάνατος που έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο ανατρέπουν τα πάντα. Η πολυπόθητη λύση δεν έρχεται και ο θάνατος γίνεται η αφορμή για να αποκαλυφθούν, μέσα από το σκληρό και σαρκαστικό χιούμορ του Γιώργου Διαλεγμένου, οι ψευδαισθήσεις, οι ενοχές και τα αδιέξοδα των ηρώων.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, αλφαβητικά, οι Βίβιαν Κοντομάρη, Νατάσσα Κοτσοβού, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Σουξές, Χρήστος Τριπόδης και Αγνή Χιώτη. Μαζί τους εμφανίζονται οι Βασίλης Γιαννέλος και Βαλεντίνο Βαλάσης, ενώ ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Χρύσας Ρώπα.

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Διαλεγμένος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη
Εικαστική επιμέλεια: Βαλεντίνο Βαλάσης
Creative Agency: GRID FOX
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Τριπόδης
Παραγωγή: Χρήστος Τριπόδης – Μέθεξις

Πληροφορίες παράστασης

Ημερομηνία: Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026
Χώρος: Υπαίθριο Θέατρο Ακοντίσματος, Καβάλα
Διάρκεια: 100 λεπτά με διάλειμμα
Καταλληλότητα: Για θεατές άνω των 12 ετών

Ηλεκτρονική Προπώληση: ΕΔΩ

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Λαϊκή Συσπείρωση: Στο επίκεντρο το λιμάνι του Λιμένα – Σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με τον Δήμο

Άποψη του λιμανιού του Λιμένα Θάσου, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει ερωτήματα για την κατάσταση των λιμενικών υποδομών και τις παρεμβάσεις αποκατάστασης.
image_print

Το ζήτημα της κατάστασης του λιμανιού του Λιμένα Θάσου φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, καταθέτοντας ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον δήμαρχο Ελευθέριο Κυριακίδη και τη δημοτική αρχή.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση των λιμενικών υποδομών, υποστηρίζοντας ότι οι φθορές και η διάβρωση που παρατηρούνται στο λιμάνι του Λιμένα αποτελούν αποτέλεσμα διαχρονικής έλλειψης συντήρησης και ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και για τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής σχετικά με την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει οκτώ ερωτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, την ύπαρξη τεχνικών μελετών και εκθέσεων, τους υποβρύχιους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, την ασφάλεια της πρόσβασης και του ελλιμενισμού των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων έργων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

Η παράταξη υποστηρίζει ότι απαιτείται άμεσος σχεδιασμός και επαρκής κρατική χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της βασικής πύλης σύνδεσης της Θάσου με την ηπειρωτική χώρα.

Η πλευρά του Δήμου

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση της δημοτικής αρχής στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημόσιες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις του Δήμου Θάσου και του δημάρχου Ελευθέριου Κυριακίδη, η αποκατάσταση του λιμανιού του Λιμένα αποτελεί έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ως προς τις διαδικασίες ωρίμανσης και χρηματοδότησής του.

Όπως έχει γνωστοποιήσει ο Δήμος, έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες τεχνικές και διοικητικές ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στον κεντρικό λιμένα, ενώ το θέμα παρακολουθείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς πρόκειται για έργο που απαιτεί εγκρίσεις και χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή καλείται να τοποθετηθεί επί των ερωτημάτων που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την κατάσταση του λιμανιού και τον προγραμματισμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en