Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στους Ιερούς Ναούς του Ν. Καβάλας (φωτογραφίες και βίντεο)

Ημέρα πένθους είναι η σημερινή, Μεγάλη Παρασκευή, για τη Χριστιανοσύνη, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Οι πιστοί συνηθίζεται να προσκυνούν τον Επιτάφιο όλο το απόγευμα της Μ. Παρασκευής μέχρι την τέλεση του όρθρου του Μ. Σαββάτου. Πολλοί περνούν και κάτω από το κουβούκλιο του Επιταφίου. Ο Επιτάφιος περιφέρεται σε κεντρικά σημεία της ενορίας.

Η πομπή σταματά σε διάφορα σημεία και αναπέμπεται δέηση. Όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ενορίες οι πομπές των επιταφίων συναντώνται και συναγωνίζονται στον στολισμό. Όσοι πιστοί μένουν στα σπίτια τους βγαίνουν έξω με αναμμένα κεριά, όταν περνάει ο Επιτάφιος.

Ιερός ναός Αγίου Ιωάννη Καβάλα

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χρυσούπολης

Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Επιταφίου στη Χρυσούπολη. Η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο επιτάφιος θρήνος, η εις Άδου κάθοδος. Πλήθος πιστών, τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας συνέρρευσαν στους ιερούς ναούς της Χρυσούπολης για να παρακολουθήσουν και να προσευχηθούν κατά την τέλεση του όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου.

Πιστοί όλων των ηλικιών γέμισαν τους ιερούς ναούς, καθώς μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, στάθηκε φέτος εφικτή η τέλεση των ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς αριθμητικό περιορισμό στην παρουσία πιστών.  Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν  ασφυκτικά γεμάτος απο πιστούς, ενώ την ακολουθία παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης και ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης.   Ο επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στη Χρυσούπολη συνοδεύτηκε από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Η συνάντηση των επιταφίων των ενοριών του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου έγινε στον κυκλικό κόμβο στο κέντρο της Χρυσούπολης.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κλιμάκιο της Πατριωτικής Ένωσης – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στην Δράμα

Τα στελέχη της Πατριωτικής Ενώσεως βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση και εγρήγορση.

Η καρδιά της παράταξης χτύπησε δυνατά στην Δράμα καθώς κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τον πρ. βουλευτή και νυν υποψήφιο βουλευτή Ημαθίας Κώστα Γιοβανόπουλο, πραγματοποίησε συνάντηση μεταφέροντας πατριωτικά μηνύματα αλληλεγγύης, αγωνιστικούς χαιρετισμούς και κατευθυντήριες οδηγίες του Προέδρου κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Υπό τον συντονισμό του κ. Πέτρου Τσολιά, συντονιστή Ανατολικής Μακεδονίας, φίλοι και στελέχη αντάμωσαν στη Δράμα, ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις εργασίας με υποψήφιους βουλευτές και ενεργά ενδιαφερόμενους σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Μεταφέροντας το δικο του μήνυμα  ο πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, προκαλεί όλους  τους πολίτες σε δυναμική παρουσία, ενωμένους και πανέτοιμους, για μια περήφανη Ελλάδα.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ερωτήματα για την μετακίνηση του Αγάλματος του Καπνεργάτη στην Καβάλα – Τι απαντά η Τεχνική Υπηρεσία

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία Καπνεργάτη τοποθετήθηκε εξαρχής εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης αλλά και για τα αποτελέσματά της αναφορικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα προκαλέσει.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

Από όσα τελικά αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, η υπόθεση της ανάπλασης της πλατεία Καπνεργάτη έχει … μεγαλύτερο βάθος. Τα σχέδιά τους δεν είναι τόσο αθώα. Ο εξοβελισμός του μνημείου των μεγάλων εργατικών αγώνων της πόλης και της περιοχής υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Η κυρίαρχη αστική ιδεολογία επιδιώκει, «με νύχια και με δόντια», να ξεχαστεί ότι το καπνεργατικό κίνημα της Καβάλας, η ανάπτυξη του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους σήμερα, που καλούνται όπως και τότε, όπως πάντα, να στριμώξουν τα δικαιώματά τους και τις διεκδικήσεις τους στα όρια του «εφικτού», στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα μπροστά στο «βαρύ χειμώνα» που μας ετοιμάζουν, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα παίρνουν τα μέτρα τους για να διατηρηθεί η «κοινωνική συνοχή και ειρήνη», να υποστείλει δηλαδή ο λαός και η νεολαία τη σημαία του αγώνα και των διεκδικήσεών του. Σε αυτή την κατεύθυνση εντείνεται η διαστρέβλωση και αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας.

Όποιες “αλλαγές” όμως και “αναπλάσεις” κι αν γίνουν, ένα δε μπορεί, δεν πρέπει, δε γίνεται, δε θα επιτρέψουμε να αλλάξει. Η ιστορία αυτού του τόπου. Αυτό που συμβολίζει αυτή η πλατεία, αυτό το εμβληματικό άγαλμα του καπνεργάτη και της καπνεργάτριας στο κέντρο της.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να μη προχωρήσει στην περιθωριοποίηση του αγάλματος και την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πλατείας.

Οι εργαζόμενοι της Καβάλας, οι νέοι και οι επόμενες γενιές, σε αυτή την πλατεία θα συνεχίζουν να συναντιούνται αγωνιστικά, στις μεγάλες απεργίες και τις διαδηλώσεις, πιάνοντας το νήμα από το ηρωικό καπνεργατικό κίνημα της «κόκκινης» Καβάλας. Και το άγαλμα θα δεσπόζει στην πλατεία και στις καρδιές των καβαλιωτών.

Καβάλα 0510-2022

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή ΥΕΘΑ στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Πρωτοβουλίας ADRION στη Βενετία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε, σήμερα Τρίτη 04 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία. Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), Σλοβενίας, κ. Μαριάν Σάρετς (Marjan Šarec), Κροατίας κ. Μάριο Μπάνοτζιτς (Mario Banožić), Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Raško Konjević) και Αλβανίας κ. Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi).

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των Κρατών-Μελών της Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ADRION, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προωθεί τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) .

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό Ομόλογό του, κ. Γκουερίνι, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.

 

H Σύνοδος των Υπουργών ADRION υιοθέτησε την κατωτέρω Κοινή Δήλωση:

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ :

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ,

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ,

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ,

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ (ADRION)

______________________________________________________________

Εμείς, οι Υπουργοί Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας συνεδριάσαμε στη Βενετία την 4η Οκτωβρίου 2022.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου,

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου ότι η συνεργασία μας εδράζεται στον πλήρη  αμοιβαίο σεβασμό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίσαμε τη σημασία της  συνεργασίας μας στο πλαίσιο της ADRION, ως επιτυχές παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας η οποία εγκαθιδρύθηκε το 2004 και βασίζεται: στην συμπεριληπτικότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό συμφέρον για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην λεκάνη Αδριατικής και Ιονίου.

Αναγνωρίσαμε και εξήραμε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την Πρωτοβουλία ADRION κατά την περίπου εικοσαετή περίοδο συνεχών δραστηριοτήτων  και δέσμευσης της για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, και την πλήρη επίγνωση της καταστάσεως ασφαλείας  στη Λεκάνη Αδριατικής – Ιονίου.

Εκτιμήσαμε την πολύτιμη συνεισφορά που προσέφερε η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) ως εργαλείο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε κύριους τομείς πολιτικής προς όφελος όλης της περιοχής.

Αναγνωρίσαμε την επιτακτική ανάγκη να ανταπεξέλθουμε σε ένα αυξανόμενο εύρος προκλήσεων και κινδύνων της θαλάσσιας ασφάλειας και να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές που επηρεάζουν την περιφερειακή μας ασφάλεια και σταθερότητα, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και η διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Τονίσαμε τη σημασία της διατήρησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των χωρών μας, για να επιτύχουμε ένα βελτιωμένο επίπεδο ναυτικής ασφάλειας και να ενισχύσουμε την κοινή μας ικανότητα για παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών, Έρευνας και Διάσωσης και Ανάπτυξης Δυνατοτήτων.

Η ADRION, μέσω και του επιχειρησιακού της στοιχείου, της ναυτικής δύναμης «On Call Maritime Force» (OCMF), έχει αποδειχθεί αξιόπιστο εργαλείο για τα εξής:

 • Προώθηση της εκπαίδευσης, της ενσωμάτωσης, της ανάπτυξης δυνατοτήτων, της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης,
 • Επίτευξη αξιόπιστης ναυτικής παρουσίας στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου, όταν ενεργοποιείται,
 • Επίτευξη Ναυτικής Προστασίας και τεχνογνωσίας για το περιφερειακό ναυτιλιακό περιβάλλον.

Με Γνώμονα  την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση   της συνεργασία μας, ενθαρρύνουμε τους Αρχηγούς Ναυτικού της ADRION:

 • να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αναθεωρηθείσης από τα κράτη – μέλη Τεχνικής Διευθέτησης,
 • να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την προβολή της πρωτοβουλίας,
 • να προωθήσουν και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τα διδάγματα που αποκόμισαν εντός της ADRION σε φόρουμ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ,
 • να ενισχύσουν την αξιοποίηση δυνατοτήτων, διερευνώντας την υλοποίηση της αντίληψης «συνένωσης και κοινής χρήσης» στα εθνικά μέσα, ώστε να εντοπίσουν και να αναπτύξουν κοινές απαιτήσεις και να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες,
 • να επαυξήσουν, μέσω μιας προσέγγισης με μεγάλα βήματα, την κοινή Επίγνωση Καταστάσεων στον ναυτικό τομέα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό ήδη υφιστάμενα εργαλεία, όπως το Εικονικό Κέντρο Περιφερειακής Ναυτιλιακής Κίνησης (Virtual-Regional Maritime Traffic Centre).
 • να προωθήσουν την Ναυτική Προστασία στην περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου μέσω της ενεργοποίησης της OCMF σύμφωνα με τον προγραμματισμό που σχεδιάστηκε,
 • να επιδιώξουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό με επιχειρήσεις  του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εντός της Περιοχής Ευθύνης της ADRION,
 • να εξερευνήσουν οποιοδήποτε επιπρόσθετο πεδίο δραστηριότητας, κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δύναται να λειτουργήσει προς όφελος της ADRION.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: