Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Η πανδημία δεν τελείωσε» | Τι ξέρουμε για τις παραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 -Ειδικός απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα

Δύο νέες υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, οι BQ.1 και BQ.1.1, κερδίζουν γρήγορα έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν μπαίνουμε και πάλι σε μια νέα φάση της πανδημίας, αφού τα δύο νέα αυτά στελέχη αντιπροσωπεύουν πλέον το 27% των λοιμώξεων από τις 29/10.

Και οι δύο είναι απόγονοι του BA.5, της παραλλαγής Όμικρον που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο εδώ και μερικούς μήνες. Αν και φαίνεται να είναι πιο συχνές στις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, οι BQ.1 και BQ.1.1 έχουν επίσης εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να έχει ταξινομήσει το στέλεχος BQ.1 ως μια παραλλαγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Με βάση τις εκτιμήσεις μοντελοποίησης, το ECDC αναμένει ότι από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου πάνω από το 50% των λοιμώξεων από Covid θα οφείλονται στις BQ.1 και BQ.1.1. Μέχρι τις αρχές του 2023 θα μπορούσαν να ευθύνονται για περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων.

Τι ξέρουμε για τις παραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1

Ωστόσο, όταν ακούμε για νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, τα βασικά ερωτήματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι τρία: Α) Πόσο πιο μεταδοτικές είναι από τις προηγούμενες; Β) Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια; Γ) Είναι ικανές να ξεφύγουν από την ανοσολογική μας απόκριση;

Απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα επιχείρησε να δώσει με άρθρο της στον διαδικτυακό ιστότοπο «theconversation» η Μανάλ Μοχάμεντ, ανώτερη λέκτορας Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ.

 1.Είναι πιο μεταδοτικές;

Όπως σημειώνει η ειδικός στο άρθρο της, «η μεταδοτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός παθογόνου να μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Το χαρακτηριστικό αυτό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με το παθογόνο, τον ξενιστή του και το περιβάλλον.

Σε αυτό το στάδιο, διαθέτουμε περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το πόσο μεταδοτικές είναι αυτές οι δύο νέες παραλλαγές. Όμως, το BQ.1.1 φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπολογίζουν ότι χρειάστηκαν μόνο 19 ημέρες για να αυξηθεί οκταπλάσια από 5 σε 200 αλληλουχίες.

Αν και οι BQ.1 και BQ.1.1 αποτελούν επί του παρόντος ένα μικρό ποσοστό όλων των κρουσμάτων COVID παγκοσμίως, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των μολύνσεων αυξάνεται με ρυθμό που υποδηλώνει ότι είναι πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν».

2. Μπορούν να ξεφύγουν από το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Όπως συνεχίζει η Μανάλ επιχειρώντας να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, «το ECDC αναφέρει ότι η παρατηρούμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του BQ.1 πιθανώς οφείλεται κυρίως στη διαφυγή του ανοσοποιητικού. Αυτό αναφέρεται στην ικανότητα του ιού να αποφύγει την ανοσολογική μας απόκριση από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Το BQ.1 και το BQ.1.1 περιέχουν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 που του επιτρέπει να προσκολλάται και να μολύνει τα κύτταρά μας. Αυτές οι μεταλλάξεις περιλαμβάνουν K444T, N460K, L452R και F486V. Το BQ.1.1 περιέχει μια πρόσθετη μετάλλαξη, την R346T, που βρίσκεται επίσης στην παραλλαγή BA.5. Αυτές οι μεταλλάξεις έχουν συσχετιστεί με σημαντική διαφυγή του ανοσοποιητικού και διαφυγή αντισωμάτων».

Και συνεχίζει: «Μια μελέτη έδειξε πως είναι πιθανό η ανοσία που προκαλείται από τη μόλυνση από προηγούμενες υποομάδες της Όμικρον και τον εμβολιασμό να μην παρέχει ευρεία προστασία έναντι της μόλυνσης BQ.1.1. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι προδημοσίευση, που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Παρόλο που τα τρέχοντα εμβόλια COVID και οι προηγούμενες λοιμώξεις παρέχουν καλή προστασία έναντι σοβαρής νόσου, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από τη μόλυνση ή την επαναμόλυνση. Ομοίως, ενώ μειώνουν τη μετάδοση του COVID, δεν την αποτρέπουν πλήρως. Και αυτές οι νέες παραλλαγές φαίνεται να έχουν την υψηλότερη ικανότητα ανοσολογικής αποφυγής μέχρι σήμερα».

3. Μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια;

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για τη σοβαρότητα της ασθένειας που σχετίζεται με την BQ.1 ή την BQ.1.1. Αλλά, με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, τα νέα είναι καλά σε αυτό το μέτωπο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια από την BA.4 και την BA.5. Ωστόσο, μια πρόσφατη προτυπωμένη μελέτη υποδηλώνει ότι η BQ.1.1 θα μπορούσε να είναι ανθεκτική στο Evusheld, μια θεραπεία αντισωμάτων που έχει σχεδιαστεί για την προστασία ατόμων που είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα εμβόλια COVID», υπογραμμίζει η ειδικός.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Πέρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι BQ.1 και BQ.1.1 έχουν επίσης εντοπιστεί και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς, όπου ανιχνεύθηκαν σε λύματα.

Σύμφωνα με τη Μανάλ, «η συνεχής εμφάνιση νέων παραλλαγών COVID δείχνει ότι ο ιός είναι ακόμα πολύ κοντά μας και εξελίσσεται ραγδαία. Καθώς αντιμετωπίζουμε επανεμφανίσεις που κατευθύνονται προς τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, πρέπει να παρακολουθούμε αυτές και οποιεσδήποτε άλλες νέες παραλλαγές και να παρατηρούμε προσεκτικά τον τρόπο συμπεριφοράς τους»

iefimerida.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ηράκλειο: Θρίλερ για τη ζωή επιβάτη σε πτήση από Θεσσαλονίκη

Ηράκλειο: Μεγάλη ταλαιπωρία για ηλικιωμένο επιβάτη – Καταγγελίες από στενούς συγγενείς του

Μία περιπετειώδη πτήση είχε ένας 74χρονος επιβάτης που επέβαινε σε πτήση από Θεσσαλονίκη Ηράκλειο καθώς υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» έσπευσε ασθενοφόρο και τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Τη σκυτάλη πήραν στενοί συγγενείς του, που απειλούν να στραφούν νομικά κατά της αεροπορικής εταιρείας αλλά και των υπευθύνων του αεροδρομίου στην Κρήτη καθώς όπως περιγράφουν λίγο έλειψε να στοιχίσει την ζωή του 74χρονου.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μέλος της οικογένειας, ο 74χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες να ταξιδέψει στο Ηράκλειο προκειμένου να μεταφερθεί σε Κέντρο Αποκατάστασης.

Μάλιστα έγιναν ειδικές συνεννοήσεις με την αεροπορική εταιρεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα και με όλα όσα θα χρειαζόταν στην διάρκειά του, όπως για παράδειγμα παροχή οξυγόνου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει η οικογένεια, η ταλαιπωρία τους άρχισε ήδη από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου υπήρξε καθυστέρηση μιας ώρας, μέχρι να μπορέσει να μπει στο αεροπλάνο ο άνδρας και να ξεκινήσει το ταξίδι.

Στην διάρκεια της πτήσης φέρεται να υπέστη ένα λιποθυμικό επεισόδιο, το οποίο ήταν και αυτό που προκάλεσε την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο. Και εκεί όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συγγενείς του 74χρονου, υπήρξε καθυστέρηση αντιμετώπισης του περιστατικού από την γιατρό του αεροδρομίου, καθώς – όπως υποστηρίζουν – είχαν πρώτα βγει όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους.

Και μπορεί η ζωή του 74χρονου, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Νοσοκομείο, να μην διατρέχει κίνδυνο, η οικογένεια του άνδρα αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά τόσο κατά της αεροπορικής εταιρείας όσο και κατά των υπευθύνων του αεροδρομίου «Καζαντζάκης».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μεγάλες διακρίσεις από Καβαλιώτικες επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα

Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στο ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) έγιναν οι βραβεύσεις επιχειρήσεων και οργανισμών και φορέων από το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης “INBIAN”, αποκλειστικό εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Διαχείρισης Ποιότητας (EFQM).

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς που βραβεύτηκαν ήταν και τα εστιατόρια ΑΠΙΚΟ, ΨΑΡΑΚΙ αλλά και το Κουτούκι του Σαρρή.

Μάλιστα ο Γιάννης Σαρρής προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση :

«Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτήν την ομάδα! Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου κάθε έναν και κάθε μία που είναι δίπλα μου καθημερινά και προσπαθούν για ένα άψογο αποτέλεσμα. Αυτό το διεθνές βραβείο είναι αναγνώριση της προσπάθειας όλων μας»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσκεψη Αλέξη Πολίτη στην Πέρνη | Άκουσε τα προβλήματα και ξεναγήθηκε στο χωριό

Όπως γράφει ο κάτοικος της Πέρνης Στέλιος Χουτσούκος : 

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη στο χωριό μας.

Τετάρτη 23/11/22 και ώρα 18μμ ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης επισκέφθηκε το χωριό μας μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΤΣ Πέρνης κ. Θεόδωρου Αλεξανδρόπουλου.

Δύο ήταν οι λόγοι της πρόσκλησης προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη

Α) Να τον ευχαριστήσει για την άμεση ανταπόκριση – επίλυση του προβλήματος άρδευσης (Ανατολικά-Δυτικά) της Πέρνης με μία νέα αντλία στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται  στην ΕΟ ανάμεσα Πέρνη- Γραβούνα.

Αν και το θέμα είχε τεθεί στον προηγούμενο αντιπεριφερειάρχη  από την αρχή που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, όμως το θέμα έμεινε στάσιμο.

Μόλις ανέλαβε Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ο κ. Αλέξης Πολίτης έβαλε το θέμα σε άμεση προτεραιότητα όπως με πληροφόρησε ο πρόεδρος του ΤΣ Πέρνης κ. Αλεξανδρόπουλος.

Σε λίγες ημέρες στο αντλιοστάσιο θα υπάρχουν δύο αντλίες ώστε να επιλυθεί το θέμα της σωστής άρδευσης της συγκεκριμένης αγροτικής περιοχής

Β) Ο πρόεδρος ζήτησε να στείλει η αντιπεριφέρεια  μηχάνημα διάνοιξης του αγροτικού δρόμου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση από την γειτονιά του (Μεσαίου) προς τους πρόποδες του βουνού μέχρι την Εκάλη που θα χρησιμεύσει και για λόγους δασικής προστασίας (Πυρόσβεση).

Το δίκαιο αίτημα του προέδρου έγινε δεκτό και σε λίγες ημέρες το μηχάνημα από την αντιπεριφέρεια θα αποκαταστήσει τον αγροτικό δρόμο.

Γ) Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου όπου παρόντες ήταν εκτός από τον πρόεδρο του ΤΣ Πέρνης ο αντιδήμαρχος κ. Κιοτζένης  Γεώργιος ο κ. Καλτάκης Ιωάννης εκ μέρους του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και ο υπογράφων εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρνης

Εκ μέρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ζήτησα από τον κ. Αλέξη Πολίτη να βοηθήσει τον Σύλλογο σ αυτή του την σημαντική προσπάθεια να δημιουργήσει Βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο. Το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου το είδε με θετική διάθεση, διαβεβαιώνοντας πως πολύ άμεσα θα έχουμε την ανάλογη βοήθεια της αντιπεριφέρειας Καβάλας.

Δ) Ξεναγήσαμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη στο πρώην Δημοτικό- Γυμνάσιο Πέρνης, στον χώρο που θα δημιουργήσουμε την Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο.

Ο κ. Πολίτης επισκέφθηκε όλες τις αίθουσες του πρώην σχολικού συγκροτήματος, και έμεινε άφωνος πως αυτό το τεράστιο εκπαιδευτικό συγκρότημα κρίθηκε ακατάλληλο.

 

Τέλος θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη για την τοποθέτηση δεύτερης αντλίας, όπως επίσης πολύ σύντομα ελπίζουμε να τον ευχαριστήσουμε για την βοήθεια του να λειτουργήσουμε την Βιβλιοθήκη το Λαογραφικό Μουσείο και τις άλλες πλούσιες και σημαντικές δραστηριότητες του Πολιτιστικού μας Συλλόγου

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: