ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώνει το πλαφόν στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας (off-patent και γενόσημα).

Η επιβολή του πλαφόν – απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ – είχε «παγώσει» από τον Ιούνιο του 2014, κατόπιν προσωρινής διαταγής του τότε προέδρου του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζου και μετά από προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), οι οποίοι ζήτησα την αναστολή και ακύρωση της απόφασης για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Το εν λόγω πλαφόν έθετε συγκεκριμένα μηνιαία όρια συνταγογράφησης ανά γιατρό, τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας, στην οποία δραστηριοποιείται.

Η Ολομέλεια, με τις υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/2016 αποφάσεις της, ακύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, η έκδοση της οποίας είναι αντισυνταγματική.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version