ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη Γαλλίας- Γερμανίας για το κορονο-ομόλογο, η οργή της Ιταλίας και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο Μακρόν πιέζει το Βερολίνο για την έκδοση ευρωομολόγου

Ο  κορονοϊός αφήνει πίσω του κάθε μέρα όλο και περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, ταυτόχρονα όμως δοκιμάζει τα εθνικά συστήματα υγείας που έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές την τελευταία 20ετία, αλλά και φέρνει στην επιφάνεια τις εσωτερικές αντιφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο διαφορετικές λογικές στην αντιμετώπιση κρίσεων και την οικονομική διαχείριση: Από τη μία η Γερμανία και οι πλούσιες χώρες του Βορρά, από την άλλη ο Νότος και η Γαλλία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κομβικός για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ γαλλογερμανικός άξονας δοκιμάζεται για άλλη μία φορά, ενώ η Ιταλία ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας και η χώρα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία του κορονοϊού βράζει από οργή μετά το αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη κορυφής, καθώς εννέα χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία) ζήτησαν την έκδοση κορονο-ομολόγου, πλην όμως η Γερμανία και οι “οπαδοί της σταθερότητας” (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία κα) αρνούνται σθεναρά. Το αποτέλεσμα ήταν ως γνωστόν να πετάξουν οι 27 το μπαλάκι στο Eurogroup, το οποίο καλείται σε δύο εβδομάδες να προτείνει αυξημένα συνολικά ευρωπαϊκά μέτρα. Μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες όμως, η επιδημία μπορεί να έχει ήδη λάβει ακόμη πιο τραγικές διαστάσεις…

Ο ιταλικός τύπος έκανε λόγο για μία Ευρώπη νεκρή και άσχημη. Ακόμη και η φιλοευρωπαϊκή Corriere della Serra εκτιμά ότι: “Εάν η Ευρώπη δε συμφωνήσει, το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει”. Ο δε πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έκανε λόγο για “μαζοχιστικό εγωισμό των υπέρμαχων της λιτότητας”, που είναι μυωπικός και επικίνδυνος για όλη την Ευρώπη. Παρότι η Γερμανία, όπου παρά τις περικοπές της ατζέντα Σρέντερ το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν τόσο ισχυρό ώστε να αντέχει ακόμη με αποτέλεσμα να έχει το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό, ανέλαβε να περιθάλψει σε νοσοκομεία της ασθενείς από Ιταλία και Γαλλία, το γεγονός ότι η Κίνα, αλλά και η Ρωσία έστειλαν υγειονομικό υλικό στην Ιταλία, την ώρα που οι Γερμανοί και οι Γάλλοι σταματούσαν τις εξαγωγές, συνέβαλλε στο αντιευρωπαϊκό και αντιγερμανικό αίσθημα των Ιταλών.

Όπως αναφέρει και το γερμανικό περιοδικό Spiegel αν και η ΕΕ έχει προβεί σε κινήσεις μέχρι πρότινος αδιανόητες (έχει αναστείλει τους κανόνες του χρέους και του ελλείμματος, απελευθέρωσε σε μεγάλο βαθμό κρατικές ενισχύσεις και όρισε δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση του κορονοϊού), η αίσθηση των πολιτών ιδίως σε Ιταλία και Ισπανία είναι πως “στο Νότο πεθαίνουν και στο Βορρά αποταμιεύουν”.

Το Spiegel επισημαίνει δε ότι ο καυγάς για τα χρήματα μπορεί να ενισχύσει τους εθνικούς εγωισμούς και τις διαχωριστικές γραμμές Βορρά- Νότου, ενώ το τραγικό είναι ότι η ΕΕ θα μπορούσε πολύ εύκολα να αναλάβει ρόλο ηγετικό παγκοσμίως στη διαχείριση της κρίσης, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχουν ήδη αποδειχθεί ανίκανοι να το πράξουν.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version