Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Με την πανδημία να εξακολουθεί να πιέζει την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις και τα χρέη να έχουν αρχίσει να πνίγουν τα νοικοκυριά, ειδικά αυτά που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, η κυβέρνηση έχει έτοιμη νέα λίστα με μέτρα στήριξης, τα οποία μόνο για το επόμενο δίμηνο θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πέρα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που θα ακολουθήσουν, και το πρόγραμμα των παγίων δαπανών, η κυβέρνηση υπό τον φόβο εκτίναξης των οφειλών αλλά και των εκτιμώμενων λουκέτων στην αγορά, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 200.000, έχει σχεδιάσει και πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται ανάλογα με την πανδημική κρίση και τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν φέτος και όποια ποσά ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με χαριστικό τρόπο θα επιβαρύνουν το έλλειμμα το φετινό. Αν και αρχικός στόχος ήταν όλα να συσσωρευτούν στο τρέχον έτος, πλέον η τάση αυτή αλλάζει, καθώς η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της και να διογκώνει το φετινό έλλειμμα σε επίπεδα που πρέπει να αποφευχθούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρεμβάσεις έχουν ήδη αρχίσει να εξειδικεύονται και θα εφαρμόζονται σταδιακά ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Αλλαγές σχεδιάζονται στις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές, στην προκαταβολή φόρου για το 2022, στις ρυθμίσεις οφειλών, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και νέο πακέτο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου. Ταυτόχρονα και παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας, στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα υλοποιούνται ανάλογα με τις πιέσεις που θα δέχεται η αγορά.

Η λίστα με τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

1. Αλλαγές στις επιστρεπτέες των τριών πρώτων κύκλων. Σήμερα για τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές προβλέπεται ένα ποσό να μην επιστρέφεται (μεγαλύτερο από το 30%-40% που σήμερα ισχύει για εταιρείες με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης έως την 1η/6/2021, αν έχουν πάνω από 20 άτομα προσωπικό ή με πτώση τζίρου τουλάχιστον 70% την ανάλογη περίοδο του 2021 αντίστοιχα). Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει. Μάλιστα, το βασικό κριτήριο ένταξης ήταν ελάχιστη πτώση τζίρου 10%, σε αντίθεση με το 20% που ίσχυσε στους υπόλοιπους κύκλους. Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, η βελτίωση των όρων των 3 πρώτων κύκλων δεν θα είναι οριζόντια. Δρομολογείται η εισαγωγή ενός κριτηρίου μείωσης τζίρου. Δηλαδή, ανάλογα με την πτώση του τζίρου, θα αποφασιστεί το τμήμα του ποσού που θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο ανεξάρτητα από τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, που θα ισχύσει ως πρόσθετο στοιχείο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση του τζίρου, τόσο η επιχείρηση θα φτάνει στο 50%, που θα είναι και το ανώτατο όριο που δεν επιστρέφεται από το ποσό που έχει ληφθεί.

2. Επιστρεπτέα 6. Έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις. Συνολικά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων περί τα 500 εκατ. ευρώ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι αντίστοιχες με αυτές του 5ου κύκλου . Το 50% του ποσού αποτελεί ενίσχυση και το υπόλοιπο δεν πρόκειται να επιστραφεί. Ο κύκλος της 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα κλείσει υπό κανονικές συνθήκες στις 22 Φεβρουαρίου, ενδεχομένως να υπάρχει μικρή παράταση δύο τριών ημερών.

3. Επιστρεπτέα 7. Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη επιστρεπτέα προκαταβολή, που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθούν υπόψη οι δύο πρώτοι μήνες του 2021 και ένα τμήμα του Μαρτίου, το οποίο θα συγκριθεί με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 7 είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν σημαντικά τα ανώτατα ποσά στα επίπεδα που προβλέπουν και οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες. Αυτό θα κριθεί ανάλογα με το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο τον Μάρτιο. Όσο μικρότερες είναι οι ζημίες στο λιανεμπόριο, τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Αντίθετα, με κλειστό το λιανεμπόριο αυξάνονται οι δικαιούχοι και περιορίζονται τα ανώτατα ποσά ανά δικαιούχο.

4. Πάγιες δαπάνες. Το νέο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφορά την κάλυψη παγίων δαπανών ζημιογόνων εταιρειών με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% την περίοδο 3/2020 – 12/2021. Από τους κανόνες της Ε.Ε. ορίζεται πως πρέπει να καταγραφούν οι δαπάνες και να αφαιρεθεί από αυτές κάθε είδους επιδότηση που έχει λάβει η εταιρεία ή ο ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. επιστρεπτέα, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιδότηση ενοικίων, “Συν-Εργασία” κ.λπ.). Αν και πάλι εμφανίζει ζημίες, αλλά και έχει πτώση τζίρου πάνω από 30%, θα μπορεί να λάβει στήριξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα πλατφόρμα για την καταγραφή των δαπανών, ανάλογη με αυτήν των εσόδων που διατηρεί στην ΑΑΔΕ. Όσον αφορά τα ανώτατα ποσά ανά εταιρεία, τριπλασιάστηκαν στα 10 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση προκαταβολής φόρου 2022. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καταγράψουν μείωση του τζίρου, εξέλιξη που θα τις οδηγήσεις αφενός στην καταβολή μειωμένου φόρου, αφετέρου στη συρρίκνωση και του ποσού της προκαταβολής φόρου. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες καταβολής φόρου αλλά και προκαταβολής φόρου. Επί της ουσίας, για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον Προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης και προκειμένου να μην προχωρήσει σε μια γενικευμένη όπως πέρυσι μείωση της προκαταβολής φόρου, θα εστιάσει στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5%. Αντίθετα, θα την γλιτώσουν εξολοκλήρου όσοι είχαν πτώση τζίρου άνω του 30%. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς υπηρεσιακών στελεχών, στο τέλος του χρόνου, τα δηλωθέντα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

6. Οφειλές προς το Δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν αρχίσει να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αναστολές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Το ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπέρασε τα 107,6 δισ. ευρώ. Οι απλήρωτοι φόροι έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ το 2020, ενώ τα χρέη της καραντίνας ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021. Η νέα ρύθμιση που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνει μια ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα χρέη της καραντίνας θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Όσοι ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών διπλασίασε τις δόσεις για την εξόφληση των κορονο-χρεών, καθώς η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Πάντως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αγοράς και να προχωρήσει σε μια γενικευμένη ρύθμιση 120 δόσεων.

www.capital.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στην Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας των Ιονίων νήσων αλλά και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και εν γένει οι επιχειρήσεις της χώρας, θα τεθούν σε διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ακόμα, από την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν στο νησί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων έχουν προσκληθεί, ως είθισται, και αναμένεται η συμμετοχή πολλών από αυτούς.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τον κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των πολλών προβλημάτων που καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN – τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους λογιστές, τα προβλήματα αφορούν:

*Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

*Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

*Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

*Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

*Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

*Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

*Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

*Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση. Επιβάλλεται να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

– Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

– Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και:

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που  έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en